Taktika lovů kaprů v krátké době.

Chtěl bych se Vás zeptat, jakou taktiku by jste zvolili na krátkodobý lov (3-4 hod.) kaprů. Voda je malá (odstavné říční rameno 2 ha, klasický oblouk), měkké dno-nános asi 10 cm, 1 -2 spadlé stromy, na podzim plno spadaného listí na hladině, převaha plotice. Předvnadění je nemožné pro okolní rybařící zahrádkáře. Uvítám všechny Vaše zkušenosti. Díky.
Autor diskuse: PETR CH. - , 8.9.2005 kaprařina - techniky lovu

Tonys - Profil | Čt 15.9.2005 11:23:48

Petr CH: na rychlo pužívám pšenici a kroupy,nebo chleba máčený v medu,taky není špatný rosol z tlačenky

Cucák - Profil | St 14.9.2005 16:51:59

Petrson : zkoušel jsem nadrtit palici do bolilí směsi a taky do dipu ale výsledek byl nula. Od té doby to drtím dál jen do sebe :))

Šuli - Profil | St 14.9.2005 8:23:24

Tak takhle nějak..))

Šuli - Profil | St 14.9.2005 8:18:55

PetrCH:Jenom se ještě vrátim k pšenici.Používal jsem jí dva roky než jsem úplně konvertoval na kapraře.Většinou jsem jí používal pouze uvařenou bez příchutě a ryby se stahovali max do hodiny.Při použití příchutě jsem měl mnohem míň záběrů jak s "čistou".Pšenice po uvaření už sama o sobě dost voní.Používal jsem malej háček uvázanej vlasovou metodou.Na vlas jsem dal třeba deset zrnek a pár ještě rozmístl do obloučku háčku.Spadla mi tak jedna ryba z deseti.Pokusim se ti nakreslit nastražení.Myslim že pšenice je hodně rychlá a účinná návnada i nástraha.

Petrson - Profil | Út 13.9.2005 22:41:18

>> PETR CH. > nastražuji kuku buť na vlas nebo na menší háček, výsledky jsou asi tak stejné, nemůžu říct, že by třeba vlas přijímali s větší důvěrou. Jedná se ale o měkkou bonduelku, kdybych nastražoval tvrdší semena např. ze sklizně, na háček by to asi nešlo. Záběry jsou asi tak kapr z 1/3, jinak to berou cejni, karasi i plotice. Do návnady taky používám aromata, ale máš nějaké příchutě spec. vychytané přímo na kapry? Myslím něco, co přiláká hlavně tyto šupináče a ne bílou rybu. Já zkouším přidat špetku česneku a myslím, že se to vcelku daří, pořád to ale není ono. Je však otázka, jestli se toho dá vůbec docílit na vodě, kde převládají jiné druhy.

markato | So 10.9.2005 2:13:18

Ja by som urcite chytal skoro rano, alebo neskor vecer pokial to pojde.Rano je lepsie lebo viacej vidis.Urcite bez krmenia.Da sa aj vnadit, tak ze ryby naucis na nejaky druh, alebo proste len na boiles.Netreba davat vela, aby si ta niekto vsimol.Stavi vhodit blizko brehu(staci 0,5-1meter )od brehu par kuskov navnady.Sam chytam na takychto vodach v blizkosti brehu niekedy az v uplne plytkej vode.Niekedy sa zjavi ryba v 30cm hlbokej vode.A na takejto vode je ucinne aj takzvane stopovnie ryb.Ked pomocou nejakeho mensieho dalekohladu , alebo aj len pomocou zraku patras po pritomnosti ryb co chces lovit.potom treba uz len predlozit nastrahu v smere pohybu ryb.

mirmen - Profil | Pá 9.9.2005 22:11:06

PETR CH. vyzkoušej krmnou stopu do tvaru písmene V z mletých arašídů a do vrcholu Véčka několik desítek arašidů celých ( vařených).
Na nástrahu např. půlku arašídu mezi 2 červíky.
Neodradí ale cejny, alespoň na rameni.....

Hora - Profil | Pá 9.9.2005 20:17:53

Aladin - já také,ale na dovolenou si neberu pořádné klacky nehledě na to,že do auta, kdy jedu na dovolenou se 3 ženskejma toho moc nevleze-feeder+2 krátké 3m děl. a to se ještě ozývají,že maj málo místa.Chytal jsem na feeder na 18ku,potom 20ku a bohužel.Prostě po záběru si to namířil směr strom a na mě zůstalo jenom držet prut.

zubáč | Pá 9.9.2005 7:37:50

Osobně bych použil při feedru klasiku, protože nevylučuji braní plotic, ale pokud se rozhodneš chytat na těžko dal bych mimo...

PETR CH. | Pá 9.9.2005 6:47:29

Ještě k nastražení zrnek. Je lepší použít vlasovou montáž nebo klasiku?

PETR CH. | Pá 9.9.2005 6:40:40

Pro rychlé ztažení ryb jsem nyní 3 dny používal hrubší krmnou směs s pár desítkami vařené kuku. Musím potvrdit vaši teorii, že místo obsadí plotice a ne kapři. Kapří záběr byl vždy tak 2 m vedle krmného místa. Protože nevnadím předem, uvažuji o nějaké přípravě aromatické kuku, pšenky..prostě zrnek. Pouze uvařené zrnka bez aroma kapry na místo nestahují v požadované rychlosti. Problém mám v tom, jak kapr pozná v záplavě voňavých zrnek, které je na háčku (aby se nestalo, že vše až na zrnko na háčku bude vysbírané). Jo a kousek vedle místa, kam chodím, je ponořená velká topolová větev (lekníny, stulíky zde nemáme).

Vita - Profil | Čt 8.9.2005 19:05:54

Petrson > Vím, že před pár lety to jedna partička zkoušela v boilí, výsledky prý nebyly špatné, ale ani nijak převratné. Víc o tom bohužel nevím, tenkrát byla trochu jiná situace a lidi se daleko víc báli (byť jen o tom mluvit).

Petrson - Profil | Čt 8.9.2005 18:33:32

Tak tak, jak píše Miki, berte na kapry konopí. Když nebudou brát, stačí jej využít v alternativním "plánu B", smotnout, zažehnout a i bez záběrů bude veselo... Btw. - zatím jsem se nikdy nesetkal s použitím semen konopí s vyšším obsahem THC (jako nástrahu a návnadu). Nevíte, jestli po tom kapři neberou "jako zmámení" :-) ?

miki - Profil | Čt 8.9.2005 17:42:37

Petr Ch: Určitě taky u stromu nebo z hladiny (dle podmínek), ale místo kukuřice(kterou znaj určitě i dědci ze zahrádek) bych házel pšenici. Zajímavá je i teorie nakrmení jednoho místa klasickým sypkým krmením a pak chytat o cca 2 metry vedle. Tohle bys musel vyzkoušet. Také jsem kdesi jsem četl, že konopné semínko po čase vypudí malé ryby z krmeného místa a zůstanou tam jen ty velké. Tohle by možná taky stálo za to a na háček něco tvrdého-mini boilies atp.

HHonza - Profil | Čt 8.9.2005 16:24:53

Já bych volil rozhodně místo v těsné blízkosti stromů, určitě by se vyplatilo tam jít nakrmit v noci ( to už snad dědkové zalezou) a druhý den chytat. Jistota by taky byla si to tam pěkně prošlápnout, on totiž každej padlej strom ve vodě neskrývá kapra. Jo a jak už tady psali předemnou- pevnější výbavičku a v případě feederu rychlou ruku

pajda - Profil | Čt 8.9.2005 13:42:13

MrKos: Osobně mám zkušenosti s velkými kapry ze vzdálenosti až 15metrů od krmného místa. V zakrmené oblasti jen kousky do 70cm. Prostě ti velcí jsou opatrnější nedůvěřují tolik chaosu v krmném místě.
To samé si myslím i o kaprech v normální tržní velikosti a místu s hromadou plotic.
A voda od vody je dost odlišná. Chtělo by to tam odskoušet.

Aladin - Profil | Čt 8.9.2005 13:05:41

Hora:tos tam chodil, aby ti to ty větší ryby utrhly? Já se je většinou snažím dostat na břeh.....))

Hora - Profil | Čt 8.9.2005 12:49:33

U vody jsem si ověřil,že i větší kapři se odváží do zakrmeného místa, 20minut po příchodu a zakrmení kuku z plechovky, co přišel záběr od kapra asi 3m od potopeného stromu.Potom jsem jenom držel prut a čekal co povolí - háček nebo vlasec.2x nevydržel háček,3x vlasec po zajetí do stromu.Zajímavé bylo,že záběry přišly vždy po vytáhnutí asi 3 ryb,cejnů nebo stříbrňáka.To se opakovalo 5dnů po sobě.Normálně by místo bylo vyplašené a větší ryba by byla zašitá ve větvích.A vždy jenom jeden záběr od větší ryby.

Petrson - Profil | Čt 8.9.2005 12:28:00

a nebo v leknínech / stulících (anebo...za chvíli to tady bude jak v zelinářství :-)), tedy pokud je to labská tůň a bují to tam, kapři se často zdržují v jejích stvolech a kořenech. K takovému lovu doporučuji pletenku a brzdu utaženou, o kapra se v této vegetaci dá velmi lehce přijít a právě proto má tendenci tam hned po záseku zajet - nesmíš mu povolit ani metr.

Martin M. - Profil | Čt 8.9.2005 12:13:26

a nebo z hladiny

marsip | Čt 8.9.2005 9:32:33

Ve stromě...

MrKos - Profil | Čt 8.9.2005 9:02:12

pajda: to je zajímavá teorie a myslím si totéž. Však o vzdálenosti od krmného fleku jsem mnohokrát uvažoval a žekl bych že je to odhadem kolem dvou, tří metrů. Otázkou zůstává jestli potom má význam tam házet krmítkovou směs nebo zůstat pouze u partiklu. Zkoušel jsem několikrát jen vařenou kuku + pšenici a myslím že to kapříky láká spolehlivě právě bez toho negativně vypadajícího přilákání bílé ryby. Ale 3-4 hodiny můžou být na některých vodách málo....

Miras - Profil | Čt 8.9.2005 8:59:08

Nebál bych se použití chytacích pelet a nějaké voňavé hotovky např. tutti frutti, švestka, complex od Richworth, rozpustné boilies od Carp Devil Baits, halibutí nebo patentkové pelety od Mikbaits apod. Do požadovaného místa vhodím několik kuliček a pak ještě použiji PVA k háčku.

MISO | Čt 8.9.2005 8:56:32

Plavana, match, anglicky plavak, silnejsi vlasec. Krmit len kukuricou, tak ako pise zubac. Ziadne krmivo. Alebo vyskusaj jeden den aj s krmivom a uvidis reakciu ryb. Ak by aj pri krmeni kukuricou z plechovky tutuo zrali biele ryby (co sa asi stane), uvar normalnu kukuricu a krm a chytaj na to. Takto (by) som to robil ja.

pajda - Profil | Čt 8.9.2005 7:22:54

V tomto případě bych zakrmil krmítkou směsí nebo peletami cca 2m2. Abych sem přilákal plotice.
Nahazoval bych mimo krmné místo, bez krmítka, jen kuku. Vzdálenost od krmného by chtělo odzkoušet, odhadoval bych to tak na 5 - 7metrů.
Domnívám se, že kapři objíždí rozkrmené místo a netrofají si vjet to chumlu žrajících plotic. Proto se krmí kolem.

ahma - Profil | Čt 8.9.2005 7:06:33

a chytat určitě u stromu

zubáč | Čt 8.9.2005 6:50:25

Osobně bych asi volil do takových podmínek feeder, pater noster s olúvkem, na háček kukuřici a tu i nastřelovat prakem na lovné místo, žádné krmivo, protože to by přilákalo plotice a kapr by se k nástraze nedostal...