Jak se loví SUMEC

Autor:

Nakladatelství - Agentura FOX
Rok vydání: 1998
Originální název: So fängt man Waller
Původ: Německo, 1996
Stránek: 96, z toho asi pět reklamních
Cena:

      Před tím, než začnu psát o této knize, musím podotknout, že jsem v lovu sumců pouze začátečník, takže načtené zkušenosti nemám možnost porovnat s praxí. Kniha mi přišla jako vysoce odborná a mohu ji doporučit přinejmenším stejným začátečníkům, jako jsem já.
      Lov sumců v našich vodách se jistě stává čím dál tím oblíbenější a většina rybářů zatouží po souboji s tímto obrovským krasavcem, největší rybou naších vod. Kniha popisuje snad tím nejpodrobnějším způsobem všemožné techniky lovu. Začíná popisem vhodných lovných míst, vhodným počasím pro lov a způsobem chování sumce. V dalších dvou oddílech je popis přírodních a umělých nástrah a je popsán způsob lovu na tyto nástrahy. Pro zajímavost uvádím, coby kaprař, je zde popsán i lov sumce na speciální boilies. Každý způsob popisuje jiný ,,sumcař - specialista", odborník právě pro daný způsob lovu. Dále je popsáno samozřejmě speciální náčiní pro lov sumce, vhodné pruty, navijáky. Způsoby vylovování sumce jsou pro nováčky taky určitě cenné, takový dvoumetrový exemplář nedostanete do loďky nebo na břeh jen tak. Dále jsou probrány nejvhodnější revíry pro lov sumce v Evropě (Ohledně ČR je zde zmiňován Orlík a jako o Eldorádu sumců v ČR - o jižní Moravě - zde píše známý český rybář Tomáš Rozsypal a popisuje způsoby lovu, jež zde na sumce používá.) Poslední kapitolou je něco málo z kulinářského umění, pro úpravu sumce k jídelnímu stolu.
      Celou knihou nás provází množství barevných fotografií, kreslených schémat náčiní, montáží a nějaké mapky. Zřejmě je to v současnosti jedinná kniha na trhu speciálně zaměřená na lov sumců.

Hodnocení:
Překlad: 1-
Obsah: 1-
Fotografie: 1
Kresby: 1-

Zpracoval: Aleš Baran, 9.4.2001

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.