Lov poblíž zakázaných úseků.

Taky se znepokojením sledujete, jak na revírech stále víc přibývá pásem nejrůznější ochrany? Ať již je k zákazu lovu na nejatraktivnějších místech zneužita jakákoliv záminka - "chovná pásma", v úsecích, kde v reálu nikdo nic nechová, "trdliště", na nichž ovšem zákaz platí celou sezónu, i mimo období tření, či "pásmo ochrany vodního ptactva" tam, kde není ani peříčko, protože kachny přece neomylně následují náše nástrahy a návnady. Myslím, že MO tato pásma zřizují na místech, kde se dá očekávat nejvíce záběrů, s cílem snížit výtěžnost revírů. Ale k jádru otázky - je možné, když stojím před hranicí zakázaného pásma, do těch míst nahazovat? Tj. stanoviště mám v místech, kde se lovit může, ale nástrahy spočívají v úseku, kde lovit je již zakázáno? Postihne mě RS, když shledá během kontroly tento způsob nastražení?
Autor diskuse: Petrson - Profil , 29.8.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Moravák - Profil | St 31.8.2005 16:15:01

Pokud budeš nahazovat do prostoru chráněného pásma, je to podle mě nedovolený odlov a jako RS bych tě přetáhl holí, protože tohle je prasárna. To, zda má vyhašování ochraných pásem nějaký kladný účinek je věcí jinou a z vlastní zkušenosti vím, že se proti vyhlášební takového území velmi těžko brání. Vzhledem k tomu, že jsou lidi devastátoři všeho, potřebovali by ještě mnohem více omezení. Možná se jednou dožijeme toho, že budeme muset chodit na ryby pouze v doprovodu RS, protože se takřka každý rybář čas od času prohřeší proti nějakému ustanovení. Zajímalo by mě, proč se tu nepíše o tom, že byl rybář u řeky jako z povídek Oty Pavla, kde si parádně zachytal a spokojeně odešel domů. Mnozí z nás si nedovedou vážit toho, že nás k té vodě vůbec někdo pustí a pořád vymýšlíme, jak se vším vyjebat.

hraji - Profil | St 31.8.2005 7:45:13

Petrson: proč se líni nevysazují, nebo zda se nevysazují neumím říct. Pokud vyjdu z informací z o plnění zarybňovací povinnosti u lína v MRS, kterou získáváme u každoročních prověrek hospodaření, vysazuje se lín v množství daném dektrety na revír. Je pravda že ne každá voda je pro ně úplně vhodná, ale například u nás žijí na řece a docela se jim daří.

Petrson - Profil | Út 30.8.2005 17:00:39

>> Hraji > dík, to je ono. Ještě mě napadlo, když jsme se dostali k zarybňování, proč se vysazuje docela málo línů? Myslím, že poptávka je velká, hodně rybářů si stěžuje, že je jich v revárech nedostatek. Vím, že na některých revírech jich je uspokojivé množství, já jsem jich třeba letos zachytal dost, ale docela mi trvalo, než jsem je objevil, a obrazně řečeno jsem na tom prochodil boty. Ale takové revíry jsou spíš výjimkami. Přitom mi lín nepříjde jako bůhvíjak náročná ryba, snad jen trochu na specifické prostředí, ale vyhovujících revírů je myslím dostatek (s bujnou vegetací a silnými nánosy). Tak nevím, vězí to v ceně násad, nechuti hospodářů se s líny piplat, když se asi rychle vychytají, nebo je to spojeno s nějakými problémy s umělým výtěrem? Díky.

XAXAP - Profil | Út 30.8.2005 16:30:33

sakra hraji, kdybys rekl driv, ze mas sekac na fototechniku, tak do tebe nereju a spis ti lezu do riti. Potrebuju obmenit a doplnit vybavu. Bych ti nemalou merou prispel na PO2 a 3 do te vasi schizobiotopicke reky :-)

hraji - Profil | Út 30.8.2005 16:29:08

Pyzda: jasně, u úlovků je to přímo ekonomický atentát na hospodaření, vše posuzovat dle ceny kapra. U nás se to neděje, protože si u nás nic nerefundujeme.

Pyzda | Út 30.8.2005 16:25:35

Hraji : Vyjasnili, ale to co píšeš Petrsonovi je o násadách, tam není spor. Teď jsme hovořili ale o úlovcích, kde se cena odvíjí od kg hmotnosti a ne od kusové, jako u násad a tam se cenové nůžky už pěkně otvírají.
Petrson: proto je to téma na diskusi. Ale jen těžko můžeš sledovat v účetnictví hodnotu ulovených ryb, tam ten oříšek není. Nad rámec se vysazuje pouze kapr, po kterém většina volá a každý ho umí vyprodukovat. Ostatní (dražší) ryby jsou v útlumu a samy si neporadí.

hraji - Profil | Út 30.8.2005 16:22:53

Petrson: my hospodaříme na řece, která má takový pstruhovo- lipanovo- parmovo- cejnový charakter, takže vysazujeme i cejna a dost se jich chytá, sami se ovšem asi nemnoží. Na rybníku je to s cejnem jasné, množí se jak cholera. A u plotice spíš doplňujeme stavy o novou krev, většinou se jedná o směs bílé ryby někde z výlovu chovných rybníků.
Konec konců podívej se na www.momrs.cz/brno3, tam je informací kupa

Petrson - Profil | Út 30.8.2005 16:19:12

>> Hraji > asi se to týká spíš ČRS, jak naťuknul Pyzda. S tím cejnem a ploticí je to zajímavé, já jsem si až donedávna myslel, že tyto ryby se vůbec nenasazují a k jejich reprodukci postačí samovýtěr. Dokonce jsem slyšel, že cejn se všude tak rozmnožil, protože se kdysi při nedostatku násad kapra nasazoval jako náhradní ryba. A právě kvůli následnému přemnožení se vysazovat přestal.

hraji - Profil | Út 30.8.2005 16:11:12

Pyzda: takže jsme si to vyjasnili a nejsme ve při

hraji - Profil | Út 30.8.2005 16:10:35

Petrson: nevím jak v ČRS, ale v MRS se cena násad neodvozuje od ceny kapra, ale každý rok se mezi hospodáři MO a produkčními organizacemi dohodne ceník násadových ryb, kde jsou uvedeny velikostní kategorie a u nich cena. tento ceník platí pro svaz (MRS) ale je možné nakoupit i ryby od jiného dodavatele mimo svaz za tržní ceny. My takto nakupujeme cejna i některé jiné ryby.

Petrson - Profil | Út 30.8.2005 16:04:42

>> Hraji, Pyzda > a nevíte, proč vládne tak zjednodušená praxe, pokud nevadí, že se vám do toho připletu? Myslel jsem, že zarybňovácí plány vymezují počty konkrétních druhů a nějak mi není jasné, proč se cena všech odvozuje od cen kapra, jestli jsem to teda pochopil dobře. Nebo je to jen v případech vysazovaných nad rámec plánů? ˇže by ČRS při podrobnější specifikaci a uvedení cen jiných druhů vzniknul neřešitelný účetní oříšek :-) ?

Pyzda | Út 30.8.2005 15:54:17

Hraji: a o tom jsem mnohokrát psal. Teď jsme si to konečně vyjasnili. Proto píšu, že neznám takové dobrodince, co za cenu kapra trvale mimo plán vysazují např. Po na MP, a je to opravdu škoda.

hraji - Profil | Út 30.8.2005 15:45:17

Pyzda: už je mi to jasné, píšeš o refundaci mezi jednotlivými územními svazy v ČRS. Ano tam to tak je. Já se nechal zmýlit těmi svazy a automaticky jse si dosadil ČRS a MRS, kde to neprobíhá.
Takže je to jasné. Proč ovšem používají cenu kapra ti asi neřekli. Pravděpodobně proto, že kapr tvoří největší objemy lovených ryb. Ale správné to asi není, zejména na mnohem vyšší cenu například násad dravců, o salmonidech ani nemluvě.

Pan Slamáček | Út 30.8.2005 15:42:53

jrs> Pan Nadrazeny zvani! chytas v miste kde je lovit povoleno. nahazujes kde je povoleno (pomyslna cara mezi brehy) tedy tim nic neporusujes. uzivatel reviru ti muze zakazat lovit ryby v urcitem miste z nejakeho duvodu, hned za ceduli ale ti uz nemuze branit lovit.

Pyzda | Út 30.8.2005 15:40:55

Hraji: Pro tvoji informaci se jedná o Statut celosvazového rybolovu, vydaný radou ČRS v kapitole VIII. - pravidla redistribuce CS rybolovu. Ano tato náhrada jde z m.j. z ceny povolenky, ale přes kg cenu kapra. Tuto informaci jsem si ověřil na ČRS.

hraji - Profil | Út 30.8.2005 15:25:52

Pyzda: o jaké refundaci za ulovené ryby mezi svazy prosím píšeš? Vím o hospodaření svazu dost, ale žádná refundace se nekoná. K náhradě za ulovené ryby slouží cena povolenky.

hraji - Profil | Út 30.8.2005 15:24:00

Pyzda: ano máme tam tyto ryby a mimo nich i 2000 ks lipana a mnoho dalších druhů ryb (namátkou pstruha duhového, ostroretku, parmu, podoustev, tlouště, jesena, lína, cejna, bílou rybu (většinou plotici) kapra a snad jsem na nic nezapomněl).
A až mě budou chtít poddaní svrhnout, tak to udělají, a já budu ve volném čase, který budu konečně mít, chodit na ryby, a bude mi neskonale svobodněji než teď.

Pyzda | Út 30.8.2005 15:22:17

Petrson : to už je lepčí. Pak by se ale musela změnit logika refundací za ulovené ryby mezi svazy. Cena by neměla být odvozena z levného kapra, protože opakovaně by jsi dosazovat např. Po memohl.

Pyzda | Út 30.8.2005 15:18:38

Hraji : A proč to děláš? Nebojíš se, že tě tvoji poddaní svrhnou z trůnu? Už ve středověku si poddaní vymiňovali, že budou mít k obědu lososy jen 3x týdně! Tenkrát byl podpultovka kapr. Vy máte v zarybňovacím plánu na MP revíru skutečně Po 2 a3 ?

Petrson - Profil | Út 30.8.2005 15:16:57

>> Pyzda > tak jsem možná slepej, ale nevím, co mi uniklo. Jasně, specifikovat předpisy, ale to je hodně obecné. V praxi by jakési hranice musely zůstat zachovány, protože řešit jinak rozlišení růz. způsobů lovu by asi nešlo. Jasně, stačily by k tomu hranice revírů, pouze by na všechny typy platila stejná povolenka, řekněmě za nějakou průměrnou nebo mírně zvýšenou cenu. S tím bych jedině souhlasil. Ale jakási diferenciace ve vysazování druhů by musela být zachována - asi těžko by to vedlo k vysazování PO na parmo - kaprové úseky a stojáky.

hraji - Profil | Út 30.8.2005 15:03:31

Pyzda: zase vedle chlape, pstruhy na MP vysazujeme za peníze vydřené ze sociálně slabých členů naší MO. Maliny nesbírám, to spíš foťáky, které vyměňuji za násadu Po2 a Po3+

Pyzda | Út 30.8.2005 14:50:19

Petrson: ty jsi XAXAPA nedočetl do koce....

Pyzda | Út 30.8.2005 14:47:41

XAXAP : V tomto s tebou musím souhlasit, ale praxe je taková, že pstruh potoční se dle plánů může vysazovat pouze v P revírech. Toto mě bylo sděleno při dotazu na ČRS. Jediný, koho znám, kdo vysazuje PO do MP je námi tolik kritizovaný Hraji, za peníze co vydělá z prodeje malin, medu a slaných buráků a snad proto jako jeden z mála levičáků propadl podnikání.

Petrson - Profil | Út 30.8.2005 14:35:29

>> XAXAP > to je rozhodně zajímavá myšlenka, ale má to háček: jak bys docílil, aby se lososovité ryby na bývalých P úsecích lovili sportovním stylem (muška, přívlač a ne třeba na žížalu), bez hranic mezi typy vod?

XAXAP - Profil | Út 30.8.2005 14:15:09

Pyzda: v prve rade je hrozna blbost samotne deleni na P a MP. Myslim, ze by stacilo se opravdu venovat konkretnim vodam a pripadne specifikovat predpisy a v ramci nich kuprikladu specifikovat zpusoby lovu. Svaz by ale prisel o lukrativni byznys.

Pyzda | Út 30.8.2005 14:02:41

medvěd: Sousloví "pomatení ochránci PO" jsem použil po přečtení diskuse na www.chytej, ale i na základě příspěvků v některých diskusích na této adrese. Pokud jsi tuto diskusi nečetl, tak tam všichni lov pstruha na živočišnou nástrahu na MP silně kritizují. Jistý šéf rybářské cestovní kanceláře tam označil rybáře lovící na MP na červa za prasata. Takovéto lidi označuji za pomatence, protože ochrana musí být vyvážena vysazováním a pouze ochrana nemůže být samospasitelná. Jinak naprosto souhlasím s tebou , že na úsecích MP sousedících s P revíry je většinou obsádka ryb lepší. Ale není to divné? Proto si už několik let neberu P povolenku.

šeptal - Profil | Út 30.8.2005 11:43:46

XAXAP: Já tě nezkoušel, jen jsem uved vyšší moc. Ale dávám ti za pravdu, že je na lovícím, jestli chce podstoupit riziko plynoucí z porušení. Finito.