candát
Vaření rybCandát se zdá být asi jednou nejkvalitnějších sladkovodních ryb a proto mi bylo líto použít z candíta pouze filety. Proto jsem si dopracoval technologii na zhodnocení celé ryby takto:
Candátí filet se pouze upeče na pánvi s kořením či bez koření dle vlastní chuti. Nejraději používám minimum koření gyros od f. gurmeko. Přílohou k pečené rybě jsou použity vařené brambory a nedodělané hranolky 2 x 2 mm z mrkve a celeru rovněž kořeněné gyrosem.
Odpad z filetování používám po ovaření na rybí salát nebo do rybí polévky.
Salát se skládá z ovařeného obraného masa z candátího filetu a přidáním přiměřeného množství sterilované zeleniny (moravanka nebo kunovjanka), majonézy, cili omáčky z chili , cibule česneku.. a soli. odpad z filetování vařím v osolené octové vodě v které nechám po cca 5 min. vyru odpad z filetování vychladnout.
Polévku rovněž vyrábím z odpadu při filetování candáta. Odpad zbavený kůže a vnitřností včetně "sražené krve" u pátěře povařím v osolené vodě spolu se zeleninou ( mrkev, trochu celeru,cibule, pórku ..) rovněž asi 5 - 10 minut. Po vychladnutí vývaru oberu z odpadu veškeré candátí maso. Větší kousky masa dám bokem a zbytek přidám do vávaru se zeleninou. Poté vývar se zeleninou a masem rozmixuji. Po přidání kosků candátího vařeného masa a vařené zeleniny ( mrkev na krájená na kousky ) je vše hotovo. Ž jde o kvalitní polévku vás přesvědčí zrosolovatělý vyachladlý vývar.
Jedná se o rybí pokrm bez kostí a téměř bez rybího zápachu. Z candáta se neupotřebí pouze kůže , vnitřnosti a kosti. Tímto vzdávám čest tak dokonelé rybě jak ve vodě tak i na talíři. Petru Zdar!
Ouj.
Oujezdský, 23.6.2006
Průměrná známka: žádná
Diskuse k receptu
Kde to žije - všechna témata
5:14NVtipy, frky, hovadinky - nepolitické 381
2:27NÚraz, zdravotní indispozice na rybách - jak vyřešit. 10
1:31NStát chce zrušit rybářské lístky s platností jeden a tři roky a povolit podzimní přívlač na P revírech (Bleskovka) 24
0:02NFan Club značky Tubertini 783
ČtNFirma FLAJZAR - zkušenosti 629
ČtNAhoj jak ukladate stingry? 6
ČtNRybáři a Hi-fi, High end elekronika 498
ČtNArchiv historických rybářských předmětů a dokumentů 617
ČtNRada na pořádný vozík 285
ČtNAvid Carp Vyhrievaný Spací Vak Thermatech Heated Sleeping Bag 1
ČtNPoradna: Sumcařina 2410
ČtNV Karviné řeší stovky uhynulých ryb v jezeře (Bleskovka) 3
ČtNAirbrush gumových nástrah. 33
ČtNTica Scepter novinky 2017 85
ČtNKapráky s celoduplonovou (pěnovou) rukojetí 45
Co je nového - všeobecné
ČtNBleskovka: V Karviné řeší stovky uhynulých ryb v jezeře
ČtNBleskovka: Stát chce zrušit rybářské lístky s platností jeden a tři roky a povolit podzimní přívlač na P revírech
ÚtNBleskovka: Pozvánka na premiéru krátkého filmu z MS Method feeder v JAR
ÚtNČlánek: Rok cikády
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NVideo: Jak neutrhnout kapra se slabým návazcem
. . . NČlánek: Postupová Bytča - reportáž písaná „na oprátce“
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NSoutěž o sonar Deeper Chirp+
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Doporučujeme cestovku
Penzion Soroya
Poskytujeme ubytovanie a člny pre morsky a sladkovodny rybolov, turistiku na ostrove Soroya v mestečku Sorvaer v...