Výstraha před povodněmi pominula, hladiny řek začaly klesat

Kategorie: Všeobecné

Meteorologové v pondělí ráno zrušili výstrahu před povodněmi vyhlášenou kvůli oteplení a tání sněhu na horách. Hladiny rozvodněných řek na Šumavě, v podhůří Orlických hor, Krkonoš a také Jizery začaly v noci klesat. Na Šumavě se vodní toky dostaly na druhý povodňový stupeň, kterého nakrátko dosáhlo také Labe v Podkrkonoší. Jinde byly hladiny jen na prvním stupni bdělosti. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové v neděli varovali před vzestupem hladin řek na Šumavě, později svou výstrahu rozšířili také na oblast podhůří Krkonoš a Orlických hor. Výstrahu zrušili dnes krátce před 5:30.

Na druhém povodňovém stupni během noci kulminovala Vydra v Modravě a Otava v Rejštejně a Sušici, ze šumavských řek se ještě na první stupeň dostala Křemelná ve Stodůlkách. Vydra i Křemelná se už vrátily do normálu, Otava v Rejštejně i Sušici ještě před 6:00 zůstávala na stupni bdělosti.

Kolem půlnoci se nakrátko na druhý povodňový stupeň dostalo také Labe u Vestřevi a těsně pod stav bdělosti jeho hladina vystoupala na měřicí stanici Les Království. Povodňová bdělost v noci přechodně platila na Zdobnici a Divoké Orlici. Na všech těchto místech už jsou ale hladiny zpátky v normálu.

První povodňový stupeň ale kolem 6:00 stále trval na dalších tocích z Orlických hor - Březné v Hoštejně a Moravské Sázavě v Lupěném. Bdělost platila také na Jizeře v Železném Brodě.

http://www.novinky.cz/domaci/395477-vystraha-pred-povodnemi-pominula-hladiny-rek-zacaly-klesat.html

MAXXSKATER, 22.2.2016

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.