Odborný seminář při příležitosti 50 let sportovního rybolovu na Lipně

Datum akce: 16.5.2008 - Přidat do kalendáře v mobilu

Zaměření: Všeobecné

Český rybářský svaz, Jihočeský územní výbor České Budějovice zve všechny zájemce o problematiku vztahů mezi rybářským hospodařením na údolních nádržích a jejich managementem, rozvojem turistického ruchu a ochranou přírody na:

Odborný seminář při příležitosti 50 let sportovního rybolovu na Lipně

16. května 2008, Wellness Hotel Frymburk

První cirkulář
Velké údolní nádrže postavené v České republice ve druhé polovině 20.století tvoří zcela unikátní ekosystémy, které významně ovlivňují život na většině našich toků. Vedle nepochybných pozitivních přínosů pro lidskou společnost, jako jsou ekologická výroba elektrické energie, vytvoření zásoby pitné vody, ochrana před povodněmi a rekreace včetně rozšíření možností sportovního rybolovu, stojí na druhé straně i jejich negativní důsledky na ekosystémy vodních toků, a to zejména změnou jejich hydrologie, teplotního režimu a vytvořením migračních bariér, které zapříčinily komplexní změnu společenstev v těchto tocích a vymizení některých druhů z celých velkých povodí. A tak se výstavba těchto nádrží stala i jakýsi rozsáhlým ekologickým experimentem, kdy ve srovnání s přirozenými jezery jinde v Evropě, kde je ekosystém díky tisíciletému vývoji poměrně stabilní, se ekosystémy našich nádržích stále vyvíjejí a mění.

ÚN Lipno se ve své padesátileté historii stalo fenoménem jak sportovního rybolovu, tak i rekreace a běžného života v jižních Čechách. Rybí obsádka nádrže se však mění a dochází především k úbytku dravých druhů ryb. Cílem uspořádání semináře je vyhodnotit dosavadní rybářské hospodaření na ÚN Lipno a vyvolat diskusi mezi všemi zainteresovanými subjekty o jeho směřování do budoucna s cílem vytvoření dobrých a trvale udržitelných podmínek pro život ryb v nádrži a tím i pro sportovní rybolov, rozvoj turistického ruchu a ochranu přírody v oblasti Lipenska, a to vše zasazené do celoevropské snahy dosáhnout dobrého ekologického stavu všech vod. Poznatky a závěry bude možné aplikovat na ostatní velké údolní nádrže.

Jako doprovodné akce připravujeme promítání filmů s rybářskou tématikou, rybářské závody konané dne 17.5.2008 v okolí Frymburku a informační kampaň pro návštěvníky Lipenska (mapy, cizojazyčné informační materiály a pod.).

Tématy semináře budou:
- historie ÚN Lipno a její současný management ve vztahu k rybářskému hospodaření
- vztah procesu plánování v oblasti vod a rybářského hospodaření na údolních nádržích
- sportovní rybolov a rozvoj turistického ruchu na Lipensku
- sportovní rybolov a ochrana přírody
- vývoj rybích obsádek údolních nádrží v Čechách i jinde v Evropě, možnosti pro ÚN Lipno (pohled vědeckých pracovníků na možnosti managementu rybích obsádek velkých nádrží)
- nové možnosti rybářského hospodaření na ÚN Lipno (pohled sportovních rybářů do budoucnosti rybaření na Lipně).

Zveme všechny odborníky zainteresované v oblasti ichtyologie, hydrobiologie, ekologie, rybářství, ochrany přírody, cestovního ruchu, státní správy v oboru ochrany vod a rybářství k aktivní účasti na semináři.

Partnery semináře jsou Ministerstvo zemědělství, Povodí Vltavy, státní podnik, ČEZ a.s., Rada ČRS, Krajský úřad Jihočeského kraje, Správa NP a CHKO Šumava, Město Český Krumlov, obec Frymburk a Sdružení obcí Lipenska

Předběžný program semináře:
16.5.2008 – odborný seminář
- 8:30 – 9:30 - prezence a zahájení semináře
- 18:00 –ukončení odborné části
- 18:15 – 20:00 – územní konference JčÚS ČRS k aktuálním otázkám rybolovu
- - ostatní účastníci volno nebo promítání filmů (podle počasí)
- 19:30 – 20:30 - večeře
- 20:30 - promítání filmů s rybářskou tématikou, diskuse nad problematikou semináře

17.5.2008 - rybářské závody v okolí Frymburku
- 7:00 – 9:00 – prezentace, losování, zahájení závodů
- 19:30 – vyhlášení výsledků
- 20:30 – kulturní program

Termíny spojené se seminářem:
11.2.2008 – rozeslání prvního cirkuláře
14.3.2008 – vyhodnocení zaslaných přihlášek a rozeslání druhého cirkuláře
19.4.2008 – zaslání rozšířených abstraktů přednášek

Přihlášky k účasti na semináři s vyjádřením zájmu o přednesení přednášky nebo prezentace posteru prosím zašlete elektronicky na adresu jcuv@crscb.cz nejpozději do 14.3.2008. V případě převisu nabídky přednášek vzhledem k časovým možnostem si pořadatelé vyhrazují právo výběru přednášek pro ústní prezentaci, ostatním bude nabídnuta možnost prezentace posterů. Abstrakt v délce maximálně jedné strany A4 včetně obrázků (Arial CE vel.12, jednoduché řádkování) zašlete do 19.4.2008. Přihlášku a další informace je možné získat i na internetových stránkách JčÚV ČRS www.crscb.cz. Výše vložného je 500 Kč, způsob úhrady bude upřesněn v druhém cirkuláři. V ceně vložného je oběd, občerstvení během semináře a večeře.

Členové přípravného výboru semináře jsou za JčÚV ČRS Stanislav Havelka, předseda, Ing. Jan Štěpán, jednatel, RNDr. Milan Hladík, PhD., hospodář a RNDr. Karel Křivanec, člen výboru a hlavní organizátor rybářských závodů.

www.crscb.cz/main.php?p=cnxx&pu=x&pm=aktuality&psm=x#0

 

Martin M. - Profil - 28.3.2008