Hlavátky 2018

Diskuse k rybářskému videu Hlavátky 2018

Autor diskuse: berco444 - Profil , 3.1.2019
22 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Naleš vavřina - Profil | So 5.1.2019 9:20:53

Ahoj Miro, tradicne nadherne video a lovy, o nichz si vetsina z nas muze nechat jen zdat. Dle meho je tato diskuze (jiz tradicne) vyhrocena a mam pocit, ze vetsina diskutujicich k potencialnimu lovu pristupuje tak, jako by oni meli chytit posledni hlavatku a pritom se boji, aby jim ji nechytil nekdo jiny. K lovu hlavatky (i jinych ryb) ale patri i velkorysost, coz velke casti zde diskutujicich chybi.
Do sezony 2019 ti preju minimalne stejne bohate lovy a nejakou metrovku. 👍

Nmascha - Profil | Čt 3.1.2019 19:18:13

berco444 - >> Moc pěkný záběry. Ale nejsem si jistej, že tim nějak hlavatkám a lidem, kteří je loví, pomáháš. Video působí, že jich je tam mraky, že jsou hladový a agresivní a chytání je snadný. Každej jouda bude mít chuť tam dojet a zkoušet. U vody bude husto, se všema negativama, co to přináší. Takovýhle zážitky si nech pro sebe a nejbližší kamarády, na veřejnej web nepatřej...

Nalžběta - Profil | Pá 4.1.2019 17:27:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mascha >> Krásná holka je taky vzácná a přesto se pro zábavu mrdat musí. Dobré video i k osvětě a prosperitě vésti může.
Btw. na vrcholu pyramidy je člověk, příroda to tak chtěla. Královská ryba je tvůj subjektivní pojem. Je to možná tak vrcholový predátor (dle literatury, diskutabilní) a tam, kde je výskytem původní má stejnou důležitost jako zbytek původních. Zelené a ochranářské názory (ona se pak začne jako bonus k ochraně ještě někde "rozumně" vysazovat) jsou většinou tím spouštěčem nerovnováhy v přírodě. Já ji chytit v Čechách na lipanovce tak ji bez pardónu klepnu kusem královské horniny.

Nalžběta - Profil | Čt 3.1.2019 20:12:03

mascha >> Pro a proti je spousta argumentů, skoro na uspořádání debaty, která může ve válku přerůsti.
Na hlavatkách to funguje trochu jinak než třeba u candátů na Labi.
90 % vepřových rybářů, kteří by si chtěli mrazák naplnit či zadovádět, zůstane doma. Podmínky, ve kterých se úspěšně hlavatka loví, jsou pro tyto pány za hranou hostinnosti. A těch zbylých 10 % to vzdá v půlce první vycházky, protože krom počasí hraje prim také čas, pač je to třeba o jednom záběru na tejden psího počasí. Hlavatku si musíš vytrpět víc, než cokoli jinýho a ten hráč to musí mít trochu v krvi a musí vědět a umět (třeba jako autor tohoto videa). Takže pokud tam bude díky tomuto o rybáře víc, tak jen o toho, kterej to má v krvi a tudíž to asi nebude uplně prase. Je tu už spousta hádek na toto téma, já mám od vody zatím tuto zkušenost, že dneska lidi kuli tomuto nejsou ochotni trpět a radši si připlatěj pohodlnější zážitek, nebo si zaprasej třeba na tom Labi. Tvůj argument chápu, znám ho ze svý zkušenosti, lidi všechno zničej, ale podle mých zkušeností je toto ten extrémní případ, kdy tvá obava není na místě.

Nmurphyy - Profil | Ne 6.1.2019 1:15:05

tymto by som sa chcel ospravedlnit vsetkym za zahmlievanie diskusie

pochopil som (aj ked predtym mi to bolo jasne neviem preco som odbocil), ze ked je raz u lipnovej vody zakaz privlace, tak je to furt
(moze sa upravit doba lovu, ale nie metoda)

cize na lipnovke nemozem chytat na privlac ani ked mam hlavatkovu povolenku
sorac, zdarec

NVýr - Profil | Pá 4.1.2019 22:37:03

xtr2008 >> ja som pevne presvedčený o tom že výroková logika platí.....a nie je pravda čo hovoríš.
Tak ako to vykladá vaga je to správne a "vysvetlenia" typu ...je to "nejako" napísané sú zbytočné.
Ak sa utvorí nejaká "tajná" dohoda že sa zákaz lovu na prívlač bude v prípade lovu hlavátky ignorovať alebo tolerovať je jedna vec....ale čo je v zákone jednoznačné je vec druhá - a tam je zákaz lovu prívlačou na Li vode bez výnimky. (Je to chyba v zákone ...ale fakt že sa dovolila loviť hlavátka na pstruhových vodách túto chybu položila na lopatky...lebo logicky a jednoznačne platí že hlavátku môžeš loviť prívlačou len na pstruhových vodách):

Nberco444 - Profil | Pá 4.1.2019 15:13:03

mascha >> Myslím že tento tvoj príspevok dáva bodku za našou diskusiou...vážne som veril, že tvoje príspevky sú na reálnom základe, ale toto čo si napísal bez poznania faktov je len obyčajná neprajnosť/tak to vnímam teraz/.

Mám rád lov hlavátky, ale ak by na mňa povolenka nevyšla, tak život ide dalej...už som nejaké chytil tak prečo by si nemohol chytiť aj niekto iný...fakt mám ten rybolov rád, ale nerobím z toho vrchol svojho života...

Na margo celej veci: daj si žiadosť, prídi na SR, stretneme sa, ukážem miesta a verím že nejakú hlavaňu chytíš...

Nberco444 - Profil | Pá 4.1.2019 13:38:14

mascha >> Prosím ťa, čítal si fakty čo som písal? Ešte raz a podrobnejšie...lov je regulovaný, menej to už nebude, kde sa predáva 50 povoleniek tak by sa predalo aj 70, kde sa predáva 15 tak by sa predalo aj 30 a podobne.

Je pekné že k tej rybe niečo cítiš a takto to priamo píšeš na nete. Určite potom vieš, že rieky sú dnes v takom stave, že bez umelého zarybňovania by neprežila(v tomto stave, fragmentácia ale aj to sa dá zlepšiť a zlepšuje). Rybárov na hlavátkach menej nebude...a teraz fakt-dal som za povolenky na hlavátky tento rok 300 e, nezobral som ani jednu rybu(beriem, niektorým som pichol háčik do papule a eventuálne to nemusela prežiť)...tak isto sa venujem iným aktivitám, ktoré tu nechcem spomínať - tak by som ťa poprosil čo si pre tú rybu spravil ty okrem toho pocitu ktorý ťa hreje pri srdci?

Píšeš aj o potočákovi a lipňovi - je to len o ľudoch a prachoch ako v určitom zmysle trvalej udržateľnosti...sťažujeme sa že nie je potočákov a lipňov a prečo potom na niektorých revíroch sú?(okej, vyhovárajme sa na kormoránov čo sme nezvládli, na vydry, na rybársky tlak čo sme teda povolili).Beriem že to oteplovanie jednoducho je.

Sebecké som to nemyslel konkrétne na teba-ale na tú filozofiu tu na SR a nie na teba.

Opäť dám do popredia to zahraničie...ako som nižšie písal, oni tam rybárov chcú a nerobia to z nežištnosti, ale preto že chcú ich prachy aby ich mohli dať späť do tej "rozhýbanej" vody + zarobiť na tom, ale to chránenie populácie majú jasne definované...samozrejme, majú to tak koncipované aby tam rybári chodili aj z pohľadu pravidiel...

Fakt je, že reklama to je...bezpochyby - hlavný úmysel bol, ako to nazvať aby to neznelo príliš precítene...ukázať niečo z lovu a potešiť iných...(vo videách ako po minulé roky chýba určitý moment)

Nebudem sa ani vyhovárať na toho vojta, alebo facebook rp tornádo a iné weby, ja len si myslím, že bod za ktorým sú moje videá už neklesne...ako píšem vyššie, už nebude menší rybársky tlak(toto beriem ako fakt a nie ako obhajobu že si môžem všetko točiť).

Ďalšia vec je ekonomická situácia, ľudia majú dnes prachy tak chytajú.

Ak už neznížime počet rybárov, tak to nasmerujem aspoň správne...tak si to myslím ja a naštastie to začali vnímať aj hospodári.

A keď si budeš kupovať povolenku na hlavátky tak sa opýtaj hospodára, keď mu povieš že či je problém si zobrať rybu(hlavátku) keďže na ňu máš právo. Tá jeho odpoveď ti dá odpovede na ďalšie otázky.

Musím bežať, ešte ma pár vecí napadlo ale to až nabudúce.

Nxtr2008 - Profil | Čt 3.1.2019 21:28:12

mascha >> Nie je treba sa bat. Miro (berco444) vie, co robi. Cudzi clovek tazko zisti z jeho videa nieco viac, ako chcel Miro ukazat. Dobre to ma zostrihane. Na to, aby si spoznal konktretne miesta vo videu, by si na nich musel opakovane chytat a to myslim, ze v tejto diskusii nie je nikto :) Ako sme uz aj s Lukasom pisali v inej diskusii, toto nie su stuky. Toto je tak specificky lov, ze keby Ti aj Miro povedal konkretne miesta, kde ktoru rybu z videa chytil, NIC TO NEZNAMENA. Vsetci chodime na tie miesta a nie je jednoduche dostat co len zaber. To je mnozstvo celodennych vychadzok, od rana do vecera a vacsinou bez kontaktu :) To video je len spicka ladovca. A ono ani nie je tak problemom chytit prvu hlavatku, tu chyti aj vela haluzakov, ale tu siestu, siedmu, ... To su castokrat roky tam stravene.

Nberco444 - Profil | So 28.12.2019 16:51:51

doktor multiplikator >> tento rok mi moc netriafali ryby gumu, tak som ho musel vytiahnuť...aj keď niekedy som dával ten stredný hák dole...

Nberco444 - Profil | Pá 27.12.2019 18:16:16

P!F >> asi len hľadáme menšie zlo...než ideál pri tých háčikoch...

...chodím na pár pstruhových revírov, kde sú vytvorené určité časti ako chovné...ktoré dotujú lovný revír a zároveň vytvárajú ideálnu obsádku aj mimo lovného revíru...a nie je problém s potočákom, lipňom...CHaP to nerieši komplexne....ale to je už na úvahy hospodárov ako odborníkov na danú problematiku....

prikladám tabulku za minulé roky, 15 16 17...aktuálnu som zatiaľ nevidel....

ešte jedna fotka, aby bola predstava o počte povolení

NP!F - Profil | Čt 26.12.2019 22:34:13

BigFlies >> to asi preto, že máš o rybách skúseností na úrovni skúseností 10 rocneho decka o zivote. Absolútne nemáš šajnu o tom, akú papulu má ktorý dravec, čím mu reálne ublížiš a čím nie, ale mudrujes o tom ako znalec... lebo trtko chytil hlavatku. Obrovský úspech. Chytím ju každý rok, nechtiac, srz ich sype všade pretože sa na tom evidentne dajú uliat prachy. A to chytam iba Dunaj. Takže dosť eufórie a zalez späť do otazky pre zaciatocnikov.

Nvaga - Profil | St 9.1.2019 10:13:52

whiskysour >> myslim ze tato diskusia bola celkom jasna od zaciatku, neviem kam mieris

Nvaga - Profil | Út 8.1.2019 18:09:11

berco444 >> este to tu naposledy zasejem legislativnym okienkom a zmiznem, video fakt pekne, tesim sa na dalsie.
K Vašej žiadosti si dovoľujeme zaslať nasledovné stanovisko:

v zmysle § 17 písm. b) zákona o rybárstve je možné na lipňových vodách loviť len muškárením alebo na plávanú.

V zmysle § 19 písm. b) zákona o rybárstve je možné pri love hlavátky loviť len na prívlač alebo muškárením.

Kým ustanovenia § 16 až 18 upravujú zakázané spôsoby lovu rýb podľa charakteru revíru, tak § 19 upravuje zákazy pri love konkrétneho druhu ryby. To znamená, že stále musia byť rešpektované zákazy spôsobu lovu rýb podľa charakteru revíru.

Na základe vyššie uvedeného,  ak sa budeme držať zásady danej ústavou a ustanovení zákona o rybárstve, tak loviť hlavátku prívlačou na lipňových vodách nie je možné.
Nakoľko je však lov hlavátky možný aj na pstruhových vodách, prívlač pri love hlavátky je možné použiť na pstruhových revíroch.

s pozdravom

Mgr. Barbara Schlesingerová
Organizačno-právny referent
Slovenský rybársky zväz - Rada Žilina
Andreja Kmeťa 20
010 55 Žilina

Nalžběta - Profil | Ne 6.1.2019 20:11:24

supinna >> soudíš podle objemu textu? Je to diskuse věcná a slušná a na pochvalu všem diskutujícím.
Jak souhlasy, tak nesouhlasy jsou prezentovány bez osobních invektiv.

Nvaga - Profil | Ne 6.1.2019 0:33:53

murphyy >> a este raz.. zakon nepovoluje, zakon zakazuje

Nvaga - Profil | Ne 6.1.2019 0:32:07

murphyy >> ano, je tam (zrejme) chyba.. ale.. jedina sanca je ako pisali vyr ci berco.. ticha tolerancia (v tomto pripade znacna) abo pravnici.. pre RS z mojho pohladu a za aktualneho stavu lahka zalezitost, vlacak na lipnovke, zakon 216/2018, par 17.. hlavatkove povolenie nie je nicim specialne, plati pren cely zakon a vyhlaska..

NLukas22 - Profil | Pá 4.1.2019 13:17:38

mascha >> trochu pravdy na tej reklame chytania hlavatok bude. Ked si spomeniem kolko byvalo rybarov pri vode pred 8-10 rokmi, tak dnes ich je na niektorych riekach +100%. Moze zato najme internet a facebook. Najviac zasluhy na tom podla ma paradoxne cesky rybar Vojta S. s jeho dennikmi o love hlavatok. Kto pozna tak vie o com hovorim

NLukas22 - Profil | Pá 4.1.2019 8:49:55

Kondrakar >> skusim trochu upresnit: zdolavanie hlavatky zavisi od rieky a stavu vody. Cim mensia rieka a menej vody v nej, tym jednoduchsie a rychlejsie zdolanie. V zasade je to len pociatocne valanie na hladine a potom pasivne pretahovanie na par metroch prudu( povedzme 5 minut ). V druhom pripade ked je vetsia rieka respektive nadstandartny stav vody tak je to vetsinou: pociatocne valanie na hladine a potom sa ti spusti ryba dole prudom a nejde to zastavit. Vtedy treba ist za nou pretoze proti prudu sa uz neda pritiahnut.
Este doplnim to co je na videu je velmi nizky stav vody ktory bol pocas celej sezony 2018 asi na vsetkych riekach SK.

Nkubsta - Profil | Čt 3.1.2019 19:53:18

BufHorn >> ty musis bejt trol to jinak neni mozny.

Zajdi na kourimku, prejdes po hlavatkach suchou nohou :)

NRAJA - Profil | Čt 3.1.2019 18:13:32

u x a >> Tentoraz trepeš. Čo by si dal za to, keby ti na tej tvojej Uhlave hocktorá z toho videa skočila.

Nu x a - Profil | Čt 3.1.2019 17:32:52

jak je na tej hlavatce vidět jak je příbuzná k tajmenovi a bojuje jako pytel brambor..