Ondřej Dočkal: Pojďme promyslet jednu opravdu šílenou metodu ochrany našich karasů a slunek před invazními druhy ryb

Ondřej Dočkal - Profil | St 29.1.2020 13:39:34

potočák 62 >> Dobrý den, díky za info, já to tu neznám, jsem tu poprve, jak budu mít chvíli času mrknu na to. zatím se mějte.

1Mara - Profil | St 29.1.2020 11:04:27

venybit >> když o tom nic nevíš, tak raději mlč......!!

potočák 62 - Profil | St 29.1.2020 10:35:38

Ondřej Dočkal >> Dobrý den,je tady diskuze-Ryby,které mizí z našich vod. Možná by bylo dobré,kdyby jste si ji pročetl a případně se do ni zapojil. Petrův Zdar

Ondřej Dočkal - Profil | St 29.1.2020 10:12:49

Zdravím, známý mě upozornil na tuhle debatu. Tak jen komentář:

děkuji těm, kteří přečetli a pochopili o co mi jde (ať už souhlasí nebo nesouhlasí - to není podstatné, každý ať má svůj názor, já to respektuju), a je mi líto těch, kteří pro špatné zkušenosti s ochranou přírody (ať už reálné nebo tradované), kdykoli slyší o čemkoli souvisejícím s ochranou přírody, tak to automaticky odsoudí jako demagogické kecy zaslepených zelených mozků. Ale nemyslete si, úplně stejné je to i naopak. Jak mám vysvětlovat ochranářům, že rybář nerovná se masař, kterému jde jenom o filety z toho kapra, když oni znají pouze ty "filetáře"? No vysvětluju (sám svého času m.j. vedoucí kroužku u naší MO nebo člen ČVŽP při ÚS), ukazuju příklady lidí, kteří rybařinu nevnímají jenom jako zdroj filet, ale jako šanci pomoct ochraně ryb... - ale celkově úspěšný teda moc nejsem. Proč se na to teda nevykašlu? Protože si myslím, že aspoň v něčem společnou řeč najít lze. A nejenom že si to myslím, ale pár takových příkladů mám. Bohužel, jen pár.

Kdybych se podepsal jako rybář, byly by zde některé ty reakce stejné, nebo jiné? Odpovězte si sami ...

A teď k článku:

a) o čem článek není:

- není o tom, že bez dohody s vlastníkem/uživatelem, bez potřebných povolení, bez pečlivé přípravy a dohody všech zůčastněných se bude něco provádět.

b) o čem článek je:

- jsou tu kriticky ohrožené druhy ryb, naše domácí druhy, které i spousta rybářů chce zachovat jako naše dědictví. V diskuzi zde jsou názory o tom, že holt to je příroda, něco vymírá, tak to tak nechejme .. ano, i to je názor. Lín je na tom čím dál hůř, vykašleme se na něj? A na reofilní ryby taky? V pořádku, taky názor, já to vidím holt jinak tak se snažím tomu pomoct, jako řada dalších, rybářů i ochranářů.

- jak zde někdo výstižně napsal: je to námět do diskuze. Diskuze, kterou chci otevřít veřejně - a to se podařilo, protože co nechci - tak nechci to, aby se něco šudlalo někde v tajnosti.

Kdo vlastně jsem? Rybama se zabývám celý život, ať už jejich chovem, rybařením nebo ochranou, ve vší skromnosti vím aspoň něco o genetice, taxonomii, nemocech, evoluční biologii, fyziologii, reprodukci, potravních a ekologických nárocích, jejich ochraně, fungování vodních toků a vodních nádrží, rybníkaření, fungování ČRS, ryb. zákonu (i jiných zákonech), a v podstatě o všem co s rybama nějak souvisí. Dodávám - vím aspoň něco, protože vím, že nikdy toho nebudu vědět dost, ale postupně si ty obzory rozšiřuju.

Má-li někdo zájem o věcnou (klidně i kritickou) diskuzi, můj mail je u článku. Sháníte-li karasy do rybníčku a nemáte zdroj - napište mi, pár lidí znám, rád předám kontakty.
Nevadí mi kritika, ba naopak. Vadí mi ale házení všech ochranářů (i rybářů) do jednoho pytle - takže kecy o ekoteroristech budu ignorovat, stejně tak jako řeči o uhlíkové neutralitě apod. - tohle nemá s karasem nic společného, tak nechápu, proč se to tu přetřásá. Pokud chce někdo řešit CO2, řešte to s někým jiným, v tom já se nevyznám, tak do toho nekecám.

Scorpio-75 - Profil | St 18.12.2019 8:06:38

potočák 62 >> já jsem ohledně těch ochranářských aktivit raději na pozoru. Jsou jak jezinky, a to neplatí jen pro vody.
Pokud to vezmeme obecně vzato, tak si myslím, že toto nebude stejně reálné. Malé izolované plochy bez napojení na tekoucí vodu, vzdálené od záplavových oblastí, budou mít malou šanci na přežití. Borec je z Litovelského Pomoraví. Tam jsou takové plošky v záplavové zóně a stejně mnohé z nich vysychají na sračku. Druhá věc je, že s ohledem na současnou globalizaci defacto padly migrační geografické bariéry, které byly dříve zárukou izolovanosti populací a speciace. Osobně bych byl pro si krajinu připravit pro její budoucí hospodářské využití, včetně vody. Chtě nechtě budeme k tomu směřovat a s tím pochopitelně nějaké druhy rostlin a živočichů zde vymizí. Eden zde nevybudujeme, to je jasné. Raději ať je krajina nachystaná budoucím generacím na větší soběstačnost. Zní to možná z pohledu ohoržených druhů krutě, ale sitauce prostě taková bude.

venybit - Profil | St 18.12.2019 6:38:40

potočák 62 >> To máš pravdu,nechtějí je štiky. Ale sumcům velice chutnají. :)

já 2 - Profil | Út 17.12.2019 22:30:54

Scorpio-75 >> Vždycky se vrátím pozdě, všechno už nějak bylo napsáno, nemá smysl opakovat co padlo.
Měj se a třeba zase někdy v jiné diskuzi

San - Profil | Út 17.12.2019 22:23:58

potočák 62 >> Nebuď vztahovačný, potočáku 62. On ten KS se může chovat úplně jinak, naž naše "plevelky". Pokud vím, tak odjakživa nejlepší nástražka na štiku byl okoun. I na velké zubaté (tedy kromě lína), protože mají dobré masíčko. A co takový KS? Snad jedině vnitřnosti do trojbalu. Ani se těm zubatejm nedivim, že je nežerou.
A k tématu už jsem to napsal. Přírodě se nedá poručit.

potočák 62 - Profil | Út 17.12.2019 22:14:16

Bacha San >> San - 17.12.2019 22:09:42 >> Ano prosím.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Út 17.12.2019 22:12:05

Bacha San >> San - 17.12.2019 22:06:14 >> Ty štiky byli v rozpětí 60-70 cm,byli z podzimního výlovu určený na vysazení a aby se hned nezmasily,tak jsme je měli do jara v přírodní sádce .Nechyběla ani jedna ale to ještě u nás nebyli vydry. Petrův Zdar

San - Profil | Út 17.12.2019 22:09:42

potočák 62 >> Jo, a udělej si pořádek v tom, co je to ekosystém a biotop:-)

San - Profil | Út 17.12.2019 22:06:14

potočák 62 >> Je všeobecně známo, že štika, pokud si může vybrat, sežere nejdřív rybku s co nejkvalitnějším masem. Takže než by žrala KS, raději sežere jinou štiku. Já bych to udělal taky tak:-D

potočák 62 - Profil | Út 17.12.2019 22:02:57

Scorpio-75 >> Zbytečně z toho děláš kovbojku. Pokud´ jsem to správně pochopil,tak mu nejde o to,vytrávit revíry,velké vodní plochy nebo tekoucí vodu ale různé maloprostorové tůńky,propadliny a td. Právě takovéto lokality a jejich ekosystémy jsou nejcitlivější a KS nebo střevlička je může nejvíce poničit. Jednorázová otrava je pro takové lokality,jako by občas za pár desítek roků vyschla.S tím se organizmy vyrovnají ale se stálým devastujícím účinkem bez přerušení od KS a Střevličky už ne.V těchto maloprostorových lokalitách na naše původní druhy působí samoregulační mechanizmy,u těch nepůvodních bohužel ne.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Út 17.12.2019 21:54:15

venybit >> Oni ti dravci toho KS moc nechtějí na rozdíl od KO.Asi jim příliš nevoní,nezaměńuj prosím,když ho vezme dravec při chytání na živou rybičku,to je jiná reakce. Před pár roky jsme měly v sádce slušné štiky a dali jsme jim tam jako potravu slušné hejno KS. Ty potvory raději hladověly,než aby je žrali a když jsme tam za tři neděle vysypali vaničku plotic a perlínů,tak se na ně sjeli z celé sádky ale na KS házeli bobek.Petrův Zdar

Rezeň 5,125 - Profil | Út 17.12.2019 14:39:32

Scorpio-75 >> dyt se kormorani střílí jako o život. To je nějaké divné, ne?
Btw- proč by o problemu kormorána u nás měl pojednávat clanek mezinárodní úrovně?
Nicméně, to že si něco neviděl ještě neznamená, že to neexistuje.

San - Profil | Út 17.12.2019 14:14:21

Celý ten článek mi připomíná ono slavné komunistické "poručíme větru, dešti". Pikantní na tom je, že neporučili ani sami sobě:-)

Scorpio-75 - Profil | Út 17.12.2019 11:12:57

já 2 >> v mém případě jsem velmi kritický. Statistiky rybochovu a reálná situace na vodách hovoří jasně.
K tvojí otázce ohledně prací a přednášek. Doposud jsem neviděl jedinou studii, která by prošla řádným recenzním řízením v mezinárodním vědeckém časopise, alespoň v kategorii Q2. Články v místních česky psaných časopisech nejsou relevantní vědecké články na mezinárodní úrovni.
Pokud jde o dosadní snahy ochránců, akorát narostl počet vyder a kormoráni lítají dál. Co to dělá s rybama, vidí všichni. Takže se na mě nesmíš zlobit, ale k těmto mesijášským snahám, byť i jednotlivců, jsem velmi kritický.

já 2 - Profil | Út 17.12.2019 10:26:35

Scorpio-75 >>
ahoj, mě zamrazilo ze Tvé reakce.
Krásný příklad, proč dezinformace v našich krajích tak bují.
Přečteš si článek jednoho jediného člověka, který ho napíše jako soukromou záležitost, nikoli pod institucí, nebo jako objednanou studii, jen námět k zamyšlení. a Tvůj závěr, ekologové na nás chystají pohromu a proč by ne, můžou za všechny ostatní.

Ted bych se rád zeptal, kolik opravdu odborných prací, přednášek, debat a projektů jsi přečetl o kormoránech?
Ekologové, a myslím tím odborníky, byli první, kdo bil na poplach a snažili se změnit legislativu, běh na cca 5 let.

Zaminuješ pojmy ekolog/aktivista, ochránce/ochranář.
Jsi zářný příklad nekritického myšlení

Scorpio-75 - Profil | Út 17.12.2019 8:50:39

Z tohoto odstavce mě doslova až zamrazilo:

"I kdybychom vytvořili spoustu nových lokalit a snížili intenzitu rybářského hospodaření na těch stávajících, geograficky nepůvodní druhy ryb tu budou stále a stále budou blokovat obnovu populací ohrožených druhů. " Tady chci zdůraznit ono: snížili intenzitu rybářského hospodaření!!!!!!!!

Takže ekologům nestačí, že podporou rybožravých predátorů (kormorán, vydra) došlo za poslední desetiletí k devastaci populací některých druhů ryb, což jim je úplně jedno, ale nejraději by dále zasahovali do rybářského hospodářství. Zatím nadělali víc škody než užitku a naši hospodáři musí neustále řešit problémy na rybochovu se vznikajícími škodami, viz moje MO, kdysi slušná produkce s velkým ziskem, dnes statisícové ztráty.
Odstavce o vytrávení stojatých vod nebo částí tekoucích vod jsou naprosto šílené. Bodou stejně chtít přejet pole s kukuřicí nebo bramborama herbicidem? Myslím si, že by ekologové měli raději už mlčet. Nyní si vybrali jedno téma a to chtějí nějak řešit. Jak by ho chtěli vyřešit? Jedině tím, že zasáhnou do hospodaření svazu. Doufám, že na MZe nebude nějaký jouda, který by kývnul na likvidace dle popisu v daném článku.
Tyhle malé rybky do naší přírody určitě patří. To ano. Myslím si, že kdyby se i našla nějaká organizace, kde by se tomu mohli věnovat, ale všechno dnes potřebuje materiální a finanční krytí. Bohužel se to však rozchází z extrémistickým pojetím podle daného článku. Ekologové zase něco vidí, chtějí se v tom realizovat a věci přitom nevidí v kontextu. Jaksi vůbec nepracují s pojmy jako jsou migrace, konkurence, predace, selekce, evoluce atd. Co je v tomto kontextu původní a nepůvodní? V přírodě neustále dochází k migraci druhů, jejich vymírání a nahrazování druhy úspěšnějšími. To je podstata přírozeného výběru a evoluce. K jednomu z prvních velkých vymírání došlo již před cca 2,5 miliardami let, kdy život z anaerobního začal přecházet na aerobní a v historii Země k takovým vymírání dochází neustále. Bohužel dnes jsme svědky, s hledem na změny klimatu a působení člověka, že tento proces nabral na rychlosti. Můžeme to změnit? Určitě ne. Pokaždé se přitom zbytečně střelíme do nohy. Než vymýšlet blbosti bychom se měli připravit na rok 2050, kdy jsme přistoupili k bezuhlíkaté Evropě. To bude sranda. Jsem zvědav, jak toho docílíme, když doposud nemáme sociálně únosné technologie. Bylo by lepší naše vody připravit na to, že je jednou budeme muset víc hospodářsky využívat. Podívejte se na tanhle díl z Krtečka. Abysme v pojetí bezuhlíkaté Evropy nedopadli takto.




antony - Profil | Út 17.12.2019 8:43:32

Jak chceme bojovat s invazivními druhy, když spousta hospodářů je zcela běžně vysazuje...to mi připomíná ten příběh od Jahelky kde popisuje, jak se nimrod po návratu z hospody snaží přehazovat svoje jezevčíky přes plot na dvůr a ti se mu dírou v plotě neustále vracejí zpátky...

sindeji3 - Profil | Po 16.12.2019 16:35:26

Kreja >> Jak říká poradce bývalého pana prezidenta https://jakl.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=95190

computerfish - Profil | Po 16.12.2019 12:57:13

No nejvíce se toho pro přírodu podle některých udělá pusou. A někteří si udělají z ekologie docela slušnou živnost. A že jich není málo...…….

https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/45251461#_regist​r_smluv

sven - Profil | Po 16.12.2019 12:10:59

Kreja >> Přesně tak...
Klobouk dolů před těmi, co se perou s větrnými mlýny ale realita je bohužel taková, že budeme především mi sami mít co dělat abychom se přizpůsobili změnám a udrželi ..

Kreja - Profil | Po 16.12.2019 11:48:25

Holt je to příroda ať se nám to líbí nebo ne.Je spousta druhů co se nestačí přizpůsobit změnám a vymírají a na druhé straně invazivní druhy zvířat a rostlin co nám dávají na prdel.A není šance to změnit.Maximálně můžeme udělat nějaké biotopy kde se je budeme snažit udržet ale nic víc.

venybit - Profil | Po 16.12.2019 8:01:04

Podle mě je to jako chtít vrátit čas. Prostě hloupost. Co pořád bojovat za Karase obecného , proč? Pokud má vymřít tak vymře. Stříbřitý jsou víc než adekvátní náhrada. Pokud je jich někde moc a jsou malý, tak je tam málo dravců. Nejsem genetik nebo tak. Ale za ta léta co chovám ryby, mám vypozorováno . Že v chladnější vodě v menším počtu s dostatkem potravy. Se stříbřitý Karas ,doslova změní v jiný druh. Doroste 40Cm ,ztmavne ,a je prostě na první pohled k nerozeznání od Obecnáka. Bůh ví jak to s těmi Karasy vůbec je, jejich Evoluce není u konce. Bůh ví jestli vůbec mezi obecnákem a stříbřitým je nějaký rozdíl. Jestli to není jeden vysoce adaptabilní druh.
A stejně se to nakonec nakříží s Kapry, Cejny, Perlíny a nevím čím ještě. Podle mne je bláznění kolem obecnáka stejně zbytečné jako vracení Lososů. Nekonečný boj, který nemůžem vyhrát.

sindeji3 - Profil | Po 16.12.2019 1:06:26

splávkař >> U nás se letos do stojáků KS normálně vysazoval.

splávkař - Profil | Ne 15.12.2019 23:10:28

Nejvetsi moznost na omezeni sireni KS mel CRS a MRS, a to tim, ze by karase zapovedel jako nastrazni rybicku.
KO ale neni K70 , a tak se jeho ochranou ve svazech narozdil od velevzacnych kapru venuji jen zcelaokrajove, jestli vubec.