Kaviár bez jesetera? Ve Vodňanech to zkusí

Kategorie: Všeobecné

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích vybuduje výzkumné centrum za 370 milionů korun, které se bude specializovat na rybářství a vodní kulturu. Jednou z hlavních priorit bude výzkum výroby kaviáru, při níž lidé nemusejí zabíjet jesetery, řekla projektová manažerka univerzity Petra Plachtová.

www.tyden.cz/rubriky/apetit/kaviar-bez-jesetera-ve-vodnanech-to-zkusi_176672.html

Martin M., 27.7.2010

Diskuse k bleskovce

Cloud - Profil | St 28.7.2010 15:59:45

fotojakes >> Jikry se ted taky vyždímat nedají.Chirurgická cesta se používá i při vítěru.pokud se ryby nenahypofizují,tak se jirky odebrat dají taky aniž by dozrály.

fotojakes - Profil | St 28.7.2010 15:26:39

Cloud >> Má to jeden háček! Kaviár se dělá z jiker, které ještě nejsou úplně zrálé a proto to nelze praktikovat jako u umělého výtěru, jelikož ty jikry v tomto stadiu prostě nevyždímete. Na západ od nás už se podobný výzkum provádí, ryby se při optimální zralosti jiker uspí a chirurgickou cestou jsou jim jikry vyjmuty. podrobnosti nevím a ani si to neumím představit, tak aby ta ryba to za rok zopakovala, ale kdo ví.

Cloud - Profil | St 28.7.2010 12:05:12

Není mi jasné,co chtějí vynalézt nového na získání jiker z jeseterů,když už v dnešní době se u nás hlavně na líhni v Mydlovarech,jeseter vytírá bez ztáty života,naříznutím řitního otvoru a uvolnění vejcovodů a následného zašití.Sám sem se dvou vítěrů kdysi zůčasnil.Ty prachy zřejmně půjdou na jiný výzkum.Jinak jeseteři dospívají,a josou schopni vítěru kolem patnáctého roku svého života.Možná že se Vodňany chtějí stát jedničkou v obchodování s kaviárem,nebo si za ty prach ten kaviár z Ruska koupí,a pak někde výhodně přeprodaj.Tomu bych věřil spíše!

Tomáš - Tom - Profil | St 28.7.2010 11:45:04

Myslím si a psal jsem to zde již několikrát,že by se výzkumák měl především zabývat problémy českých chovů a až potom tím ostatním.Podle mého názoru jsou to momentálně zbytečně investované peníze.Neznám jediný užitečný výstup z výzkumáku,který by pomohl v poslední době praxi.Bohužel a říkam to nerad za totality ty výstupy tam byly.

tomashr - Profil | St 28.7.2010 10:55:17

Přemas >> CarpHunder - 28.7.2010 10:39:33 >> Ale jo, měl jsem možnost ochutnat a fakt to není špatné, nemůžeš srovnávat slušný kaviár s různými parodiemi z hypermarketů získavaných z jiných ryb.
Pokud by se podařilo vyloučit dosud nutné zabíjení jeseterů při jeho získávání, tak by to smysl mělo, pořád by to byl luxus, ale už bez nepříjemných ekologických dopadů..
A jak tu správně uváděli jiní, tak to ani náhodou není ve stylu "370 miliónů na kaviár", v praxi to bude jen jeden z řady bodů výzkumu.

CarpHunder - Profil | St 28.7.2010 10:39:33

On někomu ten kaviár chutná?

lobotomie - Profil | St 28.7.2010 9:30:26

Univerzita by ráda výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz otevřela v roce 2013. "Dvě stávající budovy zrekonstruujeme a jednu postavíme úplně novou," uvedla Plachtová. Z celkové částky 370 milionů korun dostane univerzita 270 milionů korun z fondů Evropské unie.

Jeseteři.Výzkumné centrum ve Vodňanech se bude zabývat šesti hlavními prioritami, například kvalita rybího masa, kvalita vody a technologie produkce kaviáru. Vědci na novém pracovišti by rádi dokázali vyrobit kaviár, aniž při tom musejí zabít jesetery. "Moc dobře víme, že jeseterů je ve volné přírodě málo. A třeba právě v Rusku jich hodně umírá kvůli výrobě kaviáru. Vědci v našem centru se budou snažit vypracovat metodu, díky níž by z jeseterů vytřeli jikry na kaviár, ale ryba by mohla dál plnohodnotně žít," řekla Plachtová.

// myslím že kaviár nebude priorita, tak nechápu to dramatizování zde, výrazně větší část peněz půjde z fondů eu, což je tedy úspěch a byla by věčná škoda jich nevyužít. Nehledě na to že existuje spousta investičně podobných projektů i z jiných oblastí (mimo rybařinu). Jen a´t rostou různá výzkumná střediska na území čr, protože v tom má naše zemička skutečný potenciál, určitě větší než kdyby tu měli vyrůstat například hutě za 100x víc peněz

Venca888 - Profil | St 28.7.2010 9:10:01

fotojakes >> hlavně ten článek neni možný brát za bernou minci. Je otázkou, zda všechny ty peníze půjdou jenom do tohohle projektu (o čemž silně pochybuju) a taky na jakou dobu se ten grant rozloží. Může se jednat třeba o plánovaný financování po dobu deseti let a pak už ta suma na rok zase tak závratně nevypadá...

retrívr - Profil | St 28.7.2010 9:05:38

fotojakes >> To máš pravdu.

fotojakes - Profil | Út 27.7.2010 23:23:42

retrívr >> To je tak, když novinář píše o něčem o čem nemá tucha. Proto si z toho vybral co mu přišlo nejzajímavější z pohledu laika. Tohle je v neodborných mediích bohužel pravidlem, pokud píší o rybářích. Ono to bude vlastně ve všem, ne jen u rybářů, akorát ty nedostatky v článcích vnímají jen lidé, kteří o dané věci něco vědí.

retrívr - Profil | Út 27.7.2010 22:57:12

fotojakes >> OK. Nejsem žádný zarputilec ani škarohlíd.Ale to podání tiskem pro laika bylo trochu nešťastné.

fotojakes - Profil | Út 27.7.2010 22:52:55

retrívr >> To máte asi pravdu, ale toho tunelování se asi jen tak nezbavíme. Není to přímo na vzdělání, ale na výzkumák spolupracuje s VŠ v českých budějovicích. Někteří studenti VŠ oboru rybářství tam dělají i své studijní práce.

retrívr - Profil | Út 27.7.2010 22:37:59

Venca888 >> MOc bych si přál, aby alespoń 50% z toho co píšeš byla ve skutečnosti pravda.Trochu mi ale přece jen jde o ty priority v tomto státě.Ač rybář tuhle tam nevidím.

retrívr - Profil | Út 27.7.2010 22:33:26

fotojakes >> Ani já si nemyslím, že peníze na vzdělání jsou vyhozené peníze i když v tomto státě jsou ne vždy použity na tu správnou věc.Dělám v oboru 38 let.Nejsou to však peníze, dle článku,které jsou na vzdělání ale na budování a to bude tunel jako všude jinde.

Venca888 - Profil | Út 27.7.2010 22:30:23

retrívr >> hlavnim důvodem tragickýho úbytku jeseterovitejch ryb je "těžba" kaviáru, což se v současný době neobejde bez toho, aby byl jeseter zabit. Pokud se najde způsob, jak se tomu zabití vyhnout, nebude to mít (alespoň ne z krátkodobýho hlediska) zase tak zásadní vliv na tom, jakej počet lidí a za kolik si bude moct nacpat pupek kaviárem (jak píšeš), ale předevšim to uchrání jesetery od dalšího plundrování nebo dokonce finálního vyhubení, což možná za ty prachy i stojí...
Jinak Vodňany jsou vyhlášený chovem a výzkumem jeseterů (tušim, že jako první na světě dokázali jesetery uměle vytřít bez toho, aby zabili mateční rybu a díky tomu začal v Rusku fungovat program na jejich záchranu), takže si troufám tvrdit, že ty peníze jdou na správný místo.

fotojakes - Profil | Út 27.7.2010 22:27:42

kaviár tam není psán jako priorita, ale z toho čím se tam budou zabývat se zrovna tohle líbilo někomu z ČTK a tak to jen zdůraznil. Pokud se výzkum s kaviárem povede, tak se toho jistě rychle chopí obchodníci a chovatele. Díky tomu klesne cena, sníží obraty na černém trhu a tím i likvidace jeseterů. Nemyslím, že investice na výzkum a vzdělávání jsou mrhání peněz. Peníze se vyhazují jinde, třeba při předražených státních zakázkách (silnice, armáda a podobné) a dávkách pro flákače a asociály na dávkách. Tam už jdu do větráku desítky, možná stovky miliard, ale to sem nepatří.

retrívr - Profil | Út 27.7.2010 22:10:53

: vydrák >> :-vydrák - 27.7.2010 22:09:39 >> OK.