Kapři na method

Diskuse k rybářskému videu Kapři na method

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 7.9.2015
27 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NJozef K. - Profil | Pá 11.11.2016 15:53:38

O par rokov mozno slavicky povedu utok na rybarov :D

Nbabáč - Profil | Pá 11.9.2015 14:56:10

Venybit,na gramatice tady opravdu nesejde a nesejde ani na tom,že když už Tě nikdo nepochválil,tak ses pochválil sám.Klidně bez ostychu sem hod pár instruktážních videí,každá rada dobrá.Ale hlavně se chci zmínit o jedné věci.Propaguješ zde knihu 1000+1 rada.Opravdu pečlivě jsem ji studoval.A nejen ji.Samozřejmě,že je tam spousta informací,které se dají zužitkovat,ale jedna zásadní věc té literatuře chybí.A to je,nevím ani jak bych to přesně vyjádřil,prostě taková ta absolutní podstata,kterou když neznáš,tak se stejně nijak zvlášt neposuneš.Podivej,mně zajímá feeder,13 let jsem se to jaksi učil sám,z literatury nebo z těch videí na netu.Jenomže to bylo zase jenom dívání se jak někdo chytá ryby.Prostě nic,nula bodou.Před dvěma lety jsem konečně objevil MRK a až tehdy došlo opravdu k radikální změně k lepšímu.Věřím,že Ty určitě ano,ale já neznám nikoho,kdo by tak dobře dokázal sdělovat informace jako MM.Právě v těch jeho videích je ta podstata,pokrok,úspěch,to je to,co mi v literatuře chybělo.

NMartin M. - Profil | Po 14.9.2015 21:11:40

Rybinoha >> Rysavy, prijemnim vola ucitelka zaky k tabuli, u nas je lepsi rikat si jmenem nebo prezdivkou.

NMartin M. - Profil | Po 7.9.2015 18:33:52

P.D. >> jenze 40m od brehu v takovych vlnach uz neni mozne chytat s 30g krmitkem. Nejhorsi na tom je, ze ja tam byl par dnu pred tim a nespadla mi ani jedna ryba a neutrahl jsem ani jednou o dno nebo o rybu. Podle mne za to muze kamera :)

NJiri30 - Profil | Po 28.9.2015 19:29:06

Ahoj Martine,

super video. Dnes jsem se řídil Tvými radami, u nás ve středních čechách, na přehradě Slapy a nestačil jsem se divit. Pstruží peletky v krmítku a peletka pod háčkem. Přišel kapřík 85 cm a 11,5 kg, což byl pro můj proutek s 18 vlascem dost záhul, ale super zážitek, po 35 minutách byl na břehu a za chvilku zase zpět ve vodě.

Díky moc určitě budu zkoušet dál.

Naligator - Profil | Pá 11.9.2015 0:22:17

Kondrakar >> Mě ryby neberou, tak mi nemá ani co padat :-)

NRK - Profil | St 16.9.2015 13:46:32

Bacha >> Ahoj. To co píšeš je pravde...ale...
Zaprvé jsme zde v diskuzním fóru. A to znamená, že když máš jiný názor, tak ho napiš. To je žádoucí. Samozřejmě bez vulgarit, ale myslím , že klidně i bez rukavic:-) Jsme tady vesměs samí chlapi, tvrdí rybáři zocelení hodinami a dny strávenými u vody, v mnoha případech i přes zákaz manželky, nebo přítele(ať jsme moderní a in) Ohledně Říhy a spol. Je to klasika, nostalgie, slza na tváři. Ale ohledně nových trendů-konkrétně koncových montáží je ta knížka těžce out. Jak jsem již kdysi psal-to je jako by jsi zůstal paf z ,,moderních výkřiků techniky" v první Bondovce. Prostě rada, že celý háček musí být schovaný v těstíčku, aby se nám ryba nepíchla a nevzala dráhu je nejen úsměvná, ale hlavně na hovno. Takže se ohánět knížkou ke které máme silné citové pouto není to pravé Lorpiovské.......Mladí budou bohužel(možná bohudík) začínat jinde, než u zmiňovaných Tebou autorů. Tak to prostě je. Můj názor spíš je, že my starší jsme měli to štěstí, že jsme začínali postupně a to se prostě nedá ožulit. Hodně rybářů dnes skočí bez mezičlánků rovnou třeba na feeder a vědí jak chytat(a chytají třeba dobře) , ale nevědí proč jim to tak šlape. A proto se pak dozvídáme takové v dobrém míněné absurdity, jako že method není v principu srkačka, nebo že je žádoucí chytat s ním s metrovým návazcem......Píšeš, že aby pochopili principy, měli by si přečíst něco klasiky(Tejčku, Říhu atd.) To je určitě fajn, ale spíš jako pochopení, co je láska k přírodě, jaké ryby se v našich vodách vyskytují, jak se chytalo dříve atd. Jestli myslíš tyto principy, tak máš pravdu. Ovšem na jakém principu funguje úniková udice a mnoho dalších se tam nedozvíme. Ač chceme, nebo ne, tak je doba hektická a na vše máme málo času a nechceme se něco dlouho učit. Tak to je a bude a když na to přistoupíme, tak není čas na ,,hrdinství" v podobě omylů a pokusů(čemuž se stejně v určité míře nevyhneme) a je potřeba i tady na MRKU vyčistit nesmysly od smysluplných rad i za cenu nesouhlasu. Z toho nakonec většinou vyplave napovrch pravda. Ne celá, protože rybařina je variabilní a jelikož při ní nejde o život, tak můžeme brzdit i cívku rukou:-)
A Venybit, ač je z něho cítit velký entuziasmus, lásku k přírodě i snahu pomoct, píše prostě někdy kraviny. Doufám, že se neurazí a klidně ať mi napíše, že jsem vůl až na půdu. Já to unesu, ale potřebuji vědět konkrétně, proč si to myslí. Protože bejt vůl mi nevadí, ale musím vědět proč..........

NKondrakar - Profil | Po 14.9.2015 22:22:31

Standys565 >> Cejna ani ne :-D Spíše fajn rybáře, kterej má co dát ostatním. Třeba mě tahle videa ať o feedru nebo plavajdě hodně dala. Proto klobouk dolů.

NRK - Profil | Po 14.9.2015 13:37:58

venybit >> Ahoj.
Nemáš pravdu v ničem. Knížka od pana Říhy je krásná, ale ohledně montáží je úplně mimo.
Method je srkačka jako vyšitá, takže , aby fungovala, tak jak má, musí být krátký návazec-jinak už to není method-srkačka, ale v podstatě klasická montáž.

Dovolím si poslat něco, co již jsem psal kdysi, aby bylo pochopeno, co je to srkačka(method) a proč:

Pravda je , že prapůvodně se říkalo srkačka té prasárně co poslal níže cerbert.
Takže , když se tedy budeme držet nějakého názvosloví, které ovšem nikdo(žádný správce českého jazyka)striktně neurčil, tak dobře.Máme tu prasáckou srkačku, sympatický method a různé průběžné a poloprůběžné montáže s různými krmítky. V tom se shodneme.
ALE-a teď to ale. Jak se ty montáže chovají. V podstatě při velmi krátkých návazcích všechny stejně.
U průběžné klasiky(nebavím se teď o klasických feederových košíčcích), těžko třeba kapr nasaje, pak přitiskne hubu ke dnu u krmítka a pomalu to neodcouvá, aby mu to v tom průběhu co nejméně drhlo. Právě naopak. Zvedne se nad krmítko, nebo se zvedá a třeba kapku popojede. A to je ten moment, kdy si jí o to krmítko nandá. Jestli je tam nějaký rozdíl u napevno a průběžné montáži v síle pro zapíchnutí se háčku do spodního pysku, či koutku nevím . Asi možná je, ale určitě to nemá vliv na ten princip samoseku. Ale jak dáme delší návazec, tak je tento princip srkačky pryč. Umím si představit, že tento princip může třeba u šedesátky cejna být možná, odhaduju cca do 20cm? Prostě se postaví na hlavu nasaje a jde do vodorovna. Jestli se v průběhu tohoto pohybu natáhne návazec a háček se o krmítko zapíchne do toho nebožáka, tak je sním konec. Ale proč mu to ulehčovat. Dáme návazec pouze těch cca 6-10cm a nebožák to má spočítané hned úplně v první fázi tohoto narovnávacího pohybu.Takže už se nedostane na to mletí hubou, kdy část krmení vyfukuje spolu třeba s kamínky,bahnem, částí detritu atd. V případě delšího návazce má moře času(na rychleji tekoucích vodách je to jinak), jak sousto vyfouknout a třeba zjistit, že ta tvoje dipovaná peletka stojí za hovno a co by dal za obyč. bondulku. A to se snažím celou dobu vysvětlit. Jak tomu říkáme je jedna věc, ale důležité je jak se to chová. To pejorativní označení srkačka u methodu lidi dráždí, ale ten princip je uplně totožný. Takže chytáme s bezpečnými method krmítky na průběžno se srkačkovým efektem. Teď už se nedá ustoupit ani o píď:-)

Nvenybit - Profil | Čt 10.9.2015 19:34:17

Fishky >> Jinak bych dodal , že method s podháčkovou montáží také není method, takže se tu o methodu vůbec nebavíme. Bavíme se tu o srkačce s průběžnou montáží , kterou Martin používá na videu. A na srkačku s průběžnou montáží byli ty návazce zkrátka přiliš krátké. Rybaření není alchimye, jde o to co má jakou pravděpodobnost na uspěch. Protože 100% nemá nikdy nic. Verskrze je rybaření strašně jednoduché je pár věcí , které je potřeba dodržet a veškeré změny , které z toho plynou musejí pouze dodržovat těch pár věcí ,pak budou fungovat.
K dnešním rybářům mám spoustu výhrad , osobně nevím kde se učej rybařit. Napíšu základní asi 3.
1. nerovnat si vlasec pod prut a sekat přes brzdu u navijáku je hloupost , kterou dělají dnes snad všichni.
2. neseřídit si brzdu na břehu podle nejslabšího článku montáže a povolovat a utahovat brzdu během zdolávání, je hloupost kterou dělají snad všichni
3. brzdit cívku rukou během zdolávání je nesmysl a zlozvyk , který dělají snad všichni.
Učím děti chytat na závodech na našem rybníku a to tak , že každé dítě od 5-10let naučím nahazovat a zdolávat rybu za 15min . Takže něco o tom vím, každé dítě které mám v dosahu nachytá o závody ryby . Po tom co jim ukoušu ty dvacítky až třicítky od tatínků. A navážu 22 háčky na 0,12 návazci ,vysvětlím jak držet prut při nahazování ,jak si srovnat naviják vlascem pod prut , a jak seřídit brzdu na nejslabší článek což je 0,12 vlasec ,ještě nikdy žádné dítě rybu neutrhlo . S dospělákama je to težší, snažej se v rybaření hledat alchimii a prosazovat si svou pravdu. Ale žádná neexistuje, rybaření je o postupech desítky let známých a jasně ohraničuje prostor pro změny, které můžou být pouze nepodstatné.
Kdo z vás chytá na návazce metr dlouhé? Já ano a naučil jsem to i přátele ,chytáme velice uspěšne a 99% ryb to má pouze za pysk. 100% to nebude nikdy to totiž není možné.
Je mě jedno co si o mě myslíte , já vím své a nikdo kdo mé rady praktikuje si nikdy nestěžuje.
Můžete hledat drobnosti a hlouposti ,párat se se sarapetičkama, ale bude vám to vždy prd platné.
Rybařina je téma o kterém se nedá zdlouhavě psát do nekonečna. Protože všechno co je možné a učiné bylo již dávno popsáno v knize 1000+1 rada pro rybáře. Nikdo od té doby s ničím novým nepřišel, Feeder se používá již snad 100let ,jen jsou dnes ty pruty kvalitnější a přesnější . Ale nic nového to není. Method používal už můj děda před 60lety ,jen se to nejmenovalo method . Lepily jsme na kovovou destičku houbičku na nádobí ,namočili do melasy otrub melasy otrub několikrát nechali zaschnout a šup s tím do vody. Funguje to naprosto stejně a může to tam ležet třeba 12 hodin pořád to bude fungovat.Stačí háček zapíchnout ramínek do houbičky. Nic nového není , jen se staré věci prezentujou novým způsobem a to leckdy uplně špatně. Jinak sry za chyby píšu rychle a myslím na obsah ne na gramatiku.

NMartin M. - Profil | St 9.9.2015 13:26:13

MirkoKovis >> neplanuji nic takoveho v dohledne dobe sam ukazovat.

Nvenybit - Profil | St 9.9.2015 8:07:55

Martin M. >> Ten zdroj jsem já ,a mé osobní zkušenosti. A nejde o method , jistě je v pořádku cca 10cm ,ovšem jen pokud je nástraha na háčku . Dá se chytat i 5cm , ale to stačí dát do obloučku kuličku do polévky nebo i jen polistiren . Ale pokud dáš na method podháčkovou montáž, pak již si princip methodu opustil . To již není method feeder . Ono jde o to že je všeobecný omyl, že ryby potravu bez milosti a beze strachu nasávají až někam do požeráku. Není to tak říkám to už dlouho.A u kaprů to platí tuplem. Kapři a hlavně ti větší , nasávají potravu na jazyk.Těsně za pysky ,tam bojlí ocucají, jen vrstvu , která je rozmočená a hned to vyplivnou a jdou k další kouly. Ten háček který je za kuličkou , se jim ani nedostane do tlamky a když tak se chytí jen za kůžičku na pysku a vyřízne se. 10cm není nic . Kapr k nástraze nepřijede rovně to je také omyl. Připluje nad ní a potom se nakloní kolmo dolu tak, že je vertikálně ke dnu. Jakmile sebere potravu , nikam se nerozjede. Ale zase se jen stočí na místě horizontálně se dnem, do té doby drží potravu jen těsně za pysky na jazyku. 10cm znamená ,že již při tomto manévru kapr cejtí odpor ,aniž by se měl čas srovnat do horizontální polohy . On ve vertikální poloze nic nepolyká ! Dokonce ani kukuřici. Je to tak ,že si nasbírá několik zrníček kukuřice a tu má všechnu v puse ,až když se srovná horizontálně pak teprve začne polykat. Osobně v bazénu vidím , že si někdy nasbírá plnou pusu a nedokáže to pak ani spolknout ,nakonec tu kukuřici vyplivne před sebe a sbírá jí po zrníčkách než znovu dopadne na dno.
Já chytám zatížená krmítka ,taková jaká se používají na srkačky , ale dávám je na průběžnou montáž , pokud není nástraha plovoucí dávám klidně 20-25cm návazec. On nikdy neleží na dně natažen. Je to tak že stejně leží max 10cm od krmítka . Kapr nasaje nástrahu a začne se rovnat do horizontální polohy , aby jí spolknul . V ten okamžik potřebuje mít prostor právě těch cca 20-30 cm ,kdy než dokončí tento manévr tak nesmí cejtit odpor , jinak to ihned vyplivne. Jistě sem tam se některý povede, ale to jen jak se říká vyjimka potvrzuje pravidlo. Když dáš háček 3cm od krmítka co se stane ? Nechytíš nic. Proč? Protože ta ryba má málo prostoru na zpracování potravy. A stejně tak je na podháčkovou montáž málo těch 8-10cm ,prostě to těm rybám nestačí. Ale zase ještě jedno pozor! Jiné je to na rybníku , kde mají ryby klid ,tam je to málo. Na řece kde ryba přijíždí vždy proti proudu je to jiné, tam těch 10cm může a nejspíš bude stačit. I když bych i na řece volil spíše cca 15cm na podháčkovou montáž . Ale jinak jak jsem řekl pěkná práce, pstruží pelety jim jak je vidět opravdu chutnali a pár pěkných kaprů jsi na prutě jistě měl . Bohužel se vyřízli protože se háček nedostal dostatečně hluboko do tlamky ,zachytil se někde za kužičku na pysku a to nestačilo.
Jeste k tvé otázce, ne více jak 25cm, spíše bych řekl tak akorát20- 25cm.Podle situace. Více bych již jistě nedával. Jen je potřeba té rybě nechat prostor pro její krmný manévr .

NFishGuarD - Profil | Út 1.8.2017 18:26:44

Pokud peletky neznam, vychazim vzdy z 1mm = macet 1min. Ve vetsine pripadu mi to funguje celkem dobre, ale kazde chteji nejaky cas, nez se daji pouzit.
Pokud sleju a necham pres noc, vetsinou uz nebyva problem temer nikdy.
Pokud chci chytat presto na peletky, ktere nelepi, tak variant jak to slepit je nekolik, jak jiz bylo psano.
Ty bezne dostupne, treba jiz zminovana trocha methodmixu, nebo treba obycejne strouhanky. Ta arabska guma je zajimavy napad. Nekdy pomuze to vic umacknout a nepouzit formicku.
Ja ted do method krmitek davam vetsinou navlhceny a pripraveny methodmix s patricnym boostrem a pred chytanim prisypu suche treba 2mm peletky.
Ty suche peletky ve vode pomuzou rozpadu a jsou dost tvrde pro drobot a taky tam chvilku lezi, nez zmeknou. Davam treba dva ruzne druhy v pomeru 50:50.

NMartin M. - Profil | Ne 30.7.2017 17:06:07

milans14 >> je treba tolerovat fakt, ze vetsina granuli na trhu k tomuto vubec neni urcena a mozna po nich chces nemozne.

NMartin M. - Profil | Út 26.4.2016 23:46:05

Deniodus >> krmitka 60-80g jsou na stojate vode na feeder uz opravdu tezka a unika mi duvod takto tezke zateze. Tam budes muset pouzivat prilis velke hacky, aby ti z nich s takto tezkymi krmitky ryby nepadaly pri zdolavani. Ono se da na feeder chytat vselijak, ale to co popisujes mi prijde jako prilis extremni a nejsem si jisty, jestli "vis co chces", protoze zacinat s feederem rovnou takto mi prijde blaznive a urcite bych si takove chytani nepredstavil po tvem prvnim zapise v teto diskusi.

NMartin M. - Profil | Pá 25.9.2015 23:43:09

xLonghandx >> ja si nemyslim, ze ve studene vode nefunguji. Podle mne pelety s klesajici teplotou ztraceji ucinnost podobnym tempem jako cokoliv jineho, co ma podobnou velikost a sytost, zadny prudky bod zlomu tam nevnimam. Spise jde o to, ze od urcite teploty uz nemusis odrazovat male ryby, protoze uz neberou tak moc jako v teple vode, a muze byt lepsi pouzit mekke nastrahy a jemnejsi krmeni. Ono kdyz na dno polozis rozmoceny rohlik a vedle toho peletu, tak kapr vzdy vezme prvni rohlik, at uz je voda tepla nebo studena, ale v teple vode ho predbehnou male ryby a proto se musi tzv. selektovat tvrdymi nastahami a nejakym brutalnejsim krmenim. (misto rohliku si muzes dosadit i jine nastrahy ci navnady, proste neco dobreho ale maleho ci mekkeho, pisu rychle, snad to jde pochopit a nebude mne nekdo chytat za slovo ze rohlik kapri neradi ;-))

Ndoktor škodná - Profil | Ne 20.9.2015 18:28:15

Video se mě líbí, je kromě chytání i výuka. K Martinovi snad jen útěchu. Táta chytal celý život a já 50 let. Vzpomínám, když mě v začátcích padala ryba tak mě říkal. Nebuď smutnej ona se neutopí. Tak Martine, ty ryby co Ti spadly se neutopí. Zdraví Pavel

NBacha - Profil | St 16.9.2015 11:07:55

Colasrumem >> Každý má právo na názor...já zase nemám rád "hon na čarodějnice"...už jen z principu, protože to je o zbabělosti. Kolikrát také nesouhlasím, ale mlčím. Teda pokud mě někdo nenapadne osobně. Chtěl jsem se zastat kolegy už dříve, ale mlčel jsem v zájmu diskuse. Naštěstí to za mě udělal Rybinoha. Díky mu, ikdyž se vším také nesouhlasím.
Video se mi velmi líbilo. Stručné, přehledné a motivační. A to s touto metodou osobně také nesouhlasím a neprovozuji ji, až moc mi připomíná srkačku, která je mnohde zakázaná. Ale jak říkám, je to jen moje věc a zákon je zákon. Martinovi za video dík, nedělá to pro sebe a to je z toho snímku vidět.

Nfheavy - Profil | Út 15.9.2015 20:20:58

Rybinoha >> ahoj muzes mne prosimte vysvetlit /bez urazky/ co z tech tri bodu venybita dava nejakej konstruktivni smysl pro ostatni diskutujici,pro mne osobne zadnej,knihu od p.Říhy jsem cetl driv nez se pan venybit narodil,jako zaklad dobry pro pokrocile nedostatecny a co dal ...asi nic

NMAXXSKATER - Profil | So 12.9.2015 6:24:19

Po shlédnutí tohoto videa tento den začíná hned tak nějak lépe. :-)

NPetr Havlíček - Profil | Pá 11.9.2015 14:33:01

fheavy >> znám jedno moudré přísloví "jenom hlupák ví všechno jistě, chytrý člověk má vždy pochybnosti" ...

Naligator - Profil | Čt 10.9.2015 22:42:16

Tak se nehádejte, beztak nejde o délku návazce a M.M. měl jen tupý háček - takže za všechno může on :-D
Jinak video parádní jako vždy...

Nunudle - Profil | Čt 10.9.2015 19:46:36

venybit >> Sám jsi srkačka. A to co tam píšeš dál je taky dost úchylné. Vypadáš na závažnou diagnózu.

NFishky - Profil | Čt 10.9.2015 11:49:01

venybit >> kapři se můžou vyřezávat z miliardy důvodů. Jeden den to sedí, druhý den to padá, proč? Stejné místo, nástraha, návnada... jednou jsou aktivní, podruhé letargičtí a rozdíl je na světě, přitom na břehu můžeš mít vše OK. Dělat závěr, že 10cm montáž = nechytíš nic a method = 25cm to nejde. Standardně platí všechno právě opačně, než jak to píšeš. Ano, diference mohou být velice překvapivě úspěšné, ale method s 25cm návazcem už není method. Kouzlo srkačky bylo, že si ryba prásknula i prázdný háček z první dobré při "zvědavém očumování / oždibování / letargickém okusování" krmítka. Se čtvrt metru dlouhým návazcem se žádná letargická ryba co očumuje krmítko nechytí.

NMartin M. - Profil | Út 8.9.2015 22:20:43

Tady jsou ty pouzite hacky. Zacal jsem velikosti 10 a ke konci uz jsem tam mel velikost 8. Pro srovnani vyfocene vedle hacku Preston PR39 (vpravo), oboje velikost 10.

NMartin M. - Profil | Po 7.9.2015 22:50:11

Kondrakar >> ano

NP.D. - Profil | Po 7.9.2015 16:43:44

Leorim >> zkus tyto: http://www.chytiljsem.cz/master-carp-boilies/method​-boilies/ Jsou od stejný firmy a řekl bych, že asi nahradily ty, které uvedl Martin. Já sám používám příchuť Pineapple, ale jen proto, že jsem chtěl tu "pěknou" žlutou barvu :-)