Diskuse k článku: Malé vodní elektrárny – dobro, nebo zlo?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 6.1.2020

tomvec - Profil | Po 20.1.2020 13:36:25

vlaboc >> Jen k tomu závěru; nikdo ty majitele MVE nenutil, aby do toho šli. Šli do toho pod vidinou bezpracných zisků z nesmyslně dotované elektřiny. To že té vody teď není tolik, jako v době kdy si dělali kalkulace zisků, jim nedává právo ničit přírodní podmínky v řekách a život v nich. Je veřejným zájmem fungující životní prostředí, nebo peníze na účtech majitelů MVE? To množství dotované elektřiny vyrobené v MVE nás asi nevytrhne

vlaboc - Profil | Po 20.1.2020 12:01:36

Přátelé, já vyrostl na dolním toku Berounky. Jezů je tam mnoho, u většiny z nich i nějaká MVE. V Černošicích opravovali jez po povodních z roku 2002 a rybí přechod tam dodělali. Dostali k tomu i dotaci, protože majitel by na to sám asi neměl. Obecně považuji jezy jako dobrý způsob, jak udržet v říčce typu Berounka hladinu vody. Pro srovnání, u Srbska pod Berounem jez není a je tam vody po kotníky. Dno placaté kamenité, sotvaže na dvou místech roste chomáč trávy. V takovém prostředí se moc rybích druhů neudrží. Oproti tomu je POUZE DLE MÉHO NÁZORU pro vodní život zajímavější mít alespoň 1m hloubky, pomalu tekoucí vodu, možnost vyjet nahoru pod jez do okysličené vody nebo se schovat někam do klidu pod vrby. Co se týče "rybího kompotu" pod turbínou - to je pouze technický problém kombinovaný s lidskou laxností. Nakonec je to člověk, který musí své chování řídit tak, aby buď za peníz ušetřený likvidoval vodní život nebo z výdělku ukrojil pro podporu toho života. Základní rozdíl mezi turbínou a vodním kolem je samozřejmě v rychlosti otáčení a způsobu přesouvání vody. V Mokropsech na jezu přes léto neteče skoro žádná voda - opticky. Ale díky délce jezu a výšce hladiny třeba 2cm je to značné množství, které vyhovuje "papírově". Ale taky je tam udělaný "sešup" pro lodě, kde voda většinou je, ikdyž svým tvarem dle mého absolutně nevyhovuje rybím potřebám. A zde je zajímavý detail - co pamatuji, pořád je tam z kamenů vyskládaný rybníček, který slouží rybkám jako odraziště před skokem. Opravují ho většinou děti - ani nevědí proč. Jistě by bylo prima tam udělat lepší rybí cesty. Ale neházejme všechno na jezy, nebourejme je. Byly zde po staletí a po staletí zde byly i ryby - takže tím to nebude. Elektrárna je o penězích a ty peníze na stromě nerostou. Každý, kdo ji provozuje za svoji činnost očekává peníze. Postoj státní správy je bohužel někdy dost zoufalý - ale za to asi majitel MVE nemůže, za to by měly být trestány orgány.

Mžík - Profil | Čt 16.1.2020 19:16:07

MVE jako moderni metoda kurveni vodstva...

Cloud - Profil | Čt 16.1.2020 17:44:33

Přiklonil bych se,k používání Tzv umělým Vodním plašičům,ale na druhou stranu,kam pak si jít na malém toku sednout,když dosah je někdy i 300m proti proudu ? :-(((

Jura L. - Profil | Čt 16.1.2020 17:07:08

MVE v českých podmínkách nemá vůbec při malém spáru a malých průtocích smysl. Většina jich stejně 3/4 roku stojí. No a jak je víc vody zas všechno pomelou.... Získaných pár kilowat na menších tocích za cenu devastace migrace ? To by mělo být na přehodnocení a zbourání všech pod 0,5 MW.

Luděk11 - Profil | Pá 10.1.2020 16:06:22

Článek naprosto věrně vykresluje skutečnost. Bohužel OŽP v Táboře vůbec nemá snahu problémy s dodržováním MZP na MVE řešit. O všech kontrolách jsou majitelé MVE značně dopředu informováni, takže takové kontroly vůbec nemají význam. A pokud zašlete fotografie, OŽP vám odpoví, že je to neprůkazné. Například na přiložené fotografii jsou dle mínění OŽP v Táboře náplatky odsazeny od horní hrany jezu 30 mm. Proč ale potom pod nimi neteče voda voda, OŽP již neřeší.

Attila - Profil | St 8.1.2020 17:07:09

Mám zkušenosti úplně stejný ,jak je popsáno v článku . Ale jak to udělat , aby měl majitel MVE rozum ? Tam už místní MO ČRS to naháněl , na ministerstvo psali , lidi ve vsi naštvaný , ale jeden člověk dokáže všechno obrátit vzhůru nohama . Konkrétně se jednalo rok 2018 kdy bylo ještě sucho such .Ta hamižnost a zisk za každou cenu ,ta zničí úplně všechno . Rybí přechody ? Do toho se investuje minimálně .Všechno je jen na papíře , studie jsou . Jezy jsou majetkem kolikrát soukromníků a ty na to nemají peníze a nikdy mít nebudou ,aby budovali rybí přechod . Podle mě se nám to všechno ve zlým vrátí to dogma , že jedině soukromník to udělá dobře a že stát dělá všechno špatně . Já si myslím , že je to případ od případu .

Willow - Profil | St 8.1.2020 12:27:09

Bachy >> Něco podobného bylo tady taky.Pár desítek hodin video záznamu ,pár emailů, pár návštěv na OŽP a začaly se dít věci.
Stavidlo do náhonu šlo o 1 m dolů,aby zůstal zachován minimální průtok přes splav.A MVE jede jen občas a to musí být ještě dost vysoký průtok.
Teď ještě tu pod ní a bude snad klid.
Jenže ta patří Pardubickému kraji,potažmo obci a tam to nebude žádná prdel protože OŽP na regionální úrovni spadá pod krajskou OŽP a že by soudruzi z kraje uznali chybu a dali za pravdu regionálnímu OŽP,tak tomu na 99% nevěřím.

Vlčice - Profil | St 8.1.2020 12:11:28

sliver >>
Kterou stavbu máš na mysli, na tom Váhu?
Napojení Váhu na deb*litu jménem DOL?

Bachy - Profil | St 8.1.2020 11:45:01

V souvislosti s MVE mám takové dilema. Jestli je horší ten jeden člověk co chce těžit na úkor přírody co se tu vytvářela tisíce let nebo ta spousta lidí, která mu to dovolí.
Jeden takový příklad od nás. Máme na horním toku Moravice pod Malou Morávkou jednu MVE, která si bez rozpaků bere 99% vody z malé podhorské říčky. Do koryta tam nechává téct asi tolik jako doma ze sprchy a zhruba kilometr skoro suchého koryta nikdo neřeší. Nechápu, jak někomu může něco takového procházet. No, už se na něj vaří voda.

Vlčice - Profil | St 8.1.2020 7:04:23

PetrZ >>
Uzke cesle maji tendence se casto zacpavat.. coz se provozovateli nelibi
Jeste jsem videla nejake el. rusicky.. ale jestli to funguje?
Kdyz je velky prutok a ryba je nesena proudem, nejsrm si jista, jestli se ji chce obratit se proti tomu proudu

PetrZ - Profil | Út 7.1.2020 22:28:07

Vlčice >> záleží na technickém provedení nátoku do konkrétní MVE, ale pokud prošel do turbíny sumec jak je v článku, tak určitě bylo něco špatně . Někde jsem četl, že česle by měly mít mezeru max pár centimetrů a nechci lhát jestli to bylo tři nebo víc, ale určitě by tudy sumec z fotek neprolezl.

Vlčice - Profil | Út 7.1.2020 21:37:41

potočák 62 >>
Klobouk dolů!

A turbíny už tam žádná těla ryb či obojživelníků nesekají? Jakou konkrétní technologií toho docílili?

Výr - Profil | Út 7.1.2020 21:29:28

PetrZ >> k tej nostalgii len toľko...starý otec mojej ženy postavil mlyn na Čiernom Váhu (1922 ) a rozprával mi ako tam ulovil 4kg pstruha potočného.....dnes je tam vody po členky a plávajú tam 10cm jalčeky....to samozrejme nie je kvôli tomu mlynu lebo ten tam už dnes aj tak nemelie....príčina je niekoľko MVE nižšie a iné vplyvy.........nepomohlo ani to že je tam rezervácia kde sa nesmie loviť :-)....nostagia je fajn......MVE by si zaslúžili len a len nálož ...raz na to budú bohaté EU-fondy.....

potočák 62 - Profil | Út 7.1.2020 21:20:34

Jarda Š. >> Před roky jsme vedli soudní spor s majitelem pulzační MVE. Na základě znaleckého posudku soudního znalce,ještě ho mám schovaný doma. Ovlivńoval provoz MVE život ve vodním toku do vzdálenosti 3 km.Znalec vycházel nejen z početnosti ryb ale především z bezobratlých a chráněných druhů.Majitel prohrál a MVE prodal.Nový majitel ji předělal,zrušil pulzování a je v provozu,jen když je dostatek vody. Od té doby jsem nějaké negativní vlivy nezjistil ani v bezprostřední blízkosti. Petrův Zdar

Výr - Profil | Út 7.1.2020 21:17:20

hraji >> nejak si nerozumieme....ja netvrdím že je poškodená nejaká MO....usmrtením chránených (alebo nechránených) živočíchov vzniká nejaká škoda.......podľa výšky škody a spôsobu sa môže jednať o priestupok či dokonca trestný čin ....škoda vzniká štátu....
Právne sračky typu: "v súlade s prevádzkovým poriadkom MVE" prenechám právnikom....v tom kontexte "věc ničí" by mohol hocikto vytráviť s kľudným svedomím celú rieku .....a to mi snáď nechceš tvrdiť že je tak ?

hraji - Profil | Út 7.1.2020 21:07:23

Jarda Š. >> teoreticky to máme zvládnuté všichni, je třeba si to párkrát vyzkoušet i prakticky. První je třeba prokázat, že škody vznikly, a kdo to způsobil, pak je možné řešit ten zbytek. Jednoduché to není. Protože ty škody nebývají úplně zjevné.

Jarda Š. - Profil | Út 7.1.2020 20:25:31

hraji >> Nelze se domáhat náhrady podle ceny ryb, o které revír přišel, ale lze se domáhat náhrady nákladů na odstranění škod v revíru, je-li prokázáno, kdo škodu způsobil.

hraji - Profil | Út 7.1.2020 20:17:20

Výr >> v právním řádu ČR je ryba v tekoucích vodách věc ničí, res nulius, nelze se domáhat náhrady, i když tu rybu vysadil svaz.

PetrZ - Profil | Út 7.1.2020 20:13:13

sliver >> nejsem určitě pro stavět nový jezy. To je neuvěřitelná blbost. A jak je kolikrát vidět i arogance a uplatnost rozhodujících orgánů. Ale na druhou stranu nevidím důvod proč nevyužít stávající jezy nebo proč rušit stávající MVE. Samozřejmě za dodržování všech legislativních i provozních předpisů, tvrdé kontroly a ještě tvrdsich postihů při jejich nedodržování

Výr - Profil | Út 7.1.2020 20:12:43

hraji >> inak k tej škode....nie je podstatné či ju dostanú rybári....každá ryba má predsa spoločenskú hodnotu vyčíslenú....

Výr - Profil | Út 7.1.2020 20:11:32

hraji >> zákony v tomto duchu nevytvorili úradníci ale parlament.....keď MVE pomelie generačné stádo chránených rýb ale stalo sa to v súlade s prevádzkovým poriadkom je všetko v najlepšom poriadku....budujeme predsa naše zelené zajtrajšky,

hraji - Profil | Út 7.1.2020 19:49:49

Výr >> já s tebou souhlasím, ale úředník to vidí bohužel jinak.

koteky - Profil | Út 7.1.2020 19:41:53

Zbombardovať.....
MVE menia všetko.. u nas vo Zvolene niet v Hrone podustvy(Vimba vimba)....kvoli MVE..overené..pred 10 rokmi ich bolo ako maku,teraz ani jedna

Výr - Profil | Út 7.1.2020 19:23:05

hraji >> zvrátenosť uvažovania a konania spoločnosti dosť presne vystihuje konštatovanie: "prokázat, že škoda vznikla jako důsledek činnosti MVE, která byla v rozporu s manipulačním řádem" ....