aký je váš názor ohľadne kupované versus domáce boilies?

Jeden obchodník sa totižto nechal počuť, vraj komerčné - kupované boilies je len obyčajná múka s arómou a farbivom (a konzervačnými látkami). Vraj ich nutričná hodnota za veľa nestojí...
Zato boilies z vlastného rollbalu je omnoho viac zaujímavejšie. (vraj uz len ak do zmesi pridám nejaké tie pomleté semená a pod.)
Autor diskuse: grafi - Profil , 14.6.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Milda | Čt 16.6.2005 15:23:49

grafi:Bylo to už několikrát psáno,na krátké výpravy nemá cenu brát nějaké HNV nebo HP boilies,tady jde spíš o to nějak kapra zaujmout,čili přehnaně řečeno stačí boilies z mouky,vajec a nejdůležitější součást je esence.Já na krátké výpravy používám převážně kupované boilies,které jen v případě nezájmu ryb nadipuju.Naopak na delší výpravy anebo na vodě,kterou navštěvuju velmi pravidelně,používám vlastní boilies s vysokou výživnou hodnotou.Nevýhodou kupovaných je,že nevíš,z čeho jsou vyrobené,mám tušení,že snad SBS to na obalech uvádí,ale nevím,jestli na všech druzích boilies.

marsip | Čt 16.6.2005 14:02:24

Záleží na výrobci. Kolikrát stačí kuličku rozpůlit a na první pohled se dá rozpoznat kvalita. Sám si míchám, sám si koulím, sám si vařím. Sice je to pracnější, ale zase ušetřím ňákou tu grešli a nemusím řešit zda to někdo wošidil. :o))

Groow | Čt 16.6.2005 13:52:03

Určitě radší používám domácí vyrobky své než kupované. Požná to je i tím, že moc nemusím komerci. Ale je tady to jedno velký ALE. Dneska se opravdu do boilie davají takové komponenty, který opravdu nemají smysl. Převážně to je reklamní tahák. Už jen selským rozumem je jasný, že pokud jedu někam na kapry na víkend nebo na tejden tak proč podstrkávat kaprum boilies s přídavkem betainu atd... . Za ten čas co kapři budou tyto boilies konzumovat, tak určitě jej nepříjmou jako 100% prospěšnou potravu. Důležitý je aby jim to šmakovalo tj. trefit se jim do chuti. Pokud se někdo snaží kapry vykrmit za co nejmenší jednotku času tak ať se radši věnuje chovu kaprů, ale nechytáje. Situace je ovšem jiná ldyž si kaprář zakládá lovné místo pěkně od zimy. To je něco jiného pak to má smysl. To už jsem trochu odbočil. Takže GRAFI záleží na tom od jaký firmy koule kupuješ. Pokud to jsou nějaký co se válej na poličkách některých ryb. prodejen tak to je totální 50/50 + totální chemie jako aroma. Pokud je na tom napsána rybí moučka tak je to taky 50/50(nějaká přepálená ryb. moučka/ sojová mouka). Pokud jsi chtěl poradit jestli koulet doma nebo kupovat. Tak určitě si je koulej doma budeš z toho mít i lepší pocit když něco vymyslíš a kapři se z roho budou moci zbláznit.

kaprhans - Profil | St 15.6.2005 20:56:40

Ado : STano Rafaj rika v kazdem clanku Tutti-Fruti od Richwort me nikdy nezklame:-)

Ado - Profil | St 15.6.2005 20:04:03

Boilie typu EURO su boilie 50/50 to je polovica balastne latky a druha je aj s vyzivnou hodnotou. Proste obycajny shit. Ak sa vsak spravne pouzije, tak chyta aj to pekne. Kapor si pri dostatku prirodzenej potravy velni nevsima vyzivnu hodnotu, vecsinou je to chut na ktoru sa zamera.

Ado - Profil | St 15.6.2005 20:01:27

Moj nazor sa stotoznuje s nazorom obchodnika, len pridavam, ze aj v obchode sa najdu boilie kvalitne, no neumerne drahe.

Cucák - Profil | St 15.6.2005 11:46:46

Grafi : Hotový boilies se nedá paušalizovat, většina asi opravdu budou obarvený mouky ale některý by dle informací výrobců měli být na nutričně kvalitním základě. Souhlasím s tím co bylo napsáno níže a sám taky dávám přednost hotovkám při krátkých výpravách ( víkend, přes noc ). Když chci použít hotovku, tak používám euro boilie od Richworth, přestože si myslím, že právě tyto koule jsou vyrobeny z obarvené a ovoněné hmoty typu mouka.

m.kindl - Profil | Út 14.6.2005 22:03:13

Honza M : Souhlasím s tebou.Nejde jen tak rozdělit na hotové a domácí.Např. Nutra má rybí boilie z rybích mouček,betain řasy atd.Naopak nějaká mosela je sice taky ryba,ale je to mouka ovoněná rybou.Domácí boilie je taky rozpětí financí od pár korun dopár stovek.Výhoda domácího boilie je především v jeho přizpůsobení daným podmínkám.

Honza M - Profil | Út 14.6.2005 21:49:13

Určitě dají pomleta semena rybě víc nežli obarvená mouka, na to se shodnou všichni... Pravdou taky je, že už mnohokrát se mi stalo, že ryby braly radši tyto obarvené mouky typu Mosella, Top Secret nežli "kvalitnější domácí". Osobně nevěřím, že má smysl na víkendovou výpravu kuchtit extra kvalitní koule, kvalitě dávám přednost hlavně při delších výpravách. Na krátké výpravy sázím hlavně na kvalitní aroma... Možná že mě za můj výrok spousty lidí sežere nebo nebude souhlasit, ovšem mé zkušenosti jsou takové jaké jsou :o)

Pavel P. | Út 14.6.2005 14:30:26

No jenom nějaká pomletá semena ti nutriční hodnotu bojlí příliš nezvednou.Bude to chtít nějaké dražší přísady, i když je několik málo dnů v roce, kdy berou spíše to bojlí 50/50, tedy ze dvou tří mouk.Pokud si budu vyrábět vlastní bojlí,pak určitě budu chtít,aby ty koule byly pro kapry přítažlivější a přidám do nich třeba betain,GLM,rybí moučku apod.