Ministerstvo chce, aby Češi víc jedli ryby, za kampaň zaplatí 7 milionů

Anýzový dědek - Profil | Po 25.4.2016 19:34:34

potočák 62 >> Tak to je skvělé.

potočák 62 - Profil | Po 25.4.2016 19:16:18

Anýzový dědek >> Źádná známka není potŕeba. Néco máme naspoŕeno za prodej ryb zákazníkúm a tŕi roky splácet po 150 tis se dá zvládnout bez problémú. Petrúv Zdar

kareldj - Profil | Po 25.4.2016 15:36:54

kakr >> hezké,a až budeš udit,zkus dva tři kousky nejvíc vyuzené obrat na malé kousky,promíchat s kapary a zalít olivovým olejem. Na min. týden na ně zapomeň a pak neuvěříš... jen to chce aby ryba byla spíš přeuzená a sušší

Radunak - Profil | Po 25.4.2016 10:53:01

kakr >> za mě líbí a kolegovi přeju dobrou chuť.

kakr - Profil | Po 25.4.2016 10:19:34

Ministerstvo dává na kampaň 7 mega.
Když se domluví pár rybářů, nalapají cejny v povoleném limitu (7kg osoba), výsledek připravený k dalšímu zhodnocení lahodného rybího masa vonným kouřem vyfotí a dají na MRK je propagace gratis.
viz foto - (svolení ke zveřejnění fotky od autora mám).

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 20:20:07

nofish >> jako kuchař jedl a nejednou, jako steak, guláš, různě upravené, musím říct že nemá chybu, vše jsou jen předsudky dané kulturou....

Anýzový dědek - Profil | Ne 24.4.2016 20:02:03

potočák 62 >> tak to je fajn. I když na druhou stranu to asi bude znamenat mimořádnou známku při vydávání povolenek

nofish - Profil | Ne 24.4.2016 20:00:51

kareldj >> jo, ale čistě kobylu bys snad nejedl :-) Karase taky.
A o tom to je. Kdysi jsem ryby zpracovával dost, pro jiné. Ve finále jsme zjistil, že český člověk to umí prostě jen obalit a vyválet v oleji, případně jen vyválet v oleji s nějakým "super kořením na ryby". A i o tom to je. Ryby jsou drahé a lidi je prostě neumí upravit.

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 19:58:33

nofish >> vše se dá upravit,i třeba konina je nasládlé maso a dají se dělat kouzla....

nofish - Profil | Ne 24.4.2016 19:53:20

kareldj >> souhlas s vyjímkou stříbrňáka, tam funguje snad jen chilli :-)
Jestli umíš i toho, tak smekám, ale to nasládlé maso je fuj...

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 19:51:31

nofish >> každá ryba se dá upravit aby byla víc než jedlá, to mám vyzkoušené, kdo jiný než rybář by měl s rybou experimentovat, pro koho jiného je i další ryba i ta jako plevel nebo podřadná dostupnější než pro rybáře? Každý kdo obětuje 2kg nástrahy a koupí tuto knihu bude velice překvapený, s rybou jako takovou se dá kouzlit - máslo a strouhanka nejsou všechno...

nofish - Profil | Ne 24.4.2016 19:40:37

kareldj >> věřím. Vím, co dokáží chlapi, kteří celý život dělají u rybářů, vytvořit z kapra, okouna, ale i toho tolstolobika, co se prý nedá jíst....
Jenže podívej se na dnešní kulinášské umění - vrchol, co vyhovuje většině jsou kuřecí kůže a pečené lejno... Přitom takový kapr na zelenině v troubě, nebo jen nasolený a upečený, případně tolstolobik na grilu...

potočák 62 - Profil | Ne 24.4.2016 19:39:41

Anýzový dědek >> Bude se osazovat stejné jako do ted´,protoźe je soućásti´revíru a chytat na ném bude moci jak drźitel US povolenky,tak celosvazový.Źádnej mrknatúv záhumenek.A je to 4 rybník co MO koupila. Petrúv Zdar

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 19:36:00

nofish >> tak jsem si dal trochu práci,tady je odpověď http://www.knihovnice.cz/recenze/vanha-j-rybi-kuchy​ne.html to je popis a tady to kde lze koupit...http://www.zbozi.cz/vyrobek/rybi-kuchyne-jindrich-v​anha/ věř že stojí za to

nofish - Profil | Ne 24.4.2016 19:25:21

potočák 62 >> Ale... i CZ ryby jsou v řetězcích. Nejen zahraniční. Je to jako s masem. Počítá se kdo to zpracoval jako poslední - samozřejmě.
Tady není co řešit, to j jako by si němec stěžoval, že lín v Makru je český...
Ale souhlasím. Poptávka po rybím mase je. Kdo má slušnou prodejnu, se zpracováním, funguje. Akorát mi to připadá, že klientela je nějak stabilní, že se nerozšiřuje - prostě nepřibývá lidí, co se cpou rybami.

nofish - Profil | Ne 24.4.2016 19:22:05

kareldj >> věř nebo ne, nějakou knihu o zpracování kapra a jeho úpravě jsem kdysi v ruce měl. Bylo to snad pod záštitou rybářského sdružení. Ale už fakt nevím.
V tom je problém. Problém je vlastně nejen s kaprem. Kolik lidí ví, že když se v Horní-Dolní (dědině) vyskladňují kuřata na porážku, probíhá i prodej? Jen místní. Kuře ti mechanicky oškubou, musíš si ho dočistit. Máš ho čerstvé a můžeš si ho dodělat sám dle libosti... jenže kdo to umí?
Po našem "rozhovoru" jsme si uvědomil jedno. A díky ti za to. Ono je to z části s těma rybama tím, že je to prostě hodně sezónní záležitost a za druhé, dneska už chlap neumí vykuchat kapra, natož aby dětem nařezal filety. Nechci se nějak povyšovat, ale jsem rád za to, že jsme musel jako malý brát do ruky vidle, lopatu, kuchat ryby co jsem ulovil, nějak zpracovat darovanou sraženou srnku.... Viděl jsem to léta při prodeji na vánoce. Lidi raději zaplatí a nešpiní si ruce. Jenže vánoce jsou extrém, tam fakt lidi cenu neřeší. Během roku nedají za kapra 3x více jak za vepřové. Což je možná škoda, možná ne.
Dotace je mi jasná, bylo to už před lety. Natáčení předraženého pořadu do receptáře s kuchtíky, co si ryby ani sami nepřipravili, měli zázemí jako nikdo z nás a tvůj měsíční plat za jedno odpoledn, reklamy v rádiu a reklamní předměty.... prostě o ničem. Hlavně že na to EU dá prachy v rámci udržitelnosti rybolovu ( v našem případě chovu ryb, aby se nedrancovala moře)

Anýzový dědek - Profil | Ne 24.4.2016 19:02:25

potočák 62 >> Tak máte rybník ve vlastnictví , což je zhodnocení majetku MO. A ted záleží co do něj MO nasadí a jak se o něj bude dál starat.

Mrknato - Profil | Ne 24.4.2016 18:56:42

potočák 62 >> Drtivá většina rybníků, písáků, i některá slepá ramena jsou soukromáky, byť v užívání MO, ale mimo územní, tedy společný rybolov. Podle mě nemůže fungovat něco, co se tváří zdánlivě "svazově", ale je to jen pro někoho..... Navíc tyto soukromáky vysávají a drobí rozpočet pro hospodaření na územních revírech.
Že současné ÚS jsou neschopné změn, tedy nápravy stavu revírů je bohužel realita. Klidně ať rybolov na "státních vodách" si vezme nějaká agentura, která nebude masírovaná zpovykanými členi co si myslí, že všechno co někde vidí, prosadí.
Kapra podle povahy i do řek, přehrad a písáků, ale klidně méně, ale naučit rybáře si opět kupovat povolenky a chodit na štiky, candáty, okouny, duháky, siveny, líny a i slušnou bílou rybu.

potočák 62 - Profil | Ne 24.4.2016 18:48:50

Mrknato >> A kam budeś toho kapra vysazovat kdyź se zbavíś rybníkú který jsou revíry.Zde hovoŕím o rybníku který je soućástí revíru a tím źe ho MO koupi,tak zústane soućásti´ revírú ćrs a nestane se z ného soukromý revír pro pár vyvolených nebo néjaký záhumenek.Petrúv Zdar

potočák 62 - Profil | Ne 24.4.2016 18:41:00

Anýzový dědek >> Taky jsme to na VĆS probíraly,jestli pújdem do výbérového ŕízení.VĆS rozhodla źe pújdem a dneska jsem se dozvédél źe jsme vyhrály.Petrúv Zdar

Mrknato - Profil | Ne 24.4.2016 18:28:47

potočák 62 >> Máme tři stupně složek svazu, stanovy, JŘ, BP, statuty, směrnice, ale nevíme jak, kde a jakou složkou hospodařit, tedy vykonávat rybářské právo. Já si myslím, že by ČRS měl vykonávat rybářské právo pouze v systému územního rybolovu na "státních vodách". ČRS jich má tolik, že je nedokáže ani pořádně zarybnit a spoléhá, že hájením prázdných vod a vytvořením "geniálních BP" dojde k zázraku..... Jč.ÚS to vytunil k dokonalosti, když se nechal slyšet, že na P bude hospodařit nehospodařením a ty by jsi ještě kupoval rybníky.

Já bych je všechny prodal, protože to jsou "černé díry", díky nim si nalháváme jak je to vše bezva, levný a místo toho jak píšeš má ÚS peněz na půjčování.......(((( Z MO udělat diskusní kluby a Radě ulehčit, zbavit jí "roupů" a revírů, které by měly být začleněny do územní struktury a všechny peníze směřovat do revírů, jednak na kapř a pak na původní druhy, o kterých se pouze hovoří, ale nic podstatného nedělá.

Anýzový dědek - Profil | Ne 24.4.2016 18:26:58

potočák 62 >> O tom zda si MO má vzít úvěr na nákup rybníka , musí rozhodnout členové na VČS Tam se také dozvíte od koho a za jakých podmínek a jak dlouho tento úvěr budete splácet.

potočák 62 - Profil | Ne 24.4.2016 18:07:10

Mrknato >> Vźdy záleźi na tom,na co se ty peníze pouźijou.Ted´u nás prodávalo povodí rybník,který je revírem.Sice US má vytvoŕený fond na nákup revírú ale revíry kupovat nechce.Pújćí sice MO na nákup z tohoto fondu a není to rozhodné bezúroćné a ted´ babo rad´.Má si MO vzít na nákup úvér a zachovat revír v územním hospodaŕení,nebo se na to vykaślat,at´ to koupí soukromník a rybáŕi utŕou nos.Petrúv Zdar

Anýzový dědek - Profil | Ne 24.4.2016 15:03:52

MAXXSKATER >> Jistě, ale tady v Tescu (nevím jak bych to nazval) je to celkově nejhorší obchod ve městě, takže tam ani zadarmo. Ale já si pstruha raději koupím na sádkách čerstvého nebo líny.

MAXXSKATER - Profil | Ne 24.4.2016 14:52:13

Anýzový dědek >> Čas od času si domů kvůli manželce v Tescu nebo i jinde chlazeného pstruha koupím a nestalo se mi ještě, že by byl špatnej. Samozřejmě si to člověk musí prohlídnout a dobře vybrat.

Mrknato - Profil | Ne 24.4.2016 14:48:40

potočák 62 >> To se to vylepšuje, rozpočet, mzdy a odměny čilimníků, když se podniká za peníze rybářů......

Vůbec nikomu nepřijde blbý, že vylepšením rozpočtu MO nedojde k vylepšení zarybnění "státních vod"? Je to jen důvod pro zrušení svazocen a rozmach soukromáků MO. To je cíl svazorybařiny?
Petrův zmar.

retrívr - Profil | Ne 24.4.2016 14:27:24

Nic nového to už tu bylo, zase peníze v háji, tedy v něčí kapse.

potočák 62 - Profil | Ne 24.4.2016 14:24:25

Pokud´ se jedná o duháka z kaufu a pod,tak se jedná o ryby z Dánska a pod.ne od nás.Spoćítejte si zabití,chlazení,doprava,skladování a kvalita vypadá podle toho.Tam kde u nás prodávají ryby v rozumné vzdálenosti od mést,tak si na nedostatek zákazníkú nemúźou stéźovat.Ćerstvá ryba je ćerstvá ryba.Ostatné toho vyuźívá dost MO k vylepśení rozpoćtu.Petrúv Zdar

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 13:29:52

nofish >> kampaň možná dobrá, snad by zvýšila prodej ryb jako celku, ale nemyslím že by zvýšila prodej kapra, píšu i o tom že ve staročeské kuchyni ( Vaňhova rybí kuchařka - prvorepublikový majitel řetězce Neptun a pražských rybích restaurací) upadla v zapomnění - poslední kuchařka kde je přesně a kvalitně popsáno zpracování kapra a dalších sladkovodních ryb, od té doby vycházely pouze nesmyslné bláboly a která dokonce vyšla v reedici rybeny Bohumín, bohužel jen v počtu 1 000ks byla okamžitě pryč, možná kdyby propagace kapra šla tímto směrem tak by to k něčemu bylo - famózní recepty a opravdu kapr 100x jinak a to doslova jinak,ale hlavy nahoře mají svoje poradce jak proflákat peníze....

Anýzový dědek - Profil | Ne 24.4.2016 13:18:50

nofish >> souhlasím s tebou v tom, že spousta lidí by si tu ryb (jedno jestli candáta nebo pstruha) dala, ale odradí je cena.
Dal jsem si v několika restauracích různé ryby co byly v nabídce a mohu říct, že nejvíc jsem si pochutnal v čínské restauraci na kaprovi na černém pivu.
Navíc k tomu přispělo to, že rybu udělali přímo přede mnou a vlastně to bylo show kuchaře.
V nějaké špeluňce zaplivané 5 cenovky bych si nedal rybu ani kdyby k ní byl zlatý podnos zdarma.

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 13:14:19

Mrknato >> prostě se budeme muset smířit s tím že kapr jako takový je pro trh kromě rybářských a rybích akcí komerčně nezajímavá ryba a vzhledem k tradicím vánoc je na ústupu i tam, znám hodně lidí kteří řeší vánoce dravcem nebo jinou kvalitnější rybou, já osobně si dám kapra rád ve chvíli kdy na něj mám chuť a chytím si ho někde na štěrkovně kdykoliv během roku, on totiž kapr někde z rybníku mi fakt nejede, mám rád rybu která voní rybou ne planktonem nebo bahnem, jsou lidi kteří budou oponovat ale mi to nevymluví

nofish - Profil | Ne 24.4.2016 13:05:03

kareldj >> Ty vaříš možná jinak, ale podívej se, co cpou média lidem do hlavy. A v tom je taky problém. Jak říkám, kdysi už tu tato kampaň na propagaci byla a opravdu jsem viděl větší zájem o rybí maso. Otázka je, kolik lidí se znovu vrací. Tuplem, když je tato kampaň v létě, kdy je nabídka ryb (sortiment) celkem malý.
Věřím, že se ti na rybu spíše vrací stejní lidé. Podobné je to i v prodeji. Češi prostě ryby moc nejí. Ony jsou ryby i relativně drahé. Podívej se na kilo kuřete, krkovičky a podívej se na cenu čistého rybího masa. Hovězí neřeším, tam jsou ceny hodně různé.

Mrknato - Profil | Ne 24.4.2016 12:55:38

kareldj >> Máš pravdu, ani já bych si kapř v normální restauraci nedal. Kapr se musí stáhnout a ideální je ho vyfiletovat a to je nejlépe provést na čerstvě zabité rybě. Do lednice patří tak na cca 1/2 den, aby se se solí proležel, ale nevyschl. To samé je i s uzeným kaprem, který musí být nejen čerstvě zabitý, ale i po vyuzení se relativně rychle sníst....... Kapř je bohužel přes všechny kampaně drahá ryba, protože se z 1kg využije jen cca 0,5kg. No a od jidla většinu lidí odrazují dlouho zmražené nepoživatelné půlky kapř a nejen jich, v mrazácích supermarketů......

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 12:52:23

nofish >> ano,opravdu to je jednodušší ale ne pro mě - kromě toho že jsem kuchař jsem taky rybář a vím že čerstvou rybu ničím nenahradíš, proto když rybu mám tak zásadně chlazenou a uloženou v ledu tak jak to má být. Jsou hosté kteří se díky tomu vracejí a ocení to, dneska mít neustále čerstvou rybu už je naštěstí možné, ale věř tomu že je to sortiment který ze stovky hostů si dá max 5 lidí rybu i když je čerstvá a z těch 5ti jsou tři co na ni chodí celkem pravidelně a jsou trendy ve vaření které jdou mimo mě, v mé nabídce je kyba v základní nabídce pouze na másle bez koření, nepotřebuju i vzhledem k tomu že dělám rybu čerstvou ji degradovat něčím čím přebiju jak nekvalitu ryby degradací mražákem, to nechám na slavných z televize, samozřejmě nemám problém rybu hostovi připravit zrovna třeba s koprem, špenátem, citronovou omáčkou a dalšími ingrediencemi podle přání, ale základ je vždy pouze osolená ryba na másle, i kmín je u ryby degradace chuti

nofish - Profil | Ne 24.4.2016 12:33:15

kareldj >> A o tom to je. A kdo lidem nacpal do hlavy toho candáta, lososa? Kuchaři v časopisech, televizích. Lidi, kteří pravidelně jí ryby, si toho kapra dají, to je vyzkoušené, dají si lína, štiku.
Jasně že pro kuchaře je jednodušší objednat zmrzlé candátí filé původem z Ruska, nebo filety lososa z Novaca, než řezat filety z kapra a prořezávat kosti. Takže i v médiích propagují tohle. A tak se propaguje losos a lidé chtějí lososa. Vždyť on i ten candát pár kostí má. Lidé, kteří dostanou dobře udělaného kapra, rodiče co na to mají a zkusí filety, se občas vrátí pro další kus, ale je jich strašně málo. V tom máš pravdu. Obecně, informace o tom, jak se dají ryby zpracovat končí u lidí tím, že candáta musíš vyválet v omáčce, lososa v kopru a kapr se nedá jíst, protože má kosti :-)
Máš pravdu. Ta propagace z dotací změní jen pohyby peněz na účtech. Konzumaci moc nepodpoří. I když jsem pozoroval, že před pár lety, když byla naplánovaná na léto, se díky tomu lidé trošku zbláznili a pro toho kapra, pstruha, na gril si došli - prostě je to po zaslechnutí reklamy napadlo. Otázka je, jestli dál chodili pro ryby pravidelně.
Češ prostě ryby tak moc nejí. I proto je odkázaná produkce ČR na vývoz. Vánoce by moc firem asi neuživily.

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 12:29:42

computerfish >> pokud to jde samozřejmě z čerstvé ryby, je to co jsem psal, do rybí restaurace jdou lidi přímo za rybou, mívám dokonce na lístku i sezónní záležitost, teď budu mít v nabídce i chlazenou tresku skrei, i ta je prodejná, kapr bohužel opravdu jen ve speciálce stejně jako další restaurace s vyhrazenou nabídkou, navíc jedna restaurace s nabídkou kapra i když narvaná moc nevypovídá o výjimečné hitparádě ve městě kde je 1 000 000 obyvatel.

computerfish - Profil | Ne 24.4.2016 12:20:47

kareldj >> A to vaříš z čerstvé ryby nebo je máš zamrazené? Dle mého se jedná o pohodlí restauratéra. V pasáži na Václaváku byla rybárna, sortiment výhradně kapr a bylo pravidelně narváno. Kdyby tam byla i dnes, bylo by tam narváno zase.

kareldj - Profil | Ne 24.4.2016 12:03:50

nofish >> Velký rozdíl je v myšlení lidí - přes 30 let pracuji v restauračních provozech jako kuchař a jediné co vím je dnes zařadit kapra na jídelní lístek je stejný efekt jako ho tam nemít - nikdo si ho nedá právě proto že má kosti a nepomůže ani to že ho napíšu jako filet. Jediné co uznají jako rybu je candát, pstruh a losos, kde je ale jiná cenová relace, jinak pouze klasické filé z tresky a pangas, lidi prostě mají zafixované že kapr má kosti a to nikdo nezmění, rád uvítám když mi tady někdo potvrdí že už si kapra v restauraci dal, myslím že odpověď bude nula, neberu potaz na různé rybí akce kde si ho lidi dají. Když je kost v rybím filé to se stát může a nikdo to neřeší, ale kapra si právě kvůli byť i náhodné kosti nikdo nedá - velmi dobře vyzkoušeno v praxi, myšlení lidí žádná propagace nezmění, to by se snad musel rozdávat zadarmo.