Jak zužitkovat tlouště

Tloušť, tloušť, tloušť... Všude jen mraky téhle ryby. Tetáhne na prutu, modelka to rozhodně není, nevoní po tymiánu, polyká malý salmonidy. Dá se aspoň zužitkovat v kuchyni tak? Prosím recepty na zužitkování této ryby.

Tlouště lze zpracovat do podoby

A) žrádla pro psy4%

B) žrádla pro kočku7%

C) žrádla pro slepice6%

D) pečenáče37%

E) zavináče8%

F) řízku5%

G) karbanátku10%

H) cordon bleu5%

I) kaviáru3%

J) kompostu16%

Od 4.4.2010 hlasovalo 153 čtenářů.

3 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NČendík - Profil | Út 6.4.2010 13:50:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jelce tlouště velmi rád chytám - hlavně v létě na luční koníky. A z čisté vody je i beru do kuchyně.
Vůbec není pravda, že je to jedna z nejhorších ryb- tloušť má bílé chutné maso - žádná ryba není špatná, je jen špatný ( příp. líný ) kuchař, který neumí danou rybu správně upravit.
Samozřejmě spoustu tloušťů pustím, beru si jen některé buď na jídlo nebo v létě jako výbornou nástrahu na sumce. Posílám foto jednoho loňského na přívlač.

NMiksik the caddis - Profil | Út 6.4.2010 12:49:25

Firetiger >> a co zvířectvo? to bych jim nemohl udělat...
jen se na to podívej...jak bych je mohl zklamat

Nmirmen - Profil | Po 5.4.2010 22:58:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vydalo nakladatelství Paseka www.paseka.cz

citace :

Jelec ( něm. Alant, Anant, Nerfling~ frc.Chevanne, Chevaine, Chevin ~ angl. Chevin ~ lat. Idus melanotus). - Druh bělice, žije v Evropě v jezerech a řekách. Maso jest výborné, ale pro mnoho kůstek málo vážené. Připravuje se ponejvíce na modro ( 2875 ), nebo jako kapr v pivě ( 619 ), nebo se peče na rožni ( 1348 ) . Tře se v květnu.

619 Kapr v pivě

Velkého kapra vložíme do Sauroiru ( čti sotoar = rybí kotlík - nádoba s dírkovanou vložkou zvanou "rošt", ve kterém ryby vaříme pohodlněji než v jiné nádobě ) vyloženého špekem , cibulí a kořením , lehce osolíme , do 3/4 zalijeme lehkým pivem a přivedeme do varu. Po 10 minutách pokryjeme pomásleným papírem, necháme dále vařiti, po 20 minutách rybu obrátíme , hotovou vyndáme a odstavíme do tepla. Vývar piva procedíme do nějaké nádoby, zamícháme do něj lžíci ustrouhaného perníku, citronovou šťávu a kousek čerstvého másla a prolisujeme ubrouskem. Rybu upravíme na mísu, obložíme mlíčím, žampiony a glacirovanými cibulkami, částí omáčky přelijeme rybu, část podáváme v omáčníku zvlášť.
II. Nebo: Porce kapra osolíme, necháme 1/2 hodiny odležeti, osušíme, vložíme do kastrolu s 1 velkou cibulí, 2 bobkovými listy, svazečkem koření, solí, zrnky pepře, hřebíčkem a kusem pomoučeného másla. Zalijeme pivem, aby vše bylo právě pokryto, vaříme do měkka, vývar procedíme. Volíme pivo ne příliš těžké a trpké, těžké pivo rozředíme asi z polovice vodou.

1348 Je t o grilování a přepisovat se mi nechce, grilovat zvládne každý

2875 Modřiti
znamená připraviti rybu pro úpravz "na modro", t.j. přelíti ji vřelým octem. Po uvaření dostane ryba krásně modrou barvu.

Pro ty, kteří upřednostňují pokrmy ze salmonidů, nabízí tato publikace mnohé leckdy opomíjené recepty, namátkou:
pstruh namodro, v máslové omáčce, špikovaný, v majonéze, v červeném víně, po švýcarsku, v tokajském víně, po rusku, po husarsku, aĺa Mantoue, dušený ( aux fines herbes ), Mendiante, smažený, Meuniére, pečený na burgunský způsob, Gavarnie, grilovaný, marinovaný, v rosolu, s křenovou omáčkou, se zeleninou, na královské míse, Cardinal, Délice,na pěně, Vinaigrette, po pansku ... publikace, která potěší :-)

Ngeorge87 - Profil | Ne 4.4.2010 23:50:21

mirmen >> You suck man! A navyše ani nevieš čítať. V Gréecku lipňovi nikdy nehovorili thymon, zato tymiánu áno. Ale nevadí chybička sa občas vloudí každému. Malo to byť asi takto (správne, o lipňovi tam nie je ani slova)

NHlinomaz - Profil | Ne 4.4.2010 22:54:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednou se mi podařilo udělat z tlouště lahůdku... tlouště jsem zakápl citronem a nakořenil směsí koření na ryby s citronovým pepřem. Druhý den šli do udírny se studeným kouřem, kde se ale strašně pomalu udili. Po cca deseti hodinách sme to už nevydrželi a hodili je na gril dodělat. Byli naprosto vynikající a dodnes nevím jestli to bylo tou udírnou nebo dřevem, protože jsme sehnali jenom jabloňový větve a ty byly plný lišejníků.