Orlická přehrada je plná. Opět ale hrozí sucho, loni klesla voda o 10 metrů

P!F - Profil | Ne 22.5.2016 22:25:37

Rytíř >> zásadný rozdiel je úplne inde. V Rakúsku dostane každá z tých 6tich kráv dotáciu z EU. Takisto aj každý m2 ktorý obhospodarujú. V konečnom dôsledku ta Rakúska rodina, čo žije niekde na samote v kopcoch, má 6 kráv a 2 ha pôdy žije fajn život. Jasné, maximálny luxus to nebude, ale majú sa dobre. Pretože ich dotuje EU. U nás by obdobná rodina postupne chcipala od hladu. Jednoducho každá krajina čo je v EU má iné podmienky, schnizlov tam chceli, majú dotácie na poľnohospodárstvo, ktoré je stratové. My sme chceli ísť dnu, mame hovno. Celé severné taliansko a južne rakusko je rozparcelované na mikro farmicky čo takto fungujú. A dotuje to celá EU. Je to krásny systém, všetci sme si rovný a rovnejsi.

Sa(l)micka - Profil | Ne 22.5.2016 20:39:42

Mno, snad zejtra a pozejtří něco spadne, hlásí slejvanec... lepší jak drátem do oka, ale byla bych radši, kdyby pršelo drobně, ale tejden. Země by se napila. Takhle se nacucá vršek a zbytek po tom sklouzne jako po másle.
I tak se toho začínam děsit. Nedovedete si představit, co u nás v práci bylo, když se lidi začali dohadovat o vodu stylem "soused má hlubší studnu, tak mi to určitě podříz"...kolik škody to udělalo na (do tý doby normálním) mezilidským fungování. Takový případy nemůžu než odkázat na soud. Většinou se to teda urovnalo bez soudu slovy "ale pani, však vodu nemá celá vaše obec..." a pomyslnej provázek vztahu se zase navázal, jenom holt tam zůstal uzel pro další generaci.

Majra7 - Profil | Ne 22.5.2016 19:12:51

Sa(l)micka >> To je jasný, zemědělcí mají určený pravidla a chtějí přežít. Proto jsem psal "ti nahoře". ;)

Rytíř - Profil | Ne 22.5.2016 19:07:09

JaMi >> nestraš s tou vodou..snad až zas tak ne...

Rytíř - Profil | Ne 22.5.2016 19:06:42

já 2 >> všechno je to o prachách.No vidíš,píšeš o kravách v Rakousku,6 celou rodinu.
Tady je to jiné.Stádo ovcí živí hrstku vyvolených a ti maj pořád větší hlad.

JaMi - Profil | Ne 22.5.2016 18:22:19

Rytíř >> Ta řepka, to je asi celorepublikové neštěstí.

JaMi - Profil | Ne 22.5.2016 18:20:41

Letos bude Orlík ještě více bez vody než tomu bylo loni. Už teď je přítok bídnej. Jak začnou vedra tak to půjde dolů obrovskou rychlostí. Chjo.

Honza7 - Profil | Ne 22.5.2016 18:13:42

Sa(l)micka >> Je jasné, že zemědělci v Německu nedokáží vyprodukovat danou plodinu levněji ( tedy většinu plodin ), než u nás. Při platech, které jsou tam proti tomu co je u nás a následná doprava do ČR. Za vším stojí pokřivení reálných cen díky dotačním programům.

já 2 - Profil | Ne 22.5.2016 18:12:36

Sa(l)micka >> V Rakousku už to pochopili! Na uživení rodiny stačí 6 krav...

já 2 - Profil | Ne 22.5.2016 18:11:15

Rytíř >> Hlavně nechtějí poslouchat... Jsou i lidé, kteří se jim to snaží vysvětlit, jenže jsou také lidé, kteří za svou věc můžou zaplatit...

Sa(l)micka - Profil | Ne 22.5.2016 18:00:59

Majra7 >> Nujo, jenže to by se ty jiný plodiny nejprve musely těm pěstitelům trochu vyplatit. Zrovna dva tejdny zpátky si stěžoval kamarád, že neví, co bude dělat, neb kdesi ve velkoskladech je ještě pšenice z roku 2014 a teprve se začíná rozebírat. Tak se pak nemáme divit, že se pěstuje řepka, která se dá prodat, nebo kukurůza, která se dá zkrmit,zpracovat na krmivo a prodat, nebo prohnat bioplynkou.

Kdysi jsme ve škole počítali, kolik musí mít podnik dojnic, aby vydělával... vyšlo číslo kolem 200 - a teď to je ještě horší. Cena mlíka leze dolů, lidi prodávají krávy - jenže je nikdo v Čechách nechce. Proč taky? Kdo by dotoval ztrátovej chov??? Zemědělci (ti malí) prostě dělají tak, aby se jakž takž uživili. A když začnou krachovat, Babiš je koupí... a celá výroba jde do...však všici víte kam.

Proto neni možný z takových věcí vinit zemědělce. Žádnej nebude pěstovat to, na čem by prodělal. Těžko můžou za to, že jsou okolím a poptávkou tlačeni k tomu, aby pěstovali něco, co vlastně způsobuje odplavování půdy a její postupnou degeneraci.

Rytíř - Profil | Ne 22.5.2016 17:58:24

Majra7 >> nechtějí vidět

Majra7 - Profil | Ne 22.5.2016 17:46:39

Honza7 >> Škoda, že to tak nevidí ti nahoře....nebo nechtějí vidět

Honza7 - Profil | Ne 22.5.2016 17:45:19

Majra7 >> S tím co uvádíš plně souhlasím. Ty menší nebo spíš malé nádrže, společně s prahováním by měly být v kopcích a horách a tam by měly zpomalovat odtok vody. Už v této části se musíme snažit udržet vodu v krajině. Již zde dochází k vsáknutí vody do podzemí a dokonce v lesích se ta voda lépe vsakuje, než na polích, kde nedochází k hluboké orbě. Naší snahou by mělo být aby prameny nevysychaly. Tohle jednotlivá povodí totiž vůbec ještě neřeší a jiné řešení než stavbu velkých VD neznají.

Majra7 - Profil | Ne 22.5.2016 15:50:50

Honza7 >> A proč vůbec dělat i malé nádrže??? Proč raději nevybudovat mokřady, lužní lesy a úmělá slepá říční ramena? Pryč s řepkou a kukuřicí, vysázet "normální" plodiny, co drží vodu a zakládat mokřady. To je cesta. Velké nádrže jsou k ničemu, teď je Orlík sice plnej, ale počkejme na léto, kdy bude poloprázdnej, tahle povrchová voda je sotva z poloviny tak důležitá jako podzemní. Bohužel všechno je jen o prachách a i ten zemědělec, jelikož chce co nejvíc vyrejžovat, tak radši zasadí řepku, pěkně ji pohnojí, přijde déšť a krásně se to spláchne do řek, potažmo rybníků, nádrží. Přál bych si, aby se lidi v Čechách chovali jako jinde, kde to jde (sám mám zkušenost z Německa), kde má příroda větší váhu, než ty prachy, co vyrejžujou a za který si lidi stejnak koupí zbytečnosti.

Rytíř - Profil | Ne 22.5.2016 14:41:12

Honza7 >> přesně.At žijou meliorace,rozorání remízků a přírodních lokalit v polích,kukuřice se řepkou,elektrárenský bysnys a nasmlouvané průtoky dopředu bez ohledu na stav vod.

Honza7 - Profil | Ne 22.5.2016 14:22:32

Konečně pravdivé popsání situace ohledně problémů s nedostatkem vodních srážek v některých měsících. Je evidentní, že lidská činnost velmi nepříjemně zasáhla do zásob vody v podzemí. Vodu musíme zadržovat v místě jejího dopadu a to tedy i horách a kopcích. Orlická přehrada nádherně demonstruje rizika větších VD. Vytěžení sedimentů se neřeší desítky let a tak časem ( teď to hodně nadsadím ) se větší VD stávají uložištěm bahna s neznámým složením, které v mnoha případech může obsahovat jedy v podobě těžkých kovů, hnojiv, chemických postřiků a nebo ropných látek. Uskladnění těchto usazenin je velký problém a z takového velkého vodního díla je skoro nemožného ho vozit pouze na jedno místo, které by bylo v bezprostřední blízkosti. Velká VD ( mimo zásobárny pitné vody ) z provozního hlediska jsou větším rizikem pro extrémní počasí a z provozního pohledu i výrazně dražší, než menší nádrže rozmístněné v krajině.
Snad si konečně uvědomíme včas jak voda je drahá surovina a nebudeme mrhat zbytečně s dešťovou vodou, kterou z měst a obcí odvádíme kanalizační sítí zbytečně desítky kilometrů bez možnosti vsáknout do země. Tato šedá voda se dá zadržovat a následně využívat v nádržích, které se dají využít v průmyslu a nebo domáctnostech ( zalévaní květin, na toaletách, mytí aut atd.). V každém případě kvalita této vody bude dostatečná k využití zmiňovaným činnostem a nebude třeba tolik odebírat upravenou a především čistou vodu. To uspoří vodu ve zmiňovaných velkých VD.