Nejlepší krmení na plavanou

Ahoj,

rád bych se zeptal, jaké máte zkušenosti s krmením na plavanou. S plavanou začínám a chtěl bych se zaměřit především na líny a kapry - tedy takovou hrubší plavanou. Jakou zvolit značku? Sensas, Lorpio, Mivardi, Mikbaits? Na trhu je toho opravdu hodně, ale budu rád za vaše rady při výběru.

Všem slušným rybářům přeji do nového roku spoustu úlovků.
Autor diskuse: Maian1987 - Profil , 30.12.2018 plavaná - nástrahy, návnady
12 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NSchnicla - Profil | Čt 7.2.2019 10:38:29

Určite je potrebné rozlišovať chytanie obyčajné a pretekárske. Na preteky používam väčšinou krmivá od MVDE. Mám ich oveľa radšej ako Sensas, nakoľko mi neprídu tak "ostré". Pri sensase je treba poznať, čo sa môže zmiešať s čím inak sa dá urobiť aj antirybin :). Keď som chytal s chalanmi, čo boli zvyknutí na Sensas, tak som v podstate nepozoroval rozdiel. Je to aj tak o rukách a hlave...

Keď idem k vode sám, tak si buď miešam krmivo sám (pomery cca 25% kuku šrot, 25% strúhanky, 15% mletých sušienok, 15% mletých olejnatých semien, 10% coco belge, 7% cukru, 3% soli), alebo si kupujem čo možno najlacnejšie.
Čo sa tých lacných týka, tak naviac sa mi momentálne páči GOOSTER 4x4 z Decathlonu. Je primeranie lepivé, primerane ťažké a celkom jemné. 10kg stojí okolo 10€, čo je super cena.
Na slovensku veľmi populárny Rypo mix sa teraz odkedy ho nerobí p. Freund zmenil k oveľa lepšiemu. Je jemnejšie mleté nie je to také ťažké a lepivé ako to bývalo. Potom od poliakov tak od Trapera tie lacné rady sa mi moc nepáčili. Prišlo mi, že je to moc lahké a nelepivé. S hlinou sa to dá samozrejme nastaviť, ale cenovo porovnateľné od iných mi prišli lepšie. Čo sa Lorpia týka, tak tam tá najlacnejšia rada bola podobná ako od Trapera, len kúsok lepšia. Minulí rok som inak skúšal tú čiernu ploticu od Lorpia, čo sa tu vo veľkom vychvaluje a tá sa mi nepáčila napr. vôbec. Tiež mi tam prišlo akokeby veľa otrúb. Podobne ako vo väčšine poľských krmív, čo mi prešlo rukami....

Inak na kapra a lieňa treba sladké a ťažšie moc nepracujúce krmivo. Takže pridať cukor resp. melasu a veľa partiklu, peliet, prípadne mŕtvych kosťákov. Na stojatej vode sa mi osvedčilo nepoužívať krmivo vôbec, ale stačilo nahádzať len partikel.

Toľko môj obšírny príspevok :D

Nhraji - Profil | Ne 30.12.2018 21:38:45

Značce vnadících směsí se přikládá zbytečně velký význam. Na běžné chytání ti naprosto v pohodě stačí levnější vnadicí směs od Lorpia. Nejdůležitější je vědět, jak ji správně připravit, aby fungovala tak, jak potřebuješ a jak to bude cílové ryby nejlépe lákat a poté udržovat na místě lovu. A druhá důležitá věc je, jak tu vnadicí směs správně použít, kolik a kdy. Co je napsáno na pytlíku je fakt skoro jedno, pořád to jsou šroty, mleté pečivo a přísady.

NRK - Profil | Út 5.2.2019 18:31:28

Před nedávnem jsem málem dostal přes ,,držku" , když jsem napsal, že je píčovina chytat v rekreačním podání na mix komercnich futer za zbytečně hodně dukátů. A dneska se tu dozvídáme, že strouhanka a šrot je plně dostačující. Takže se nám karta pomalu obrací. No a o názory o to spravně vyvážené boilies se taky uz prestávám strachovat. Je vidět, že pravda vítězí i když někdy na čas poražena bývá....😀

Nmalyjohn - Profil | Po 4.2.2019 13:31:38

Na feeder pouzivam strouhanku, kukuřičný a pšeničný šrot. Myslím, že i na plavanou to bude stačit. Kdyby tuhle trojkombinaci někdo zabalil do sáčku s názvem renovované firmy a dal kilčo za 100,-Kč, že by to každý vynášel do nebes.A proč...protože je to přece značkové :-)))

NFishky - Profil | Po 4.2.2019 12:57:12

Maian1987 - >> v drtivé většině situací kapr sežere takřka vše na co přijde, takže na takový to obyčejný chytání stačí naprosto luxusně směs za 4-5 kč/kg z nejbližšího JZD to je cena obilí a kukuřice... nic lepšího za ty peníze není. Ušetřené love za Senzas, Lorpio, Mikbait... investuj jako začátečník raději do náčiní, tam výsledek poznáš víc jak u futra.

Nhoxik - Profil | Ne 3.2.2019 21:01:19

tak já teda taky přidám svůj názor... nejlepší krmení podle mě neexistuje a můžu říct, že z větší části je to úplně jedno na co budeš chytat - důležitý je tomu pouze věřit... další věc je, jak už tu několikrát padlo, správně to krmení připravit, pokud z toho uděláš bláto, tak je úplně jedno co to bude za značku, ale nebude to nikdy správně fungovat...
nicméně, abych se dostal k jádru věci - já osobně na závody z 99% míchám 2 díly wonder black (champion feed) a 1 díl gross gardons (sensas) a 1-2 díly hlíny (podle vody), jinak na obyčejný chytání míchám to co zrovna doma najdu a dávám ještě mnohem víc hlíny... klidně jeden díl krmení a dva díly hlíny... ale abych se dostal k tomu nejdůležitějšímu - a to je živá... je v podstatě jedno, co namícháš, ale pokud tam nedáš živou, tak skoro nechytáš - živá je prostě nejlepší posilovač, co existuje... když bude někdo chytat čistou hlínu s hodně živý a vedle něj někdo nějaký super krmení, tak v podsatatě ve 100% případů vyhraje hlína...
a ještě další věc je technika... nejdůležitější věcí je pravidelnost krmení, to je prostě alfa a omega všeho + pak ještě i přesnost krmení, přesnost nahazování (u děliček preciznost položení sestavy) a správná montáž a celá sestava :)
takže shrnuto podtrženo: nejdůležitější je složení živý, pravidelnost, přesnost, sestava a pak až někde hodně v zadu je volba a značka krmení

Nsplavek - Profil | Čt 3.1.2019 20:30:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trochu jsem těmi řasami odbočil od tématu. Takže trochu návrat.Otázkou je co je nejlepší krmení na plavanou ? Nějak se nemohu zbavit dojmu, že takové neexistuje. Jednou funguje tohle, podruhé jiné. asi nejdůležitější u krmení jak tu psali kolegové je dobrá příprava. Žádné krmení není univerzální drtič vody a u plavané bych řekl, že to je jeden z článků úspěchu. Těch faktorů pro dobrý lov je povícero od montáže, přes změření hloubky, rozmístění zátěže....atd....
Můžeš dobře zachytat na komerční krmení a na obyčejnou strouhanku+kukuřičný šrot+trochu hlíny, nějaký partikl a jako posilovač třeba sladkou a pálivou papriku, nebo perníkové koření....atd....
Taky bych nehleděl jestli je to krmení označené jako kaprové, ploticové, cejnové.......atd... moje zkušenosti jsou občas všelijaké např. na speciální parmové krmení(neměl jsem nic jiného po ruce,rychlý výjezd k vodě) jsem na štěrkovně chytal jednoho kapra za druhým , svého času bylo moje velmi oblíbené krmení na kapry : Červené cejnové od Mivardi, bohužel ho už nedělají a takových případů mám velmi hoooodně. Takže dobré krmení je základ, ale není samospasitelné. Na což jsem během let taky přišel.

NMjaška - Profil | Út 12.2.2019 20:16:18

Přesně tak, dnešní komerční směsi jsou výborné, ale rybu nenajdou, resp. najdou jí jako samodomo směsi, které stojí pár korun, ale rybu najdou stejně dobře nebo špatně, jako ty nejdražší směsi. Běžný rybář, který jde 100-150x na ryby za rok něco spotřebuje, ale je potřeba si to trochu spočítat, co se vyplatí, protože doba Sensasu se může prolínat s dobou běžných domácích našrotovaných srágor, které při troše umu a vloženého času se při daném počtu docházek budou jevit jako úspěšné, i když se najdou vyjímky. Otázkou je, jak se dívat na problematiku při zapojení šedé kůry mozkové, prostě i tehdy se najde situace, kdy může drahá komerční směs zklamat, a kukuřičný šrot zvítězit, nad znalostí a zkušeností. A největší síla je v obecných zásadách, nezpronevěřit se naučenému, třeba pustým kopírováním názorů na MRKU.

NFishky - Profil | Čt 7.2.2019 11:15:57

RK >> Ale cena nemůže být podstatná. Ryba přece netuší co naše krmení stojí. Přijď s něčím, na co ty ryby budou brát v konkurenci jiných krmiv a bude to současně levný a položíš s tím ostatní firmy. Jenže ono to tak lehký není, ty levný věci jsou "přírodní", a přírodní věci nejsou silné, resp. nejsou tak dřáždivé, či chceš-li atraktivní. Ryby do nich najedou a budou se krmit v delším časovém horizontu, ale často nemají tak rychlý nástup jako právě ta "chemie", co je cenově jinde. Tu chemii sice žrát nemůžou, ale často je také dokáže udržet na místě, prostě ta vůně a chuť slibující bezva baštu. Kdyby ty "naturální" věci byly tak dobré, nikdo z profi návodníků by neměl potřebu chytat na "komerční" krmení a kazit si tím výsledek. Jenže je to právě naopak. Ti závodníci na přírodní produkty, vyjma cervů či larev vlastně nechytají... samozřejmě že bez konkurence opadá důvod používat "lepší" krmení, prostě ta ryba nemá na výběr a najede i do strouhanky, než aby čekala na hi-tec krmení, to by se také dočkat nemusela. Nicméně velmi zajímavých výsledků se dá dosáhnout právě správnou kombinací "komerčního" a "domácího" krmení. Takže říci jednoznačně co je a co není dobré pro tu či onu vodu v tom roční období..., to se takhle od stolu s jistotou říci nedá a v tom je ta krása rybařiny. Můžeme tady teoretizovat, ale v praxi to může být jiné.

NHora - Profil | Po 31.12.2018 19:31:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Především bych se zaměřil na výběr místa na lov, preferoval bych více vodu s porostem stulíku, nebo jiných vodních rostlin a místo krmiva bych dal partikl jako pšenici,konopí, nebo mraženou kukuřici. Osobně jsem kdysi chodil na stojaté vody s kýblem krmiva a chytal v převážné většině plotice, cejny, perlíny a sem tam se spletl karas, kapřík a nebo lín. Proto jsem postupem času přešel na uvedený partikl a zachytám si parádně. Tím neříkám, že nepoužívám suché krmivo, mám vybráno něco od Trapera a Lorpia, to si doplním, popřípadě přidám trochu pšenky a chodím na větší ploťky, nebo cejny. Ale na kapříky, líny a karasy beru pouze partikl.

Npepa-č - Profil | Po 31.12.2018 14:27:07

Co není klíčová otázka.
Jak namichat, to je klíčová otázka.

NRK - Profil | Út 12.2.2019 20:03:53

MatoK75 >> hezky jsi to napsal.
Jako by jsi mi to sebral z péra😁
Ovšem musím říct, a je mi to moc líto, že já číst vodu neumím. Hlavně teda na údolních nádržích, kde jsem poprvé a potom i na řekách, kde jsem poprvé.I s echolotem.

Znám pouze jednoho člověka, kterej to bez pardonu umí i bez těhle sofistikovanejch pomůcek.
Stačí mu obejít si vodu, zjistit směr větru, nastavit tvář vánku, znát topografii a mít prostudované letecké snímky z netu. Ale hlavně mít ten instinkt, to zvířecí, co nemá každej. To, že ti pak rikaj vydro, nebo Prošku.,😁
Asi tusiš, o kom je řeč.
Nápovědy asi netřeba.....😁

NMatoK75 - Profil | Út 12.2.2019 19:40:54

RK >> Pekne povedané, ale stále nepochopia... Divím sa, prečo stále nikto nespomenul takú základnú vec, ako je "čítanie" vody, vyhľadávanie rýb a zdravý rozum. Radšej sa tu rieši rýchlosť nástupu rýb, vytrvanie rýb na lovnom mieste, hentakou chujovinou to poliať, to tam dosypať. A že sa nedá bez toho v krátkom čase zachytať si? Keď niekto nevie nájsť ryby a pohnúť rozumom, tak mu ani Sensas, ani MVDE nepomôže. Veľa ľudí netuší, že skúsený človek, ktorý vie rozmýšľať, tak má s plechovkou kukurice na týždeň lepšiu úspešnosť v chytených rybách, ako človek s nachystanými 10 kg Sensasu, ktorý si sadne na prvé prístupné miesto. Lebo to, že to tam nahádžeš neznamená, že tam tá ryba dôjde...

NRK - Profil | Út 12.2.2019 17:49:49

Willow >> já si zase myslím, že propadnout představě, že nějaké krmení je všespásné je přinejmenším bláhové.Moje babička by řekla, že jsi ťululum a že ti někdo ukradl rozum. A někdo trošku míň diplomatickej by se zeptal a kterej....
Je potřeba si uvědomit, že rybařina je byznys. 90% toho, co čteš, vidíš na výstavách, co je ti vtloukano do bambeřice jsou nesmysly. A ústní lidovou slovesností si prostý lid udržuje určité lži při životě. Bez nich by už neuměl žít. Stejně jako ,,ovečka,, kdysi dávno, když odevzdávala desátek s vidinou boží prozřetelnosti. Taky měla dobrý pocit, musela mít, protože neznala pravdu....

NPetr64 - Profil | So 9.2.2019 21:30:47

ROMIČEK >> Přebytky jdou do futra. Ještě bych se mohl pokusit o průlomový křenový aróma.;-)

NPetr64 - Profil | Pá 8.2.2019 18:37:23

Schnicla >> Já do krmení dával puding.V něm obsaženej škrob taky fungoval jako pojivo.Hlavní zdroj přísad do futra byly tenkrát polotovary z obchodu.Směs na bábovky,perník,všelijaký buchty a samozřejmě koření.:-)

Nboriak - Profil | Pá 8.2.2019 10:12:23


priamo z firmy rypo mix +vypnut zvuk )

Nmarmyš - Profil | St 6.2.2019 18:29:54

Dědek >> Vidíš tu kilovku v igelitu? Tam jsou sušené svatojánské mušky a ty se mi nedaří nikde sehnat:-((

NPetr64 - Profil | St 6.2.2019 11:46:56

RK >> To já vím.Taky občas trochu dochucuju a ovoňávám.:-)

Nkarlak - Profil | Čt 3.1.2019 16:31:13

nejlepsi krmeni je to kteremu veris a pokud jezdis sam nebo ve 2 lidech tak neni potreba delat z toho vedu samozrejme je to jine na zavodech kde je vas 50 i vice kazdy ma sektor a snazi se ty ryby dostat prave k sobe ale pozor krmeni je jenom cast chytani a na sestaveni udice zalezi jeste vice

NValuček - Profil | Po 31.12.2018 17:56:02

Ahoj. Dlouho sem hledal nejlepší krmení právě na plavanou. Abych já chytal a ostatní jen koukali :-) Ale takové patrně neexistuje. I tak jsou ale zřetelné rozdíly v jednotlivých krmeních i když chytáš sám, není pravda, že je jedno, co namícháš. To tak maximálně u hladových ryb, vysazených a na velkých vodách. Naopak stačí už nějaký soused, nelačné ryby a kvalita krmení se přece projeví. Ale to ať si každý zkouší sám. Ale stejně je důležité i dobré namíchání krmení, krmit podle množství ryb, jejich apetitu, a pak samozřejmě taky precizní vyměření a vyvážení. Když to pak všechno zvládneš, uděláš, tak si na vhodné vodě pro plavanou zachytáš vždycky líp, než těžkaři včetně feederu. Hodně štěstí při hledání a získávání zkušeností.

Nstormandnature - Profil | Po 31.12.2018 14:19:25

Já si míchám z toho, co mám doma. Strouhanka, rozmočený rohlík či chleba, vločky, přidám i pšenici a kuku z plechovky, sem tam vařenou, řepku, konopný semínko atd. Co mi přijde pod ruku. Posilovač většinou od eyndeho jahodu. U vody vyhrabu nějakej ten krtinec a hurá na ně.

Ncechura09 - Profil | Po 31.12.2018 13:20:09

1568 >> Možná lepší, ať vidí různý úhly pohledů už teď, než aby měl u vody nebo po chytání o sobě nebo svým futru pochybnosti....
Za mě,- na normální chytání strouhanka, šrot, hlína, trochu přivonět práškovým posilovačem......
nebo sáček polskýho futra naředit 1:1 strouhankou, trocha hlíny
V létě přidat vločky, nebo kroupy nebo kuku /nejlíp z plechu/
Hodně pozornosti věnovat zavlhčení nebo prosívce....

Nvenybit - Profil | Po 31.12.2018 12:16:38

Tomáš7 >> NZ ale je to každopádně jen můj pohled. někdo může mít jiný. Ale já mám takovou zkušenost už léta. Zažil jsem mnoho závodů,kde to přehnali se senseskou .To přesně vidíš, s každou další koulí co tam někdo hodí,aktivita ryb klesá, namísto aby stoupala. To je tím,že jsou ryby uplně otrávené.Senseska je strašně silná.

Nvenybit - Profil | Po 31.12.2018 11:58:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je to zajímavé ale je to tak jak jsi se zeptal 1 Sensas 2 Lorpio a 3 Miwardi D1. Jinak Lorpio a D1 je v podstatě stejné krmení, vyrábí to jedna firma .Nebo dřív tomu tak bylo. Ale jinak pokud začínáš s plavanou, tak doporučuji pro začátek , namočit haldu starých rohlíku a prohnat je přes síto. Až se naučíš namočit rohlíky tak,aby se ti nelepili na síto a naučíš se z nich vyrobit kyprou voňavou nepříliš lepivou hmotu . Pak budeš umět namíchat jakékoli krmení. A namíchat krmení správně, je důležitější než to co je to za značku. Mimochodem na ty kapry a líny , bude ten správně prosátý rohlík top nástraha skoro všude. Tyhle dva druhy pečivo milují.

Ncechura09 - Profil | Po 31.12.2018 11:02:55

1568 >> Souhlas. Strouhanka, krtinec a posilovač do studené vody,
to samý a hrubá složka v podobě kukuřice nebo i těch krup v teplejší....
Pokud kupovat, stačí na běžný chytání směsi z Polska, na závody klidně lepší, třeba ten Sensas. Správné zavlhčení a připravení je skoro důležitější jak volba značky