ČRS k názoru biologů na zákaz lovu na živou rybku

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 28.7.2023
61 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NRožnovák - Profil | St 2.8.2023 20:33:02

Kreja >> V polovině 18 století jsme u nás už všechny bobry snědli našili z nich kožichy a nebo dodali jako surovinu do apatik. Swancerberkům tak chyběli že jich pár vysadili na svém panství a poté chovali v bobrovnách. Ročně se u nás uloví 50 až 100 bobrů v jižních čechách kde je možna regulace dle plánu péče o bobra-právě díky rybničnim soustavám. Nejvíce Bobrů zabije doprava a jiné nehody -loni jen u nás revíru jednoho srazilo auto a druhý se zřitil do přepadu přehrady. Kormorána se loni odlovilo na vyjimky 10tisic ks . Zdaleka ne všechny vyjímky se podaři naplnit. Odlov provádí myslivci data lze dohledat v ofiko ststistikách čmmj.

NKreja - Profil | St 2.8.2023 18:45:31

Ještě bych si rýpnul do biologů.Neměli by se v prvé řadě zajímat o přemnožené kormorány,vydry a bobry?
Jezdil jsem léta na menší pěkný rybník.Trávy stromy ptáci včely...dokud nepřišel pan bobr.Jakmile pokácel co mohl nastal rychlý nástup křovin rybník zarostlý jak v šípkové růžence ptáci a včely.To byl skutečně ekologický přínos.Ale to biologům nevadí protože melou pořád dokola - bobr tu byl a do přírody patří.Akorát jim nějak uteklo že bobří ocas byl ve středověku vyhlášená nedělní lahůdka takže počet jedinců byl na "normální" úrovni.
Dnes vám jezdí přes den pod prutama a nezájem.A kdyby to byl bobr ale to už je malá kapybara.Takže pánové bilogové koukejte i jinam.....

NIvanof - Profil | Po 31.7.2023 15:42:58

Tady si z lovem na živou rybku (sleď) nikdo starost nedělá.. Ale vláčí se i umělé nástrahy to je pravda. Tuňák měl 110 kg a chytil jsem ho v Ománském zálivu na živou rybku letos o Velikonocích.

Njurasoft - Profil | Po 31.7.2023 15:38:22

sven >> kdybych v česku měl povolenku tak ryby chytám na tresky. Mám jich plný šuplík v mrazáku....

Nsven - Profil | Po 31.7.2023 15:20:32

jurasoft >> Samozřejmě nerozporuji, že se tuňák chytí na makrelu :-)
Ale jak jsi viděl, jde to i bez ní.
Stejně tak se dají na mrtvou makrelu chytat i velké štiky, ale také to jde i bez nich :-)
https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=631540

Njurasoft - Profil | Po 31.7.2023 15:17:56

tady je jeden na makrelu...

Njurasoft - Profil | Po 31.7.2023 15:15:06

sven >> celé díly se shání špatně tak než to někdo smaže

tento díl není typický, loví na jednu techniku co moc normálně nepoužívají...nejde jim o 80cm tuňáky jsou těm z indie ale tuňáky co prodají za 5tis dolar.

Nsven - Profil | Po 31.7.2023 15:06:09

jurasoft >> Tady máš tu myš
Příloha č. 7 k vyhlášce 197/2004 Sb.
Techniky lovu ryb na udici, povolené technické prostředky k lovu a jiné způsoby lovu v rybářském revíru
(7) Lov dravců Lov dravců je způsob lovu, určený výhradně k lovu dravých druhů ryb (štika, candát, sumec, bolen), např. přívlač, hlubinná přívlač a lov na nástrahy evidentně určených k jejich lovu jako např. přívlač a nástrahy používané k lovu přívlačí, víceháčky, smotek červů na větších háčcích, nástražní rybka, myš, krtonožka.

Tenhle díl a řadu podobných, jsi ještě nejspíš neviděl :-)
Průmyslový lov tuňáků. (Mimochodem, makrela je také tuňák .-) )

Njurasoft - Profil | Po 31.7.2023 14:56:49

sven >> https://en.wikipedia.org/wiki/Wicked_Tuna
dívám se na ty díly, všude loví především na živé makrely někdy sledě ale makrela je tutovka.

Nsven - Profil | Po 31.7.2023 14:48:08

jurasoft >>
Otázka:
1) Žádný.
2) Ano.
3) Není důvod.
4) Není to vyloučeno.
5) Není pravda, že lov tuňáka, je podmíněný nastražením živé makrely.
6) Ve Španělsku např. na Ebru, je lov na živou nástr, rybu zakázán.

Njurasoft - Profil | Po 31.7.2023 14:23:43

K vášnivým diskuzím mám jen jednu otázku. Jaký je důvod lovu dravců na živou nástrahu? Může být nástrahou například všude přemnožený hraboš polní? Proč například napichovat malou plotici za hubu abych chytl štiku? Jsou naši ekologové víc "chytřejší" než ekologové všude na světě? Například komerční lov tuňáka je vždy na živou makrelu. Lov sumců ve Španělsku je třeba i na živého kapra. A jsou naši ekologové vzdělanější než ti z USA (kde se loví tuňáci) a nebo ti španělští? Například proč u nás není povolen ratting když se bojí likvidace hlodavců jedy. Ti naši tupci si nevidí ani do huby jaké kraviny vypouštění. ps. na živou nástrahu nelovím. Nevidím v tom smysl.

Nsven - Profil | Po 31.7.2023 13:35:47

Ivanof >> Vážený kolego, respektuji Tvůj osobní názor.
Leč si zkus alespoň sám před sebou spojit souvislosti, mezi těmito odkazy z roku 2004 a obsahem Tvého příspěvku.
Více se rozepisovat postrádá smysl, neboť tyto diskuse zde probíhají už řadu let a vše už bylo napsáno.
https://www.enviweb.cz/48893

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybare-rozezlil-zakaz-lovu-na-zivou-rybku

Ndrvoštěp - Profil | Po 31.7.2023 13:01:38

Ivanof >> 👍👍👍👍👍

NIvanof - Profil | Po 31.7.2023 11:52:25

Priznam se bez muceni. Lovim ryby, beru ryby, jim ryby, stejne jako moje rodina. Samozrejme ne vsechny, porad se to jist neda. Vsichni vime jaky je rozdil mezi kupovanou a ulovenou z ciste vody. Chodime k vode i kvuli zazitku z lovu, krase prirody, kamaradum. Nebo i kvuli krasne samote. Za tim ucelem jsme slozili zkousky a poridili si povoleni a vetsina z nas se u vody chova tak, ze o nas nikdo nevi. Rad bych vedel kdo z tech, kteri prosazuji zakaz lovu na zivou rybku chyta ryby. Nuti nekdo nekoho, aby tak chytal? Je to otazka etiky kazdeho z nas. Co nam jeste naridi, zakazou? Zacal jsem lovit pred 50ti lety. Ti, kteri mne (nas) ucili chytat se musi v hrobe obracet. Krome toho jde zase o politikum z kuchyne piratu. Stejne jako manzelstvi gayu a leseb a ochrancu tryznenych zen. A pak se dozvime, ze zrovna ti , co to hlasaji se na Hrade ozerou a misto aby sli chrapat, delaji bordel na vnitrackem hotelu berou sve asistentky do trojky😁. At si to kazdy rybar rozhodne sam, nepotrebujeme k tomu, aby nam nekdo diktoval nad ramec toho, co je v zakone. Tolik muj nazor.

NKnapík - Profil | Po 31.7.2023 8:35:30

nofish >> on i ten bílák je "vysloveně rád", když ho člověk prožene háčkem, minimálně jeho reakce na nabodnutí nebude daleko od té Kozinovy.

NMartin M. - Profil | Ne 30.7.2023 22:33:36

nofish >> hele ja zavodni rybareni nechci obhajovat, at se snazi ostatni, ja uz z toho pomalu i vycouvavam, ale ono se tam take hodne zmenilo od dob, ktere asi popisujes. Na nekterych zavodech treba ani nesmis sahnout na rybu, jinde se ryby jen meri a vyfoti, jinde se dava jen 1 ryba na jeden sak, ve feederu a plavane se zavedli 2 povinne vezirky, aby v nich nebylo 50kg drobote jak pises, podle mne se i zavede limit treba 15kg na vezirek atd. V zahranici je bezne vezirkovat ryby i pri treninkovem chytani, jednak kvuli foceni, ale take aby jim to poustene ryby nevyplasily, to nastesti nedelame, ale proc jim to majitele soukromych reviru toleruji?

Nsliver - Profil | Ne 30.7.2023 22:02:02

asi se trochu zapomíná , že lovit dravé ryby na všelijak napíchnuté, prošité živé nástražní rybky , je základ jejich chytání. Účel světí prostředky, nějaké bolí nebolí nepřichází v úvahu, lov je lov. Někteří lovci volí nejefektivnější metodu a někteří volí jinou právě proto, že je méně efektivní a více si cení úlovek vydřený složitější cestou.
Nejsem vědec, ale z vlastních zkušeností si myslím, že napíchnutou nástražní rybu to zas tak nebolí, když vydrží několik dnů nastražená a naopak zdolávaná velká dravá ryba to třeba po půlhodině zdolávání má problém rozplavat.
To jsou věci, nad kterými lovec nepřemýšlí, důležitý je úlovek. Přemýšlí nad tím sorta lidí, kteří nám lov chtějí překazit a stopnout.
Mělo by nám stačit umělé maso a smažené ponravy a mletí cvrčci.

Nnofish - Profil | Ne 30.7.2023 20:44:27

Martin M. >> Ahoj. Plně s tebou souhlasím, ale vidím tu určitý rozdíl. Upozorňuji, že na živou nechytam tak od patnácti let, co jsem vlastně mohl, zkusil to a usoudil, že touhle cestou nepůjdu.
Pokud rybář nějak trápí rybu, nabodne jí na hák, loví na ni jinou rybu a dokáže to svému svědomí nějak okecat, je to jeho věc. Jako když nabodnu žížalu a tvrdím, že jí to nebolí a netyram ji, protože to není obratlovec. Asi se jí to tak i tak nelíbí a smysl jejího života je jiný, než být rybářem nabodnutá na kus ohnutého drátu. Vlastně víme prd, to že žížale nerozumíme, neznamená, že je úplně tupá a nic necítí.
O to tady ale nejde. Ty tu porovnáváš nesrovnatelné. Na závodech se totiž třeba při uchovávání ryb, při měření, vážení, dějí věci, které normální rybář nepochopí....
Ryba na háku je jedna věc, slouží účelu lovu. Hromada ryb ve vezirku, slouží jen egu...
Přidám: abys pochopil. Mi na výlovu naházet někdo 50kg drobote na sucho do váhy, tak ho kopnu do pr.... Hned tam máme úmrtnost úplně zbytečně.

Ntomvec - Profil | Ne 30.7.2023 20:40:11

FRANK71 >> to je vůl 🤦

NFRANK71 - Profil | Ne 30.7.2023 18:29:41

Ještě kolik se ušetří na uhlíkové stopě oproti vobům a gumám.😉

NMartin M. - Profil | Ne 30.7.2023 1:51:45

Malda512 >> na vezirky jsem jiz odpovidal So 29.7.2023 11:50:46

NMalda512 - Profil | Ne 30.7.2023 0:42:01

Kreja >>. Ne ne lídstvo neměkne - právě naopak. Menšina šikanuje většinu. A přehnaná tolerance ke všemu nás žene do záhuby.
Pokud někteří nesouhlasí ihned jsou,, xenofobové a kdo ví co ještě.

NMalda512 - Profil | Ne 30.7.2023 0:34:40

Martin M. >> A myslíš, že namačkané ryby v saku, které čekají než je na konci závodu rozhodčí zváží a potom jdou slavnostně vypuštěny na svobodu aby si dotyčný mohl dojít pro pohár ten pobyt v saku nijak nestresuje a nebolí..?
Pirati a další Eko teroristé co se přilepují k asfaltu pro dobro všech jsou jen Lůza, která do všeho strká nos. Nejde ani o tradici, že se takto loví ryby. Jde o to, že je to nejlepší způsob jak ulovit ty hrozné monstra, které žerou ty úžasné kapry. Celé to je na palici.

NKreja - Profil | So 29.7.2023 17:33:15

Každý má svou pravdu a každý to vidí jinak.Jako v životě.Já se jen nestačím divit jak lidstvo "měkne" a ze všeho dělá problém.Z rybářů,mysliců,chovatelů králíků,zabíjaček....i pohlaví je problém.. Kdyby se biologové raději starali co s tím obrovským úbytkem hmyzu na který je navázáno i všechno ostatní.Večer kouknu ven na lampu - nic,jedu k vodě a vidím s bídou čtyři můry.Vylezu z auta a tam ticho.Ale obrovské absolutní ticho.Dodnes slyším ty cvrčky,koníky a kdoví co ještě až z toho uši boleli.Teď nic.A ten úbytek je i v prostředí kde se neodehrála žádná změna.Tohle to by nás mělo víc trápit.
Co se týče rybek souhlasil bych s Martinem že ten zákaz nějaká skupina prosadí ať jsme pro nebo proti.Tak jak olova,broky a kdoví co ještě.

Nrájovec - Profil | So 29.7.2023 16:17:08

rybomil >> Nechceš to smazat? Než se toho nějakej blb chytí a zdraží o to povolenky :-)))
Příspěvek na pojízdnou laboratoř + 800,--

Nrybomil - Profil | So 29.7.2023 15:52:56

juba >> Po revírech bude jezdit pojízdná laboratoř. dáš jim chycenou fišli a robot vyfrkne závěr : " Vystresovaná - pustit " nebo " OK, můžeš ji jebnout po kebuli ".

NFRANK71 - Profil | So 29.7.2023 14:49:17

Martin M. >> já nechci nic zakazovat.

NMartin M. - Profil | So 29.7.2023 14:33:53

FRANK71 >> a kdyz to je horsi, tak to mame zakazat? Pro snad kazdeho cloveka je hranice pripustneho chovani presne tam, jak se chova zrovna on. Co sam sobe nedovoli, to by chtel ostatnim zakazat.

NFRANK71 - Profil | So 29.7.2023 12:31:52

Martin M. >> ano myslím, že je to nebolí, což neznamená, že jí je to příjemné. Já si ani nic obhajovat nemusel. Když jsem jako kluk začínal, tak jsem všechny ryby většinou bral. Takže to u mě byl hlavně lov a zábava. To až na stará kolena jsem zblbnul a ryby většinou pouštím. Ale připustme si, že bych naskočil na tvoji rétoriku. Co je horší jedna napíchlá ryba nebo denně vytažených desítek ryb, který zažívají bolest a trauma? Nejhorší na tom, že rybáři by měli v tomto případě stát v jednom šiku, když už podle tebe mají máslo na hlavě a ne ještě bojovat mezi sebou.

NMartin M. - Profil | So 29.7.2023 11:50:46

FRANK71 >> ty si myslis, ze je to neboli, abys mel ciste svedomi, je to pro tebe snazsi. Ja si priznavam, ze to ryby boli a ze chytam a treba i drzim ryby ve vezirku (na zavodech), protoze si to neumim odpustit, je to moje slabost, ktera mne bavi. A jestli nekdo tvrdi, ze dela jen spravne veci a tento obchod mezi svym potesenim za cenu ciziho nestesti nikdy nedela, tak je lhar. Dela to kazdy, jen tu hranici co jeste jo a co uz ne mame kazdy jinak nastavenou. Nejen v rybareni, ale zrovna rybareni nas bavi, rybam to skodi, presto rybarime.

NJá ll - Profil | So 29.7.2023 11:35:42

..

Nsven - Profil | So 29.7.2023 10:12:40

Heykal >> :-)) Je to stejný jako u některých lidí... vědí, že když kradou a někdo je chytí, tak to bude bolet ale stejně pořád kradou .-)
A co my víme ? Třeba pan profesor vyzkoumá, že se kapři rádi fotí .-)

Nkakr - Profil | So 29.7.2023 9:43:20

Heykal >>
Kapr opakovaně ulovený cítí emoce, má radost ,že lovci poskytne potěšeníčko:-))

NHeykal - Profil | So 29.7.2023 9:02:10

sven >> … a proto se nechávají kapři na soukromáku chytat stále dokola, protože ví, že je lovec stejně pustí a ještě jim jako bonus vydezinfikuje papulu… 🤣

Nsven - Profil | So 29.7.2023 0:57:36


Nsven - Profil | So 29.7.2023 0:48:04











Ncomputerfish - Profil | Pá 28.7.2023 23:41:38

Pokud si dobře pamatuji, pan moravský profesor Spurný napsal o tom zda ryby cítí bolest článek do časopisu rybářství. Dalo by se to možná dohledat.

NFRANK71 - Profil | Pá 28.7.2023 21:52:57

_Karel_ >> to je snad jasný, že je to věc názoru. Máš tu odborníky co tvrdí, že ne. A pak partu politiků a pár ochránců, Co tvrdí opak.

N_Karel_ - Profil | Pá 28.7.2023 21:45:22

FRANK71 >> To jsme na tom v 21. století tak špatně s vědou, že bolí/nebolí je věcí názoru?
Nebo sis jen dělal srandu?

NFRANK71 - Profil | Pá 28.7.2023 21:19:05

macek >> tak se vyser na rybolov a máš to. Já si narozdíl od Maťáka myslím, že to rybu nebolí. Protože jestli si to Maťák myslí, tak musí mít hodně silný žaludek. Těch rybek co utrápil a stresoval na závodech ve vezírku.

Neskymak Mrakomor - Profil | Pá 28.7.2023 17:26:00

juba >> jj paklize se pouzije tento argument tak na lov a tahani ryb na breh muzem zapomenout uplne.

Njuba - Profil | Pá 28.7.2023 16:04:00

Možná větší roli v "týrání" než samotný napíchnutí může hrát stres z omezení pohybu, nemožnost úniku při případným útoku dravce..

Neskymak Mrakomor - Profil | Pá 28.7.2023 15:08:52

macek >> jasně...do hřbetu to možná bolí víc jak do papuli....ale to je už krok k tomu to zakázat uplně.....prostě píchnutí = trápení = konec rybolovu.

Nboticar - Profil | Pá 28.7.2023 14:43:19

macek >> Ten druhej odstavec je úplně trefnej. Navíc někdo maže diskuzní příspěvky pod článkama v rybářství (u invazivních druhů). PR ČRS začíná být celkem nářez a ČRS se do toho slovy tiskového mluvčího nebo jiných představitelů zabrušuje tak, že by jim to mohl i pan Rozner závidět.

NMartin M. - Profil | Pá 28.7.2023 14:17:59

macek >> tak ja ti take naliju cisteho vina, nejsem politik a nepotreji si delat PR, takze si mohu dovolit rict tento nepopularni nazor, ktery od CRS nikdy neuslysime:
Podle mne to nastrazni zivou rybu boli. Je to takovy obchod mezi zlem a dobrem, kdy si pachanym zlem kupujes pro sebe vetsi dobro. A doposud se nam tento obchod zdal byt v pohode. Podobne se chovame v plno dalsich zivotnich situacich, napr. uz zminene kastrovani domacich mazlicku, niceni hor kvuli sjezdovkam atd. Proste jsme ochotni konat zlo, abysme se meli dobre, dokazeme si to omluvit. Nelze tedy jednostranne koukat jen na to, ze napichovani zivych rybek je zlo, to my tak nejak uvnitr vime, i kdyz to vytesnujeme, ale spise se ptat, jestli ten obchod je porad jeste vyhodny.

Ntomvec - Profil | Pá 28.7.2023 14:10:09

macek >> jako souhlasím, na živou nechytám, ale opravdu tady cítím nebezpečí salámové metody, kdy to může skončit zákazem sportovního rybolovu.

Nmacek - Profil | Pá 28.7.2023 13:53:35

eskymak Mrakomor >> vnímám rozdíl v míře trápení.

Nmacek - Profil | Pá 28.7.2023 13:52:43

Neskymak Mrakomor - Profil | Pá 28.7.2023 13:51:19

macek >> hele narovinu, věřím že ryba bolest cítí.....ale opravdu se bojím, že to začne zákazem píchnutí rybky za hřbet....a bude pokračovat zákazem píchnutí ryby do huby.....tzn. Zákaz rybolovu!! Chceme si nechat zakázat rybolov?

Nmacek - Profil | Pá 28.7.2023 13:47:54

Hele, klidně si obhajujte lov na živou rybku nutností lovit přemnožené sumce, nemám s tím problém. Jen prosím vás, nelžete si do vlastní kapsy, že prošít rybu jehlou, osedlat ji trojháčkama a držet jí pod bójkou je něco, co ji nebolí, protože prý "nemá dostatečně vyvinutý mozek" nebo nervovou soustavu. Kdo tohle tvrdí tak je buď vemeno nebo zainteresovanej, případně kombinace obojího. A nijak nezpochybňuju, že na světě je spousta horších věcí. Je to prostě lež a každý kdo kdy držel v ruce živou rybu to ví. Tahle snaha obhájit neobhajitelné mi připomíná snahu německého doktora ve filmu Děkujeme, že kouříte dokázat pokusy na krysách tvrzení tabákové korporace, že tabákový kouř je pro organismus neškodný.

Vyjádření ČRS je jen obvyklá snůška relativizujících řečí a nesouvisejících argumentů (viz invazivní druhy) motivovaných snahou zachovat pozici téhle tradičně zpátečnické organizace. Standardně se tam zaklíná počtem členů, což mi leze krkem, protože tím vytváří dojem nějakého sdíleného názoru napříč členskou základnou. Leda hovno, přátelé. :-)

NHonza7 - Profil | Pá 28.7.2023 13:40:41

Martin M. >> Ahoj Martine, podávat výživu v rámci infúze samozřejmě lze podávat i dnes. Má to několik ale. Čím víc vpichů tím větší riziko infekčních nemocí, především časem začne být problém se samotnou žílou, jejím nabodnutím a dostáním výživné tekutiny do těla. Do toho je dost jedinců co nemá moc dobré žíly.
Člověk se nedokáže z hlediska evoluce tak rychle vyvíjet a tak žaludek, střeva se jen tak rychle nepromění a nebo nezmizí - tohle je z pohledu přírody na 1000 let minimálně. Do dnešní doby nedokážeme ani transplantovat mozek do jiného těla.
V případě kybernetického těla je to krásná představa - například nemusíš si střihat nehty, nemusíš se holit atd. Jenom Ti nevím zda-li je to pravé co potěší každého člověka. Sex bude pro tebe neznámé slovo ( orgasmus pro tebe nastane, když si zakoupíš syntetický olej aby si nevrzal ) a co hůř představ si, že půjdeš lovit umělé ryby. Boilie, červíci, kukuřice, hrášek a jiné nástrahy ti budou na nic - začneš chytat na magnet.

Nsven - Profil | Pá 28.7.2023 13:19:26

Slavetin >> Ahoj. Naprosto výstižné.
Tak to všichni cítíme, tak to vyplývá z naší tradice, logiky, zkušeností naší i našich předků a námi vnímaných, přírodních zákonitostí.
Leč jak správně podotýkáš:
"Ale dneska už nebude určitě obvyklé spolužit se zvířaty tak, jako to bylo dřív, ten svět už je někde jinde"
Ano je a proto je třeba vnímat dění v poněkud širším kontextu, globálním a neutápět se v žabomyších margináliích..

Pokud se vrátím k původnímu tématu.. ačkoli jsem byl dosud bytostně odpůrcem lovu na živou, tentokrát to vnímám jako nohu, vraženou do dveří "lidovému" rybolovu..

Lidová myslivost, sportovní rybolov, drobnochov, výhledově zahrádkaření, sběr lesních plodů, hub apod.. ...mající potenciál samozásobitelství, mohou mit jednoho společného jmenovatele.. ušlý zisk, globálních korporací aj..
Lapidárně vyjádřeno: "prostě ty cvrčky a geneticky modifikované amarouny žrát budete, kdybysme je měli do vás nakopat"

Dále má slovo starosta New Yorku a několik odkazů z veřejně dostupných zdrojů, pod ním.




https://faei.cz/pata-sokujici-predpoved-pro-rok-2023-zeme-souhlasi-se-zakazem-prodeje-masa-do-roku-2030/

https://www.geopolitan.net/cs/evropska-unie-chce-danemi-zakazy-drasticky-omezit-produkci-masa

https://www.euro.cz/clanky/klima-vegani-psi-kocky-1466055/#pollInText1631

NMartin M. - Profil | Pá 28.7.2023 12:57:19

Honza7 >> ja jsem optimista a verim, ze tohle umele maso, o kterem pises, bude existovat jen tak pristich 20 let, bude pokrokem nahrazeno plnohodnotnou vyzivou rovnou do krve (zazivaci ustroji nebudeme potrebovat, T+30 let) a to bude stejne tak rychle nahrazeno cybernetickym telem (T+80) a nasledne virtualizaci vedomi v pocitaci bez nutnosti mit telo (T+100), akorat nam matrix i tak bude generovat svet plny problemu, protoze imaginarni utopie se neosvedcila, lidi to nechteli. Carpe diem.

Naleš vavřina - Profil | Pá 28.7.2023 12:37:09

Slavetin >> Máš pravdu, ale dnes maso v podobě plátků a filetů roste na polystyrenu v chlaďáku marketů a jakýkoli záběr z jatek či jim podobných zařízení bývá označen za rizikový pro slabší a citlivé povahy. No a proto , že v současné době je IN být citlivý a empatický, a nikdo v rámci své generace netouží býti exotem a zpátečníkem, tak se postupně poupravuje i sdělovaný obsah. Nastupující generace se tetelí blahem při představě chroupání pražených cvrčků co bude rozmařile házet domácímu mazlíčkovi prasátku Pepině, oprava ať genderově nediskriminuji tak tvoru Pepo nesoucího prasečí genom.
Ale mají ti mladí možnost být jiní? Zkus se jen tak pobavit s učiteli MŠ a ZŠ čím vším jsou limitováni při pedagogické práci s budoucími generacemi. To člověk "ze staré školy" získá pocit, že si z něj dělají srandu - v rámci zaměstnání občas provádím exkurze rybářským provozem a učitelé si mi i stěžovali, že si na průběh předchozích exkurzí někteří rodiče stěžovali - jejich ratolest totiž šlápla do kaluže, po zbytek exkurze měla mokrou botu a ještě k tomu viděla mrtvou rybu. Z těchto důvodů, v rámci prevence před další fyzickou i psychickou újmou, již dítě jako jeho zákonní zástupci na další exkurzi pustit nemohou ... zůstal jsem jen němě zírat s otevřenou pusou a pak v tichosti vylezl na strom, vlastně zmizel v rákosí ...

Naleš vavřina - Profil | Pá 28.7.2023 12:15:22

Knapík >> souhlas, ale na rozdíl od rybářů ornitologové monitorují a vědecky zkoumají .... no a někde to dopadne i tak, že díky usilovnému monitoringu přestane být co monitorovat. Kdyby ostrovy na Věstonické nádrži mohly mluvit, ... teda spíše ta ptáčata co přišla úhoně při snaze uniknout před přírodumilnými horlivými monitory ...

NHonza7 - Profil | Pá 28.7.2023 12:03:21

Slavetin >> Lidská hloupost je neomezená a bohužel v mnoha věcech v rámci "ušlechtilých zájmů" se dosáhne pravého opaku. Člověk v drtivé většině ( především v rámci Evropy ) je zištný. To co nemá svou hodnotu, případně se nedá použít, tak o to ztrácí zájem a většina lidí se k takovým věcem, či živočichům chová macešky.
Jak už jsem psal u jiné diskuse, dnes spousta rybářů ani neví jak vypadá střevle, piskoř, mřenka, vranka, drsek, ježdík, slunka atd. V drtivé většině jde o živočichy, kteří jsou celoročně hájeni, případně rapidně mizí z našich vod a není skoro žádný zájem udržet jejich populaci na našich tocích. Zkrátka nelze je využít, tak není o tyto druhy zájem. To, že si někdo myslí, že je dá na seznam hájených druhů je zachrání je hrubě na omylu.
Blíží se doba, kdy maso a jeho produkty se začnou vyrábět v laboratořích a zase se objeví spousta "užitečných " idiotů, kteří řeknou, že zvířata se nebudou muset chovat, poněvadž člověk si potravu synteticky připraví. Ještě tomu udělá osvětu v duchu, že to má méně tuku a je to zdravější - pak už bude totálně vymalováno.
To, že to skončí úplnou likvidací chovů jatečných zvířat už nikoho nebude zajímat. Prase, kráva, ovce, slepice, ryby rázem nikdo nebude chtít a jejich počet prudce klesne, včetně lokalit které k tomu byly určeny.
Obávám se, že za pár desítek let bude svět úplně mimo realitu a příroda už nikoho nebude zajímat. Zajímavé na celé věci je to, že tito odborníci nějak nepochodili na MZe a MŽP, ale zastání našli u MMR. Stále jenom žasnu, kolik ministerstev se věnuje stejné problematice a kolik úředníků se tímto živí a navzájem si kecají do kompetencí.
Chcípneme jednou na přebujelý státní aparát rádo odborníku za kterýma nebudou stát výsledky, ale popsaný papír, který bude mít do smysluplnosti opravdu daleko. Jenom díky živelnosti a neschopnosti řídit tento stát si tato vláda ( "rádo by odborníků" ) zase vezme peníze od důchodců, aby debilismus měl v této zemi šanci plně se projevit.
Místo lovu na rybku se upřednostní lov na umělé nástrahy a to i za cenu, kdy vůbec nevíme z čeho jsou vyrobeny ( především ty z Číny ) a jaký to bude mít dopad na kvalitu vody i život vodních tvorů. Počty plevelných rybek už nikdo nebude sledovat, protože ztratí svoji hodnotu. Otázka je zda-li k takovým závěrům, které jsou známy už desetiletí je třeba provádět výzkum, jestli by nebylo lepší, aby tito vědci se věnovali opravdivé vědě a nebo zda-li by počet těchto vědců raději nebyl menší a tak se ulevilo daňovým poplatníkům.

Nkakr - Profil | Pá 28.7.2023 11:38:15

Slavetin >>
Pokrok nelze zastavit:-))
V padesátých létech by "mírového kapra" vrátil vodě jen pacient doc. Chocholouška.
Naprosto s tebou souhlasím.

NSlavetin - Profil | Pá 28.7.2023 10:46:59

Martin M. >> V době mého dětství bylo naprosto běžné, že lidé doma chovali domácí zvířectvo, slepice, králíky, kachny atd. a nebylo tedy nic neobvyklého, že se naprostá většina lidí, včetně dětí, setkávala s tím, že slepici, která se vynesla se usekla hlava, králíky, které i děti denně krmily, někdo zabil ranou za uši, kůzlatům se podřízl krk atd. atd. a tato zvířata se pak snědla. Nikdo se nad tím nepozastavil, bylo to obvyklé. Třeba mě někdo opraví, ale podle mé zkušenosti se v padesátých a trochu pozdějších letech ryby chytaly většinou proto, aby se snědly. Dnešní styl lovu ryb, chyť a pusť, provozoval jen málokdo a také času na chytání nebylo tolik, nebyla auta a čas "sežrala" doprava atd. Dnes je pro děti pomalu exotikou vidět králíka či slepici, natož vidět jejich usmrcení, o zabijačce prasete ani nemluvě. Takže v tomto směru jsou lidé "změkčilí" a čím jsem starší, tak mám pocit, že to více a více postupuje, a že lepší to prostě nebude. Takže se svým způsobem ani nedivím různým šílenostem zelených teroristů, kteří prostě nepoznali nic jiného než svět svých představ a fantazií. A protože každá další další generace je vychovávána, byť třeba podprahově, podbízivými "uměleckými" filmy a jinými mediálními projevy k tomu, že jsou lepší než ostatní, lepší než ti starší atd., tak se snaží prosazovat své fantazie ostatním, vnucovat své názory jako jediné správné a přímo či nepřímo dehonestovat ty s názorem jiným, byť třeba většinovým.

Takže dávám za pravdu M.M., že časem třeba přijde a v médiích to rozvíří "redaktoři", kterým ještě neoschlo maturitní vysvědčení a česká gramatika je zcela minula, že chytání ryb je jejich týrání. Samozřejmě opominou natočit ryby poraněné kormorány atd. atd. Bohužel proti těmto šíleným nápadům je asi možné bojovat jen současnými prostředky, prohlášeními či vyjádřeními, třeba jako je v Bleskovce, i když někdo bude mít třeba nápady lepší. Ale dneska už nebude určitě obvyklé spolužit se zvířaty tak, jako to bylo dřív, ten svět už je někde jinde. Chtěl bych napsat na závěr něco optimistického, ale nevím co, snad jen, že věřím, že většina lidí zůstala normální.

NKnapík - Profil | Pá 28.7.2023 10:20:39

Martin M. >> on i takový odchyt ptáků za účelem okroužkování a jejich následné vypuštění zavání parafrází na rybářské chyť a pusť.

NMartin M. - Profil | Pá 28.7.2023 10:02:47

Jeste mne napadl jeden priklad, kdy nas zajem vyhrava nad utrpenim zvirete - kastrace domacich mazlicku, abysme to s nimi meli snazsi. Az nekdo budete mit blbe napady, ze trapit zvirata si nesmime dovolit...

NMartin M. - Profil | Pá 28.7.2023 9:07:22

Podle mne bysme si hlavne meli nachystat odpoved, proc vlastne chytame ryby. Mam takovy blby pocit, ze generace dnesnich lidi kolem 20ti let vyrustala od mala ve valecnem prostredi boje proti zlemu cloveku na planete Zemi, ze vsech stran z medii, internetu, od rodicu, celebrit, ve skole vsude jim bylo servirovano, jak je potreba tohle zmenit, a maji v sobe vypestovane uplne jine priority. Vubec nerikam, ze to je spatne, kolikrat mi spadne brada jak jsou nekteri chytri a vyspeli oproti mne v tech letech, ale asi to v nekterych ohledech neni to, ceho jsme jako rodice chteli dosahnout, a budou vedlejsi ztraty napr. prave na rybareni, jednou treba bude zakazan chov kocek, brzy cekam zakaz ptaku v zoo, protoze jim usekavaji pulku kridla atd.