Zapsat rybu, která bude puštěna??

Jak řešíte situaci, kdy chytnete rybu, kterou chcete pustit, ale chcete si ji nejdříve vyfotit a zrovna nejsou k tomu vhodné podmínky(tma, zapomenutý fotoaparát...atd.)? Takže rybu na chvíli uložíte do vezírku. Aby se předešlo případnému konfliktu s rybářskou stráží, zapíšete tuto rybu do úlovkového lístku? Anebo rybu nepíšete a tím se vlastně dopouštíte přestupku?

Milan - Profil | St 12.10.2005 15:53:23

strejka: Teoreticky ano. Prakticky je to obráceně. Do týdne po vysazení je vychytáno vše co má míru a celý rok je voda poloprázdná. Pro majitele vody a placené funkcionáře svazu je vše naprosto správně.

Michal | St 12.10.2005 12:56:48

strejka: kde je taková voda, do které se už nedá ani nahodit ? :-)

strejka - Profil | St 12.10.2005 12:55:10

Milan: takze, abys neprisel o revir, musis C&R vodu trvale prerybnovat, az se tam nakonec nevejde voda? zajimave :-))

Milan - Profil | St 12.10.2005 12:40:02

Kolik se má vysadit. Je to vlastně požadavek vlastníka vody (státu) na počet a velikost vysazovaných ryb.

strejka - Profil | St 12.10.2005 12:24:43

a co vlastne ten dekret stanovuje, kolik a jakych ryb mam byt ve vode nebo kolik se ma vysadit?

Milan - Profil | St 12.10.2005 12:10:31

Macek: Ta hra je v tom, že něco sečtu a stejně to nic neovlivní. Zarybnění je dáno hlavně "dekretem na revír". Jestli je vše vychytáno za jeden týden a nebo zůstalo vše ve vodě po celý rok je naprosto jedno.( Viz povodně v roce 2002. Ryb bylo ve vodě na desítky let dopředu, a stejně se zarybnilo podle "plánu"!!! Plán je dán již před začátkem roku a výsledky ze sumářů přijdou někdy v březnu.
O velikosti ryb a druhové skladbě a místu vysazení to v žádném případě není. To co píšeš o duhácích je ve vaší MO u nás se rozváží po desítkách kusů. Vím co píši a není to z doslechu.

xycht - Profil | St 12.10.2005 9:58:08

Pyzda: aha tak to mi nedošlo...

macek | St 12.10.2005 9:55:22

milan> odvážná tvrzení!
vsadím se že poměr prodaných povolenek krajských vs. ostatních bude tak 9:1, směrodatné jsou tedy krajské. dále pokud jsou výsledky svazových a super po roce, tak to výsledek neovlivní, protože mezi jednotlivými roky pravděpodobně nebudou významné změny. výsledek to nezkreslí.
pokud vím, tak v ostravě se tou hrou s čísly zabývají docela seriozně — víc by mohl napsat orion, který do toho vidí. pokud jde o vysazování ryb, nemyslím si že by se jich vysazovalo málo. jde spíš o to jaká ryba se vysazuje, a hlavně JAK A KAM. vysypání kádě duháků do jedné tůně = 100% výtěžnost revíru… :-((

Milan - Profil | St 12.10.2005 9:46:47

"Ušlechtilou a lososovitou" rybu kterou dáš do vezírku a nebo jinak uchováváš musíš vždy zapsat. Pokud to neuděláš tak je možné že si také delší čas nezachytáš. (Kapr a ostatní ryby nad 7kg = ten den konec lovu.) Pokud ji pak pustíš to je tvoje věc. Roční sumáře ČRS a asi i MRS jsou jen hrou s čísly.
Je pro to několik důvodů:
1) Počítají se z krajských povolenek.
2) Součty ze svazových a "super"povolenek jsou až po roce.
3) Z povolenek pro nečleny nejsou výsledky žádné!!
4) Z krátkodobých povolenek je to značně omezené.
Hlavně součty ulovených a odnesených ryb NIC NEZMĚNÍ na počtu vysazených ryb. Na našem pstruhovém revíru byla „výtěžnost“ téměř 100%. Dnes ve vodě skoro nic není a výtěžnost je 0% a zarybňovací plán je stále stejný.

rybomil | St 12.10.2005 9:20:58

Tomáš Holec: Vysvětli mi tedy sím nějak polopaticky ten přínos pro MO, když napíšu např. 50 ks ouklejí 13-18 cm nebo 10 ježdíků??? Jakou mám jistotu, že ta MO vysadí např. alespoň 1 ks ostroretky a ne jenom karpoše, nebo nedej bože např. karasa stř., kaprovce aj. svinstvo.A co když budu psát ty někde rozlezlé američany ? To jako za ně dostane MO 21 Kč/ Kg a stejně vysadí karpoše 35-39 cm, větší sežerou nebo smění za ty malé.
PS: aby mne někdo nenapadal, bílou píšu všechnu, mimo ouklejí a těch ježdíků, střevliček.

Petrson - Profil | Po 10.10.2005 22:55:10

>> Pyzda > myslím, že kapr neuhynul kvůli zasakování, podle mě byl důvod jinde, třeba silné zranění už při záseku nebo byl ve slabší kondici a nezvládnul šok ze zdolání. K nechtěným úmrtím hold při rybařině občas dojde. Rozhodně jste ho ale neměli pouštět, pokud už v saku bylo vidět, že to asi nerozdejchá. Pak bych raději tolerovat, kdybyste jím někoho obdarovali, pokud ryby sami nejíte. Takže asi jste trochu pytlíci.
Myslím, že užívání prostorných saků a vezírů je příliš démonizováno orto-CR, pravda, ryba se může zranit, časté je hlavně třepení hřbetní ploutve, ale podle mě nejde o poškození takového rázu, že by z toho ryba hned "natahovala brka".

Pyzda | Po 3.10.2005 1:49:38

Milan600 : to jsme byli asi my. Čekali jsme, až vyjde slunko. Podložka to bohužel nezachránila. Kapr nám skoro vytuh a dýchání z úst do žáber nám přineslo pouze rýmu a kaprovi přijíci, myslím přejíce puštění , které náš Carp team odhlasoval po schválení zákona o odpadech. Řešili jsme, zda zakopat, nebo pustit. Jsa puštěn a umřiv, nebyl zapsán do úlovkového listu a to si Náš team doteď vyčítá. Jsme pytlíci a nebo pytláci?

Milan600 | Po 3.10.2005 0:04:23

Takovou situaci řešíme úplně jednoduše.Fotíme za každých podmínek.Ve tmě jsou fotky kolikrát lepší než za světla,no a pokud zapomeneš foťák doma tak máš smůlu.Letos se přihodilo mému parťákovi že neměl aparát sebou,ulovil v noci svůj osobák(18kg),a fotečku nemá, já jsem byl nemocnej takže jsem nemohl přijet.Nikdy do žádnýho vezírku nebo saku,nebo jak se tomu nadává žádnou rybu nedáváme,protože ani takový věci nemáme,stačí nám na měření a focení kvalitní podložky.Pak se nám taky nemůže stát to co se stalo nedávno na Labi u Kolína nějakejm rádoby "kaprařům",že tak dobře uchovávali velkého kapra na focení,že za pár hodin po vrácení do vody vyplaval mrtvej.

Pyzda | Út 13.9.2005 23:57:02

Petrson: Jako bych to psal sám. Není ale nic proti ničemu si zde o tom pohovořit. Mě podtext této otázky připadl, jako K70 č.2, protože když nám nevyšla K70 varianty č.1, Tak posílení a zdůvodnění převýsadby kapra zdůvodníme jinak...

Petrson - Profil | Út 13.9.2005 22:57:15

>> Pyzda, Richtřík > zapisuju poctivě každou šupinu odnesenou od vody, ale jak jsem nedávno zjistil při hovoru s jedním RS, který vidí do zákulisí zarybňování, ty statistiky nemá smysl moc přeceňovat. Protože se stejně zarybňuje ne tím, co vyplívá z ze statistik úlovkáčů, ale rybou, která je momentálně po ruce za dobrou cenu, tzn. např. místo násady lína se vysadí kapr, protože je levnější. Výsledkem je, že hospodáři zarybňují zcela podle své libovůle a zarybňovací plány jsou pro kočku. Např. mi objasnil, že lín na revírech, o jejichž zarybňování měl přehled, se vysadil asi tak z 20 %, kdežto kapr několikanásobně nad tento plán. A to nemluvím o bílé rybě, která se nenasazuje téměř vůbec, s výjimkou dobráka Hrajiho, který ji vysazuje nad rámec limitů (aspoň o jiných případech nevím).

Pyzda | Po 12.9.2005 21:47:45

xycht : je to úvaha, že pokud CaR budou zapisovat nejen kapry, ale i např sumce, které budou následně pouštět, tak právě u sumce může nastat jeho opětné zvýšené vysazování z důvodu chybných statistik. Naproti tomu je "bílá ryba" hubena nejen sumci a snědými rybáři a není téměř zapisována.

richtřík - Profil | So 10.9.2005 12:52:53

pyzda:bílou rybu zbožnˇuji,protože se u ní skvěle bavím.

richtřík - Profil | So 10.9.2005 10:38:52

Pyzda:já osobně píšu vše,co beru domů,pokud ovšem něco beru.Za téměř 30 let co chytám jsem ještě neviděl nikoho pustit chyceného sumce přes míru.Dále si myslím,že poměr zapsaných a puštěných ryb vůči chyceným a nenapsaným je 1:9,takže si nemyslím,že by to nějak ovlivnilo nasazování.Co se týče nepsaní bílé ryby,tak to je blbost těch co to nedělají.Co se týče vysazení sumců,tak to někteří hospodáři dělají schválně.:-))

xycht - Profil | So 10.9.2005 9:24:24

Pyzda: a co to má společnýho se sumcem? to jsem teda nepochopil

Pyzda | So 10.9.2005 8:22:56

richtřík : nezdá se ti, že revíry, kde je přemnožen sumec z důvodu nerozumného vysazování mimo plán, je potřeba vysazovat právě bílou rybu na úkor "ušlechtilých"?