Vypustí Plumlov?

Diskuse k bleskovce Vypustí Plumlov?

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 26.9.2008

Detreux - Profil | So 27.9.2008 11:21:44

Macin: přesný složení neznám ale určitě to bude pěknej hnus. Kdyby se letos do Plumlova nelila ta chemie proti sinicím a za ušetřený prachy by se udělala čistička pro Soběsuky bylo by to pro vodu určitě lepší. Osobně věřím tomu ze kdyby se přestaly do Plumlova svádět kanalizační vody tak by se kvalita vody za pár let výrazně změnila k lepšímu.

macin - Profil | Pá 26.9.2008 22:40:31

Detreux - ® Ty jsi viděl, nebo znáš výsledky složení bahna v přehradě? Víš jak moc je kontaminované? Víš kolik milionů by stálo odkanalizování obcí na přítoku do Plumlovské přehrady a stavby čistíren (ne čističek jako píšeš) odpadních vod?
Problém podle mě je v tom, že většina rodinných domů, kolem přítoku má septiky a přepad vyvedený do potoka. Dříve to potok stíhnal čistic svou samočisticí schopností. Jenže nárust spotřeby různých chem. přípravků (prací prášky,čistící prostředky, jary apod.) udělal své a proti těmto chemikáliím je příroda bezmocná.

jirpra - Profil | Pá 26.9.2008 22:01:11

uvidime,zatím politici řeči vedou a voda plyne..... každopádně by bylo po rybách na několik let

Zajda - Profil | Pá 26.9.2008 21:55:32

Detreux: Ty víš o nějaké takové továrně v Přerově? Já teda nee...Je to jenom blábol olomoucké ODS, která měla v minulém volebním programu odstranění sinic z Plumlova. Za ty dva roky, co na to ještě mají to ale stihnou velice těžko:-)))

Tomáš - Tom - Profil | Pá 26.9.2008 21:43:28

Souhlasim s příspěvkem Detreux,že vybagrování je finančně náročné a tudíž asi těžko realizovatelné. Musím říct,že i vysazování dravé ryby je krok správným směrem,ale myslím si,že právě do této kategorie patří i sumec a bolen a navíc tyto dvě ryby velmi výrazně přispívají k redukci bílé ryby,která svým vysokým počtem také snižuje kvalitu vody v nádrži.Bílá ryba totiž vyžírá plankton,který vodu zbavuje mikroskopických řas a přispívá tak k samočistící schopnosti vody. Takže to budování trdlišť pro bílou rybu bych raději vyměnil za podporu výtěru candáta instalací candátích hnízd v jarním období a následnou ochranou těchto hnízd v ochraných koších,aby nedošlo k jejich likvidací ostatníma rybama. S pozdravem Petrův zdar Tom.

Detreux - Profil | Pá 26.9.2008 21:14:06

Pochybuju že k tomu dojde. Čet jsem nějakou studii o tomhle problému a prej je to nereálný z hlediska finanční náročnosti- bahno by se muselo nákladákama vozit až do Přerova ( cca 40km) kde by se v nějaké továrně dekontaminovalo a poté se odvezlo na specielní skládku. A i kdyby mělo nějaký čistění dna proběhnout, řekl bych že by bylo mnohem rozumější použít sací bagry na bahno než celou vodu vypouštět.

Plumlov je problem ale měl by se řešit jinak. Bylo by potřeba obnovit kořenovou čističku a porosty rákosí u přítoku nádrže který byl vybagrovanej před pár rokama z důvodu budování nudapláže ( na kterou stejně nikdo nechodí). Dál by bylo potřeba vybudovat u všech vesnic a chat čističky odpaddních vod a v neposlední řadě taky změnit rybí obsádku. Letos zakázaly vracení cejna, cejnka a karase do revíru. Spíš by prospělo přestat vysazovat amura a tolstolobika, zrušit jejich míru a max dení limit, omezit nasazování kapra o 50% , nasazovat více dravé ryby a zvednout míru štiky na aspoň 60cm. Taky vybudouvat trdliště pro bílou rybu, omezit boleny a sumce... :)