Přenosný echolot NAKI 8800



Kategorie: Ostatní

Jedná se o velmi zajímavého rybářského pomocníka pro detekci předmětů (ryb) pod hladinou, pro sledování profilu dna, hloubky a teploty vody. Pokud sháníte echolot do kapsy, pak je tento výrobek možným řešením. Skládá se z malé displejové jednotky (velikosti 12x5cm), která je propojena až 10-ti metrovým kabelem se sondou opatřenou posunovatelným plovákem. Díky tomuto řešení je možné tento kapesní echolot používat v omezné míře i bez použití lodě k mapování míst v 10-ti metrovém okruhu kolem břehu (i z mostu atd..). Sonda je dostatečně těžká, takže jsem neměl problém ji hodit daleko. Destimetrový kabel byl občas i krátký. Echolot obsahuje 45-ti stupňovou sondu pracující na frekvenci 190 KHz, takže sledovaná plocha není až tak malá.

Mezi zájímavé vlastnosti tohoto echolotu patří schopnost detekovat dění pod hladinou třeba i přes ledovou vrstvu, nebo přes dno lodi, takže při lovu na dírkách nemusíte vysekávat do ledu díru, abyste zjistili jaká je pod vámi hloubka. Tyto postupy ale nemusí fungovat všude za všch okolností a především je potřeba postupovat dle přiloženého návodu.

Po vhození do vody vidíte na displeji okamžitě následující údaje - aktuální teplotu vody, dále reliéf dna, který se zobrazí velmi schématicky v podobě případných zlomů. Profil dna je značně zjednodušen, jde spíše o skokovitý graf v podobě krátkých úseček, echolot neumí zachytit menší nerovnosti dna do asi 30 cm. Občas také naměříte při dvou měřeních rozdílné hodnoty. Vlastní ryby je možné zobrazovat formou ikonek ryb, nebo klasickými půloblouky. U ikonek ryb jsou k dispozici 2 velikosti (velké a malé) a u každé ikonky se zobrazí také hloubka, ve které se ryba přibližně nachází. Displej vám samozřejmě nabídne i aktuální hloubku uvedenou s přesností na desetiny metru. Mezi další funkce patří možnost nechat se upozorňovat na určitou hloubku (mělčinu).

Ovládání a nastavení echolotu je myslím velmi jednoduché a intuitivní bez nutnosti studovat přiložený návod. Celý echolot pracuje se 4-mi alkalickými bateriemi AAA a výrobce udává až 20 hodin nepřetržitého provozu.

Kapesní echoloty jsou užitečné pomůcky pro nejednoho rybáře. Musíte však oproti velkým echolotům počítat s tím, že vám budou dávat omezenější údaje. Nezjistíte typy dna, nečistoty na dně, různé tepelné vrstvy vody a další doplňkové údaje. Echolot v současné době pořídíte za cenu 2950Kč. V porovnání s konkurenčním bezdrátovým Humenbirdem nabízí menší přesnost, menší vzdálenost měření a je celkově znatelně horší, zato však výrazně levnější.

 

Klady a zápory

skladnost

široký rozsah využití

snadné ovládání

krátky propojovací kabel

velmi schématické zobrazení dna

rozdílné výsledky měření

 

Roman C. - Profil, 5.8.2006