Porušují zákon, aby zachránili raky - potok vyschnul

Autor diskuse: Heiko - Profil , 29.7.2015

Honza7 - Profil | So 1.8.2015 8:04:57

Rožnovák >> Ahoj, to co navrhuješ je logické a ideální. Bohužel v našich podmínkách nerealizovatelné. Sběrem nepůvodních raků to nejde a na víc se vždy najde idiox, který další amíky vypustí. Druhá možnost zapojit farmaceutické firmy na záchranu našich raků v oblasti léků - antivirotika je finančně náročné a s nejistým výsledkem.
Poslední varianta je podle mého hledat jedince s vyšší odolností a ty se snažit co nejvíce rozmnožit.
Pokud by se našla jiná cesta, bylo by to skvělé a už aby to bylo.

Rožnovák - Profil | Pá 31.7.2015 21:44:48

Bohužel,pokud nevyhubí raka pruhovaného a signálního,kteří přenáší račí mor po našich tocích a při tom si vesele vegetují dále,jsou nějaké snahy o množení a rozšiřování našich tří domácích druhů(rak říční,kamenáč a bahenní) marné i když rak bahenní více než před 100 lety přicestoval někde s oblasti kaspického moře,ale zákon ho považuje za našeho.Navíc ti američtí gangsteři mají ještě kratší vývojový cyklus jak naši raci,takže ovládají toky i když nejsou infikování morem,proti kterému jsou samozřejmě imuní.

Honza7 - Profil | Pá 31.7.2015 19:54:24

Nejdříve bych chtěl poděkovat ochráncům za záchranu raka říčního. Je mi jasné, že je tu i riziko rozšíření račího moru, ale tohle je snad můj jediný souhlasný společný pohled s ČIŽP na problematiku raků v ČR.
Mě by osobně zajímalo co v téhle problematice pro naše původní raky ČIZP udělala, teda pokud nemyslím harašení ohledně pokut pro ty co se naše raky snaží chránit. Místo blbého kecání by už dávno měla zabezpečit síť, kde by se raci z ohrožených lokalit dali vozit a v rámci karantény vyčlenit nemocné jedince. Určitě by se dalo časem vyhledat pár kusů, kteří budou více odolní této virové nákaze a ty se snažit co nejvíce rozmnožit. Jenže za tímhle projektem moc peněz nebude.