Kvalita vody v Labi se zlepšuje, stále ji ale zatěžují hnojiva

Kategorie: Všeobecné

Kvalita vody v Labi se za posledních 25 let výrazně zlepšila, značnou ekologickou zátěž ale stále představují zemědělská hnojiva. Po dnešním zasedání Mezinárodní komise pro ochranu Labe to řekl v Drážďanech její předseda Helge Wendenburg.

Podle Wendenburga žije nyní v řece přes sto druhů ryb, které v ní před 25 lety nebyly. "Chemické složení Labe se zlepšilo díky odstranění starých ekologických zátěží a omezení vypouštění odpadních vod," řekl Wendenburg. "Stále ale dochází k velkému zatížení Labe hnojivy, která nakonec končí v moři," dodal.
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalita-vody-v-labi-se-zlepsuje-stale-ji-ale-zatezuji-hnojiva

yvana, 10.10.2015

Diskuse k bleskovce

rover - Profil | Ne 11.10.2015 23:10:13

Chemické složení, ...jak uvažujeme, tak i konáme, resp. podobně vypadá výsledek toho našeho dlouhodobého snažení ku prospěchu "NÁS" přírody. Zase PLK za všechny peníze, ...to chemické složení vody v zátěži národního rybolovu, potažmo v tomto konkrétním pseudorevíru.

Chosé 2 - Profil | Ne 11.10.2015 16:36:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

yvana >> Občas nám do toho Labe pošlou nějaké svinstvo i v dnešní době např. Poděbradka, ale čistota vody opticky je opravdu už o lével dále. I když nedávno v Ústí jsem si při vláčce všimnul ústící stoky do řeky s vodou měděné barvy. Kupodivu jsem se tam nesetkal s příslušníky podobné etnické skupiny, ale vydržel jsem tam tahat obstojné okouny 30+ i přes zápach, který se v tom místě linul.

No jak to máme s hnojivy? Když vidím sklizené, po zorání uvláčené pole, posypané bilým práškem, tak kde to asi může letos po zcela náhodném dešti asi skončit. Měl by konat také nějaký dozorový orgán v terénu bdící i nad našimi zemědělci. Ten by měl konat nejen na papíře, ošoupaných zadcích a loktů z kancelářských křesel, ničící si zrak když zrovna nespí čučením do tabulek v počítači :-(

arnošt - Profil | Ne 11.10.2015 8:46:30

yvana >> Hlavně se nic tolik neřešilo jako dneska... :-)

SallySalic - Profil | Ne 11.10.2015 7:38:03

Zdar
Když sem byl malý pamatuji si Labe v Polabí jako hnědou,špinavou,plnou bordelu,smrdici a bez známek života tekoucí stoku.Nenapadlo by nás něco z ni jist nebo se v letních měsících koupat...
Dnes už je vše jinak..nejednou jsme se již letos v řece koupaly..pod hladivou se prohání hejna rybek které pronásleduje nejeden dravec.Ryby z řeky už nesmrdi..Neříkám ze je to horskej potok ale zlepšení uzcite je)

yvana - Profil | Ne 11.10.2015 6:38:14

arnošt >> Před 30 lety byla hlavně cítit voda,stačilo chytat okolo Neratovic.Vidíš dnešní děti by se v tom asi těžko kuoupali,asi jsme byli víc odolný:-)

arnošt - Profil | Ne 11.10.2015 6:24:58

Je to tak.Dát si před 30ti lety v Labi chyceného cejna nebo okouna byla docela loterie.A že jich člověk pár na másle a na kmíně měl... :-)
Dneska už je to vidět i cítit,že se věci pohly k lepšímu.