Stavba přehrady v Orlických horách je na spadnutí, uspíšilo ji sucho

sumec 1950 - Profil | Út 12.4.2016 3:46:31

Honza7 >> Vždy jde o peníze.Jakmile se objeví nějaká možnost sáhnout na tzv.dotace z EU,tak jsou určití lidé k nezastavení.Názorný příklad je splavnění Vltavy do Budějovic.Důvod? Rozvoj cestovního ruchu v jihočeském kraji.Já tvrdím jedno,vhozené miliardy do konkrétních kapes.Odtud budou putovat peníze do daňových rájů.A život půjde klidně dál.

Honza7 - Profil | Út 12.4.2016 1:15:26

Je to zvláštní jak se prezentují Povodí. V jednu chvíli se už zdá, že pochopili jak je nejlépe udržet vodu v krajině a dělat vše proto aby se udržela co nejvíce v místě dopadu. Za peníze jsou ochotni vracet vodní toky do původních říčních toků. Vznikají projekty na to jak voda má pomaleji odtékat z hor, díky vytváření prahů, tůní, případně velmi malých nádrží, které nejsou překážkou pro migrující ryby.
Možnost obnovy zaniklých nádrží s obnovou nefunkčních rybníků, vznik malých nádrží v místech kde je nedostatek vody, včetně přivaděčů do těchto děl je cestou k udržení vody v dané lokalitě. Je to způsob k minimalizaci ztrát při extrémním počasí a to jak je tomu při záplavách, tak i při extrémním suchu. Pokud se k tomu přidají i zemědělci a budou provádět hlubokou orbu, tak by zásoby spodní vody měly být dostatečné.
Situace se rázem změní při možnosti si hrábnout na opravdu velké prachy, odbornost zmizí, to co je známé se rychle zapomene a je třeba co nejrychleji čerpat finance. Pokud velké VD neplní úlohu zdroje pitné vody, tak nemá jeho stavba smysl. Ukazují to stavby VD, které tady vznikly pře 40-ti a více léty. Vypustit a odbahnit je opravdu velký problém. Trvá to dlouho, kam s takovým množstvím bahna. Do toho v okolí zmizí spodní voda.
Díky elektrárnám na VD není snaha rozumně hospodařit s vodou a vše je podřízeno výrobě elektřiny. Proto velké VD neplní dostatečnou funkci ochrany při rozmarech přírody.