Diskuse k článku: Rybářské retro okénko nejen o knihách

Autor diskuse: Milan Holeyšovský - Profil , 13.2.2021

Knapík - Profil | St 31.8.2022 16:55:39

Slavetin >> přišel jsem k ní podobným způsobem na vsi v knižní směnárně. Mám ji pár dní, ještě jsem ji ani nedočetl.

Slavetin - Profil | St 31.8.2022 15:05:16

Knapík >> Přiznám se, že tuhle knížku jsem získal až po mnoha a mnoha jiných a to úplně nevšedním způsobem. Byli jsme na výletě na Křivoklátě, kde má obecní knihovna ten krásný zvyk, že nechá nějaké knížky volně na verandě a kdo chce, tak si nějakou odnese, buď bez "poplatku", nebo tam nechá pár peněz dle své úvahy. Já si vzal tuhle knížku zajímavou ani ne tak svou literární hodnotou, jako spíše dokumentováním dobové rybářské zábavné četby a reálií. Musím se podívat, ale myslím, že tam také nějaké věnování mám, i když snad ne od autora.

Slavetin - Profil | St 31.8.2022 14:56:31

Quel Malheur >> Gratuluji dětem k takovému tátovi a tátovi k dětem, které poslouchají ten příběh napsaný onou půvabnou poetickou češtinou pana Tomečka.

aleš vavřina - Profil | St 31.8.2022 13:18:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krásný článek, je v něm hodně hodně pravdy - kvalita rybolovu se nesoudí jen dle velikosti lovených ryb (ryby jsou jen třešničkou na dortu), nýbrž dle zážitků s lovem spojených, vzpomínek co ty zážitky "tesají do kamene". ... Jakou hodnotu měl večer, kdy se na se břehu rybníku zešeřilo, stíny se prodloužily, zlověstně zaskřehotal kvakoš a číhátko se po nesmělém ťuknutí trhavě rozjelo k prutu... ? Čas se zastavil, každá vteřina byla delší něž rok a ruka se pomalu přichystala u prutu k záseku. Číhátko ťuklo o prut, ruka vystřelila a následoval zásek, okamžik pravdy.... Jemná špička prutu se přihýbá, následuje první výpad a s ním i první odhady co že se to na háček zavěsilo.... Klasický násadový kapřík jehož by mnohý "moderní rybolovec" počastoval nelichotivým hodnocením jeho tělesných parametrů ... . Pro mne měl tento kapřík cenu nesmírnou. Od vody cáknuté do rukávu při jeho puštění uplynuly již tři desetiletí a přitom stále cítím ten mokrý rukáv po celý zbytek večera. ... a o tom ta skutečná rybařina je, o zážitcích co přetrvají po zbytek života a tak trochu i o těch rybách bez nichž by tam rybář nebyl.

Knapík - Profil | St 31.8.2022 12:23:09

Já zas objevil tuhle knihu
Rybářská maturita, zda se, že i s podpisem autora.

Quel Malheur - Profil | St 31.8.2022 11:52:56

Kreja >> zrovna ted ctu detem pred spanim totok

Slavetin - Profil | St 31.8.2022 9:44:07

*amur* >> Děkuji za pěkný zápis; je nás zde na MRku určitě více, kdo se rádi potěšíme knížkou s rybářskou tematikou. Já už dlouho uvažuji o druhém díle Rybářského retro okénka nejen o knihách, všechno mám v hlavě, ale zatím to vždycky skončí u Oty Pavla a psát jsem to nezačal. Otu Pavla jsem potkal osobně, v Buštěhradě jsem kolem rybníků vodil děti do školy moc let, všechna ta místa na Berounce znám detailně od dětství a ještě před týdnem jsem byl za synem a vnukem, kteří stanovali v kempu pod Branovem, a prošel jsem zase pod Šímovic skalou k přívozu. A vnuk tam tahal na plavanou rybku za rybkou, dokonce vytáhl i lína a parmu. Ale všechno se mi to nakonec tam promísí, ty krásné minulé zážitky, ta rozporuplnost O. Pavla v realitě a v jeho úžasném literárním povídání tím přímočarým "kladenským" jazykem, že to jen odkládám a odkládám... Ale když čtu váš příspěvek, tak si říkám, že to snad k něčemu bylo, že jsem to "okénko" napsal, a třeba by mělo smysl napsat i ten další díl.

*amur* - Profil | Út 30.8.2022 18:02:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak mě čtení Vašeho článku stálo 100 korun, když jsme si objednal knížku od pana Morávka dle vaší recenze :D Před pár lety jsem si knížku od pana Dyka, Naše ryby, 1944, když jsem byl nemocný a nemohl na ryby. A jak jsem se začetl, tak jsem věděl že je zle... Teď mám tuším 52 knížek o rybách, rybaření i rybářskou beletrii, a dlouhý seznam děl, které jsem ještě nesehnal, ale o knížce od pana Morávka jsem se dočetl až tady, takže děkuji za typ i super počtení tady :)

Kreja - Profil | St 1.6.2022 17:49:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mám asi 30 knih z "mládí" Sice už je nečtu ale rád na ně koukám a vzpomínám jaká to byla radost když vyšel nějaký titul.Hlavně ty fotografické stály docela majlant tak jsem to většinou nadhodil před nějakým svátkem nebo vánoci a tajně doufal.Pokaždé byl pěkný dárek (rodina beztak byla ráda že nemusí nic vymýšlet).Doba je už dávno jinde ale Šimek,Pohunek,Rys,Tomeček,Luskač a spousta dalších pořád tam v srdíčku mají své místo.

Slavetin - Profil | St 1.6.2022 14:31:17

uuu >> Děkuji za příznivou reakci. Už delší dobu se chystám na druhý díl tohoto Rybářského okénka nejen o rybách, mám v hlavě pár knížek a příběhů, ale nějak se nemohu odhodlat. Ta knížka od mého milovaného autora pana Tejčky si určitě zaslouží připomenutí, tak uvidíme.

uuu - Profil | St 1.6.2022 13:39:45

Krásně napsané, ještě bych doporučil další knihu od J. Tejcky a to knihu "Příběh štiky " . Ta mě uchvátila už jako malého kluka. M

tosi - Profil | Po 16.8.2021 13:03:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jéééé to byl super článek . Děkuji za připomenutí starých dobrých časů rybařiny , děkuji za vzpomínku na mého dědečka Šimka . Letos jsem se stěhoval a oprášil jeho staré diaáky a negativy. V zimě se budu snažit to hodit do digi podoby a něco jsem přidám .
Jsem dokonce hrdým majitelem rukopisů knížek které jste tu vzpomínali .

rybomil - Profil | Čt 13.5.2021 10:21:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vita >> Mám obojí, jak Rybářské toulky, tak Na rybářské stezce. A protože jsem zejména v počátcích rybaření absolutní samouk tak tyhle knihy byly super v těch 8-9ti letech.
Pročteny taky snad 300x a vždy se mi u nich vybaví nějaký zážitek z toho mládí. Třeba taky ze stanování nad Lipnem v průtrži mraků, první maréna, lipoš aj.

Slavetin - Profil | Út 2.3.2021 14:54:31

nextfish >> Podle mě jsou všechny níže přiložené příspěvky napsané fajn lidmi s velkým rybářským srdcem. A větu z krásného příspěvku, na který reaguji: "Tu romantiku a svobodu, která zůstala v těch knížkách, teď hledáme tam venku, u vody.", by jistě spousta z nás podepsala. Já tedy určitě!

nextfish - Profil | Út 2.3.2021 10:12:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tento článek mi připomenul časy, kdy jsem o rybařině četl kde co. O dobách, kdy se nedal objednat časopis Rybářství. Když jsem ho náhodou koupil v trafice, to bylo radosti. Doby, kdy jsem četl od M. Pohunka knížku První lovy. A to kolikrát za zimu. To samé Praktický rybár od J. Sedlára. O fotkách Slávy Štochla, které jsou dodnes nedostižitelné a už nebudou nikdy překonány. Pak přišla 1000+1 rada pro rybáře a už to bylo lepší. Tu romantiku a svobodu, která zůstala v těch knížkách teď hledáme tam venku, u vody.
Dík za krásný článek.

Vita - Profil | Út 23.2.2021 8:41:36

Mou první rybářskou knížkou byly Rybářské toulky (Hísek, Nový). I dnes si v ní rád zalistuju a po sté přečtu pár stránek.

Drakoman - Profil | Ne 21.2.2021 16:44:56

Rybářské knížky jsem zdědil po dědovi, Z rybářského zápisníku jsem poprvé četl před rokem a je to pohlazení na duši. Nebo kniha velkoformátových fotografií Rybáři snů a skutečností od Jana Rysa. A spojení rybářství a dějepisu Rybářství a jeho tradice od Jiřího Andresky...jo a ty 1000+1 rady nedávno vyšly v aktualizovaného vydání ve slovenštině :)
Díky za článek, díky němu jsem si je zase prošel :)

woodpecker - Profil | Po 15.2.2021 22:33:32

Dechberouci a krasne napsano. Tise zavidim, protoze ja zacal s rybarinou uz v pokrocilem veku a v zahranici, takze jsem cerpal informace z internetu. Velice rad chytnu radeji knihu do ruky nez tablet anebo PC. Proto tise zavidim. Asi si necham nejakou tu knihu poslat z antikvariatu, Diky moc za pekne cteni i tipy na knihy a Petru Zdar

FockeWulf - Profil | Po 15.2.2021 12:56:17

Pěkné čtení, Jaroslav Tejčka je klasika a jeho Rybářský sport je opravu to hlavní dílo české literatury o rybaření. Mám štěstí, že je mám 2 po dědovi a strýci, včetně Sportovního chytání pstruhů... Takže jeden výtisk je pečlivě archivovaný a v druhém si občas listuju, pro potěšení z nádherné knihy.
Knihy Zdeňka Šimka mám asi všechny, ale kdo měl možnost číst napřed Tejčku pochopí, že inspirace byla tady:). Přesto v době nesvobody klíčový rybářský publicista a spisovatel.

Sharry - Profil | Ne 14.2.2021 18:27:21

Fajn počtení 😉

Inferno08 - Profil | Ne 14.2.2021 17:10:36

Můj táta má První lovy s věnováním a podpisem pana Pohunka. Hezká knížka, četl jsem jí snad třikrát. Vím, že před několika lety vyšlo i nové vydání, myslím, že má menší formát a na obalu je nějaká fotka od vody.

Mirek.V - Profil | Ne 14.2.2021 14:22:16

Hezké čtení. Já taky děkuji za vzpomínky na doby, kdy jsme byli mladší, četli jsme knihy a svět byl proti dnešku takový ... pomalejší.

zvědavec - Profil | Ne 14.2.2021 11:00:19

Dík za to, že jsem se na chvíli vrátil v čase o 50 let zpět. Moc pěkně napsáno, připomnělo mi to knížky, které jsem tehdy četl a jejichž názvy se mi časem vykouřily z hlavy. :-))

Pěn_a - Profil | Ne 14.2.2021 8:12:13

Krásně napsáno. Některé zmíněné knihy mám, ostatní jsem alespoň přečetl. Ještě bych vzpoměl rybářskou bibli ze 70 let - 1000+1 rada pro rybáře. Otec pracoval v tiskárně a měli jsme ji ještě dřív než se oficiálně objevila v obchodě a jednu dobu jsme postupovali přesně podle rad na každý den :-)

Sifon69 - Profil | Ne 14.2.2021 8:02:24

Rybářem jsem se stal po přečtení První lovy. Diky za připomenutí :)