Diskuse k článku: Otázky nad novým zákonem

Diskuse k článku Otázky nad novým zákonem

Autor diskuse: Ladislav Kalina - , 5.5.2002

hradatomas - Profil | Út 28.1.2014 23:34:35

Mě to tak strašně štve... Ještě si zapomněl dodat proč děti v MRS do 15 le nemohou chytat na dvě udice, a ani na rybyčku. Jak už živou, nebo mrtvou, nebo taky její části, když se to v jiných svazích může už dříve např. ve 12 letech. Ještě že už mám 15 roků a už můžu chytat i na 2 udice i na rybičku... Naprosto máš ve všem pravdu....

divad - Profil | St 17.12.2003 20:51:51

Pane Kalina,
souhlasím s vámi ve všem co jste napsal ve svém článku a takových lidí by mělo být více a hlavně ve svazích po celé republice místo těch zapšklích kostlivců na vyvíšených místech,kteří nemají o rybařině a vztahu k přírodě žádný vztah.Když jsem si četl odpovědi od lidí na váš článek narazil jsem na pana,který napsal:,,Už si ten článek strč někam."Je jediný a z takového člověka si nic nedělejte.Píši za všechny kteří chtějí tyhle úpravy zákonu a doufám,že k tomu v brzké době dojde.

jirka | Čt 4.12.2003 20:11:08

Naprosto souhlasim s FRAVEM. Myslim, ze ted je nejdulezitejsi jaky system rybarskych reviru bude po prijeti zakona a ne miry. Ikdyz me stve, kdyz vidim tu zhovadilost u mnika, jesetera, lina apod.

Láďa Kalina | Pá 31.10.2003 11:25:13

Osobně chápu obavy některých rybářů ze situace po nabití účinnosti nového zákona o rybářství. Tyto obavy však nesdílím. Myslím si že rybářský svaz je natolik silná organizace a jeho členové jsou řádně prorostlí do nižší státní správy, že nehrozí komplikace s převedením revírů v nových výběrových řízeních do rukou ČRS. Už jen z pohledu na výběrová řízení u nás na Mělníku - polovina členů navrhované výběrové komise je z řad členů rybářského svazu.
Co se týká cen povolenek zde také vidím zajímavý rozpor. Cena svarové povolenky je mnohem vyšší než cena krajské- ačkoli mohu lovit a tedy odnášet ryby od vody po stejně dlouhou dobu a za stejných podmínek daných rybářským řádem . Jsou náklady na přerozdělování vybraných peněz za celosvazové povolenky tak vysoké že tyto musí stát téměř dvojnásobek povolenek krajských, nebo je špatně nastaven systém přerozdělování finančních prostředků?
K novému návrhu zákona- zdá se že budeme moci od 16. dubna moci lovit lososa- Petrův zdar(to snad nemyslí sněmovna vážně) a k tomu si ještě budeme moci ponechávat rybí plůdek(pidiryby) lipan-20cm, sumec -70cm, mník-27cm, jeseter-30cm. Z toho fakt nemohu mít dobrý pocit.

fravo | St 22.10.2003 15:39:51

Nemohu si odpustit poznámku - je zajímavé, že zřejmě řadu rybářů zajímají více otázky týkající se samotného způsobu rybolovu než otázka zcela principiální a to jestli budu mít kde chytat a když ano tak zda na to budu mít. Jestli bude zákon o rybářství platit v tom znění, jak jej znám já, tak ceny povolenek v jednotlivých revírech nejsou nijak upravovány a když vyjdeme z cen na současných soukromých revírech - a po šesti létech od nabytí účinnosti zákona to budou vlastně všechny revíry, ať vykonavatelem rybářského práva bude právnická či fyzická osoba - tak si nejsem jist, zda na to budu mít. Vůbec by jsem se nedivil, kdyby si někdo vlastnictvím povolení k výkonu rybářského práva řešil problémy s přístupem na pozemky - sice minimální počet povolenek bude stanoven, ale není problém stanovit takovou cenu, aby si ji nikdo nekoupil. Ostatně sám výběr vykonavatele rybářského práva na jednotlivých revírech vůbec nezaručuje, že jím budou osoby mající zájem o jeho řádném využívání a umožnění sportovního rybolovu - na krajích prakticky bude o povolení výkonu rybářského práva rozhodovat hejtman (a z rovna tak o eventuálních námitkách proti výsledkům výběrového řízení) a tak je jasné jak to bude dopadat. A už vůbec si nejsem jist, že eventuální rozdělení revírů mezi řadu vykonavatelů povede k lepšímu hospodaření. Mohu sám za sebe říci, že si pod vidinou toho, co nás může čekat přeji, aby na co největším počtu revírů se stal vykonavatelem ČRS.

Milos | Pá 19.9.2003 9:20:24

V celku s článkem souhlasím , akorát bzch doplnil že ti rybáři kteří čekaj na vysazené ryby a nebo starší členové ČRS nepotřebujou chytat v noci ani za horšího počasí oni si prostě od vody odnesou ten svůj díl masa otázkou zůstává kolik toho napsali do přehledu o ulovcích ,kdyby aspoň polovinu pak ať se nikdo nediví že na našich revírech nejsou ryby

Veronika Holečková | Út 22.7.2003 12:33:10

Jedeme na dovolenou na Slovensko, manžel chytá ryby, potřebujeme sehnat povolenku na chytání ryb, kde si jí možno koupit, nebo telefonní číslo, kde si jí objednat. Díky moc

Ing. Lukáš Havlíček | St 7.5.2003 11:38:43

No tak nevím kde jsem se octnul to si snad děláte legraci? Je mi 28 a s rybářským řádem souhlasím. Nevím nakolik je autor tohoto článku odborníkem na biologii a chov ryb, ale hájení ryb zcela chápu. Nevím jak by se ujal lov štiky od května? Na co byste jí chtěl chytat? Na rybičku, na třpytku? A "trhat huby" těm ostatním, no to je paráda. To je další věc která mě trápí, strašně se mi líbí ty řeči o "masařích". Já osobně si také (ne všechny) rybu od vody rád odnesu a sním. Nazývat rybáře co si nechávají ryby masaře to je přehnané, uznávám že někteří to přehání. Ale na druhou stranu ti co se řídí heslem "chyť a pusť" co oni jsou zač??? Pro srovnání, nevím jak by se někomu líbilo kdybych mu do pusy zasekl háček protáhl ho po náměstí tam a zpět a pro velký úspěch druhý den repete. Určitě by se mu to líbilo. Ale to jsem odbočil. Já osobně si myslím že cílem organizace MRS a ČRS je tak nějak se přiblížit přírodě neco se o ní dovědět a né koukat jak lovit dravce celý rok. Nějaký te pátek už chytám ale po příchodu k vodě (bohužel čím dál tím častěji) mi je špatně co jsou "rybáři" zač. Závěrem bych rád konstatoval, že cílem rybářských debat by měla být čistota našich vod a jejího okolí a rybářská etika a ne co je v řádu dobré nebo špatné, na to je času dost až se budeme umět chovat ...........

Roman | Pá 21.3.2003 11:08:08

Proč dělat něco s čím mají více práce nebo zabralo moc času s přípravou.Navíc stávající podmínky jim dávají větší možnosti drancování vodních ploch.Jeto i nechuť a starousedlost vůči něčemu novému nebo něčemu cobi mohlo i ušetřit rybí populaci.

Branko | Út 16.7.2002 14:00:35

Tak sa mi zdá, že spoločnú máme nielen Moravu (na zopár kilometroch).Kostlivci zostali v hojnom počte aj na Slovensku.Vašu debatu som zachytil asi neskoro (ten nový zákon u Vás už platí?), tak aspoň pre porovnanie zopár ustanovení z nového zákona o rybárstve prijatého t.r. v SK:- všeobecné hájenie zaniklo na vodných tokoch
-prívlač je povolená od 16.6.(strímrovanie s muchárskym náradím sa nepovažuje za prívlač);vody sa delia na pstruhové, lipňové a kaprové; v 7.a 8. mesiaci je povolený na K vodách rybolov 24h denne. Celý zákon je na www.srzrada.sk.Sú tam aj také skvosty ako celoročný lov veslonosa amerického a pod.Ešte poznámka k reakciám typu "počet kaprov krát počet povolení":-zákon hovorí jasne:"jeden rybár si môže v jednom dni lovu ponechať..."

martin | St 26.6.2002 22:15:06

Myslim si ze nektere zakazy jsou opravdu zbytecne(napr. zakaz zavazeni na vetsine reviru;v melke piskovne v jiznich cechach kde clovek nahodi co nejdal tak je mu to na nic kdyz je tam hloubka po kolena)atd.Ale souhlasim s tim ze nase pripominky jsou zbytecne,protoze je nikdo nevyslisi.

K&R | Út 25.6.2002 10:26:55

většinou souhlas, i když v našich podmínkách se zákazům a příkazům nevyhneme, je to v lidech, bohužel - jinak ale např. to hájení dravců nevidím kriticky, je to spíš kvůli candátům a taky aby se ryby po tření mohly trochu zotavit. Je smutné, že se nepreferují sportovní způsoby lovu. Jinak srovnávat nás a Irsko na počet obyvatel a množství revírů - to prostě nejde, navíc u nás opravdu hodně lidí loví pro maso a ne pro radost z lovu.

Michal - Profil | Čt 6.6.2002 9:29:43

uz si ten clanek strc nekam tak tupy nazor jsem jeste neslisel

Honza | St 22.5.2002 0:52:58

Ahoj, vase-nase horekovani je marne. Myslim, ze ani nase deti si nezachytaji dle libosti. Bohuzel. Samotnemu me to velmi vadi. Ohledne kostlivcu s vami souhlasim castecne - je rada organizaci, kde zasedaji ve vyborech i mladi, ale nic se nemeni, proto ta pocatecni skepse. Jde jim o to, aby jen schuzovali, schuzovali a schuzovali ... Osobne nemam rad nejake moc velke sdruzovani nebo svazovani, CRS a MRS je moloch, kde by bylo potreba velkeho pruvanu. Osobne bych radsi preferoval privatni vody s prvotridni kvalitou - tim nemyslim metrove pstruhy, ale stacilo by mi, kdyby u tech vod a na brezich nebyl takovy bordel. Vsichni se zde opravnene rozhorcujete na nekterymi zakazy, ktere se mi i zde zdaji prezite, ale to - ze nemame rybi prechody, a ze valna vetsina brehu spise pripomina smetiste a koprivove haje, a ze malo kde se da spustit lod z voziku na vodu, to asi nikomu neva. Vzdyt rybareni neni jen o ulovenych rybach, ale i o pocitech. Mejte se fajn.

marfic | Út 14.5.2002 11:12:09

Jak je videt opet se sesla particka vlackaru, sumcaru , bojlizaku a uz se pridali i plavackari. Nejak mi ale chybi nekdo z muskaru, prestoze v muskarine jsou omezeni nejnesmyslnejsi a nejvice bijici do oci. Moooc by me zajimalo, jak by bojlizaci reagovali na to kdyby jim zakazali chytat na bojli ale na kolinko by se klidne mohlo. Presne takova je totiz situace u muskaru, na zizalu se muze a s muskou se nesmi, podotykam ze to neni jenom Ohre a ze se nejedna jenom o spatny vyklad u streamra. Vsichni z ty vasi particky se holedbaj jaky jsou sporovci, ale ze se na P vodach smi lovot na mrtvou rybu taky nikoho nenapadlo. Musim se priznat ze mi jen vas spolek cim dal vic podezrelej a spis to vidim jako lobistickou skupinu vyrobcu a prodejcu echolotu, clunu, vabnicek, dodavatelu cervu atd., nez lidi se zajmem o rybarinu jako takovou. Mozna to zni trochu drsne a doufam ze se pletu, ale pro me to zatim z tak vyzniva.

Bořek | Út 14.5.2002 0:13:07

V tom zákoně je těch chyb víc než dost, ale stejně si myslím že je to pouze a jenom v LIDECH. Závist a sobeckost se vlasnost velké většiny lidí. Jeden příklad - mladý rybář tahal svého prvního mírového kapra a nemohl si jej sám podebrat, myslíte že mu někdo z okolních starších rybářů pomohl? Až možná ten pátý nejvzdálenější. Ještě k tomu zákonu. Lov na tek. vodách je omezen hájením (v těchto měsících) na mém blízkém revíru je však udělena vyjímka. PROČ? (pozor neříkám že tam nechodím, ale mám svá určítá pravidla a míry). Přes víkend si není pomalu kde sednout protože v okolí žádná povolená řeka není. Jenom mám obavu aby tam nějaké ryby zůstali. Byl bych velice rád, kdyby tato diskuse přispěla ke zlepšení rybaření (ryb. zákona), ty ony lidi se zněnit asi nepodaří. Petrův zdar !!!

Dandy - Profil | So 11.5.2002 18:05:09

Kostlivci ve funkcích nám dávají co proto. Stávající právní úprava a hlavně její praktická zkostnatělá aplikace je mírně řečeno nevyhovující. Omezování zákona rozhodnutím nějakého tupého ignoranta z MO ČRS, lov na živou rybičku (týrání zvířat je trestný čin dle §203 Trestního zákona!!!), apod. jsou toho nejkřiklavějšími důkazy. Myslím, že příprava nového zákona je tou nejlepší možností, jak s tím něco udělat. Pokud bude nějaká možnost jak se zapojit, tak se rád přidám. Možná by se k této věci mohla vytvořit speciální stránka (nebo vyčleněná část třeba tady na MRKu) na Internetu. Důležité je, aby se toho někdo vážně chopil (nejlépe právník, který chytá ryby a vůbec nejlepší by bylo aby byl někde na funkci v ČRS - iniciály už ani nepíšu).

Salin - Profil | Pá 10.5.2002 11:35:17

....snad jen krátce. Zákazů je víc než dost a těch funkcionářů v důchodovém věku taky. Podle toho to taky vypadá. Můj názor vychází ze starého přísloví: "zakázané ovoce nejvíc chutná" a proto bych co možná nejvíc omezení zrušil. Lidi by to tolik nelákalo a snad by si i uvědomili jak se k přírodě musí člověk chovat.
MO HODONÍN

Peter.G - Profil | Čt 9.5.2002 13:22:57

Maš pravdu, bobkari celý rok a to chcu ešte chytať na tri pruty a 24hod denne.Pritom je dosť riek,aj tu na severnej morave,kde je povolene chytať celý rok tak prečo by se nemohlo aj vlačiť?
Pritom najhoršie je,že na niektorých reviroch je zakazane vlačiť ale na ryblu je povolené chytať viz.Bečva 2C a pritom čo je lepšie pre malu šťuku hačik v krku od systemku na rybke alebo hačik v papuli od umelej nastrahy?

Robert | Čt 9.5.2002 9:36:54

Triane, to o tom vysazování cejnů jsem nevěděl. Zkus si zajet do Baliny na řeku Moy, před dvěma lety se platilo 80 liber za půlden lovu lososů. Prý to ale není nejdražší revír. Je fakt, že Irové si můžou naplnit mrazák z moře. Štiky se tam těší tak velké ochraně proto, že byly skoro vyhubeny Němci, kteří tam dělali hromadné výpravy s cestovními kancelářemi. Přeju Ti hodně úspěchů v irských vodách, je tam moc hezky.

Trian - Profil | Út 7.5.2002 20:27:13

Roberte, o vodach v ROI I UK toho troufam si rici vim docela dost, nema smysl sem tahat diskusi o privatnich vodach, mam ovsem poznamku ohledne cejnu, perlinu a linu. Irove je chytaji a nekteri take jedi a pomerne casto take vysazuji, zejmena do Royal a Grand Canalu, krome plotice ovsem...o Irsku jsem psal pouze pro srovnani. A co se tyka rybolovu zadarmo, tak to je pravda, pokud si clovek nechce naplnit mrazak jako treba v Norsku tak opravdu platit nemusi. A presto to stoji zato. Co se povolenek tyce, tak zatim nejdrazsi revir ktry jsem objevil stal asi 12 euro, coz je sice na KC dost ale pro Iry ekvivalent 3.5 piva. Hmmm. Myslim ze osveta je mnohem funkcnejsi nez miliony zakazu v RR.