Rybářský lístek bez zkoušky na 30 dnů.

Dobrý den,rád bych se zeptal jak to s ním vlastně je? Popravdě myslím,že nebudu mít čas chodit k vodě nějak moc často a když hodlám něco dělat u vody tak si o tom něco přečtu a pak na to jdu,abych neudělal chybu atd a přírody si vážím,takže tak,ale přemýšlel jsem o pořízení rybářského lístku na zkoušku tj na 30 bez nutnosti skládání zkoušek.Raf bych se zeptal jak to s ním vlastně je? Respektive jak získat lístek bez zkoušek? Nemám moc času a učit se po večerech ... no spíš jsem většinu času s dětmi nebo v práci Děkuji za odpovědi.
Autor diskuse: Andreas81 - Profil , 23.2.2020 všeobecné - RŘ, MO, svazy

sven - Profil | Po 24.2.2020 12:54:14

kakr >> Jj. tak nějak to s hájením bylo.. už mi to vypadlo z hlavy
Jen si pamatuju, že už v květnu byli všichni nadržení, jak sáňky v létě.. :-)
Já musel docházet na kroužek do Pionýrského domu a vůbec mě to nebavilo.. mohli jsme chytat jen na přilehlém rybníčku a navic po dozorem vedoucího..
Takže jsem se na to vyprdnul a stal se rybářem, pytlačícím na zapomenutých tůňkách a potučcích...:-)
Ale ještě k těm rybářským lístkům...
Jsem plně pro aby se RL vydávaly bez zkoušek, když už Ministersvo zavedlo vůči řádným a organizovaným rybářům, takové diskriminační opatření.
RL sám o sobě k lovu ryb neopravňuje ale je pouze jednou z podmínek pro rybolov na svazových vodách.
RL je poplatek státu a s rybářským spolkem, nemá nic společného.
Je na každém uživateli aby si na spolky obhospodařovaných vodách nastavil svá pravidla a jimi vydání povolenky podmínil.
Jenže to bychom nebyli celí, kdybychom neustále nemuseli někomu lézt do prdele..
Ministerstvu, cizincům, lufťákům..... nejhorší na tom je, že se najdou vrcholní svazočilimníci, kteří takové lumpárny sami iniciují...sosání nejrůznějších dotací a grantů, (zhusta na zbytné ptákoviny) není zdarma, jak se někdo může naivně domnívat...
Naopak, přijde nás zatraceně draho.... už se tak děje.. kdo kouká, ten vidí..
Kdo prodá na svazové vody povolenku někomu, kdo spolkem nastavená pravidla nesplňuje, jen pro mrzký groš do spolkové pokladničky, je darebák a zasluhuje ze Svazu vyloučit. Tečka !

Uff.. že se na to nev...... Mám to zapotřebí ?... Nemám !

kakr - Profil | Po 24.2.2020 11:03:52

sven >>
Do spolku jsem vstupoval v roce 1961 a pamatuji si si vše jako by to bylo včera. Zaplatil jsem 70Kčs za povolenku, 10Kčs za členskou známku a legitku a byl jsem rybář. Nic jiného po mně tehdy nechtěli.

Ryby byly hájené od 16.3 do 15.6. všeobecně, později jen na řekách.

kakr - Profil | Po 24.2.2020 10:43:33

mpl >>
Máš v tom kapánek hokej, žádný pětiletý RL neexistuje. Platí -

a) 1 rok činí 100 Kč,
b) 1 rok pro osoby mladší 15 let nebo studující rybářství nebo osoby, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 50 Kč,
c) 3 roky činí 200 Kč,
d) 3 roky pro osoby mladší 15 let nebo studující rybářství nebo osoby, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 100 Kč,
e) 10 let činí 500 Kč,
f) 10 let pro osoby studující rybářství nebo osoby, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 250 Kč,
g) na dobu neurčitou pro osoby starší 15 let činí 1 000 Kč,
h) na dobu neurčitou pro osoby starší 15 let studující rybářství nebo osoby starší 15 let, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 500 Kč,
i) 30 dní činí 200 Kč.

Poplatek podle písmen b), d), f) a h) se vybírá, vydává-li se rybářský lístek, žákům nebo studentům českých odborných škol ve studijních oborech, popřípadě učebních oborech s výukou rybářství, odborným pracovníkům na úseku rybářství, mají-li provozování rybářství v pracovní náplni, rybářským hospodářům a osobám ustanoveným jako rybářská stráž. Tyto osoby se prokáží správnímu úřadu potvrzením školy o studiu nebo potvrzením o výkonu povolání nebo funkce na území České republiky.

sven - Profil | Ne 23.2.2020 22:25:18

Andreas81 - >> Na soukromé, obecní apod. vody v režimu rybníkářství, Rybářský lístek nepotřebuješ. Koupíš si od majitele pověření k odlovu a chytáš.
Na svazovku rybářský lístek potřebuješ. A jak bylo už napsáno, můžeš ho získat na úřadě, s měsíční platností i bez zkoušek.
Ovšem k lovu mimo lístku, potřebuješ i povolenku ..
Držení RL neznamená, že Ti bude automaticky a bez zkoušek, prodána v některé MO i povolenka.
Svaz má nastavená svá pravidla a pokud bude na přezkoušení trvat, což je jediné správné řešení, pak přes to vlak nejede. Svaz není podobnými úlevami vázán.
Chceš-li chytat na svazových vodách, splň si řádně všechny povinnosti, jako každý řadový člen. Každá činnost vyžaduje jistou kvalifikaci a pokud se z nějakého důvodu zdráháš absolvovat alespoň základní minimum znalostí, které zvládne každé děcko od 8let, pak by sis měl najít jinou zábavu...

REX65 - Profil | Ne 23.2.2020 22:07:19

Pořízení lístků na 30 dní ještě není záruka ani jistota že bude vydána povolena protože na vydání povolenky není žádný právní nárok a rybářský lístek k lovu neopravňuje

Mautin - Profil | Ne 23.2.2020 22:04:14

Píšeš, ze když pujdes k vodě, prectes si co a jak. Tak proč nezacnes tím, ze si prectes, jak získat patřičná povolení?

já 2 - Profil | Po 24.2.2020 11:40:49

marmyš >> Má to k nám skoro 30km a přestože už do kroužku nechodí, odchodil 4 roky a je mu asi 11, občas za námi zajede na ryby busem, nebo jeho táta bere někoho od nás s sebou na ryby apod... Každé děcko by si pro vlastní dobro mělo dát alespoň rok kroužku a mnohým dospělým by pomohly i tři

sven - Profil | Po 24.2.2020 10:51:34

stormandnature >> Ahoj. Sven to tvrdí, neboť vychází z vlastních zkušeností :-)
Jeho rybářským kroužkem prošly za 16let stovky dětí a žádné, které to myslelo s rybařinou vážně, nikdy u zkoušek nepropadlo. Je ovšem pravda, že několik jedinců muselo zkoužky opakovat.
Testy je pro děti třeba upravit tak aby vše probíhalo zábavnou formou a bavilo je to.
Nejmenší děti mohou v souladu s interní svazovou legislativou, složit testy ústní formou.
Žádný úvod do nové problematiky ani výklad, nesmí trvat déle než několik málo minut. Déle nejsou děcka schopna udržet pozornost. Pak okamžitě přeskočit na zcela jiné téma, proložené třeba praktickými ukázkami do které jsou sama zapojena... Atd. ale to je už mimo téma..
Původní myšlenka kterou jsem chtěl sdělit byla, že nejmladšímu děcku které kroužek navštěvovalo (pro členy opakovaně až do15let) bylo 6let !
Dnes je řádně vystudovaným rybářem s maturitou, z Vodňanské SRŠ.

Knapík - Profil | Po 24.2.2020 9:14:31

ryba domácí >> to já ho skládal pravidelně každý rok, tuším že skoro až do 15let, furt totéž dokola ...

smike - Profil | Po 24.2.2020 8:55:16

Andreas81 - >> najdi si jiný koníček, kde se nemusíš nic učit nebo běž na soukromak

stormandnature - Profil | Po 24.2.2020 8:43:32

Gamer >> a potažmo Sven. Zas tak bez problémů to ty děcka nedávaj. Věřte, že vím, o čem mluvím.

Gamer - Profil | Po 24.2.2020 7:47:51

Ahoj,

za 1. Nejsem vyznavač něčeho co člověk má zadarmo a nic proto neudělá. Každej jsme zkoušky udělali, a přečíst si 10 stránek několikrát po sobě, to zvládne každý a zkoušku dělají 10-letý děti bez problému.

za 2. kamarád byl na to stejně jako ty nemá čas se něco učit, spíš byl línej, do toho že je dysgrafik a kdo vi co a tak zavolal do MRS v jeho bydlišti, donesl všimný a měl lístek bez zkoušek, myslím že to funguje po domluvě všude i když to není správné.

1Mara - Profil | Po 24.2.2020 7:35:39

Mates PB >> dnešní lidi serou na nějakou etiku, kulturu, koníček a vztah ke koníčku a přírodě, chtějí jen lovit a nejlépe všechno a co největší, na ostatní serou a nezajímá je to, já bych řekl, přesný příklad dnešní moderní doby.......... :-( Už jsou i líný se něco naučit , nejraději by ani do autoškoly nešli a to mají řidičák klidně někde i druhý den......................pak to taky tak na silnicích vypadá .-(

Mates PB - Profil | Po 24.2.2020 7:30:42

Nechci se moc učit - mě by zajímalo jak tohle funguje? Takže když přijde RS a dotyčný bude mít zmasený 4 duháky nebo nahozený 4 pruty, tak řekne že se nechtěl učit, že to chtěl jen na chvilku?

stormandnature - Profil | Po 24.2.2020 7:03:17

Kolouš >> mám obavu, že by to lépe nevypadalo. Je a bude to o lidech. Jestli máš testy takový nebo makový, to ti hovada nevyselektuje.

Kolouš - Profil | Po 24.2.2020 6:40:51

Tak nějak souhlasím s níže uvedeným... a jako učení na ryb.zkoušku opravdu moc času nezabere.. osobně bych byl pro test tak 10x těžší.. pak by to možná u vody vypadalo lépe...

jirisyky - Profil | Po 24.2.2020 5:11:35

Andreas81 - >> Před rokem dělal zkoušky švára a říkal, že bylo vidět, jak jim jde o Kč, že to udělá každý. I ten co by se neučil. Nebo zkoušky neděláš a jen si to vše zaplatíš.

podlaha - Profil | Ne 23.2.2020 22:28:46

Ahoj,

Jak ostatní píšou, pokud tě to táhne, věnuj trochu času a udělej si normální rybářský lístek. Připravit se na zkoušku tolik času nezabere, sám jsem dělal na podzim, a pak máš klid a můžeš se věnovat zdokonalování.
Co se týče začátků, pokud máš někoho známého rybáře, ptej se a nech si poradit. Nebo hledej ve fóru, případně se ptej zde, odpovědí je všude plno, stačí hledat.
Hodně zdaru

Thomic - Profil | Ne 23.2.2020 22:17:00

Dobrý den, 30 denní lístek získáte na jakémkoliv obecním úřadě bez zkoušek. Pak musíte na místní organizaci pro povolenku k lovu- pokud chcete krátkodobou, pak pravděpodobně neclenskou. Finančně se vám to příliš nevyplatí, je to samozřejmě výrazně dražší než členská povolenka (vzhledem k platnosti). Rybářské lístky na 30 dni jsou primárně určené pro zahraniční turisty. Faktem ale je, že pokud půjdete k vodě bez toho abyste znal pravidla, muže to být dost drahé.. a když už je budete znát, ztrácí krátkodobý lístek a neclenská povolenka smysl.

Červené karty: Mžík