Ničení monofilu v očkách prutu.

Vlastním dva feederové pruty od jednoho výrobce.Na jednom je opotřebení monofilu normální, na druhém extrémní.Donutilo mě to vzít lupu a hledat.Našel jsem podle mého soudu důvod.Vložky oček mají většinou stejný profil.Je to kruh s vnitřní ploškou po které běhá monofil nebo pletenka - budu zjednodušeně psát šňůra - a teď podle mne záleží na pstavení očka.Na starších Sportexech jsou důsledně očka postavena tak aby ploška byla souběžně se šňůrou.Na kaprových Damech střední třídy také.Na většině - cca 10 - prutech v cenové relaci 1500 - 2500 Kč - feedery, vláčáky, matchky a pod. již to není tak. Zmíněné feedery mají očka různě sklopená - není to používáním - a tím nastává problém se samočištěním.Usazuje se zde bláto - samozřejmé je že obsahuje písek.Dokonce se mi jeví několik oček, že mají střed plošky mírně prohnutý.Kraje jsou oleštěny,ve středu sedí pruh téměř neodstranitelné usazeniny. Sdělte prosím své zkušenosti - pravidelně čistit - připadal bych si jako trouba, nějak přihnout očka - to se bojím, nebo je to vada výroby?
Autor diskuse: Kutil - , 18.7.2005 feeder - náčiní, doplňky

Kutil | Pá 22.7.2005 18:01:17

MM - dyť jo - dokonce můžu posloužit oleštěnými oběma hranami - ten čeština dostává zase na ten tlama - a mezi nimi sedí to hnědé něco - už vidím jak mi místní rýpalové radí co to určitě je - tak to vidím, že to je hranice, co jsem ještě schopen pochopit.Taky jsem podezříval že to vzniká v protilehlé části očka při hodu, podezříval jsem i náš za státní peníze vybagrovaný rybník - ostré kameny a mimořádný výskyt jemného písku ve vodě, pak podezřívám sebe a okolní nepřející rybáře, a pro sebe jsem to uzavřel že budu častěji čistit zde doporučenými způsoby očka.Souhlas - je to pár posledních metrů - kolikrát již utržených - když už se to skřípění nedá poslouchat.

Martin M. - Profil | St 20.7.2005 21:54:09

To muze mit za nasledek, ze prvnich par metru vlasce nad olovem se nejdrive zkrouti a znici.

Martin M. - Profil | St 20.7.2005 21:51:21

Kutil> take muze byt druha moznost - ocko je nasazeno spravne (rovne), ale pri vetsi se vyhne a jde to pred spinavou hranu. Podivej na to me ocko, je rovne a ma zretelne vylestenu predni hranu, pres kterou to jde pri zatizeni. A jeste dalsi vec - pri nahazovani kdyz drzis prut nad hlavou, tak vlasec neni na spodni strane ocka, ale na horni, kde je jeste vice nevylesteneho bordelu!

Kutil | St 20.7.2005 21:43:56

MM - jenže to právě - že by se tažením ryby očka srovnala - podle mého pozorování nefunguje.Na mediu chytám celkem běžně kapříky 1 až 2,5 Kg a ten buršus mi tam zůstával.Já se jen po celou dobu snažím vyslovit názor - jestliže očka svou konstrukcí nebo náklonem umožňují ukládání sedimentů z vody, tak je možné že právě při větší rybě - jiný nežli běžný úhel při zdolávání nejčastější váhové kategorie má vliv na - například větší odpor oček, nebo opotřebení šňůry. No to ale už zabíhám do spekulací určených spíše šťouralům jako jsem já.Takže uberu.

Martin M. - Profil | St 20.7.2005 21:12:07

Tak jsem tam prece jen skocil - toto je ocko z feederu shimano technium :-(

Martin M. - Profil | St 20.7.2005 21:03:01

Mirek Saf.> nechce se mi do sklepa za prutama :-) ale rekl bych, ze vsechny me pruty tam maji tu hranu na ockach. Jestli je ocko vyhnute bych neresil, protoze pri zdolavani ci nahazovani se stejne vyhne kazde .. teda kazde jednonozkove.

Kutil | St 20.7.2005 18:35:16

Na všem co čtu, něco je, mi nejvíc vadí když ploška není rovnoběžná se šňůrou - většinou tím, že očko je naklopené dopředu nebo dozadu, tím vznikne nepatrný úhel a na něm se mi uložila skládka pískobordelhumusu.Študoval jsem to podrobně lupou, dokonce jak jsem psal, u dvou oček byly oleštěné hrany, a ve středu seděl pískový šmirgl.Bude nutno opravdu se semo tamo na očka zblízka podívat a systemem MM nebo kutil počistit.
MM - také to nevím, ale myslím že výrobně bych viděl lépe - jednodušeji - zaleštění - ve formách plošku, nežli polokulovitý tvar.

brach - Profil | St 20.7.2005 12:14:04

Jakube - to jsi nezvládl:-))

Jakub - Profil | St 20.7.2005 9:28:21

Mirek Saf. : Čím menší plocha dotyku, tím menší tření a tím i menší opotřebení.
Nejsem si tak jist. Prubni si navíjet vlasec přes hranu nože = hodně malá plocha dotyku.

Mirek Saf. - Profil | St 20.7.2005 7:58:39

Patan : proč myslíš? Čím menší plocha dotyku, tím menší tření a tím i menší opotřebení. Předpoklad, že tlak se rozloží na větší plochu platí jen pro statický tlak, vlasec se ale opotřebuje když ho navíjíš.
MM : máš zkušenost s top modely od Shimana ( feeder, match ). Ty mají stejná očka tedy s rovnou ploškou a různě prohnutá ?

Patan - Profil | St 20.7.2005 0:26:54

Chlapi nebude to tim , ze cim mensi dotykova ploska mezi vlascem a ockem, tim drivjejsi opotrebeni ? A proc hranky? Urcite jste si vsimli jak krasne cisti vlasec ci snuru od necistot (trava apod.), shrnuje travu az po prvni uzel. Pak se to chova jak s pulkulatyma ockama, proto treba ocka sem tam cistit aby plnily svou funkci dobre:-)

Orion | Út 19.7.2005 23:23:26

Tohle mne docela dostalo.Docela jsem nad tím koumal proč ty hrany a pokaždé jsem došel knázoru že je to jen na škodu a nebo nějakej šmejd?

Martin M. - Profil | Út 19.7.2005 22:32:44

kutil> jestli je nejaky duvod, proc to delaji hranate, tak jsem na nej doposud neprisel :-(

Kutil | Út 19.7.2005 13:49:02

Jaroslav - kdyby ta očka co mám na feederech měla vnitřní profil polokouli, tak bych tu otázku nemusel dávat, bylo by to vynikající, to ti jen závidím, zatím jen skřípu zuby, když slyším jak skřípe ten načatý docela drahý mnofil.
MM - to je možná lepší nežli ta sirka. Holt semo tamo budeme muset ta očka vyčistit - jenže - nejlepší je věc, co nepotřebuje údržbu a to je ten vnitřní polokulovitý povrch.

Jaroslav - Profil | Út 19.7.2005 12:53:00

Kutil na druhom feedri ktory som si prestaval z 3 dielneho laminatu som pouzil dvojnozickove ocka ( ako pise MM) a tam je to v pohode resp. vnutorna vypln tych ociek nie je plocha ako u Trabuca ale polgulata, zatial sa tam ziadna spina neusadzuje ale fachci len cca 1 mesiec.

Martin M. - Profil | Po 18.7.2005 19:22:37

Kutil: pravdu dis, ja osobne uz si budu snazit vyhybat jednonozickovym ockam, protoze tam to hrozi vice.
Ocka cistim silnejsim provazkem namocenym v jarove vode.

Kutil | Po 18.7.2005 18:24:58

Feeder - to si presne vystihol - ozaj pri tých inako zauhlenych - dál ten můj pokus jazykový nevede - se stane že šňůra - při té změně úhlu půjde po těch brousicích zapečeninách.
Jo - sednul jsem, naslinil sirku a vyleštil všechna očka.Točením - posunem jak se dalo.Asi to bude chtít často - alespoň jednou za dva měsíce.To ale vůbec neznamená že by to bylo v rychtyku - na té geometrii oček něco bude.

Jaroslav - Profil | Po 18.7.2005 15:45:58

Je pravdou ze na mojom Trabucu som si to vsimol tiez, hlavne na hornom diely teda najtensom a tiez na spicke su ocka vyhnute pod uhlom dopredu, tym padom vlasec sa odiera len o hranu vyplne a ten "bordel" sa tam fakt usadzuje.
Mam ale pocit ze pri zatazeni pruta pri zdolavani povedzme priemernej a tazsej ryby sa tak nedeje predsa sa ten uhol malinko meni ale je to len moj nazor resp. utecha.
Raz za cas ale ocka vyčistim vlaznou mydlovou vodou a hubou oplachnem a dej sa vola bozia!

Feeder - Profil | Po 18.7.2005 1:49:08

Ja mam feederove udice 2,obe od Mikada a takovy problem nemam,ani jsem nikdy ocka necistil a to chytam temer kazdy den,ale na tom,co rikas asi neco bude,myslim,ze pokud se ti na strunu nalepi treba pisek,tak pak pravdepodobne dochazi k poskozovani ocek a nasledne vlasce.