Diskuse k článku: Co je „přehradní hráz“?

Autor diskuse: Dalimil - , 6.1.2010

Jarda Š. - Profil | Čt 28.1.2010 16:52:57

Když jsem tento problém u piva konzultoval s kamarádem, který je inženýr-vodohospodář, tak mi potvrdil, že u některých vodních děl je i mezi odborníky sporné, zda jde o přehradu. Za rozhodující kritérium se obvykle považuje, jestli nádrž má stanovený manipulační řád, podle kterého hrázný reguluje odtok vody. Toto rybář - laik prostým pohledem na hráz nemá možnost zjistit.

Jožan - Profil | Ne 17.1.2010 14:16:13

Začetl jsem se do této diskuse a rád bych přidal svůj názor a jednu zkušenost. Jezdím na jeden rybník, který je zakončený pevnou hrází, která jistě reguluje stav vody. Na druhé straně od hráze jsou cedule, chráněná rybí oblast, proto mě nikdy nenapadlo za těmito cedulemi chytat a vše je zcela jasné a srozumitelné. Na tomto revíru jsem si chtěl nachytat nějaké tlouště, kteří se rádi zdržují u uvedené hráze. Koukl jsme tedy do popisu revíru, rybaření z hráze zakázáno nebylo a zákazová cedule také nikde. Vzhledem k tomu, že rybník měří na délku asi 200 metrů (toto je jen můj odhad), a u přítoku je vyznačené chráněné rybí pásmo jak jsme uvedl výše, myslím si, že jsem logicky správně usoudil, že z hráze rybníku chytat můžu, neboť na prvních flecích po obou stranách hráze se normálně chytalo a to byly uvedené místa max. 20 metrů od hráze. Usoudil jsme tedy, že se nikdo, tedy RS, nemůže ohánět nařízením o zákazu lovu z přehradní hráze a ve vzdáleností 100 m od ní. Pokud by totiž bylo toto pravidlo striktně dodržováno na tomto revíru, moc místa by zde na rybaření nebylo. No a tak jsem si sedl na hráz a chytal tloušťáky. Netrvalo ovšem dlouho a přišel nějaký dědula a začal co si to dovoluji, že chytam z hráze a jestli znám rybářský řád a takové kydy a že se zde z hráze chytat nesmí. Dědka jsem po uvedení mých argumentů nakonec slušně vyprovodil, protože placku RS neměl, věc mi vysvětlit nedokázal, jen pořád mlel své, že se zde z hráze chytat nesmí a že na mě zavolá stráž.
Když jsme se ptal po nějakém čase známého, který na uvedený revír jezdí často a zná místní poměry lépe než já, uvedl mi, že jsou všichni pravděpodobně zvyklí z dřívějška, když byl rybolov z hrází a všech vodních těles zakázán, a že v tomto žijí dodnes.
Z této mé konkrétní zkušenosti tedy vyplývá to, že člověk v terénu opravdu nemá šanci rozpoznat " přehradní hráz" a tedy dobře posoudit zda se z ní chytat smí, či nikoliv. A myslím si, že toto neposoudí ani RS a když zkrátka RS řekne, zde se chytat nesmí a vezme mi povolenku, já si budu myslet, že se zde chytat smí, možná budu mít i pravdu, můžu ¨si třeba i někde stěžovat, ale nic se nezmění na tom, že já si nějaký čas nezachatám.
Proč tedy nejde jako na některých jiných revírech napsat přímo do popisu revíru, rybolov z hráze zakázán a tím není co řešit?

Tomáš - Tom - Profil | Ne 10.1.2010 10:06:59

V této diskusi již toho bylo napsáno o přehradách mnoho.Ten 100 m zákaz podle mně není na velkých vodách problém.Podle mně bude problém ustanovení v bodě k kde se píše o zákazu lovu v rybím přechodu,což je jasné a správné,ale také 50 m pod a nad ním.Tímto je v podstatě zakázán lov ve všech splavech vybavených rybím přechodem.Zatím sem si nevšim,že by toto někdo respektoval a to včetně rybářské stráže.CO VY NA TO CHLAPI ????

Rapl - Profil | So 9.1.2010 20:18:41

obrisek >> :D Ok

obrisek - Profil | So 9.1.2010 19:56:12

Rapl >> hrajimu musíš ONIKAT, je to jeho řeka voe...

vašek47 - Profil | So 9.1.2010 13:58:08

Zajímavá úvaha a mám dojem,že správná,ale jak je to doopravdy s jezy které slouží k regulaci výšky hladiny a tudíž i průtoku řeky např.u malých elektráren a co samotná stavba elektrárny.Možná,že se ptám na volovinu,ale mnohé diskuze napovídají,že o tom rybářská veřejnost mnoho neví,takže rád se nechám poučit,díky

MrKos - Profil | Pá 8.1.2010 16:42:03

šumava >> se obávám že hovoříme o voze a o koze, ale to je fuk... celou dobu je tu řeč o tom že právě i návesní rybníček může hravě splňovat podmínky pro to aby byl považován za takové vodní dílo kde je 100m zákaz

Rapl - Profil | Pá 8.1.2010 14:24:34

hraji >> Ok tak se du učit :(
Však počkej jak tě potkám na svitavě tak si dame do nosu (slivovička) :P

Třeba mi ty zkoušky prospějou :D

šumava - Profil | Pá 8.1.2010 10:44:53

doleji jsem psal, že je dobré si věci číst. Je mi to hloupé, ale nezbývá než to opakovat. Věc o které se diskutuje, je možnost respektive nemožnost chytat u PŘEHRADNÍ hráze, tudíž tvá poznámka je zcela mimo mísu. V tomto světle, je rozdíl mezi návesním rybníčkem a přehradou zcela propastný. (viz příspěvky doleji)

MrKos - Profil | Pá 8.1.2010 10:13:19

šumava >> " U nějaké nádržky to asi neplatí " to si myslím že není pravda protože hranice revíru je jednou hranice není rozdílu mezi přehradou a návesním rybníčkem ... mohli bychom tady licitovat o tom jestli jednoznačně musí uživatel označit i hráz za hranici a nebo stačí popis v BP avšak o tom tato debata není

debata je o zákazu lovu ryb 100m od hráze a začátek ani konec ( 100 nad, 100 pod ) tohoto zákazu není hranicí revíru takže pořád nevidím povinnost toto označovat tabulí

šumava - Profil | Pá 8.1.2010 9:43:24

pro Bassy, píšu pomalu, takže než jsem to napsal objevil se mezitím Tvůj příspěvek. Měl bych dovětek, velikost vodního díla se neposuzuje plochou nádrže - čtvereční jednotky, ale jejím objemem - krychlové jednotky. Malý příklad: Lipno má mnohem větší plochu hladiny než Orlík, ale ten díky mnohem většímu objemu nádrže je větší přehradou.

boyscout - Profil | Pá 8.1.2010 9:40:39

Já se jenom nasměju, když výsledkem autorova rozboru bude to, že svaz tu větu o zákazu chytat 100m od hráze doplní do popisu všech vod které nějakou hráz mají. A bude klid. Minimálně u MRS by mě takové "jednoduché" plošné řešení vůbec nepřekvapilo. :-)

šumava - Profil | Pá 8.1.2010 9:19:22

MrKos, striktně není hráz hranice revíru, v reálu ale ano. U nějaké nádržky to asi neplatí, ale u přehrad v pravém slova smyslu jo. U těch malých nádrží kde by mohlo docházet teoreticky ke sporu, bych to řešil jak jsem psal jinde. Pokud nepřekonávám nějaké oplocení či neporušuji značený zákaz vstupu, normálně bych chytal a případné námitky RS bych řešil jak už zmíněno. Mluvím v teoretické rovině, neboť osobně neznám revír kde by k tomu mohlo dojít - je to ošetřeno v popisu revíru a občas i na místě samém (v terénu) - JčÚS. Byl tu zmiňován Svět, jako přehrada . Rozdíl v posouzení rybník- přehrada, není dán velikostí, mnohý rybník kumuluje větší objem vody než zcela nepochybná přehrada, ale v hlavním účelu pro který bylo dané vodní dílo postaveno. Rybník - chov ryb , Přehrada- účel zásobní a ochranný (retence) -odběr vody, ochrana proti povodním, výroba el. energie aj) Osobně obdivuji autora za práci kterou si s článkem a jeho podklady dal, ale myslím že v zákonu o rybářství jsou ustanovení které přináší rybáři díky nejednoznačné formulaci ap. větší potenciální nebezpečí jak toto.

Basy - Profil | Pá 8.1.2010 9:04:50

MrKos >> Souvislost s objemem jsem nakonec nedohledal, už nevím, kde jsem k tomu přišel. Nicméně se mi to trochu rozleželo a možná ten objem rybníka, pokud dosáhne nějaké hodnoty, ho potom řadí významově do kategorie přehrad.
Jinak Harcov krásná přehrada, objem vody má 687 000 m³, když si to porovnáš s 1 ha rybníkem, který může mít okolo 15 000 m³ (což je 46x méně)... Plocha podle mě nehraje roli.
A kdyby měl někdo podobné tušení, tak mi to tu hoďte. Aspoň bych měl jasno.

Turňa - Profil | Pá 8.1.2010 8:09:47

Rapl >> Vidíš, hraji se nezlobí, ale stejně máš prů...er.
Uč se hochu, uč.

hraji - Profil | Pá 8.1.2010 8:05:31

Rapl >> chlape, copak nevíš, že mezi rybáři se normálně tyká. V tom není problém.
Problém je, že existuje nějaký zákon a jeho prováděcí vyhláška, dále existují Bližší podmínky výkonu rybářského práva na vodách MRS. A tohle ty bys měl znát a především dodržovat.
V tom je problém, tvůj problém.
Takže se uklidni, já se na tebe nezlobím protože jsi mi tykal, to považuji za téměř normální.
Já se na tebe nezlobím vůbec. Nemám proč. Já dělám svoji práci a Kárná komise svazu dělá taky svoji práci.

LudvaBrno - Profil | Čt 7.1.2010 20:30:23

Dobrý, prostě budu rači chytat na dalších stovkách kilometrů vodních ploch a je jedno, jesi se menujou řeka, potok, strouha, odkalovací nádrž, Shrekova bažina nebo rybníček Brčálník. Hlavně že tam nebudou zhozený dvě kolečka betónu.

MrKos - Profil | Čt 7.1.2010 19:31:00

šumava >> ano, přesně o paragrafu 4 jsme níže hovořili ... problém je pouze v tom že hráz není ani revír, ani hranice revíru a ani chráněná rybí oblast

nebo soudíš že je to jinak?

Rapl - Profil | Čt 7.1.2010 17:10:46

hraji >> Vážený pane porybný,přijmněte ode mne tuto omluvu za moje chování,nevěděl jsem kdo jste proto sem vám tykal.

Můj dotaz je jestli jste myslel to přezkoušení u kárné komise vážně a jestli ano tak bych si vážil vaši pomoci protože mám dost učení do školy a do toho se učit řád to bych asi nezvládl děkuji za pochopení.

Nešlo by s tím něco udělat :-) .....

Rapl - Profil | Čt 7.1.2010 16:23:42

MrKos >> Víš co prdel si dělej z plastelíny a ne ze mě jo! A jinak sem se neptal tebe co já vím!

šumava - Profil | Čt 7.1.2010 16:19:22

Mr Kos, povinnost označení revírů, jakož i sankce jak pro fyz. tak pro právnické osoby řeší zákon č.99/2004Sb a příříslušná prováděcí vyhláška. Konkrétně paragraf 4 odstavec 5 a 11 přestupky a delikty paragraf 30a31 odstavec 3 c,d . Neškodí si přečíst zákon celý, ušetříš si nejen ty mnohou diskuzi.

MrKos - Profil | Čt 7.1.2010 16:07:26

hraji >> s dědouškama souhlasím a už několikrát jsem psal že by měli mít cenu současnou...
jinak bych však určitě neporovnával rybařinu s benzínem - to je neslučitelné, ale když už jsi to nakousl tak rapidní zdražení benzínu přináší plná parkoviště na sídlištích, bych mohl vyfotit kolik u nás teď stojí totálně zasněžených aut a to se zdražilo jen o kačku a sněžilo předefčírem :-)
nemyslím si že se něco může někomu ještě víc vyplatit, dejme tomu že tedy připustíme produktivní věk a 5x dražší povolenku ... povede to k tomu že bude míň lidí, míň docházek avšak opravdu myslíš že takoví jedinci kteří zůstanou dokážou těch ryb chytit den ze dne najednou víc než kolik dosud? neboli co na háčku to do sáčku a nemyslím že po zdražení se najednou naučí chytat ryby, že koupí živou, kvalitní futro... připouštím že někteří ano, ale plošně se mi tomu fakt nechce věřit

Sven - Profil | Čt 7.1.2010 15:55:42

MrKos >> to máš pravdu. To by bylo úplně nejjednodušší a stačilo by jedno, jediné slůvko do soupisu revírů. A pak že tato debata nic nevyřeší :-)))

hraji - Profil | Čt 7.1.2010 15:55:05

MrKos >> bohužel to není pravda, vyšší cena by nevedla k zásadnímu úbytku členstva, tak jak zdražení benzínu nevedlo k omezení silniční dopravy. Možná bychom vystrnadili ty dědečky, co si platí povolenky jen z nostalgie a za rok odnesou dva kapříky a někdy ani to ne.
Hlavní odnašečská síla je v produktivním věku a tudíž zdražení o 700 korun (asi 10 krabiček levných cigaret) povede jen k tomu, že se to musí víc vyplatit.

MrKos - Profil | Čt 7.1.2010 15:50:43

Sven >> jasně, v dodatku by to bylo asi nejsrozumitelnější ( fuj, to je slovo ) pro všechny... a nebo v BP - tam by stačilo ke každému revíru u kterého zákaz platí napsat třeba jen jedno slovo a to např. " přehrada "
tím by to bylo také jasné

Sven - Profil | Čt 7.1.2010 15:41:48

MrKos >> alespoň u nás je většinou k popisové tabuli ještě připojen nějaký dodatek. Např. zákaz vjíždění motor. vozidel na těleso hráze (sypané), zákaz rozdělávání ohňů, zákaz vnadění atd. Proto se domnívám, že i diskutovaný zákaz by nebylo problém do takového dodatku zakomponovat.

MrKos - Profil | Čt 7.1.2010 15:32:29

Rapl >> za takovej přestupek se dává 5 - 8 let, možná budou méně přísní ... škoda že Tě nelapli už u té hráze = doživotí

MrKos - Profil | Čt 7.1.2010 15:31:15

hraji >> vidím to tak že vyšši cena = míň blbců u vody ... ten poměr těžko odhadnout, ale myslím že ůbytek by byl první a další rok razantní
možná by se dalo potom polemizovat jestli konečná vybraná částka nezůstane stejná, odnesených ryb by bylo pravděpodobně méně a dalo by se uvažovat třeba o tom jestli místo K2 furt dělat na střídačku dva roky Š2, dva roky K2

Rapl - Profil | Čt 7.1.2010 15:29:13

hraji : Jo a prosím tě nestopnou mi to ňák na dlouho doufá že ne se polepším :-)

Rapl - Profil | Čt 7.1.2010 15:27:47

hraji >> Hele to jsi ty co mi ty papíry vzal????

MrKos - Profil | Čt 7.1.2010 15:27:11

Sven >> vidím to tak že to je popis toho co musí obsahovat tabulka revíru nebo chráněné rybí oblasti avšak zákaz lovu pod či nad hrází vlastně není ani revír ani chráněná rybí oblast takže se to na něj nevztahuje

předpokládám že ten zákaz okolo hrází vznikl asi proto aby lidi neházeli olova po lidech kteří čumí z vrchu a nebo aby neházeli olova do zařízení hráze jako výpustě apod. ... jinak si to neumím vysvětlit
na druhé straně na opravdových přehradách aspoň chrání pod hrázemi ryby které tam většinou vyjíždějí

Tomáš - Tom - Profil | Čt 7.1.2010 15:19:26

hraji >> Zvýšení cen povolenky si myslím by vyřadilo lidi,kteří přepočítávají cenu povolenky na cenu ryb,umožnilo by to svazu zaměstnat odborníky,kteří zadarmo dělat nemůžou a pomohlo by obnovit a zmodernizovat rybochovná zařízení třeba pro produkci Po,Li a jiných druhů.CHovat Ca a Š do velikosti dvouleté ryby by zrovna pro svaz neměl být problém,ale to by se nesměl zabývat nesmyslnou produkcí kapra na svých rybnících.A co dělat s těmi penězi no myslím si,že pokud by jich opravdu po tom všem co jsem tady napsal hodně zbylo tak třeba posílít výrazným způsobem rybářskou stráž na profi úrovni a nebo více investovat do mládeže,protože ta bude pokračovatelem.

Sven - Profil | Čt 7.1.2010 15:16:59

MrKos >> promiň byl jsem mimo.
vyhl.197/2004 § 3

(4) Rybářský revír, popřípadě chráněná rybí oblast, se označuje tabulkou s pojmenováním
rybářského revíru, popřípadě chráněné rybí oblasti. Jde-li o vodní tok, umístí se toto značení na
obou koncích rybářského revíru, popřípadě chráněné rybí oblasti, a to na obou březích vodního
toku. Tabulka musí obsahovat název rybářského revíru, číslo rybářského revíru a údaje o tom, zda
jde o revír pstruhový nebo mimopstruhový nebo o chráněnou rybí oblast, a údaje o uživateli
rybářského revíru, a to jeho jméno a příjmení u fyzické osoby nebo obchodní firmu nebo název u
právnické osoby.
Domnívám se, že i zákaz lovu do 100m od přehradní hráze by měl být na této, případně dodatkové tabuli označen.

MrKos - Profil | Čt 7.1.2010 14:45:14

Sven >> a kde lze vyčíst tyto veškeré povinnosti uživatele revíru ( včetně označení tabulemi ) ? marně to hledám ... jestli se moc nepletu tak dle 99/2004 Sb v rozhodnutí o vyhlášení revíru se uživateli stanoví jak bude v přírodě označena chráněná rybí oblast atd. avšak nevidím striktní formulaci že to musí být tabule nebo něco podobného

osobně si za poslední roky nepamatuju přehradu kde by byla v části nad hrází takže na jezeře cedule označující 100m, ostatně vlastně ani pod hrází na řece neznám tento případ ... je fakt že jezdím tak akorát na tři, čtyři avšak i přesto

hraji - Profil | Čt 7.1.2010 14:45:03

Tomáš - Tom >> mimochodem pstruhové vody bych na pět let uzavřel úplně a počet povolenek bych omezil na desetinu současného prodaného množství.

hraji - Profil | Čt 7.1.2010 14:44:09

Tomáš - Tom >> a zvýšení ceny povolenky zajistí, že v pstruhových vodách bude dost pstruhů? A zajistí to, že zatímco kapra ještě sem tam někdo pustí, ale že budou pouštět i dravce?
Dravce nepustí ani zapřisáhlí pouštěči (těch 29 výjimek v rámci ČR mi promine). Nad kaprem 69 by se podělali ale candáta nebo štiku 69 zmasí bleskově.
A rybářský tlak je už tak vysoký, že ty ryby prostě dorůst nemohou. A jak asi víš, chovatelů ryb, kteří by produkovali Ca3 a Št3 moc není, pokud je vůbec nějaký. Takže zdražíme povolenku na dvojnásobek, budeme mít moře peněz, ale víc ryb do revíru stejně nevysadíme. Už te´d se vysazuje na hranici možného. Takže co s těmi penězi bude svaz dělat?

Tomáš - Tom - Profil | Čt 7.1.2010 14:06:16

hraji >> S tím nemohu souhlasit,protože podle odborníků a známých výsledků z různých průzkumů skladba rybích obsádek na rybářských revírech není vyvážená.Poměr dravých ryb k rybam bílým nedosahuje ani zdaleka poměru,který by byl žádoucí tj cca 1 : 15-20,ale pohybuje se na hranici 1 : 40 což je špatně.Kvalita pstruhových revírů je mizerná a tomu odpovídá i množství prodaných povolenek na tyto vody.Situaci zdaleka nevidím ideálně,ale možná je to věc názoru.

hraji - Profil | Čt 7.1.2010 13:46:12

Tomáš - Tom >> pracuješ se slůvkem kdyby. U nás se říká kdyby -chyby. A moje babička říkávala: Kdyby byly v prdeli ryby, nebylo by třeba rybníků.
Tím chci říct, že kdyby se skutečně stalo a rybáři by začali lovit a osnášet ryby ve velkém, zareagoval by na to svaz zvýšením ceny povolenky. Stejně tak, kdyby se zvýšily vstupy na zarybnění, zvýšila by se cena povolenky. Každý rok se vyhodnocuje (alespoň v MRS) přírůstek cen, úlovky a rybářský tlak a podle toho se rozhodne buď nezvýšit a nebo zvýšit. I současné cena povolenky umožňuje MRS zarybnit vody v požadované skladbě a množství.