Zatímco Česko zvažuje další přehrady, Francie pokračuje v osvobozování řek demolicí dvou přehrad

keltt - Profil | Út 25.6.2019 22:04:58

sven >> Pravda, pravda,... chrasteni klíčema už zřejmě nepomůže :-(

sven - Profil | Út 25.6.2019 21:58:29

keltt >> Věřím, že jich existuje dostatek..
Bohužel nemají šanci, dosáhnout na ovládací páky...
Ti druzí, je z ruky dobrovolně nepustí...

keltt - Profil | Út 25.6.2019 21:54:48

sven >> Pořád nám chybí fundovani, rozumní lidé. Čert ví, kde je permanentní chyba.

sliver - Profil | Pá 21.6.2019 7:42:54

Rožnovák >> je tam přece už dlouho naplánovaná JE Blahutovice, tak Skalička asi bude.

Rožnovák - Profil | Čt 20.6.2019 21:29:41

Spíš by to mělo být příkladem, že přehrada není všelék a z řekou a okolní krajinou to vždy zamává, zvlášť když jich je na jednom toku v řadě nabudováno již několik, vodu se dá zadržet i jinak, z mokřadu však zpravidla neplynou žádné ekonomické přínosy jako z přehrady.Vzorem je plánováná nádrž Skalička kdo lokalitu zná pochopí že meandry štěrkonosné řeky vyměnit za mělkou nádrž asi není dobrý nápad, proč se to zrovna v těchto místech prosazuje, no myslím si své. Jinak nádrží máme tak akorát a teď je třeba se zaměřit na to ostatní.

Honza7 - Profil | Čt 20.6.2019 19:40:03

Odstranění 3 500 nejrůznějších bariér neodpovídá odstranění 3 500 přehrad. Konečně si někdo pomalu začíná uvědomovat, že mnohé bariéry na vodních tocích jsou pouze ekonomickým zájmem pro velmi úzkou skupinu lidí ( a v některých případech už dávno neplní svůj účel ), ale změny které nastaly výstavbou těchto bariér jsou na určitou dobu trvalé a nepříjemně zasáhnou nejen do života všech lidí v daném regionu, ale mají nepříjemný dopad na celou řadu živočišných druhů a spousta z nich v daném regionu nenávratně zmizí.
Problém drtivé většiny lidí spočívá, že si něčeho začne vážit, když se něco pomalu stane vzácností a nebo až daný živočišný druh vymře. Do té doby se v mnoha případech maximálně podporují změny, poněvadž každý z zainteresovaných v rámci těchto změn se snaží vytřískat maximum peněz pro svou kapsu.
Jistě jak už se tady zmínili kolegové je úplný nesmysl likvidovat všechny přehrady, poněvadž dostatečné zásoby povrchové pitné vody jsou v dnešní době ( při problémech s nedostatkem podzemní pitné vody ) dostatečnou zárukou, že vody bude dostatek. Cesta k vyřešení problémů s nedostatkem vody je podle mě udržet vodu v krajině podpořením výstavby rybníků a mokřadů a tím udržet dostatečné zásoby podzemní vody plošně v krajině.
Doufám, že likvidace přehrady se do budoucna u nás nestane vzorem podle přiloženého videa, protože to vůbec nevypadalo, že by se někdo zajímal při takové likvidaci co se děje s živočichy co v takové nádrži do té doby žili.

sven - Profil | Čt 20.6.2019 11:33:03

Francie, Španělsko, Dánsko, Holandsko, Velká Británie, Estonsko.... si mohou taková gesta dovolit...
Jedná se o přímořské, případně ostrovní státy, stabilně obklopené vodu.
V případě vnitrozemského státu, závislém pouze na srážkách, potažmo zásobách spodních vod, z jehož území veškerá voda odtéká, je situace naprosto odlišná.

Martin M. - Profil | Čt 20.6.2019 11:14:56

Zajimave, ale nejsem si uplne jisty, jestli to je pro nas cesta nebo ne. Urcite hodne zvazovat nove prehrady, ale rusit ty stavajici? Moc migrujicich druhu zde nemame a pokud ano, tak blokujeme poslednich par set kilometru u pramene rek, ktere pokracuji tisice kilometru k morim, kde jsou dalsi prekazky.