Heřminovy stále bojují proti přehradě, odmítají stovky milionů odškodného

Kategorie: Všeobecné

Povodí Odry žádá souhlas obce Nové Heřminovy na Bruntálsku se stavbou vodní nádrže. Obec to odmítá a mluví o nátlaku. Jenže přehrada se postaví i bez souhlasu zastupitelů a obec tak může přijít o finanční odškodnění v řádu stovek milionů korun.

Zdroj: http://ostrava.idnes.cz/nove-herminovy-odmitaji-odskodneni-za-prehradu-f5l-/ostrava-zpravy.aspx?c=A160324_2234885_ostrava-zpravy_jog

Bláža, 26.3.2016

Diskuse k bleskovce

arnošt - Profil | Po 28.3.2016 23:10:51

Mě je nejvíc líto těch samotných lidí,kteří se tam narodili,vyrostli a teď by kvůli přehradě přišli o své domovy.To samotné je dost hrozná skutečnost...

Honza7 - Profil | Po 28.3.2016 18:22:57

Už delší dobu je známo, že cesta přes velká VD ( pokud vynecháme zásoby pitné vody ) není zrovna ta nejlepší, která by nás ochránila před rozmary přírody. Menší nádrže plošně rozmístěné v krajině lépe dokážou nás ochránit před nedostatkem vody a to stejné platí při záplavách. Určitě to je více náročnější na logistiku, ale z provozního hlediska to vyjde levněji. Do toho se menší nádrže daleko lépe udržují, není je takový problém odbahnit. Už delší dobu naše VD starších 40 let odbahnění potřebují, ale není zde ekonomická ani politická síla se tomu začít věnovat. Přitom to může být právě ten objem vody, který by jsme při záplavách potřebovali zachytit.
U každého většího VD stojí vodní elektrárna a ta má vlastní zájem na množství vody v nádrži. Ochrana obyvatel a majetku u vodních toků je teprve na druhém místě. Nejde tady o nic jiného než o byznys.
Ty ostatní věci tady už probrali kolegové.

Royale with Cheese 3 - Profil | Ne 27.3.2016 18:16:02

Všude se revitalizují toky, a leckde bourají přehrady. Jen u nás je to naopak. Revitalizace nula. Zato se obnovují meliorace, řeky se ku.ví regulacemi, příčnými stavbami, imrvére se plánují nové zbytečné přehrady, které problémy neřeší. Prostě se nic nezměnilo, všechno jako za komoušů, sto let za opicemi.

Vítek - Profil | Ne 27.3.2016 18:04:25

Dojde k úbytku plochy s vegetací, lze odhadnout, že nádrž spíše podpoří zesilování suchého klimatu. Nejlepší jsou poldery.Nádrž bude újma pro kvalitu krajinu.