Diskuse k článku: Zabíjíme naše kapry?

Diskuse k článku Zabíjíme naše kapry?

Autor diskuse: Pat Haughton - , 26.3.2013

Honzasl. - Profil | Út 26.3.2013 13:01:51

tumáte vy rozní kapraři! prej jsme ochránci přírody, kapr do podložky,kapr pohoupat,kapr pusinku..Já jsem priti SILNÉMU zakrmování..tím myslím 150kg těch jejich z dovolením sraček,moc se omlouvám za sprosté slovo ale jinak to nazvat nejde..já nejmsem proti zakrmování,jo,ad si každý zakrmí max. 1kbelík ale ne 3 auta!

bremic - Profil | Út 26.3.2013 14:33:34

Vidím v dálce regál napěchovaný koulemi s barevným nápisem: DIA . Trh nezastaví ani kapr na koronárce....

VORVAŇOS - Profil | St 27.3.2013 22:51:16

Každému živému tvoru ať už rybě nebo člověku obezita škodí.
To musí být snad každému jasné.
Dnešní rybáři mají hodně pokřivený poled na krásnou rybu.
Co je krásné na kaprovi,který tahá břicho po dně.
Každý dnes řeší jenom váhu svého osobáku.
Čím větší ZDEGENEROVANÉ TLUSTÉ PRASE = KRÁSNÁ RYBA V DOBRÉ KONDICI.
Sám by tak vypadat, ale nikdo nechtěl.
Asi nikdo z těch Niklů,Krásů,Těšínských atd.by své děti nekrmil proteiny a tuky.
Těžko by někdy řekli: koukněte jaké mám krásné zdravé dítě.Je mu 10 let měří 150 cm a váží 150 kg.
Samozřejmně je to trochu nadsazené.
Rozhodně kapr, který by se živil přirozenou potravou nikdy tak "nezdeformoval"
Jde jen o Bussines
Ty tam jsou doby našich otců a dědů kdy se chytaly krásné zdravé ryby.
Týká se to spíše malých revírů.Nemusí být však vždy soukromé.

jurasoft - Profil | St 27.3.2013 12:47:34

Jezdím poslední roky na ryby sporadicky. Vždy jen na pár dní a to na "kaprodromy". Ne tedy úplná akvárka ale spíš komerční revíry kde není buzerace za biwak a auto za zadkem. Zaplatím si a jsem v klidu a bez stresu. Je mi úplně šumák zda ryby které jsou v té vodě žijí 10 nebo 15 let. nestuduji z čeho jsou koule které do vody hážu a kterými krmím. Neuvažuji ani nad tím zda nakvašená kukuřice s přidanou melasou (např. ) rybám nějak neuškodí.. rozlišuji věci na jedlé a nejedlé, chutné a nechutné, hezké a ošklivé..apod.. sám si nedávám pozor co jím, zda je to prospěšné a nebo ne tak nevím proč bych to měl řešit u živočicha který je o 100 stupňů (minimálně) pode mnou...i terčovcům co mám v akvárku dávám kde co..co sežerou...
ale jestli někdo chce získat doktorát z tohoto oboru proč mu v tom bránit...třeba příjde na něco světoborného..třeba že kapři jsou ryby...

mannice - Profil | Út 26.3.2013 12:40:18

Ja si myslim ze tenhle problem je problemem soukromych vod do blizke budoucnosti.
Tam se vecne haze kvanta krmeni v pomeru s velikosti vodni plochy.

Svazovky takovy problem mit v dohledny dobe mit rozhodne nebudou.
Mozna ty nejznamejsi svazovky jsou uz lehce nad limitem, ale i tak to neni nic nebezpecnyho podle me.

Děda Lebeda - Profil | Po 4.3.2019 19:37:38

Osobne se priklanim k tomu pokracovat v nastavenem trendu. Kapitalisti taky serou na lidi dost blby na to, aby to zrali, hlavne ze se prodava, tak proc to s rybama delat jinak?

likin - Profil | St 1.5.2013 18:35:27

nofish >> :-) přiber k tomu nějakého ekoteroristu a po pátém pivku si beru brnění :-) . Na malé vodě to skutečně musí být zajímavé, jenže tam většinou vedou nekoulisti, naštěstí to pro lovitele velkých genofondů není až tak privilegovaný lov.
Ještě že nejde spočítat, kolik se toho nasype třeba do Rozkoše, kristepane, to musí být vagony posilovačů, dipů, aminokyselin a tfujtajblovin. Dřív se to jen navonělo, dnes se z toho koule přímo skládají.
Ale jak už jsem psal, nám to výrobci cpou taky. Mám v rodině alergika a tak poctivě čteme složení všeho, tedy někdy třeba na nějakých plněných sušenkách jsou hrozné věci. A většině už to připadá normální.....

Šámik, nevím, třeba to zapíjejí projímadlem, aby to ze sebe dostali :-) .

šumava - Profil | Čt 28.3.2013 12:52:10

já naše kapry zabíjím a dokonce je i - s prominutí, jím.

šmudla007 - Profil | Čt 28.3.2013 12:01:42

Kruan >> Myslíš že kaprař se zastaví nad zákazem zakrmování? Když ignorují už včil zákaz táboření, zákazy zavážení, zákaz lovu přes noc, zákaz sakování nezapsaných úlovků, zákaz lovu na více než dva pruty.
Na kapraře platí jedinej bič, důsledný povinný kontroly montáží(nahozený prut smotat ukázat nástrahu a nahodit a dokázat že dovede nahodit tak daleko jak měl nahozené)+ samozdřejmě zákaz nástrahy mimo háček(tvrdou peletu bojlíz nenabodneš, a když nabodneš tak nezasekneš)). Akustický hlásiče by se měli povolit jen rybářům těžce zdravotně postiženým (vozíčkář , zrakově postižený rybář atp). Zdravý rybář při smyslech akustickej hlásič používat nepotřebuje.
Když jde na revírech zakázat pobyt u revíru mimo dobu lovu (CHKO apod) tak ať rybáři spí třeba sto metrů od vody v lese mez divočákama.

Kruan - Profil | Čt 28.3.2013 11:51:51

A proto bych zakazal krmeni a chytani na boilies a pelety. Hlavne pelety jsou mastne az beda. Nemuzu si pomoct,ale pro me boilies a pelety jednoznacne "kazí" vodu. O bezohlednosti rybaru s "pípákama" a jeijch nekolikadenni taboreni, po kterem zbyde pouze kopec odpadku a hromada popela ani nemluvim.
Tomu rikam rybarina. Nacouvat s autem az do vody, a pak nahazet do vody kyble pelet a pak cely vikend spat ve stanu a cekat jestli se neco nahodou neobesi. Vim ze spousta kapraru takovych neni ale co jsem ja potkal, tak to byl teda vykvet.
A ted me klidne ukamenujte :)

Dida - Profil | Čt 28.3.2013 8:40:02

Dám ještě příklad - v praxi se dost často k přikrmování (i vnadění) kapra používají obiloviny právě proto, že jsou vysoce energetické ( využívá se toho, že kapr umí perfektně trávit škroby). Obiloviny se používají jako doplněk k přirozené potravě, protože přirozená potrava je bílkovinná a aby kapr udělal přírůstek tak potřebuje také energii a pokud jí nemá tak si ji vytvoří z bílkovin přirozené potravy, ale zase na úkor tělesného přírůstku. Proto se krmí energetické obiloviny, aby k této luxusní spotřebě energie v podobě bílkovin nedocházelo. Kapr tudíž daleko lépe poroste, veškerý nadbytek tuku ztratí přez zimu. Na jaře kolotoč začne znovu, co nejvíce se nafutorvat aby byla energie na tření, tu pak zase ztratí při výtěru atd...

tucnak11 - Profil | Čt 28.3.2013 8:08:11

Dida >> Přesně to isem htěl napsat,Ogar hodil do Třebone Rybařkej školy tak se smal.1 člověk jak se nacpe tak většinou otpočne a hodi si šloufka.2. kapr je furt v pohybu,a jak si psal tuk zbira na zimu a přes zimu trati.Člověk jak by žral jak prase a měl furt pohyb jak kapr tak nikdy by nepřybral.

Dida - Profil | Čt 28.3.2013 7:55:34

Nedá mi to, aby jsem nezareagoval na tento článek: 1) Trávicí aparát kapra umí perfektně trávit vysokoenergetická krmiva , srovnávat to s člověkem je trošku mimo mísu. Veškerou takto přijatou energii uloží do přírůstku a nadbytek samozřejmě v podobě gylkogenu (zásobního tuku). 2) Takto intenzivně krmení kapři se vyznačují obvykle nejenže dobrým zdravotním stavem, ale mají lepší tělesné parametry (vyšší hmotnost, nižší index obvodu těla , který se blíži hodnotě 1, pro lajky - mají vyšší hřbety. Tento poznatek už je dávno znám, autor si myslí že objevil ameriku!!:-)) Většinu tohoto zásobního tuku ztratí kapr v zimním období. Zkrátka kaprovi tento intenzivní způsob krmení neškodí a srovnávat to s člověkem, který je náchylný na kornatění tepen ani nejde!!!

fotojakes - Profil | St 27.3.2013 23:10:45

VORVAŇOS >> I dostatek přirozené potravy dělá velké přírustky, ale rozdíl bude v množství tuku a škodlivých látek, které ničí vnitřní orgány. Ten šupík je mlíčák a udělal od konce června do půlky září o 1,5 kg nahoru. Jen v té vodě (1,7 ha) plavalo dohromady tak do 20-50 původních kaprů a 30 násaďáků. Navíc se jedná o dost úživnou vodu.

Druhá fotka je generačka z chováku, kde krom přirozenky dostala i obiloviny.

pfly - Profil | St 27.3.2013 9:59:50

Jooo hoši,to já mám pro vás eso v rukávu - než u nás stačí kapři ztloustnout tak jsou bez milosti sežráni :))))
Takže s článkem,resp. nadpisem nelze než souhlasit-ano,zabíjíme naše kapry!

Gisák - Profil | Út 26.3.2013 22:31:42

Li Po : Zpěv rybáře
Zpěněné vlny svítí jak závěje bílého sněhu
Rozkvetlých hrušní legie tiše bdí nad jarním poklidem
Džbáneček vína, můj rybářský prut
Kdo z celého světa je šťastnější než já
Vesla složená má bárka jako list
Lehce se kolébá ve svěžím větru
Malý háček tančí kdes na konci hedvábného vlasce
Rozkvetlý ostrůvek a plná číš
Cítím svou svobodu tu uprostřed tisíců zčeřených vln

fotojakes - Profil | Út 26.3.2013 22:09:04

Malda512 >> jj, to je všude stejné. U ryb se to zatím týká především pstruhů, ale už se rozjíždí aplikace v praxi u dalších druhů jako sumec, úhoř a snad okoun. U kaprovitých ryb podobné intenzivní chovy nemají význam kvůli ceně a také díky tomu, že potřebují k dobrému využití předkládaných krmiv tu přirozenou potravu.

nofish - Profil | Út 26.3.2013 21:31:35

fotojakes >> Jo, chápu jak to myslíš a souhlasím. A o tom to je. Ale to je furt to samé. Lidi řvou jak mají rádi ryby, jací to jsou jejich kámoši. Přitom je pro své pobavení nejen píchají hákama do huby, ale i vykrmují do nepřirozenných "proporcí těla".
Teď byl myšlen jenom ten kapr. Ale je pravda, že jsem nedomyslel to, že je rozdíl přírůstek svalové hmoty a přírůstek váhy. Takže i robšín jde vlastně "vykrmit na sádlo".

Člověe já nevím. Nějak už se v tom asi nevyznám, Jsem nějak mimo z toho kam se ta moderní rybařina žene. Celkově jsme se prostě zasekl o dvacet let zpátky a nejhorší na tom je, že mi to nevadí... :-)

Bláža - Profil | Út 26.3.2013 21:04:21

nofish >> Já bych kapra tak nepodceňoval, víš přece, že pro mnoho "sportovců" je to přeci kámoš, a ten musí vědět co dělá. ;o)))))

nofish - Profil | Út 26.3.2013 20:48:50

rover >> v klidu. Tady to jsou teď "dohady na mrku" i když článek má samozřejmě odborný základ.Třeba pro mě v něm nic nového nebylo. Je defakto potvrdil to co si myslím a co zná člověk z praxe.
MI teď třeba fakt vrtá hlavou to, co je "obézní" ryba. Ryba je jen tvor řídící se instinkty. Ten ji nutí žrát. Pozná ryba instinktivně že je "tlustá"? Bolí ji z obezity ploutve? Je díky obezitě méně plodná? Hrozí ji infarkt? Nebo si říká jak je jí fajn, že může být zima i rok v kuse a že jí to je jedno, že zásobních látek má dost?
Může být studennokrevný živočich obézní ve smyslu jak to známe třeba u lidí?
Asi jsem se měl ve škole víc ptát a více učit :-(

Fosgen - Profil | Út 26.3.2013 16:26:29

zajímavý článek a libí se mi jak si v něm každý najde to co potvrzuje právě jeho teorii :-)))) každopádně vysoký bosah olejů je většinou spojen i s vyšší cenou a tak se toho, že by kapři na našich svazových vodách zdegenerovali vlivem překrmení nevěřim. Mě to rozhodně v nadcházející sezóně ničím neovlivní.

Co se děje s kapry na soukromkách je mi upřímně jedno. Pokud by ovšem tento článek měl být pro někoho přínosem, jsou to jedině majitelé těchto revírů. Ale to je jejich boj jak se o své revíry a ryby v nich starají.

pačan - Profil | Út 26.3.2013 15:42:36

v anglicku na niektorych rybnikoch je krmenie peletami s vysokym obsahom olejov zakazane. tu su napr. pravidla lizard fisheries pri londyne. okrem peliet (9) su v urcitych mesiacoch roka zakazane aj ine navnady,(14) v lete to bola napr. kukurica kvoli vyssim teplotam vody. v tomto pripade ale ide o maly cca 1 ha rybnik a kazdy tam krmi bez rozumu. ryby su uz natolko navyknute na krmenie ze kruzia dookola pri brehu a zaberu skoro na vsetko co im clovek hodi (skor spusti) do cesty.

Martin M. - Profil | Út 26.3.2013 13:27:56

Pro zajimavost tento text jsem zverejnoval ve zdejsi diskusi Feeder v roce 2011, jde o podobne tema, ale u parem.

--------
Martin M. - ® Čt 8.12.2011 22:48:07
Zajimavy clanek o parmach: www.fishingmagic.com/features/coarse_fishing/genera​l_fishing/15579-barbel-and-nutrition.html

dovolim si vypichnout hlavni body:
- parem je v UK rekach dnes mene nez kdysi, ale jsou vetsi. Autor nesouhlasi s tvrzenim, ktere se obecne traduje posledni roky, ze za to mohou raci signalni a globalni oteplovani. Tito nepuvodni a posledni roky velmi pocetni raci meli udajne byt potravou parem, coz vylucuje, protoze parmy rostou i tam, kde raci nejsou. Udajne raci zerou parmam jikry, ale pise, ze parmy sve jikry zahrabavaji 3 palce hluboko do sterku (fakt jo?) a raci se k nim nedostanou. Ohledne globalniho oteplovani pise, ze kdyby tohle melo mit vliv na velikost ryb, tak by to muselo byt znat na vsech druzich ryb, ale ve skutecnosti se zvetsuji rekordy jen u masivne lovenych druhu, ale pritom proudnici, hrouzci a plotice nerostou.
- popisuje vliv potravy od rybaru na velikost parem - uvadi priklad z jedne reky, kde bylo zakazano krmitk masnakama - rybari presli na lancmit a kazdy den tam padlo nekolik tuctu plechovek - a parmy zacaly rust. Lancmit umely sezrat jen parmy nebo vyjimecne kapr.
- nasleduje docela podivna pasaz o obeznich rybach v zavislosti na nutricni hodnote pelet
- dale nasleduje problem tluste samice zahrabavat sve jikry v proudu
- zduraznuje, ze pokud se budou nadale pouzivat pelety ve velkem, tak parmy zmizi. Drive konopi, cervi, lancmit a kukly nevadili, vadi dnesni pelety.
- tlusta parma neutece vydre...
- varuje, ze muzeme mit mnoho malych ryb nebo malo velkych, ale nemuzeme mit oboje. Tedy pozor na P70 :-) (i kdyz to mysli uplne jinak, tu poznamku jsem si neodpustil ;-))

Martin M. - Profil | Út 26.3.2013 13:11:41

(...candoš...) >> Honzasl. - 26.3.2013 13:07:37 >> myslim, ze by ti vadilo i 400kg varene kukurice, ktera rybam nevad, a pokud je to jednorazove, tak jim nevadi ani tucne pelety. Vadi to jen okolnim rybarum, ze si nejakou dobu nezachytaji.

voivod - Profil | Út 26.3.2013 13:09:18

Majitele soukromáku to nesere a na svazovkách nic takovýho nehrozí. Článek o ničem.

Sven - Profil | Út 26.3.2013 12:45:36

Jen houšť !!
Čím tlustější kapr, tím víc Omega-3 nenasycené mastné kyseliny :-)
http://vitaminy.doktorka.cz/rybi-tuk-aneb-omega/

KóĎA - Profil | Út 26.3.2013 12:38:43

Dog eat dog :-)

vaku - Profil | Út 26.3.2013 12:34:12

Vzhledem k tomu,že jsem i akvarista(chovám ryby z Afrických jezer) tak tento problém je mě znám.Neustále se řeší losos,úhoř atd. ale že si sami likvidujem naše kapry si nikdo neuvědomuje.Hlavně že bude pěkná fotka.