Dlaňový test - je opravdu určující pro správnost práce návazce?

Chtěl bych se zeptat kaprařů,kteří zkouší účinnost svých montáží tzn. dlaňovým testem,zda-li vám tento test funguje nebo ne?Jde o to,že montáže se mi zdají navázány naprosto v pořádku,ale v dlani mi to jaksi nefunguje.Pokud zatáhnu za montáž přes prst,je vše v pořádku a v 8 případech z 10-ti se háček stočí a zabodne.Test přes prst však zavrhuje Tim Paisley ve své knížce,že směrodatné je,aby se háček otáčel a zabodával tažením přes dlaň.Nevím proč,ale mě tohle jaksi nefunguje.Táhnu pomalu nebo i rychleji za šňůrku a háček s bojlím mi jede po dlani stále ve stejném směru.Dělám něco špatně?Vám tento test funguje spolehlivě?Používám většinou kvalitní háčky s očkem dovnitř a nezapichují se ani úplně nové,tak nevím!Máte podobné zkušenosti nebo vám to funguje?Kde by mohla být chyba /velikost bojlí k háčku/?Používám v drtivé většině bojlí 16-18 s háčkem č. 6 /Nash,Ashima/.Díky za každý rozumný názor.
Autor diskuse: Pavel P. - , 2.6.2005 kaprařina - náčiní, doplňky

m.kindl - Profil | Po 13.6.2005 19:21:55

Milda :Je to jak říkáš,třeba Andy Little tam poukazuje na pruty na velmi daleké hody které mají 2,1/4 lbs.To by v té době asi čuměl na co se bude v budoucnu chytat :-)ale je fakt,že pro mě to byla průkopnická kniha.Dnešní knihy jsou všechny na jedno brdo a vlastně jen demonstrují poslední novinky na nejtěžších anglických jezerech,myslím že nás tímhle zatím krmit nemusí.

Milda | Po 13.6.2005 16:58:12

m.kindl:Ti z nás,kdo začínali s lovem kapra na boilies už před pár lety,tak to asi pro 95% byla první publikace,která se nám dostala do rukou.Já ji nehaním,člověk to musí brát s odstupem času a tehdy to byla skutečně bomba,to se nedá popřít.Ahoj.

Klikař - Profil | Ne 12.6.2005 22:08:17

m.kindl - ® Praha 3 stav se,tel v karte

m.kindl - Profil | Ne 12.6.2005 21:20:30

Milda:Ano,dnes už v ní není nic zajímavého.Ale když tahle kniha vyšla byla to pro mě bomba,už jen proto že nic jiného tady nebylo.Měli jsme sice moselu ale co dál ?Kolik vnadit,z čeho vařit boilie a jaké ?PVA systémy,uzly libráž,celkově náčiní atd...Mohl jsem alespoň někomu říct aby mi přivezl to a to.Tahle kniha pro mě byla první odborná literatura a ty další už jsou jen lehkým zdrojem inspirací.

Milda | Ne 12.6.2005 13:43:58

m.kindl:já nejvíc důvěřuju sám sobě.Tu knížku jsem samozřejmě od Andyho Littlea četl už před pár lety,ale upřímně-až na pár světlých okamžiků tam není nic zajímavého.

m.kindl - Profil | So 11.6.2005 18:14:50

Milda : Samozřejmě že Paisley ví o čem mluví.Už Andy Little v knize která u nás vyšla před víc než desti lety to uvádí.Měl bys víc důvěřovat ostříleným kaprařům než teoretikům.

carlos - Profil | So 11.6.2005 10:57:38

snobacek - ® ,Milda : pánové, opravdu hodnotné rady k tématu tady uvádíte, jen co je pravda.

snobacek | So 11.6.2005 10:54:14

jenze si uvedom ty prijmy z fotek svetovyho rekordu ......

Milda | So 11.6.2005 10:49:23

Snobacek:no jo,jenže to by mě např.1km toho camo skinu vyšel na 39000kč a tj.,jak jistě sám uznáš,nezanedbatelná částka.Ale kdybys přispěl(třeba 38990kč),tak neváhám....:-)))Měj se.

snobacek | So 11.6.2005 10:44:52

zavolej si do sufixu a garantuju ti ze ti to poslou i rekomando :-)

Milda | So 11.6.2005 10:43:34

Snobacek:Čéče,ty jsi génius!Jen asi bude problém sehnat 1km potahované šňůrky,já totiž jiné,než potahované,nepoužívám.:-)))

snobacek | Pá 10.6.2005 23:01:33

zkus dat kouli 1 km od hacku a to teprve bude kapr :-)))

Milda | Pá 10.6.2005 19:56:19

4all:Zrovna včera jsem experimentoval s délkou vlasového přívěsu,použitá nástraha boilies sýr 18mm(neplovoucí),háčky "gamáče"vel.2,návazce délky 30cm-ztužená šňůrka Sufix Camo Skin,v oblasti vlasového přívěsu ztažená,pevná montáž,obrtlík klasicky vtisklý do olova.Oba pruty jsem měl totožně přichystané,až na to,že na jednom jsem se mi boilies
dotýkalo obloučku a na druhém bylo cca.1cm od obloučku vzdálené.Na to s kratším přívěsem jsem neregistroval žádný záběr,s přívěsem 1cm od obloučku jsem chytl 3.kapry(lysec 64cm a šupináče 64 a 71cm)a ještě jsem díky vlastní chybě o jednoho kapra přišel.Oba pruty jsem nastražoval shválně vedle sebe.Tak asi Tim Paisley ví,o čem píše,když doporučuje nastražovat boilie aspoň 1cm od obloučku,ale taky to može být příště třeba úplně naopak,je třeba to ještě pořádně proexperimentovat.Už to tu z části nakousl MM-kapří tlama u větších jedinců je velká a když si dá člověk do souvislosti pár věcí,tak když nasaje kapr boilie vzdálené od obloučku aspoň ten 1cm, tak mu v té tlamě vytvoří vlasový přívěs s háčkem daleko lepší úhel,který svírá s návazcem,pro zaseknutí kapra.Tak mi vychází,že čím většího kapra chcu chytit,tak tím větší dám vzdálenost boilie od háčku,ale je to jen úvaha,kterou musím prozkoušet.Zkusím umístit boilie třeba na jednom 3cm a na druhém 5cm od obloučku a pak poreferuju,jak jsem byl úspěšný.Ono asi opravdu mnohdy ochutnává naše boilie pěkný kapr,aniž to registrujeme.

MatesJ - Profil | Pá 10.6.2005 16:45:33

Mel sem s tim take problemy,ale po precteni knihy od Tima,Jak chytit kapra j,sem to zakapl (jak to presne popisuje Tim)u hacku asi pul cm sekundacem a hacek se ted dokonale staci,pouzivam ashimy a gamakatsu

Mirek S - Profil | Čt 9.6.2005 14:30:55

snobacek > Pokud myslíme oba rotaci háčku okolo osy ramínka, aby byl špičkou dolů a zachytil se o spodní pysk, tak tam jde hlavně o to, aby se už při nadzvednutí ze dna za kouli otočil špičkou dolů. A měl by tak zůstat i při pokusu o vyplivnutí. To se asi dlaňovým testem nedá simulovat, ten slouží jen k otestování schopnosti háčku, otočit se špičkou k hraně, přes kterou je návazec tažený. A to je ve vodě jen v případě, že kapr jede pryč a tah je od olova. Pokud je na místě a jen nasává a vyplivuje, tak se vliv vyvedení návazce od očka tolik neuplatní.

Marda > Myslím, že vlas by měl být co nejměkčí, aby se dobře ohýbal a kroutil, pak je háček dost volně uchycený, aby se mohl otočit špičkou dolů, ale musí být taky uchycený ve správném místě, asi v úrovni špičky.

rangemaster - Profil | Út 7.6.2005 16:11:36

Já taky dřív používal na vlasový přívěs jiný materiál než na samotný návazec, ale nemyslím si, že by to mělo nějaký vliv na počet záběrů nebo na množství zdolaných ryb. Hlavní je podle mě důvěra ve všechno co dělám.

Marda - Profil | Út 7.6.2005 15:58:46

Mirek S.: Souhlasim s tím, že háček musí být vyvážený a v té souvislosti mě napadá zamyslet se nad materiálem použitým pro vlasový přívěs. Dříve (když jsem ještě neznal bezuzlák) jsem pro vlas používal velmi tenkou pletenku cca 3kg a měl jsem poměrně dost záběrů i na háčky, které bych dnes už nepoužil... taky jsem vlas zpočátku vázal do obloučku... no začátky. S bezuzlovym vázáním jsem si asi z lenosti zvykl dělat vlasový přívěs z konce pletenky použité pro návazec. Napadá mě otázka jestli někdo používáte tenčí materiály na vlas než na návazec... No a každopádně to zase vyzkouším, když mě to teď takhle napadlo.
Snobáček: Já nevim, ale dlaňový test dělám vždy jen bez boilie, protože tam je potřeba zjistit jak máš háček navázaný a jak se bude chovat v případě že se sune šňůrka a ramínko v tlamce kapra. To co tam navíc dělá kulička (v tlamce při nasávání a vyplivávání) podle mě nejde v dlani absolutně nijak nasimulovat.

snobacek | Út 7.6.2005 14:38:15

Mirek S -mam dojem ze jsi malinko vedle. koule je tam zrovna dulezita protoze hacek se ma otocit pri vyplivovani nebo pri odjezdu kapra a ne pri nasati

Mirek S - Profil | Út 7.6.2005 13:39:10

M.M. > Máš asi pravdu, ten dlaňový test ukáže jen význam vyvedení návazce od očka háčku. Myslím, že navázané boili to může jen zkreslit. Ve vodě to je totiž právě naopak, kapr to nasává za kouli (koule tedy na háček vahou nepůsobí) a háček je zvedaný za vlas , v tu chvíli se má otočit špičkou dolů (důležité by tedy mělo být vyvážení háčku). To se ale na suchu moc otestovat nedá. A vlivů na zachycení špičky v tlamě je podstatně víc. Asi nejdůležitější je tvar háčku (uhel špičky k ramínku) , hlavně orlí drápek dost sníží úspěšnost. Další věc je ostrost, i nový háček (Owner, VMC, Ashima) se např. nezachytí na nehtu a to ukazuje na dost špatnou špičku.

Martin M. - Profil | Út 7.6.2005 12:12:26

Honzas> Jsem stejneho nazoru. A taky si myslim, ze slusne vychovany kapr nezvyka s otevrenou pusou :-)

Honzas - Profil | Út 7.6.2005 12:08:01

Myslím, že v naprosté většině případů dochází u vlasové montáže k zapíchnutí háčku až v okamžiku, kdy kapr nástrahu s důvěrou nasál a pohnul se s ní z místa. Při opakovaném nasávání a vyfoukávání nástrahy se háček asi zapíchne jen výjmečně.

Pavel P. | Po 6.6.2005 15:35:05

MM: to máš určitě pravdu.Dobře to bylo vidět na DVD od Kordy,kde ryby nástrahu mnohokrát nasály,než se aspoň jedna chytla.S tím dlaňovým testem budeš mít nejspíš taky lauf.Nejvíc člověka doblbnou knihy.Přesto,že máš docela slušnou úspěšnost při záseku a zdolání,hledáš ještě kdeco nového zbytečně a pak ti jde z toho hlava kolem a kolem.Paisley ti napíše,že pokud není bojlí od obloučku min. 10mm,je šance,že se ryba píchne malá,zatímco naši kapraři uvádějí pravý opak.Bojlí lepí k obloučku.Pak se v tom vyznej!Nejhorší je,že většinou ryby neberou,takže to nemůže člověk ani věrohodně vyzkoušet.

Martin M. - Profil | Po 6.6.2005 10:08:15

carlos> pokud uz dojde na zasek, tak je skoro vyhrano, ale obavam se, ze vetsinou se po zvednuti nastrahy swinger ani nepohne.

carlos - Profil | Po 6.6.2005 10:04:31

Martin M. - ® : nesmíš to brát do extrémů. Fakt je, že jsem vloni od jara do léta hodně zkoušel laborovat s návazci. Dlaňový test byl vždycky základní zkouškou, pak jsem přišel taky na to, že ve vodě se to bude chovat jinak a zapojil víc teorie. Dospěl jsem k tomu, že prakticky u položené už nevím, co je to seknout do prázdna. Ale zkouším stále dál.

Martin M. - Profil | Po 6.6.2005 9:55:33

snobacek> no jasne, ale treba kdyz tam das 20mm plovouci kouli a hacek visi pod nim a kapr ma prumer huby 80mm, tak nemuzes aplikovat jakekoliv pravidlo dlanoveho testu a pritom se hacek rybi tlamy ani nedotkne :-) Ve vode se vse chova uplne jinak nez na sousi, je tam jina "gravitace", hustejsi prostredi, jina setrvacnost apod. Clovek by si mozna mel umet zduvodnit, proc jeho montaz ma fungovat a pak tomu uveri. Nebo radeji vsechno vyzkouset. Dlanovy test muze fungovat treba jen pri zpomalenem pohybu, jakym to zkousi rybar na sve ruce, ale ve vodnim prostredi, kde se hacek tak rychle nepolozi hrotem dolu a vse pomaleji klesa dolu, to muze byt uplne jinak. Podle mne teda nase montaze maji az zalostne malou ucinnost a domnivam se, ze ve vetsine pripadu dojde k vysbirani vsech navnad okolo i kdyz nemame "ani zaber" (resp. ani zasek, protoze zaberu tam muze byt behem jednoho nahozeni vice, akorat ze se hacek nezachyti).

snobacek | Po 6.6.2005 9:38:05

MM- to urcite ale sedet u vody a neverit tomu co tam mam hozeno je prvnim krokem k neuspechu