Hráz za miliardy dělí obce na Berounce. Zničila by Křivoklátsko, ale ochránila před povodní

Chosé 2 - Profil | Pá 4.3.2016 10:33:17

Vymílání mozků ze strany Povodí Vltavy pokračuje. :-( Mám v paměti jejich slova, že ani upuštěné kaskády přehrad na Vltavě by nedokázaly zabránit škodám při stoleté vodě. A jako na Berounce to půjde?!

Přehrada by se napouštěla, jen když průtok dosáhne více než dvouleté vody, jinak by byla nádrž suchá. Obce v oblasti dolní Berounky by podle vodohospodářů dokázala ochránit až před stoletou vodou.
http://www.novinky.cz/ekonomika/396443-plany-protip​ovodnove-hraze-na-berounce-desi-nejen-ekology.html

Chosé 2 - Profil | Čt 3.3.2016 20:32:34

Nedovedu ten výmysl popsat lépe než je uvedeno v tomto článku s doprovodnými fotografiemi. :-)

http://www.navzduchu.cz/ostatni/vzdusna-galerie/ber​ounka-kde-mela-stat-prehrada/

novaroma01 - Profil | Čt 3.3.2016 20:18:09

Kdo si pamatuje jak kouzelné bylo údolí Jihlavy neš skončilo pod vodou kvůli dukovanům?Tady se na na krásu krajiny nehledí,důležité ji co nejvíc betonu.Proto vznikají nápady jako jez u Děčína,kanál u Poděbrad nebo zabetonování Křivoklátska.Hol soudruzi vždy ví,co je pro plebejce nejlepší.A že se jim daří)))

Michal205 - Profil | Čt 3.3.2016 18:45:34

Je to jak z kanceláře Blaník, už několik les se bráníme národnímu parku, ne že by jsem měl něco proti ochraně prostředí, vždyť už je tu chráněné krajinné území do některých oblastí které jsou zvláště chráněné dokonce ani nesmíte bez průvodce vstoupit.
Do zbytku oblasti vyráží tisíce lidí na kole i pěšky a nikdo kupodivu nepotřebuje národní park a další zelený ekofašisty, který by nám tu diktovali a hlavně přerozděloval nějakou tu eurodotaci.

Tak co s tím chlapci udělají vymyslí monstr obludnost něco tak hroznýho že nám i národní park bude připadat jako dobrý nápad.

A návrh na přehradní hráz na jednom z nejhezčích koutů republiky je na světě.

Navštívila mně halda kamarádů z různých koutů světa, provedl jsem je Prahou a byli paf, vzal jsem je na kole kolem Berounky a sedli si na prdel.

Kondrakar - Profil | Čt 3.3.2016 17:48:14

krivoklatsko >> I když ten kraj neznám tak dobře, občas se tam toulám a vždy jsem tamní krajinou uchvácen. A moc se mi tenhle projekt nelíbí. Ty hráze by tam byly jako pěst na oko a v případě skutečného zaplavení a vytvoření regulérní přehrady by zanikl nádherný kout tohohle kraje.

krivoklatsko - Profil | Čt 3.3.2016 16:21:56

Jak jste poznali podle mého nicku, tak jsem přímo z Roztok u Křivoklátu, kde v místě fotbalového hřiště měla stát již za okupace přehrada. Jenže konec války to jaksi ukončil a po dlouhá desetiletí tam byla pouze hluboká díra s vodou. Nyní je zasypána. V době t.zv. budování soc. se pokus opět objevil, ale zjistilo se že skály kde by bylo ukotvení jsou nestabilní. Tak se od toho opět upustilo. V současnosti si myslím, to není ani o tom-že bylo velké sucho, jako o velké povodni, která zasáhla celé okolí a zatopila spoustu chatových oblastí a to nejen v Roztokách u Křivoklátu kde sice napáchala velké škody, ale hlavně na soutoku Berounky s Vltavou. Protože celou lokalitu znám velmi dobře ( při mých 75 letech) jsem ji prošel několikrát celou s otcem, nedoporučoval bych stavět ve vybraných lokalitách žádnou, byť t.zv. suchou přehradu. Protože jak znám současné politiky, tak po dostavbě by bylo do dvou let naplněna až po korunu hráze a veškerý život zvířectva by byl nenávratně ztracen. Díky za odpověď, bude li nějaká. Petrův zdar a lámejte pruty.