Stromy u Orlice dál drží, pilám stojí v cestě protesty i omyly

Kategorie: Všeobecné

Hradec Králové - Na březích Orlice měly podle plánů Povodí Labe už dávno padat stromy, zatím však pily mlčí.

Je to už víc jak měsíc, co se naposledy vydaly do ulic desítky demonstrantů iniciativy Nechceme holé břehy, aby zastavily plánované kácení aleje podél řeky Orlice. Zatím se pily od letitých stromů odvracet daří, i když víc než transparenty a ostrý pískot, za to mohou byrokratická nedorozumění a ochránci přírody.

Nejdřív povolení, pak ochránci
Prvních 39 listnáčů přitom mělo poblíž malšovického „železňáku" padnout už loni na podzim, tehdy ale dřevorubce zastavilo chybějící povolení.

To se údajně zadrhlo kvůli komunikačnímu nedorozumění mezi hradeckým magistrátem a krajským úřadem. „Magistrát města vydal závazné stanovisko s tím, že souhlasí se zásahem za určitých podmínek. Krajský úřad shledal, že toto stanovisko bylo vydáno v rozporu s právními předpisy a bylo proto zrušeno a vráceno magistrátu k novému projednání," potvrdila tehdy mluvčí Povodí Labe Jana Burianová s tím, že další termín se „jeví reálný v jarních měsících".

I ten ale může být ohrožen, proti kácení se totiž odvolali ekologové z organizace Orlice například i proto, že důvody pro kácení některých jedinců považují za pseudodůvody. Pily tak stále čekají…

O letité dřeviny se přitom v Hradci vedou spory už od roku 2013. Tehdy povodí navrhlo vykácet skoro tři sta jedinců. To rozzlobilo odpůrce, kteří sepsali petici s víc jak 11 tisíci podpisy. Proti se postavila také iniciativa Nechceme holé břehy, která uspořádala několik protestních akcí. Povodí nakonec zásah přehodnotilo a navrhlo kácení po etapách, dohromady by chtělo v lokalitě poslat k zemi na 150 stromů.

Zdroj: http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/stromy-u-orlice-dal-drzi-pilam-stoji-v-ceste-protesty-i-omyly-20160113.html

MAXXSKATER, 14.1.2016

Diskuse k bleskovce

Willow - Profil | St 20.1.2016 19:18:26

tonouš >> Přijeď se podívat k nám na Tichou nebo Divokou Orlici,to říkali taky ,obrovské topoly a olše a většina 90% zdravé,jde o těžbu,snad nebudou těžit shnilé dřevo,jde o obrovský kšeft a někomu to asi dobře sype.Humus prodávali domorodcům za prachy do kapsy,a že toho bylo.

tonouš - Profil | St 20.1.2016 18:59:53

všechno bych to vykácel, stejně jsou starý a prohnilý