Zákaz sportovního rybolovu v dohledu?

Autor diskuse: Zajda - Profil , 24.6.2011

nofish - Profil | Čt 30.6.2011 0:00:42

Mrknato >> Jo souhlas, základ je dělat to na profesionální úrovni no. Je jedno jestli bude mít každá mo dva zaměstnance, nebo bude jedna firma pro celý svaz.
Největší legrace byla, když mi kolega rybář (zaměstnáním i vzděláním) řekl, že začne chodit na ryby. Udělal si papíry (předtím nechytal, k rybám ho přivedl otec- rybář) a když už se v organizaci nechal zapsat tak jim nabídnul výpomoc. Jakmile zjistili kdo je a co dělá tak po něm chtějí jen brigády a hotovo. To o něčem svědčí (upozorňuju že jde o malou MO a je tam jediný člen který má rybářské vzdělání a dělá to denně).

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 23:53:50

nofish >> Víš, já si myslím, že jestli něco dělat za prachy, tak chov a to naprosto jasně, aby se přemísťovat, privatizovat a RMV čilimníkovat nemohlo. A pod kontrolou Rybářů, kteří se o to chtějí zajímat. Ne nadarmo se říká, že co se doma upeče, tak se doma i sní, ale tady máme od r. 75 tzv. územní rybolov, kde se jí hlavně to, co se upeče jinde.

nofish - Profil | St 29.6.2011 23:45:12

Mrknato >> Proto jsem psal Rybáři. Mrkni na to "R". Tohle nejde dělat pro prachy, pokud to chce člověk dělat pro prachy tak samozřejmě že bude ehm..... "přemisťovat, privatizovat...." (však víš). Je jedno jestli někdo kdo veze ryby na vysazení si metrák složí na zahradě, nebo někdo kdo bude rozhodovat na vyšších místech dostane peníze za dohozený kšeft. Vždyť na to jsou u nás lidi zvyklíé, to není jen v rybařině, to je všude.

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 23:40:56

nofish >> MO nezklamou, sadí do svých soukromých revírů o sto šest.... ale to jsme někde jinde.

nofish - Profil | St 29.6.2011 22:40:59

Mrknato >> pochop, já si taky myslím že MO by možná i pokud jde o to nasazování nemusely zklamat. Protože ti lidi by to defakto dělali sami pro sebe, je ale pravda že by to museli dělat Rybáři, ne fanatici pro lov určitého druhu, nebo určitou techniku. MO může na návrh členů dupat, jestli si něco vydupe, to je druhá věc......... Zase je pravda, že by se to někde změnilo, někde vůbec, protože zásahy "zhora" jsou běžné asi všude.

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 22:29:16

nofish >> Problém je ten, že si všichni myslí, že ,můžou něco "prosazovat", když to někomu někde náhodou vyšlo. Hospodaření a tedy i druhová , věková a početní skladba násad by měla do revírů směřovat mimo jakákoliv jiná, než věcněodborná hlediska, aby se v první řadě dodržoval zákon. Stanovy jsou na zcela jiném místě a v jiném prostoru.

Nevím, proč tu stále zaznívají odkazy na MO, VČS, které by s hospodařením na územních revírech neměly mít nic společného.

nofish - Profil | St 29.6.2011 22:13:07

Mrknato >> Jako proti tomu neříkám ani to nejmenší slovíčko.Je to jako ve všem, aby každý dostal kus a držel hubu.
Tam to předtím, já tě nechtěl poučovat, jen informovat o tom jaký je stav s tím co jde momentálně za hranice. Vem si že svaz nikde snad nedostane ani plotice, protože za ty dávají francouzi kolem 60/kg (cca od 8-10cm nahoru). Jejich svaz na to dá peníze na vysazení a asi taky stát dotace. No zkus jako člen nějakého vedení říct členům, že jsi to za ty prachy koupil, se zblázní, kolik by za to bylo kaprů......

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 22:05:55

nofish >> Já ryby nechovám, něco si o tom přečtu, něco mám z první a něco z druhé ruky a z toho si dělám obrázek, který asi až tak mimo nebude. Co je ale mimo, je hospodaření. Něco se dá do MO, něco ÚS a něco Radě...... Něco jde do plánu, něco mimo plán, něco jde do RMV. Na všem má někdo nějaký zájem, ale zájem o stav revírů je až na jednom z posledních míst. Kdo bude do revírů vysazovat ryby je podle mě jedno, ale každý subjekt se toho drží zuby nehty a dělá, že bez něj to nepůjde....

nofish - Profil | St 29.6.2011 21:23:02

Mrknato >> Vedlejší ryba je označení používané vlastně pro cokoli kromě klapra. Hlavně při výlovech. Kdo má zájem o násady dravců, lína a podobných? Za prvé ta firma si je ponechá, protože další rok bude candát 40dkg tržní candát kilo až dvě v pohodě, za druhé třeba ve francii je to bez problémů na konzum (vlastně i německo).
Na západ jde kapr cca od 90dkg(v průměru kilová ryba). Zahraniční odběratelé berou i ty tvoje 0,7kg a to na "dokrm" třeba rakušáci, francouzi zas na vysazení. Tam taky končí desítky až stovky tun bílé ryby. Nevím jak jsi přišel na to co je tržní ryba, ale ty váhy jsou někde jinde, štika kolem kila, candát taky, kapr taktéž, jsou běžné tržní velikosti na export. Nemluvě o tom že odběratelé mají samozřejmě zájem i o násady dravců (dvouleté a ryhlené ryby). Nejsou to titiž jen zpracovatelé, ale i překupníci dodávající tamním "svazům a MO". Opravdu nevím kdo ti dal informace o váhách "tržních" ryb, ale zkus si objet rybářské firmy a naložit pár kamionů, uvidíš že nekecám.
Vysazují se v milionech. NO erko v milionech to by bylo milionů za ryby. POkud to vysazuje člověk nedbale, neznale tak to pak snadno přijde v niveč. Chov kapra levný? Ano na krmení. Ale když je z násady o průměrné hmotnosti kilo, na podzim ryba 1,8 kg (zase průměr) tak je to tragédie, protože ty ryby by měly mít 2,5kg- ono to tak levné není, u svazu to projde, soukromník by zkrachoval. Jen pak "čumíš" jak se frajeři ještě poplácávají po ramenou, snad proto, že ty ryby nezhubly.
To že se všude ztrácí peníze a "ruka ruku myje" je v tomhle státě bohužel již na denním pořádku......

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 21:09:19

nofish >> Právě, že jde o "vedlejší rybu" a ne o hlavní.... Kdo má na západě zájem o 0.6 kg štiky, 0.4 kg candáty? Na západ jde tržní ryba, tedy štiky 2kg a candát od 1.5 kg. Stejné je to i s kaprem. Revíry mají v ZP kapříky 0.7kg, ale kdo by takové prodával, když může za rok prodat 3 kiláče?

U nás se také vysazují rychlené štiky a nulky v milionech, ale je to úplně stejné, jako je spláchnout do mísy WC. Smlouva se svazem, no nevím, kdo jí má, myslím dlouhodobou, možná ÚS, na pár ryb, ale to naše revíry nevytrhne. MO bude chovat kapra, protože jeho "pěstování" je snadné, relativně levné a pak tedy z jeho "pěstování" něco zbyde a o to jde především. Kde potom vzít peníze, na ryby, které jsou dražší a MO je neodchová?

To, co píšu, nemá nic společné s "trháním svazu", ale trháním struktur, které to podporují a chtějí to. To jsou podle mě MO a ÚS to vyhovuje, protože neúspěch mají na koho svést. Právě tento systém evokuje snahy o "trhání svazu".

nofish - Profil | St 29.6.2011 11:31:55

Mrknato >> Neznám soukromého chovatele, který by jel na 50% pokud jde o vedlejší rybu (lín, štika, candát). Spíš se snaží jich mít co nejvíc. Pokud tipuješ že o tyto ryby není zájem tak nevím kdo ti to řekl, ale zeptej se pro jistotu znovu, v zahraničí je zájem obrovský, menší firmy spíš dokonce rozhodují komu dodat a komu ne, protože málo kdy mají dostatek. Nevím jaké problémy myslíš s papírováním, protože to zas takový problém nebude a papíry jsou na štiku stejné jako na kapra - prostě jsou na všechno. Další je, že kdo neprodává za hranice, prodává někomu kdo prodává za hranice. Neboj se, že je problém prodat vedlejší rybu. Pro svaz jsou ty ryby drahé, ano, ale jejich cena je dána a nikdo je svazu nenechá za polovinu.

Štiku, candáta by teoreticky mohly MO dělat bez problému a to takzvanou rychlenou rybu například. Dělá to spousta lidí, nakopupí embryo a udělají "erko". Stíhají to i při zaměstnání, pak to pěkně prodají a hotovo. Okouna netřeba dělat, ale je třeba si ho udržet, ne prodávat. Lína? Kde uděláš kapra, většinou půjde i lín, nasadíš dvouletého a on v klidu doroste.
Že někde (všude) budou utíkat prachy o tom není co diskutovat. Pokud nemá MO revíry nepotřebují tolik peněz, ale na to jako nikdo doteď nepřišel? Asi bude kravina celý svaz "roztrhat" na kusy, lidi chtějí chytat bez problémů v širokém okolí, ale hospodaření by měly spíš řešit místní lidi a ne někdo 100km vzdálený a "po telefonu". Sanozřejmě že si firma klidně sepíše smlouvu se svazem, na celoroční dodávky, jí je jedno komu to prodá, pokud za to dostane co požaduje. Spíš by bylo zajímavé vidět za kolik a co se nakupuje a kolik z toho komu jde do kapsy.....

Mrknato - Profil | St 29.6.2011 9:18:29

nofish >> Jistě, tak nějak to bude, ale co vím, tak soukromé rybochovy jedou tak na max 50% o tyto ryby není zájem. Pro svaz jsou "drahé" a vývoz v malém do zahraničí je problém, ale i opačně z důvodů papírování EU, hygieny.

Chov štiky, candáta, okouna, ale i dalších je problém a zcela určitě to nemohou dělat MO. Jistě že jsou vyjímky, ale proto si stále myslím, že by se měly MO, které nemají revíry odstavit od všech peněz co by mohly jít do územního rybolovu. Ty MO, které mají své vody by měly jít z kola územního rybolovu ven, stejně jako SHMO. Zcela vážně si myslím, že takových 150-200 milionů utíká šachováním MO z rybařiny pryč. Dát na stůl těchto 200mega a k tomu oněch cca130 mega stávajícího zarybnění, tak se dodavatelé najdou jistě. Tyto ryby se nemohou poptávat nárazově a jen někdy..... v tom je ten problém.

mpmaik - Profil | St 29.6.2011 6:07:02

Lee-Haney >> V podstatě máš pravdu :-)) Spíš jde o chování k rybám a udržování pořádku u vody . To dělá spoustě lidem problém. :-)))

nofish - Profil | Út 28.6.2011 23:32:52

Mrknato >> Tak pokud jde o dravce tak si myslím taky že jich do vody asi moc nepřijde, ale kdo ví. Na každém revíru je to asi jiné. Spíš mě mrzí že takové ty malé rybníčky, řeky a podobné revíry mají smůlu na úkor přehrad, pískoven atd. To že to je na papíře? Papír toho snese..... Přijedeš do lesa na hektarový rybník a tam za týden chytání chytáš jen bílou rybu. Je to škoda. Nevím, asi pokud se lidi nebudou hromadně zajímat co a jak tak se to nezmění.
Pokud jde o ty dodávky, vem si že firma která má kapra, prostě svazu ty svoje "lukrativnější" ryby nenechá, nechá pod podmínkou že odebere třeba 50q kapra a k tomu dostane 1q candáta. Ročka a dvouletou candátí násadu budeš schánět hodně špatně. Štiku, lína- když se zadaří tak třeba jo, ale ne nějaké obrovské množství. Takhle zhruba to funguje, ty metráky neřeš. Když na to přijde tak ti zahraniční odběratelé nedostanou dravce, nevezmou pak kapra a ty si s ním můžeš tak akorát.... Spíš se divím, že jsem třeba neviděl nikde dělat ve "velkém" lína, amura. Kapra nakoupíš vždycky (myslím u svazu, třeba to někdo dělá, ale neviděl jsem). Je to všechno složité, kdysi měl svaz svoje vlastní rybářství, sádky a podobně. Nejsem si jistý, ale nevím o rybářské firmě patřící svazu, která by dělala ryby pro svaz. Na pár rybníčkách každá MO něco udělá, ale určitě to nebude tak efektivní.

Lee-Haney - Profil | Út 28.6.2011 22:33:45

mpmaik >> Když vememe v potaz jednu věc a tou je to že většina soukromáků jsou kaprodromy a na těchto je povolené,vyvážka,lov nonstop a někde i tři pruty tak už ani nevím co víc by si kaprař mohl přát ,takže zbytek mu opravdu nedělá problém dodržovat.Tudíž mi vychází jediné,je tam prakticky vše povoleno a omezení které tam je neomezuje nikoho,protože nijak neomezují samotný lov...

mpmaik - Profil | Út 28.6.2011 22:17:07

Lee-Haney >> Myslel jsem tím třeba zacházení s rybou , určitě tam nenarazíš na tahání ryb po písku aby se náhodou páníček nenamočil jak je to běžné na svazovkách atd. A když si přečteš nějaká pravidla lovu na soukromáku tak tam není vše povolené :-))) Ale je toho hodně :-))

Lee-Haney - Profil | Út 28.6.2011 21:58:28

mpmaik - ® Út 28.6.2011 21:20:40
Ta poslední věta je blbost.Přísnější podmínky?Pokud je přísnější podmínka to že musí mít každý podložku,litr kliniku a háčky bez protihrotu tak ano,ale řekl bych že důvod proč se tam nic neporušuje tak je proto,protože je tam prakticky vše povolené.

mpmaik - Profil | Út 28.6.2011 21:42:28

Mrknato >> To souhlas že má 10x větší šanci . Ale to přeci nezmění rozdělení cen za povolenku. Ba naopak , budou křičet že za víc , chtějí pochopitelně víc (když nedostanou jiné úlevy. :-))) Změna je v přístupu těch lidí kteří to mohou ovlivnit . Určitě víš o kom píšu :-))) Ale pořád tvrdím že platit dvě různé ceny za jeden produkt je chujovina .... Když dvě ceny tak dva produkty!!

Edit : A 90% kaprařů by sama ráda omezila vysazování tun ryby domácí. A pak by při rozumném hospodaření zbylo i na ty opomíjené dravce a salomoidy aby se vrátili tam kam patří. A ne jen na ně...

Mrknato - Profil | Út 28.6.2011 21:32:55

mpmaik >> Kaprař má cca 10x větší šanci chytit kapra, než vláčkař štiku. Za ty samé peníze. Nechci 1:1, ani to nejde, ale nůžky se stále rozvírají a sportovních, co si furt něco prosazujou, přibývá....
Když někdo dá za denní lov 500,-Kč, proč říkat deseti kačkám zdražení? Ale opět to je jen úvaha....

Edit : soukromáky zpestřují nabídku lovu, nemám níc proti, ale proč je dělat ze svazovek a pod MO? Dopadlo by to jako s RMV.

mpmaik - Profil | Út 28.6.2011 21:20:40

Mrknato >> Ale to už zase mícháš jabka s hruškama :-))) Jako vždy :-)) Neporovnávej kaprodromy se svazovkou. Nemám nic proti zdražení (pokud tedy budou dané peníze použity smysluplně ) ale jsem zásadně proti zdražování pro jednu skupinu když za to bude mít naprosto stejné podmínky jako druhá která by platila míň . To mi od tebe připadá jako naprostý blábol nehodný člověka tvých zkušeností a věku . Nic ve zlém :-)) Nebo myslíš že pokud by ty tebou opovrhovaní WaM měli lepší podmínky i třeba za vyšší cenu že by chodili na kaprodromy? Asi né , a pak by kaprodromy museli zákonitě zaniknout a byl by klid . Co myslíš že je tam táhne ?? Ryby které se stejně tak dají nachytat na svazovkách ?? Nééééééééééé , to že tam mají možnost provozovat svůj koníček stím co ktomu potřebují , přestože tam platí přísnější pravidla tak je dodržují .

Mrknato - Profil | Út 28.6.2011 21:11:23

nofish >> Hele, chtělo by to, aby se tady alespoň jeden rozbrečel, z toho, co pro nás dělají svazočilimníci, jako na kázání u feldkuráta Katze.... To by dalo svazopráci zcela jiný rozměr.....

Mrknato - Profil | Út 28.6.2011 21:01:27

LudaT >> Přebírali by hrách a čočku, to je prosté..... další den by se hrách a čočka smíchala a to se může opakovat do nekonečna, než se luštěniny prošoupou... Popelka to zná....

Mrknato - Profil | Út 28.6.2011 20:47:48

mpmaik >> Tak mně prosím vysvětli, proč na kaprodromu stojí denní lístek na zábavu 400-600,-Kč a ne 3,-Kč, jako na svazovodě a množství ryb je vůči tomuto nepoměru skoro srovnatelné? Navíc "oni" mají stále nápady cosi prosazovat, měnit, tedy srovnávat podmínky lovu na soukronáku a svazovodě. Proto mě napadla myšlenka na zvýšení ceny denního lovu z 3,-Kč na 12,-Kč.......

Mrknato - Profil | Út 28.6.2011 20:35:44

nofish >> Máš částečně pravdu, ale proč by nemohl být i svaz lukrativní odběratel? Podle mě tomu vadí "nasávající" MO, které tak max. mohou produkovat cca 40% kapra, ale u dravců to není aní 10% zarybnění. Tedy těch, přeživších. Holt svazopráce...... Každá sranda něco stojí a já bych raději bral těch 500kg dvouletého candáta, než dva zaměstnance MO, které MO má, aby byla nezisková a nemusela přiznat, že neví co s penězi.

hraji - Profil | Út 28.6.2011 13:23:32

nofish >> jasně, věk není důležitý.

nofish - Profil | Út 28.6.2011 13:19:55

hraji >> Věř tomu že jestli to jednoho kluka z 10 baví tak to kvůli tomu stojí za to. I když nejsem starý jako ty tak už ve 21 jsem měl "na krku" kluky z rybářských škol na praxi. 9 bylo na zabití, ale vždyky se našel ten jeden co se fakt snažil a i když to byl ten největší nešika tak ho to bavilo a chtěl to dělat :-) Chápu že občas to musela být otrava a o nervy, zvlášť s malýma dětma které tam někdo prostě poslal.

LudaT - Profil | Út 28.6.2011 13:19:52

hraji >> Tak o tom ani na vteřinu nepochybuji.

hraji - Profil | Út 28.6.2011 13:17:37

nofish >> za ty roky jsem zjistil, že většina dětí chodí do kroužku, protože si to přejí jejich rodiče, těch, které to skutečně baví, je minimum. Ale ještě pořád se najdou.

nofish - Profil | Út 28.6.2011 13:15:45

hraji >> Věřím, toho kolik času tě to stálo toho si snad musí každý rozumný člověk vážit a děkovat ti. Víš ono je to tak, vezmeš je tam podívat se, víc neuděláš, pořád alespoň něco, lepší než kdyby ani nevěděli o co jde.

hraji - Profil | Út 28.6.2011 13:14:46

LudaT >> mohu tě ujistit na základě dlouholeté zkušenosti, že pracovní nadšení naprosté většiny členské základny se projevuje pouze v okamžiku, kdy mají uhradit brogádu a nebo těsně před schůzí, kdy se rozčilují, že je nikdo nepozval. Na přímou výzvu budeš mít problém najít na konkrétní termín pět lidí, kteří by skutečně chtěli odpracovat

Červené karty: Dave≻, nepijunesouložimneko