Ze zasedání Republikové rady ČRS (březen 2016)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada Českého rybářského svazu se sešla na řádném zasedání 4. března 2016.

V rámci kontroly usnesení akceptovala návrh předsedy ČRS JUDr. Šímy, doporučený odborem rybolovné techniky, na pověření Josefa Luxy výkonem funkce reprezentačního trenéra seniorů v RT a Karla Světelského stejnou pozicí u juniorské reprezentace - u obou pro rok 2016. Na další čtyřleté období pak bude na trenéry vyhlášeno řádné výběrové řízení.

Nejvíce prostoru věnovala Rada návrhům na změny Statutu celosvazového rybolovu (pro ilustraci – v roce 2015 se prodalo celkem necelých 41 tisíc celosvazových mimopstruhových a pstruhových povolenek), zejména samotné podstatě statutu a způsobu stanovení cen celosvazových povolenek. Důležitým bodem bylo také projednání návrhů některých územních svazů na změny dalších ustanovení statutu a systému rozdělení prostředků celosvazového rybolovu mezi jednotlivé účastníky (v současnosti se dělí, po odečtení nákladů, převážně podle objemu úlovků dosažených držiteli celosvazových povolenek v jednotlivých územních svazech). Celá problematika je nejen obsáhlá, ale hlavně ekonomicky citlivá, proto Rada zatím nepřijala žádné rozhodnutí a k otázkám celosvazového rybolovu se vrátí na dalších zasedání.

Většina členů Rady má zájem zachovat příznivé ceny celosvazových povolenek a nezvyšovat je podle platného koeficientu 1,8, kterým se násobí průměr cen povolenek územních. V minulých letech, a to platí i pro rok letošní, byl využit nižší koeficient nebo byly ceny celosvazových povolenek zachovány na úrovni roku předchozího. S tím však nesouhlasil Jihočeský územní svaz, který požadoval dodržet uvedený koeficient s výsledkem vyšších cen celosvazových povolenek nebo stanovit pro další roky přesná kritéria, která by odchylku umožnila. Zachování stávajícího koeficientu však zbytečně zvyšuje dynamiku růstu cen celosvazových povolenek.

Rada dále schválila termínové kalendáře sportovních akcí v lovu ryb udicí a rybolovné technice na letošní rok – přehled je k dispozici na www.rybsvaz.cz. Na základě doporučení odboru LRU přívlač potvrdila Rada Miroslava Zvolánka reprezentačním trenérem juniorů v LRU přívlač.

Právník ČRS Mgr. Zdvořáček informoval o stavu zápisů organizačních jednotek do spolkového rejstříku – 412 místních organizací má zápis úplný včetně doplnění zkratky z.s. (zapsaný spolek), sídla organizace a uvedení statutárních zástupců. Zbývá zapsat některý z údajů u 72 MO ČRS, které ještě nedodaly některý z požadovaných dokladů.

Závěrem vyslechli členové Rady obvyklou informaci o činnosti funkcionářů a pracovníků sekretariátu v období mezi zasedáními Rady (viz informace pod čarou). Velké úsilí bylo vynaloženo na expozici ČRS na výstavě For Fishing v Praze – Letňanech. Předseda ČRS dr. Šíma vyslovil uspokojení nad koncepcí stánku ČRS, jeho atraktivitou, včetně simulátoru zdolávání ryb a zejména ocenil nabídku výukových a propagačních předmětů, o něž byl značný zájem.

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 7. dubna 2016

Jan Štípek, jednatel ČRS

___________________________________________________________

Přehled o nejdůležitějších aktivitách funkcionářů a pracovníků Rady ČRS, konaných od minulého zasedání:

6.2. (Zemánková) – zasedání odboru LRU plavaná; 9.2 (Martínek, Vrána) – zasedání odboru ČVaŽP (pozváni zástupci MZe, na příští zasedání budou přizvání zástupci MŽP k úpravám toků); 9.2. (Štípek) – účast na jednání výboru ÚS m. Prahy; 11. – 14. 2. (pracovníci sekretariátu) – výstava For Fishing, 11.2. - porada jednatelů v rámci výstavy For Fishing; 13.2. (Šíma, Štípek, Urych, Hýbner, Zemánková, Hnízdilová) – vyhlášení nejlepších sportovců ČRS za rok 2015 v rámci výstavy For Fishing; 13.2. (Vrána) – natáčení rozhovoru o problematice P vod; 15.2. (Štípek) – účast na zasedání výboru Vč. ÚS ČRS; 16.2. (Štípek) – natáčení pro ČT o krátkodobých rybářských lístcích; 16.2. (Štípek) – účast na zasedání výboru Svč. ÚS ČRS; 17.2. (Vrána) – natáčení o rybářských revírech pro ČT; 17.2. (Hnízdilová) – předání upraveného rozpočtu na dotaci MŠMT; 18.2. (Vrána) – seminář Bobr evropský v ČR; 18.2. (Podlesný) – informace k OP Rybářství a Podpoře mimoprodukčních funkcí rybářských revírů na SZIF; 20.2. (Hnízdilová) – zasedání odboru LRU feeder; 22.2. (Slavík, Ličko, Štípek, Vrána, Zdvořáček) – zasedání hospodářského odboru Rady (projednány plány zarybnění revírů Rady, upozorněno na rozpory současného způsobu úhrady úlovků držitelů územních povolenek na revírech Rady; záměr na přípravu podkladů pro budoucí změny rybářské legislativy); 25.2. (Štípek) – účast na jednání výboru Střč. ÚS ČRS; 26.2. (Zemánková, Hnízdilová) – jednání se zástupcem SPORT 5 a.s. o možnosti propagace sportovních aktivit ČRS v TV; 27.2. (Šíma, Hnízdilová) – zasedání odboru RT; 28.2. (Zemánková) – zasedání odboru LRU přívlač; 29.9. (Vrána) – jednání o nabídkách dodávek střevle pro ČRS; 2.3. (Podlesný) – předání upraveného rozpočtu dotace MZe pro NNO na MZe; jednání Odborné skupiny OP Rybářství na MZe ČR; 2.-3.3. (Vrána) – účast na European River Sympozium ve Vídni.

fotojakes, 10.3.2016

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.