Týn chce profitovat ze splavnění Vltavy. Plány městu kazí historický most

sumec 1950 - Profil | Čt 21.5.2015 20:16:17

1.pohled na budoucí plavební komoru na Hněvkovickém jezu.2.Hněvkovický jez.3.Pohled z Hněvkovické přehrady,kde se v pravo začíná stavět plavební komora.4.Pohled z Hněvkovické přehrady směrem na Hlubokou.Vlevo je vidět část plavební komory,která se stavěla současně z přehradou.

zdevac - Profil | Čt 21.5.2015 15:31:35

unudle >>

Původně jsem chtěl reagovat trochu jinak, ale pak mi tě přišlo líto. Nechápeš-li psaný text, nemá cenu s tebou o čemkoliv diskutovat. Zkus si mé příspěvky přečíst ještě jednou, zamyslet se a třeba napsat znovu. Hezký den.

unudle - Profil | Čt 21.5.2015 15:05:51

zdevac >> Ty woe, přirovnávat Týn nad Vltavou k Praze. Trošku neporovnatelné v tomto případě, ne? Připadá mi, že jsi jel 2x vlakem a teď si myslíš kdoví jakej seš odborník přez cestovní ruch.

SlavnýLovecPampalini - Profil | Čt 21.5.2015 13:32:28

to je zlej sen, už roky tam jezdíme, máme to tam rádi a teď nám naproti chatě chtěj postavit přístaviště pro lodě, je to naproti čističce, krásný klidný místo, ve vodě stulíky, pohodička... a s tím má být konec

zdevac - Profil | Čt 21.5.2015 13:32:21

sumec 1950 >>

Nedostane skoro nic, já to také nepsal na omluvu, ale jako zdůvodnění. To jsou dvě odlišné věci.

A k tomu zbytku - přijď se podívat do Prahy, jak to vypadá s parníky na Vltavě. A nebo třeba v Řecku s výlety k Blue Caves na Zante. Nic tam není, jen díra ve skále na úrovni hladiny, a přesto tisíce turistů platí 10-15 euro a stojí frontu na člun na to, aby se mohli podívat. Dost dlouho jsem dělal v cestovním ruchu, vím, o čem píši.

sumec 1950 - Profil | Čt 21.5.2015 13:08:15

zdevac >> Nějak mě uniká kolik z těch 110-130 EURO vytěží místní region.Až se zahraniční turisté dozvědí od těch co tu cestu absolvovali,co všechno zažili a viděli,tak to jednoduše objedou autem,a nějakej courák parníkem je zajímat nebude,a předraženej parník taky ne.Němci uměj na rozdíl od nás moc dobře počítat.

NOVAS - Profil | Čt 21.5.2015 11:06:46

zdevac >> Nezbývá, než souhlasit.
Nic proti pražákům nemám, jen jich je tak nějak na můj vkus už moc (Slapy).Přístup k přírodě a zvířatům je možná u vesničanů horší , ale přístup k vodě je takřka nemožný kvůli karavanům ,chatám,závorám . To už je ale jiné téma.
Pokud si o splavnění Vltavy rozhodnou ti,co tam žijí , pokud tam chtějí rozvoj turismu,je to v poho. Pokud se o tom bude rozhodovat v Praze,je to špatně. Je to jako s člunama a skútrama. Místní jsou proti,obtěžuje je to , podepisují se petice a co ? Zajímá to někoho ?

zdevac - Profil | Čt 21.5.2015 10:46:08

NOVAS >>

V pohodě, já se podobným názorům nedivím. Jsem sice z "Prahy", ale je to okrajová vesnice. Do Prahy jedu dvakrát do roka a přijde mi to vždy jako za trest. Že nás pražáky nemají rádi, tomu se nedivím. Na druhou stranu, ty příjmy, podmínky a možnosti tady jsou jiné, než jinde. Všechno má svoje. Ovšem také musím dodat, že třeba přístup k přírodě a zvířatům je na mnoha místech mimo Prahu ještě horší, než tady. Zrovan minulý týden mi tu někdo u vody povídal, jak u nich na vesnici masí štiky a candáty. Žádná povolenka, rybu večer navázat na šňůru s gumou, a ráno si přijít pro úlovek. Berou vše. Trávení zvěře v lesích a trávení návnad pro dravce také obvykle dělají místní. Takže ano, pražáci jsou specifičtí, ale...

NOVAS - Profil | Čt 21.5.2015 10:36:28

zdevac >> Všem jenom prospěje, když pražáci zůstanou v Praze (i s turistama) :-) :-) (sorráč,musel jsem :-) )

zdevac - Profil | Čt 21.5.2015 10:21:11

Pánové, jde o to, že samotná plavba do Týnu opravdu výdělečná nebyla. Také to nebylo cizincům jak prodávat. Muselo to být buď jedno, nebo druhé, a Týn sám o sobě jako cílové místo nestačí. Ale vyhodit busem turisty v ČB, bus přejede na Orlík, turisté udělají prohlídku historického jádra a věže, pak je nalodit, přejet lodí na oběd do Týna, pak pokračovat lodí na Orlík, udělat prohlídku Orlíku a pak již čekajícím busem zpět do Prahy... To je přesně jednodenní výlet, počítám cca 110-130 Euro. Hoď si do vyhledávače frázi Prague Day Trips & Excursions a uvidíš sám. Za současného stavu opravdu incomingové agentury plavba okolo Týna nezajímala, ale to se po propojení celé trasy a možností více zajímavých cílů do jednoho dne změní. Místní turisté nikoho zajímat nebudou, jde o to, co tam přivezou z Prahy.

sumec 1950 - Profil | St 20.5.2015 21:53:53

NOVAS >> Tak nějak,taky je nikdo nemá rád.

NOVAS - Profil | St 20.5.2015 21:35:31

Je to stejná kravina,jako povolení vodních skútrú.

sumec 1950 - Profil | St 20.5.2015 21:22:50

kritik >> Pošli mi tel.č. nějak mi zmizelo.Zavolám.

kritik - Profil | St 20.5.2015 21:20:21

sumec 1950 >> Zdarec ... sliby chyby, vím.......:)
Klidně v pátek brzo dopoledne, až pofrčim z práce.
Pokud tam budeš.

sumec 1950 - Profil | St 20.5.2015 21:16:13

kritik >> Ahoj Kritiku,máš samozřejmě pravdu,jenom jsem se nechtěl tolik rozepisovat.Kdy se zastavíš v trafice?

kritik - Profil | St 20.5.2015 21:08:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdevac >> Kolego, kolegové v otázce mají bohužel pravdu a ty tak trošku vaříš z Pražské vody, neznajíc zdejší regionální situaci.. Jestli v Praglu je na každém lukrativním místě půjčovna loděk a parkoviště výletních lodí či plavoucích hotelů je věc jedna, situace tady je věc druhá.....
Ona výletní plavba tady už funguje několik let, jak dole na Kořensku tak i nahoře na trase Č. Budějovice - Hněvkovice.
Několik jak ty říkáš, několik agentur zabývajících se vodní turistikou tady bylo a pokrachovalo :))
Výletní parníčky jezdí v sezoně několikrát (2x) denně a kromě několika zoufalců s koly , kterým se nechce šlapat nazpátek do ČB po cyklostezce opravdu, ale opravdu nikoho nevezou :-)))
Další otázkou je, co zdejší region dokáže výletníkům nabídnout. Zámek v Hluboké už navštívila většina občanů ČR a kromě krásné přírody tady opravdu, ale opravdu téměř nic nemáme :)
Jo, vzít si v pátek loď - jachtu na parkovaném místě v doku na Hluboké, na víkend si sklouznout s rodinkou nebo s milenkou dolu na Orlas a v neděli tam nakopnout motor a vybublat nazpátek na kotviště Hluboká je paráda, romantika, super..... přesně na tohle byl tento nesmysl vybudován. Otázkou je, kdo na to bude mít. Ať si každý odpoví sám.
Další, podstatný důvod byl onen velký balík peněz z EU, který byl s rozumem proinvestován, prostavěn a v našich podmínkách, nebojím se napsat rozkraden.
Proto tahle taškařice, zvaná splavnost.

sumec 1950 - Profil | St 20.5.2015 20:44:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdevac >> Bydlím v Týně velmi krátce. Ale naslouchám lidem ve svém okolí a plně s nimi souhlasím.Uvedu ti jeden příklad.Když v devadesátých letech dobudovali vodní dílo Kořensko,tak po nějakém čase pustili do Týna velkou výletní loď.Zpočátku jezdila plná,a byla to atrakce hlavně pro děti.Za krátký čas začali připlouvat sportovní čluny.Začala tzv.lodní doprava. Nyní po zhruba patnácti letech,jezdí výletní lodě občas,pokuď seženou nějaké výletníky.Sportovní čluny se je sem jezdí předvádět a pořádat mezi sebou často i závody.Zbývají po nich tzv.vymyté břehy a často rozbité pramičky rybářů od velkých vln,které tyto čluny spůsobují.Podotýkám,že Vltava v některých úsecích je velmi úzká a tudíž pro plavbu velkých výletních lodí tudíž nevhodná,o rychlých člunech ani nemluvím.O ekonomických přínosech ani nemluvím,protože tito lidé sem nejezdí utrácet.

LudoO - Profil | St 20.5.2015 20:03:57

zdevac >> Možná jo až na poslední větu. Tam sem vůbec nesedí. Nic se již nevyřeší. Nyní probíhá tvrdý boj o pozemky a loby - rozuměj úplatky ohledně územního plánu příp. jeho dodatků. Rozhodují lidé v pozadí kteří mají radní pod palcem. Zde to samo nemůžu dokázat, ale přesně tak to bylo u nás. No nic. Budu si hledat další neporušená zakoutí. Měj se.

zdevac - Profil | St 20.5.2015 19:40:08

LudoO >>

Já se také bojím, že tu pravdu mám. Mám rád přírodu a z těch cizinců stejně Týn moc mít nebude, řekl bych, že budou přihlášeni k placení daní jinde a že to Týnu přinese zejména problémy spojené s vyšším počtem osob (odpady, zajištění bezpečnosti a pořádku) a že na tom vydělá jen pár podnikatelů, co budou mít objekty a pozemky na vhodných místech.

Já to nepsal jako obhajobu projektu, jen jsem chtěl objastit důvody, které k projektu mohou vést. Pochopení podstaty problému je první krok na cestě k jeho řešení...

LudoO - Profil | St 20.5.2015 19:34:50

zdevac >> Asi máš pravdu. Možná mě to bolí jako rybáře který tam měl svá místa , svá zakoutí. Věděl jsem kde jsou sumci kam na štiku. Velká jednolitá koryta řeky mě až tak moc neříkají.

zdevac - Profil | St 20.5.2015 19:27:48

LudoO >>

No já bych si myslel, že tady se nebude jednat o české turisty a místní chataře. Jestli se jedná o splavnění mezi ČB a Orlíkem a Týn má památky, bude to turistická atrakce, na kterou budou incomingové agentury vozit své klienty. Takže je pravda, že místní ostouhají, ale přibude cizinců, kteří utratí za další výlet a případně tam nechají prachy za občerstvení a suvenýry, případně se opraví nějaká památka a při hodinové zastávce se nabídne návštěva za vstupné.

LudoO - Profil | St 20.5.2015 19:19:51

Jsem z toho velmi smutný a to nejsem místní. Nezávidím chatařům. Podle mě mají aspoň na 3 roky útlum. Letos jsem tam měl jet na dovolenou na jaře a podzim. Obě jsem odřekl. Jezdím chytat po celé republice a tyhle místa jsem měl asi nejraději. Ohledně přínosu mám trochu pochybnosti. Podnikám v turistickém ruchu v horách (Jeseníkách) a mohu říct že velmi přibývá hostů, kteří hledají co nejklidnější místa, co nejméně narušené civilizací, aby zrelaxovali. A za toto jsou ochotni zaplatit daleko více než za ubytování v turistických centrech. Snad kromě těch o dost mladších.

zdevac - Profil | St 20.5.2015 18:48:30

sumec 1950 >>

No jo, třeba bys to měl jít napsat a říci jim, ušetříš jim dost peněz. Jistě tě uvítají s otevřenou náručí a ještě ti poděkují za ekonomický rozbor. Nebo že by to bylo jinak?