Novela vyhlášky k zákonu o rybářství

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 20.4.2016

rybomil - Profil | Po 25.4.2016 16:36:05

Halen >>

nebo ti přijde tohle u jednoho revíru 8 km / 20,0 ha menší řeky jako normální zarybnění kapřem ???

úlovky za rok 2014 :
ks kg průměrná váha kg/ks průměr kg/ha
Kapr 5 162 10 096,3 1,956 504,8

rybomil - Profil | Po 25.4.2016 16:20:22

Halen >> beru to osobně tak, že v dnešní době predačního i rybářského tlaku na max. nasypat do rybníku, kde se běžně chytá K1 je holý nesmysl, aneb další vydařený pokus o potrhaný kapří držky.

Halen - Profil | Ne 24.4.2016 15:18:05

rybomil >> Bereš si to moc osobně, řekl bych.

alžběta - Profil | So 23.4.2016 18:32:02

Mrknato >> oukej. Díky za odpověď.

Kreja - Profil | So 23.4.2016 17:48:44

Zvýšení míry kapra a hájení okounů funguje v SM kraji už několik let... bohužel se zdá že i tak populace okouna klesá

Mrknato - Profil | So 23.4.2016 15:57:17

alžběta >> Nazdar lovče.
Podle mě je novela zcela zbytečná. Míru kapř 40cm si prolooooboval svaz, protože už ji měl léta v BP a samo hájení okouna, který v revírech již téměř není, je zbytečné. Novela měla řešit BP, RS a povinnosti uživatelů, které když by neplnili, tak šup s revíry do střídačky. To by smysl mělo, protože by se svaz začal mrskat a nešpekuloval by jak se vším vydrbat.

alžběta - Profil | So 23.4.2016 15:27:22

Mrknato >> Čau. Je podle tebe celkově ta vyhláška lepší nebo horší než byla?

rybomil - Profil | Pá 22.4.2016 14:29:23

Halen >> Jestli ty " soudruhu " nejsi tak nějak víc než nepřející - by nám " pražáci nevychytali řeku " , tak tam radši nic většího nedáme, to už tu bylo mockrát a dávno tomu.

Káčko je ryba určená apriori k sežrání, tedy vysadit tržní velikosti a vylapat, by se nepřemnožili a nevyrostli nad nerozumnou ( až ostatním fišlím škodlivou ) míru, žádný sraní s ní jako K 70, K65 bych určitě nedělal.
Jednou na to všichni Jaromíři doplatí... bohužel ostatní s nimi taky.

sven - Profil | Pá 22.4.2016 13:05:44

potočák 62 >> ahoj, já ji četl velmi pozorně a plně s Tvým názorem souhlasím.
Klasická česká ulička, opět bylo vysouloženo se svazorybařinou......
Smyslem novelizace v této podobě, bylo pouze zlegalizovat status quo, ochránit přestupcům předchozí legislativy záda a otevřít jim nové manévrovací prostory...
Celá následná debata na tisíckrát propírané téma, je jen postkoitální rozjímání a ztráta času...

kareldj - Profil | Pá 22.4.2016 9:25:19

Halen >> Ano,tak to funguje,než se mi to úplně znechutilo nebo jsem nevěděl o dosazování a zúčastnil se,tak mi bylo na blití poslouchat rádobyrybáře kolik kdo už má kaprů v mražáku a samozřejmě kolikátou povolenku už dokupoval a chválí si jak se mu to letos vyplatilo a že to bude super když odchytá povolený limit i na tu třetí co má,protože u ní je ještě v červených číslech a to se samozřejmě NEVYPLATÍ

Halen - Profil | Pá 22.4.2016 8:54:24

kareldj >> Je to tak, jak píšeš. Mám svazový rybník 500 metrů od baráku, ale nechodím tam kaprařit, spíš se jen pobavit menšími NEKAPRY na feeder či splávek. Vždycky, když jedu kolem tam není nikdo nebo tak jeden zoufalec, co nahání pár posledních mohykánů. Zato když se dosazuje, někde se rozezvučí tamtamy objížděčů-znásilňovačů zarybňovaných vod a kolem rybníka se dá napočítat i přes 20 auťáků s často "exotickými" značkami pro náš kraj. Do týdne či čtrnácti dnů je vymalováno a plotice, cejni a okouni mají zase svůj klid. Kdyby ty kapry (nic jinýho se tam nesadí) rovnou prodávali na hrázi bez krátkodobé přestupní stanice "rybník", bylo by to jednodušší. Měli by tam nacpat pár tisíc K1 a nedávat tam ryby se zákonnou mírou.

kareldj - Profil | Pá 22.4.2016 8:35:24

Mrknato >> to je pravda a utopie zároveň - zažil jsem pár takových tajných akcí s dosazováním ryb do revíru mimo pravidla,vždy byl u toho jeden člen nebo i náhodný rybář který to řekl kamarádovi a byl z toho systém letadlo - jeden dvěma,dva čtyřem a tak dále a ryby byly vytřískané dřív než se stihly rozjet,za kominíků to tak fungovalo třeba s banánáma - dovezli banány o kterých nikdo nevěděl,byly mimo pořadí a u zeleniny ještě před otevřením byla nekonečná fronta,naprosto stejně to je teď s mimořádným dosazením ryb - vše je tajné a ví to jen ti co vysazují a jejich kamarádi a kamarádi kamarádů atd. I ke mně se to sem tam donese,beru to jako výstrahu kam nejít,fakt jdu v vodě relaxovat a užít si klid a volno....

Mrknato - Profil | Pá 22.4.2016 7:56:18

kareldj >> Samozřejmě, že když MO sloví rybník, tak si celou produkci vysype u sebe, do "svého" revíru. Pak se tam sejde kormorán, vydra, rybáři a funguje to jak jsi popsal. Když bude zarybňovat pouze uživatel, bez vazby na MO, tak vysadí na několik revírů, po menším množství, po celé ploše, častěji a info o vysazení se tak snadno neprovaří a bude jedno, zda se loví tam, nebo onde..... Také se mohou vysadit původní druhy, nad kterými členstvo ohrnuje nos, ryby se mohou kupovat ve velkém, budou levnější a vysadí se jí víc.

Já si fakt myslím, že svaz tu není proto, aby zaměstnával lidi a zvyšoval zaměstnanost, na úkor kvality zarybnění a množství násad. Každej kdo na tom neparticipuje a není úplný jantar si to může spočítat. On kapr "vypěstovaný" v MO nestojí rybáře oněch proklamovaných cca 40,-Kč...... Stojí daleko víc, než kapř koupený mimo svaz s DPH.

Pak výkřik o hájení okouna je skutečně jen výkřik...... Můžeme klidně hájit i hrouzky, karasy, plotice a realitu to nezmění. Realita jsou chectáky v portmonkách čilimníků, tu na platy, tu na odměny, tu na opravy a investice, tu na náklady, soukromáky, které jsou stále v režimu RMV. Mně hospodaření svazu připomíná pohádku "Pyšná princezna" a vztah 3 rádců a krále........, kdy na krále zbylo opravdu málo a proto se musely zvyšovat daně, v tom království......

kareldj - Profil | Čt 21.4.2016 23:54:47

Mrknato >> tak zrovna na to zarybňování jsem se ptal,asi je to technicky nemožné,prostě se spustí nasmlouvané rybníky,ryba se sloví a musí vysadit do revíru,nikdo nebude rybník slovovat na etapy a hlavně nikdo nebude slovovat rybník když je teplo,to by asi hodně ryb nepřežilo převoz,podobně to bude protože je ryba potravně vysoce aktivní to je nažraná a proto neschopná přežít manipulaci,tak se vysazuje na podzim kdy už se dá nechat ji vyhladovět a na jaře kdy ještě není aktivní a nemá tolik přirozené potravy. To už větší problém vidím v množství lidí podílejících se na vysazování a každému zůstane nějaká ta rybka za nehty...

Mrknato - Profil | Čt 21.4.2016 23:29:08

kareldj >> Takový ÚS má cca 100 MO, t.j. 100 volených hospodářů, 100-200 pomocníků, techniků, 600 ostatních výborů a 600 RS....... Sečteno cca 1600 čilimníků z cca 30000 členů. Tedy cca 1 čilimník na 18 členi. To už to sypání ryb můžou posílat esemeskama a bude to stejný.

Proč se sypou stovky, tisíce ryb najednou, proč se nevysazuje méně, ale častěji? Proč to nedělá cca 5-6 lidí z ÚS? O soukromácích MO (RMV již neexistují) se nebavíme, to je další průser, který tahá peníze ze společného do "soukromého" a že se tam zarybňuje z rozpočtu MO na tom nic nemění.

kareldj - Profil | Čt 21.4.2016 22:01:46

Mrknato >> naprosto souhlasím,ať si rybu nechá,já si taky umím rybu vzít,nejsem ortodoxní zastánce chyť a pusť,já bych problém s vysazováním neviděl tak černě,ryba se vysazuje proto aby se chytala,problém je v tom že po zahájení na dané lokalitě jsou týden jatka a tím tam rybolov pro drtivou většinu končí,jak za hodinu nemají dvě kila masa tak je rybařina nezajímá.Hospodaření na územních revírech má na starosti místní hospodář,kterému tento způsob schválí místní výbor,bohužel pravomoce MO jsou tak velké že jsou lokality kde skutečně hospodaří pro sebe a svoje členy,dají požadavek co tam chtějí mít tak to tam mají,tak si to schválili,naštěstí se tak děje hlavně na revírech místního významu,rybolovu se tam já osobně zúčastňuju vyjímečně,ať si tam dělají co chcou,je jim to umožněno svazem....

Kondrakar - Profil | Čt 21.4.2016 21:44:31

Mrknato >> Do toho tak moc nevidím, takže to nedovedu plnohodnotně zhodnotit a i když nejsem odpůrcem odnášení ryb (taky si sem tam něco vezmu), jde mi proti srsti odnést od vody každou šupinu co chytim, i kdyby to měli žrát slepice.

Mrknato - Profil | Čt 21.4.2016 21:31:53

Kondrakar >> Prosím tě a kdo si udělal ze svazohospodaření "švédské stoly"? Byl to ten tvůj známý, nebo čilimníci, co svazově "podnikají"???

Mrknato - Profil | Čt 21.4.2016 21:28:25

kareldj >> Prosím tě, kdo se chce zbavit rybožroutů? Pár křiklounů, co má kapře místo žíněnky a čínky? Každý má právo si zákonný úlovek ponechat a je jen na něm, zda to učiní, či nikoliv......
Není spíš problém v těch, co ryby vysazují a jak je vysazují? Není chybou používat k hospodaření na územních revírech MO?

Kondrakar - Profil | Čt 21.4.2016 21:25:24

hraji >> Na tom něco bude. Mam známýho, tem o mrku ví, ale říká, že to je pro..... (doplň si sám) a zakufruje, co mu přijde na háček. A ještě nadává, že ten a ten odnes od vody dva kapry.

hraji - Profil | Čt 21.4.2016 21:05:25

kareldj >> musíš být realista, na MRK chodí možná procento všech rybářů, a tím je dáno to, že to co s zde píše, je odtrženo od reality všedního dne. Většina zdejších teoretiků stráví víc času za klávesnicí než u udic.

kareldj - Profil | Čt 21.4.2016 20:52:12

Skoro všichni se tady(myšleno na celém mrku) hlásí k tomu jak jetřeba se zbavit rybožroutů,těch co neumí rybu pustit,jak málo ryb se všude vysazuje,jak velký problém je chytit větší rybu mimo přestárlého kapra kterého si stejně nikdo normální nevezme,začínám mít pocit že jsou dva světy - jeden je mrk a druhý realita,kdy jsem byl svědkem toho jak kapr 42cm je macek a je třeba ho urychleně sežrat než to udělá někdo jiný a já nebudu mít nic.... Jsou toto stránky těh samých rybářů které potkávám u vody nebo je to tady jen virtuální sen jak by to mělo vypadat,připadá mi že k vodě chodí jen ti co nemají internet a tudíž neví že existuje nějaký mrk kde jsou skoro všichni ochránci ryb. Názorný příklad - na nejmenovanou štěrkovnu bylo vysazeno cca 50 štik 50 - 55cm,do týdne byly vymláceny a zase všichni brečeli že se nic nevysadilo,že tam ryba není. A mají pravdu,není a za daných okolností a hamižnosti takyrybářů nikdy nebude.Kdo z vás potřebuje sníst rybu každý týden nebo 2x týdně? Asi málokdo,jen je otázka kolik kamarádů kdo má kteří mají taky rádi ryby,to chápu,jen nechápu proč je omezení úlovku ušlechtilé ryby limitováno,když si můžu za mrzký peníz koupit další a další? Je mi jasné že to píšu zbytečně,protože ti co si ryby ze závisti nechávají a plní mražáky mrk nečtou.....

Mrknato - Profil | Čt 21.4.2016 20:11:45

Milhaus12 >> Vlčák ovce žere a ovčák je pase........ To samé platí i v rybařině. Rybář ryby žere a rybníkář je chová a chrání..........

Chytat ryby a tím je chránit může jen závodník, nebo WaM..... Jestli ty nebudeš jeden z nich?

IchHabe - Profil | Čt 21.4.2016 19:58:44

Prosím, a od kdy tato novela začne platit? Podmínky k lovu neuvádějí že Okoun je hájen do 15. června.

Milhaus12 - Profil | Čt 21.4.2016 19:54:21

Byl jsem docela smutný, že tolik rybářů souhlasí se změnou rybářského řádu a přitom se nic neděje. Divil jsem se, kolik lidí si uvědomuje nutnost začít chránit mizející druhy dravých ryb a to jakýmkoliv způsobem. Ve změnách rybářského řádu se to však prakticky neprojevilo… proto jsem neskonale vděčný alespoň za tuto novelu vyhlášky k zákonu o rybářství. Všem, kteří na ní měli zásluhu, opravdu ze srdce děkuji!

Mrknato - Profil | Čt 21.4.2016 16:14:45

čolkař,zloch >> Proto si svaz prosadil ten "měsíční RL" pro úplné jantary......
Edit : aby mu neutíkala ryta.....

čolkař,zloch - Profil | Čt 21.4.2016 15:36:51

(6) Cizinci se vydá rybářský lístek též, prokáže-li se:
d)oprávněním obdobným rybářskému lístku vydaným v cizím státě.

Docela by mne zajímalo,jak a podle čeho to na úřadě posoudí

Mrknato - Profil | Čt 21.4.2016 9:48:27

fotojakes >> Divné to není. Dekrety pro ÚS vznikly v roce 75, kdy Br a okouna bylo hafo. To, že se dekrety upravují, je dáno hlavně vyjímáním některých stojatých vod a pokud je upraven ZP, tak vždy na žádost uživatele. Většinou se jedná o "ohroženého kapř" a Br, potočák a ani lipan není na pořadu jednání....... není generačka se říká.......

Add lipan. Lipan mohl být na žádost vrchnosti zařazen do celoročně hájených (ohrožených) druhů, podobně jako mník a jesen. Pak by aspoň na něj byly dotace. Opakuje se šaráda s kapřem, v hereckém obsazení lipanem. Ponechání si lipana 30cm není přestupek na úseku rybářství, ale porušení interní svazosměrnice. Svaz si nedá pokoj.......