výběr prutu

Zdravím.Chtěl bych prut na přehradu ,ale nevím jestli kaprový nebo feeder.Poraďte díky.
Autor diskuse: Mirek - , 2.5.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

karelc - Profil | Po 2.5.2005 22:31:31

slimak, Honzas: vzhledem k tomu, že Mirek nezadal otázku jako jako kaprařina-náčiní, doplňky, tak jsem prostě poradil feeder. Dlouhodobě s feederem nachytá mnohem víc ryb a víc druhů, než na kaprový prut, a mnoha více způsoby (položená, plavaná, přívlač)

Pokud by to chtěl vyloženě jen k lovu kaprů, pak bych stejně poradil feeder, protože v počtu kaprů většinu lidí s kaprovýma děličkama přechytám :-)))
Ale je to taky o tom, co komu sedí. Někdo má rád kaprařinu a boilí, ten pak doporučí kapráky. Jinej má rád plavačku i položenou, sem tam zavláčí a nevadí mu tahat "jen" cejny a plotice, takovej člověk potom poradí feeder.

Každopádně se asi shodneme na tom, že feeder je univerzální prut, zatímco kaprová dělička úzce specializovaný nářadí, nevhodný pro jiný druh lovu.

slimak - Profil | Po 2.5.2005 12:35:10

karelc: Já vím, že jsou místa, kde můžeš chytat pár metrů u břehu, skoro pod nohama a sám mám taková místa v oblibě. Ale setkal jsem se s tím třeba na Rozkoši, kde při nízkém stavu jsou rozsáhlé mělčiny a zatímco místní borec tahal jednoho candáta za druhým, my jsme neměli ani potah, protože jsme neházeli dost daleko. A takových míst je víc. Já netvrdím, že potom tu a tam některá ryba nezabloudí i na mělčinu, ale určitě se jich daleko víc zdržuje třeba na zlomu mělčiny a koryta, který může být dost daleko od břehu, zvlášť na přehradách.

Honzas - Profil | Po 2.5.2005 11:56:52

Karelc : S těmi kapry blízko břehu máš sice pravdu, ale ne úplnou. Kdo chodí na delší vycházky (1 a více dnů), ví že na většině stojáků se kapři u břehu zdržují jen v určitých obdobích dne a to je ještě ovlivněno takovými faktory jako počasí, ryb.tlak roční období a na přehradách to bude platit také. Feeder Tě v případě, kdy se ryby zdržují jinde, bude dost omezovat. Kdo ale chce chodit k vodě jen v odbobích, kdy jsou kapři u břehu aktivní, je to dobrá volba. Doporučil bych 2 kaprové děličky + 1 feeder a střídat je dle výskytu ryb.

Kato | Po 2.5.2005 11:08:42

Taky záleží na tom, jaké ryby a jak velké chceš chytat.
karelc: :) to si musím zapsat: "ať ty kapry nepřehodíš" :) ale je to pravda....

karelc - Profil | Po 2.5.2005 6:34:48

slimak: kontrolní otázka: "Mohl bys mi uvést nějaký důvod, proč by mělo být potřeba házet přes 60m?" Ryby jsou i u břehu, pokud vybereš vhodnej flek, dají se lapat i větší s feederem. Jak říkali staří praktici - ať ty kapry nepřehodíš :-)))

slimak - Profil | Po 2.5.2005 6:01:59

Záleží na tom, jak daleko budeš potřebovat nahazovat - na lov daleko od břehu kaprák, na kratší vzdálenosti feeder.

karelc - Profil | Po 2.5.2005 5:31:29

Být tebou, tak jdu do feederu. Je to totiž univerzální prut, můžeš s ním chytat na těžko s policajtem, klasicky s feederovou špičkou, slušně se s ním dá chytat i na splávek a vláčet. S jedním univerzálem zvládneš všechny techniky a podle toho, co tě bude nejvíc bavit, se pak rozhodneš, jakej vercajk budeš pořizovat dál. Pokud koupíš kaprák, odsoudíš se tím k jednotvárné rybařině.