Návazce

Používáte na výrobu návazců pro lov na položenou monofil nebo pletenku?Co se Vám nejvíce osvědčilo?Jakou pletenku pro plovucí nástrahu a jakou pro neplovoucí?Máte někdo zkušenosti s prodávanými návazci?Díky za odpovědi.
Autor diskuse: švec - Profil , 22.6.2005 kaprařina - náčiní, doplňky

jepice.cz - Profil | Út 28.6.2005 13:42:48

švec- jak kdy. na vetsi ryby je podle me jistejsi pletenka a na mensi monofil. a jakej navazec pro potapivou a plovouci nastrahu? tak tady je to jedno, ale pletenka se pomalu potapi takze tu bych dal na plovouci nastrahu.

Macros | Út 28.6.2005 13:02:55

¨neříkám ,že to je špice ale celkem slušné a nehoním se za novinkami není na to čas.. Pa Mardo

Marda - Profil | Út 28.6.2005 11:23:36

Macros> Taky jsem už whiplash několikrát zkoušel nejen jako šokovku, ale i jako návazec a musím ti dát za pravdu, je to celkem dobrá volba :)

Milda | Út 28.6.2005 10:35:09

vectif:Upřímně řečeno,Stealth skin mě taky nijak nepřesvědčil,navíc je vzlínavější než Camo skin.Místo Stealthu používám již zmiňovaný Ballistic(je mnohem odolnější a má podobnou barevnou kamufláž,je taky tmavý,kdežto Camo skin je pískově žlutý).Jinak z nepotahovanych šňůrek(používám je vyjímečně)se mi osvědčil náš výrobek HT,docela dost vydrží a za tu cenu je vynikající.

Macros | Út 28.6.2005 7:03:36

n evím jak Vy ale já již dlouho leta používám Berkley Whiplash a dobrý akorát teda občas se musí člověk dávat opozor na zapletení jinak dobrý.

m.kindl - Profil | Po 27.6.2005 23:10:31

Marda : Upřímně řečeno mě ani nenapadlo pevnost zkoušet.Herculine heavy na 9 kg mi spolehlivě udržela maximální tah prutů 2,5 lbs.Možná že kryston je lepší,ale podle mne není lepší o to,o kolik je taky dražší.A o tom to asi je :-)

Pavel P. | Po 27.6.2005 18:18:12

Kdysi se začínalo s Dacronem a podobnými šňůrkami /Corastrong apod./ a řekl bych, že ty ryby berou nebo neberou pořád nějak stejně.Ale jsem stejný blázen a reklama mě ovládá, takže zkouším kdeco.S čím jsem dost spokojen, tak s Carp Braid Loaded.Krásně se položí na dno a má docela dobré maskování.Nyní zkouším Hemingwayku a ta se zatím jeví dost slušně.V N.Jičíně jsem dal za metr 3,50.To je trošku rozdíl oproti Krystonům.

Marda - Profil | Po 27.6.2005 18:17:30

Martin M> A je taky tvoje tenká feederová šňůra po namočení taky tak jemná, jako návazcové šňůrky? Konkrétně Merlin, nebo Supernova? Jestli jo, napiš jakou používáš.

Marda - Profil | Po 27.6.2005 18:15:13

m.kindl: A zkoušel jsi někdy nosnost vlasce nebo pletenky na váze? Konkrétně šňůrky Sufix mi na váze praskaly při zatížení o 1/3 menším, než je udávaná nosnost (nejméně vydržel Magican, zkoušel jsem pak ještě Herculine Heavy a Silky Soft). Kryston praskal při zatížení o 1/5 menším, než je udáváno na obalech....
Jediné šňůrky, které vždy vydržely tolik co je na obale jsou jakékoliv variace na Multistrand od různých výrobců... Ale ty se podle mě nedají vůbec používat, protože jsou po 1 náhozu plné bahna a tlejících rostlin.

m.kindl - Profil | Po 27.6.2005 14:47:16

Vectif : To je zvláštní,já mám vlasec na 9 kg,pletenku na 9 kg a pokaždé jsem utrhnul vlasec.

vectif - Profil | Po 27.6.2005 14:02:50

Milda : mrknu na to, ale veškeré sufixy, které jsem měl do teď možnost otestovat nesplňovaly udávanou pevnost, tudíž ve mně vzbudily trochu nedůvěry. zůstal mi tuším zelený Stealth Skin (možná kecám, že se tak jmenuje) a ten je podle mého názoru úplně na nic.

Martin M. - Profil | Ne 26.6.2005 23:49:12

Ja jako "lovec malych kapru" mam takovou zkusenost, ze s obycejnou pletankou typu hemingway mam nekolikanasobne vice zaberu nez na jakoukoliv specialni navazcovou pletenku typu Merlin. Mozna na velke kapry to bude jine. I ja tam dam nejakou "profi", kdyz jdu nekam vylozene na vetsi kapry, ale to je spise proto, ze podleham reklame ;-) Mne pripadne, ze vsechny ty kaprove pletenky jsou strasne tluste, silnejsi nez 40kg snury na sumce. Mam na civce pletenku na feeder s nosnosti asi 5kg a ta je tak 5x tenci nez navazcovy sufix na stejnou nosnost.

willIam - Profil | Ne 26.6.2005 23:36:38

Používám jedině pletenku převážne od firmy Kriston ale třeba i Carp Braid od Semy neni špatný. Nejčastěji používám Merlin od Kristonu na 15lb na potápivé a Snake skin od Kristonu na plovoucí. Aco se týče kupovaných návazců tak bych jim moc neveřil co se týče návazců věřim akorat sobě!

m.kindl - Profil | Ne 26.6.2005 22:00:15

V současné době používám pouze jednu jedinou šňůrku a to Herculine heavy od Sufixu,je potápivá,jemná a za super cenu.

Milda | Pá 24.6.2005 22:15:39

Marda,vectif:Kryston je zbytečně předražený,hlavně Super mantis.Levnější a daleko odolnější je Camo Skin od Sufixu nebo absolutně nejodolnější šňůrka,co jsem kdy otestoval,je Ballistic od Sufixu.

vectif - Profil | Čt 23.6.2005 13:09:54

Souhlasím s klukama. Osobně již třetí sezónu používám výhradně Super mantis gold a jsem maximálně spokojen. Používám ho na odhoz i na zavážku. když jsem to kupoval poprvé, v krámě mi tvrdili, že je na to méně záběrů, než třeba na merlin atd..je to blbost. vydrží hodně, letos jsem ho používal i na Mlýnech, dalo se to, ale vzhledem k množství bordelu na dně bych specielně na tuto vodu příště použil Quicksilver. Parkrát jsem musel návazec po vyproštění udice měnit neboť se na několika místech strhla povrchová vrstva.

Marda - Profil | St 22.6.2005 16:38:03

No s Andym souhlasim v tom, že neřešim na co je která pletenka určená podle plavání či neplavání, ale spíš podle náchylnosti k oděru. Na Kryston nedám dopustit a používám Supernova, Merlin a Quick silver. Ještě pak nějaké náhražky potažených šňůrek pokud nahazuji - aby se montáž nemotala, ale brzy taky koupim Kryston. Je to jediná značka, která mi při vlastnim testování na váze vydržela oproti udávaným hodnotám od výrobce nejvíc...

Andy - Profil | St 22.6.2005 9:54:23

Při lovu ve hloubkách více než 2 m používám ve většině případech pletenku, není tolik náchylná na oděr, je měkká a umožňuje tedy přirozenější chování nástrahy, pokud kapr jenom ochutnává a převaluje nástrahu na dně. Také si myslím, že ve větších hloubkách pletenka stejně není vidět. Při chytání v mělčí a čisté vodě používám raději monofil nebo alespoň použiji pletenku podobnou barvě dna.

Dříve poblázněn různými rybářskými časopisy jsem si nakoupil 4 pletenky od firmy Kreston pro různé situace:
Quick Silver - kevralová do mušlového pole
Merlin - leží na dně a kopíruje ho
Silkworm - nadnáší se nade dnem
Super Nova - použítí do travin, funguje jako kosa
Nakonec to dopadlo tak, že je nosím ve své výbavě, ale použil jsem je minimálně. Spiše používám levnější pletenky a nevolím různé druhy podle plovoucí nebo neplovoucí nástrahy. Také by mě zajímalo, zda to někdo dělá a jak se to projeví na četnosti záběrů.

Hotové návazce jsem koupil pouze jednou od firmy Sema, ale jinak je nekupuji, protože vždycky když jsem je chtěl koupit, tak mi nevyhovovala délka návazce nebo velikost háčků. Většinou si je raději naváži sám.