Park Střelnice zůstává i nadále Popelkou. Odbahnění zdejšího náhonu prozatím není na pořadu dne

Kategorie: Všeobecné

Chrudim - Mezi nejnavštěvovanější parky ve městě patří Park Střelnice. Jedná se o zelenou plochu ležící nedaleko Pumberek. V nedávné minulosti byla zvětšena o část zvanou „Jedličky“ a do budoucna se plánuje také využití plochy, na níž se dlouhé roky rozkládaly sběrné suroviny.

Park Střelnice v dávné minulosti opravdu krášlila střelnice místních ostrostřelců. V místech, kde dnes probíhají oblíbené soutěže psů všeho druhu „Chrudimský pejsek“, navíc stávala hospoda, která však bohužel vyhořela a nikdy již nebyla obnovena. V samotném parku se také konávala Slavátorská pouť.V současné době je park po obnově dřevin pokácených letními bouřemi. Nově se zde objevilo třeba broukoviště, částečnou opravou prošly i „prolézačky“ pro psy a zničená lávka u Červené kapličky. Několika málo vadami na kráse je třeba zanedbaný náhon, jenž v letních měsících nepříjemně páchne a pak i altánek pravidelně využívaný bezdomovci jako dočasné přístřeší.

Jaké plány má s parkem město? „V současné době se zpracovává projektová dokumentace revitalizace ramene drobného vodního toku v parku Střelnice. Vlastník toku s revitalizací souhlasí. Na celou akci bude podána žádost o dotaci z operačního programu životní prostředí. Z důvodu zaměření dotačního titulu není možné čerpat finanční prostředky zároveň na regeneraci studánky; ta bude řešena samostatně po odbahnění vodního toku,“ říká tiskový mluvčí místní radnice Aleš Prokopec. Studánka vyvěrající do nevzhledné skruže má mít léčivé účinky. V místech, kde dnes stojí budova bývalé prádelny a později i prvního útulku pro opuštěná zvířata, svého času stávaly i maličké lázně. O odbahnění ramene Chrudimky se přitom diskutuje již dlouhé roky a vždy se akce zarazila na nějaké administrativní chybě. Rovněž zpracování dokumentace sliboval neuvolněný místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD) již před rokem.

Samotné „Jedličky“, které se nacházejí vedle silnice směřující na Blehovsko, měly být původně s parkem spojeny lávkou. Z toho ale sešlo. „Z důvodu aktivního záplavového území nemůže dojít v lokalitě parku Střelnice ani v Jedličkách“ k instalaci žádných pevných prvků,“ konstatuje Prokopec, proč se žádných větších atrakcí návštěvníci parku nedočkají. Vystačit si tak musí s lavičkami a dožilým pískovištěm.

Nejnovějším „přírůstkem“ parku je zmiňovaná plocha po sběrných surovinách. Protože je zde půda doslova nasáklá nejrůznějšími oleji a dalšími toxickými látkami, je třeba nejprve provést sanaci celého areálu a teprve poté začít uvažovat, co zde vznikne. Jednou z mnoha možností je třeba parkoviště pro návštěvníky parku. „Na řešení prostoru po sběrných surovinách je podána žádost o poskytnutí dotace z operačního programu životního prostředí na analýzu rizik ekologické zátěže,“ doplňuje Aleš Prokopec.

Zdroj: http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/park-strelnice-zustava-i-nadale-popelkou-odbahneni-zdejsiho-nahonu-prozatim-neni-na

MAXXSKATER, 22.5.2016

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.