Útok kormoránů na Jizeře způsobil škody na rybách

Kategorie: Všeobecné

Jablonecko – Dlouhá zima se odrazila také na úhynu ryb. Nikoliv však ve stojatých vodách, ale v řece.

http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/utok-kormoranu-na-jizere-zpusobil-skody-na-rybach.html

foxxx, 7.4.2010

Diskuse k bleskovce

viši - Profil | St 7.4.2010 20:36:20

Lauri >> No to mi nemusíš povídat.To vím zvlastní zkušenosti.Teď alespoň máme povolenky na odstřel.A přece jenom,když na ně vystřelíš,dávají si větší pozor.U rybářů(profi)to řeší dotace,nevím jak je to na řekách.Co by pomohlo jsou ténata.U nás mají určitý čas,kdy letí lovit takže vychytat se dají.No a než přiletí hlavní hejno,vidíš prvních několik jedinců,kteří monitorují,a ty je třeba zlikvidovat.A když mluvíš o 300hlavém hejnu,znám místa,kde jich bylo kolem 1000-ovky a to je potom opravdu černo.

Lauri - Profil | St 7.4.2010 20:10:15

viši >> bohužel to není jen tak, je to poměrně těžko ulovitelný pták. Kdyby se lovil tak snadno jako kachny bylo by to o něčem jiném. Ale tady jednoho střelíš a celé hejno odlétne. Můžeš najezdit desítky kilometů, vystřílet stovky nábojů, čakat na ně dlouhé hodiny a pár jich možná dostaneš, ale bude to stačit když mezi chovnými rybníky létají třistahlavá hejna?
Těm co se tak zasloužili o přemnožení tohoto ptáka bych strhnul z platu, jejich nákladný odstřel.

viši - Profil | St 7.4.2010 19:57:18

Lauri >> Souhlasím s tebouJe to hnus tenhle pták.Hlavně ochranáři by měli platit škody a zarybňovat revíry,hovad..... .Slyšel jsem,že se chystá vymazání tohoto druhu,z chráněných organismů,ale nevím co je na tom pravdy.Konečně se na tyhle ptáky uvaří voda.Když vidím,jak nám likvidují plůdky a násady,tak je mi těch ryb fakt líto.

Salamanterus - Profil | St 7.4.2010 19:55:34

Kormoráni jsou strašný svin. viděl jsem jedince, kteří byli zadáveni 80cm úhořem a další, kteří v sobě měli několik kilo plotic. Nejhorší věci po jejich útoku jsou poraněné ryby, které jim stihly frnknout a to, že se potopí až do 80 - 95m takže u nás mají vyhráno...

Lauri - Profil | St 7.4.2010 19:44:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

O kormoránech už tu bylo napsáno tolik, že by z toho mohl být román. Můj názor je ten, že pokud se nezačnou hubit ve velkém, tak to bude pro ryby na svazových vodách katastrofa. Někde už ta katastrofa nastala, a při narůstajícím tlaku rybářů na svazové vody se jen těžko některá voda zarybní tak , aby z ní byl zase slušný revír. A pokud se náhodou zarybní, tak je otázka času kdy se kormorán vrátí. Je to takový kolotoč, kteří rybáři nemůžou jen tak vyhrát.
Pamatuju, když jsem ještě dělal v jedněch pražských rybářských potřebách, tak k nám nadšeně přišel jeden stálý dopisovatel časopisu Rybářství, že viděl na jednom z vltavských ostrovů první kormorány, byl šťastný jak blecha, že se konečně vrátili atd. Tento absolutně neznalý člověk o pár let později psal opět do Rybářství že kormorán je zkáza pro ryby a takové podobné hlody.
Takového neználka bych nakopal stejně jako ty ochranáře kteří si do dneška neuvědomují co s přemnožením kormorána kterému jen tak přihlíželi způsobili.