V Tovačově hynou ryby! Do mlýnského náhonu se dostala neznámá látka

Kategorie: Všeobecné

http://pvnovinky.cz/hasici/28640-v-tovacove-hynou-ryby-do-mlynskeho-nahonu-se-dostala-neznama-latka

Profesionální hasiči z Kojetína a Přerova a dobrovolní hasiči z Tovačova zasahují od 11:53 hodin u úhynu ryb

ludek 73, 1.10.2015

Diskuse k bleskovce

Zachy x - Profil | Ne 25.9.2016 21:25:57

Po dvou týdnech lítání a, lovení a snažení o záchranu, sběru padlin, by se to mohlo snad povést.

RST - Profil | Ne 25.9.2016 20:18:33

Nazdar všichni které to zajímá.
Po loňském úhynu na náhonu se díky důslednému monitoringu podařil najít úsek, který ho měl na svědomí. Mezi Boleloucí a Dubem je shnilá voda, nepodařilo se zjistit příčinu tohoto stavu, ryby se nám podařilo odlovit a proběhlo jednání s příslušnými úřady, díky kterému se podařila prosadit mimořádná opatření při ukončení srážky. Srážka končí zítra ve 4:00 držte palce ať všechno klapne jak má a ať vám zítra můžu napsat že se žádný úhyn nekonal.

Alfonsius - Profil | Pá 2.10.2015 8:09:10

RST >> Přeju hodně štěstí, bylo by skvělý kdyby se tenhle každý rok se opakující nesmysl povedlo zrušit.

RST - Profil | Pá 2.10.2015 6:16:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TOPR >> MO usilovně jedná již několik let s PMO o zrušení - omezení srážek. Podařilo se nám v čase dosáhnout například toho, že termín srážky, původně srpen, byl přesunut na konec září, letos poprvé nebyla srážka kompletní v úseku od Tovačova po Lobodice zůstala v náhonu voda atd...
Problém není v neochotě dotčených subjektů srážku zrušit či omezit na nezbytně dlouhou dobu, (letos by stačila 2. dny) ale v penězích. Na toku je jestli se nepletu 8 uživatelů, kteří mají platný manipulační řád a tento řád říká "JEDNOU ROČNĚ DOJDE NA DOBU 14. DNŮ........." na to aby tato věta z MŘ zmizela by se musely všechny MŘ předělat, tedy muselo by proběhnout nové zpracování a schválení úřadem a to stojí peníze. Podle náročnosti zpracování odhaduji cca +50. tis Kč, pro všechny by to bylo něco kolem půl milionu. Tady začíná problém kdo to zaplatí???? Rybáři nemůžou i kdyby chtěly a soukromníci na MVE nemají z různých důvodů potřebu něco měnit. Mimo jiné se bojí že by jim mohla vzniknout díky novým MŘ nějaká povinnost, například čištění toku a podobně.
Paradoxní je že srážku nikdo nechce, PMO má náklady, elektrárníkům se netočí v době srážky turbíny, obce řeší smrad z bahna... rybáři týden běhají s agregátem a odlovují rybu z problematických míst a i když děláme co můžeme vždycky nějaká ta škoda je....
Jenže jak říkám je to takový začarovaný kruh :-(
Po letošním průšvihu se snad něco podaří, nechci to zakřiknout ale podle hesla všechno zlé je pro něco dobré se do havárie přimotala ČIŽP a ta bude spolu s rybáři dávat podnět na přehodnocení srážek na náhonu. Myslím že nikdo nemá větší sílu stav změnit jak oni.

TOPR - Profil | Čt 1.10.2015 20:41:58

Možná by bylo na zamyšlenou , proč se dělá každoroční srážka i v tak suchém a teplotně nadprůměrném roce , kdy tyto úseky mají problém s průtokem i bez zmiňované srážky ?
Navíc k těmto srážkám postrádám smysl , pokud není na vodním díle vykonána žádná udržovací či opravná činnost ?

Honza7 - Profil | Čt 1.10.2015 20:08:41

RST >> Ahoj, moc díky za informace k této kauze. Mrzí mě, že se při tomhle extrémním horkém létě ještě událo tohle. Pomalu bude zázrak, že v té vodě ještě něco plave.

RST - Profil | Čt 1.10.2015 17:11:20

Honza7 >> Uvedená látka byla shnilá voda která se v náhonu objevila v jednom úseku (důvod proč shnila nebyl a asi ani nebude objasněn) po napouštění po čtrnáctidenní "srážce" se dala do pohybu. Měla délku cca 500m a jak jela tokem tak s sebou brala po cestě všechnu rybu. CCA 11km toku to odskákalo skoro na čisto, i když jsme se snažili připouštět čistou vodu z přilehlých rybníků. Díky tomu že se jedná o umělý kanál tak se nám podařilo dobrou koordinací s mlynáři tok v celku rychle vypustit a rybu tím strhnout odlehčovacím kanálem do moravy. Ten kanál má tzv bedno a na něm se voda dostatečně prokisličila, ( nad ním kyslík 0,2mg/l pod ním 3,6mg/l) To co přežilo v toku, se díky tomuto zrychlení v celku rychle dostalo do čisté vody a snad už vydrží, bohužel tohle nešlo udělat v prvních zhruba šesti kilometrech:-( včera a ani dnes nebyly vidět žádné strádající ryby a voda se chová standardně. Odhaduji že to odskákalo něco mezi 40 - 50q ryb bohužel většinou reofilní druhy a dravina.

Honza7 - Profil | Čt 1.10.2015 12:57:56

Tohle je velice mrzuté. Jde o to zda-li uvedená látka je na hladině a dá se pomocí norných stěn a adsorbentů nějakým způsobem aspoň zčásti eliminovat a nebo je rozpuštěná, v takovém případě se bude čekat tak dlouho až se dostatečně naředí. Jenže takový úsek od místa zamoření až po místo dostatečného naředí bude mrtvým úsekem pro drtivou většinu vodních živočichů.