Echolot s GPS v našich podmínkách.

Má v našich podmínkách význam spojení echolotu s GPS ? Systém GPS je pro civilní účety vybaven odchylkou +-20 metrů. Na malých vodních plochách mi používání satelitní navigace není nanic, ale využití třeba na Lipně nebo na Nových Mlýnech si dovedu představit. Máte někdo praktické zkušenosti ? Vyplatí se do toho investovat ?
Autor diskuse: Jirka Šachl - , 27.4.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

Pokec - Profil | Ne 24.2.2013 17:48:13

Mám již několik let sonar s vestavěnou GPS. Pravda je, že tuto GPS na sonaru jsem zatím nevyužil, nenapadlo mě jak.
Je však pravda, že nyní je asi praktičtější pořídíit si zvlášť sonar a zvlášť "kapesní" navigaci. Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici zatím žádné digitální mapy našich vod (snad na vyjímky - část Vltavy, Labe a jak je zmiňována příprava Lipna - to nemám ověřené), tak je využití GPS na našich vodách omezené jen na vyznačení si v souřadnicovém systému lovných míst, vázek, překážek a zkr. zájmových míst. Např. Povodí Moravy se digi mapování profilů dna ještě nechystá (např.Vranovská přehrada), zákon jim to neukládá, protože vodní cesty musí ze zákona mapovat jen na legitimních plavebních cestách a přehrad a jezer se to netýká. Také je to otázka peněz.
Já jsem se nyní v tomto zaměřil na novou navigaci Garmin 620, je to spec.navigace na moře, ale i na pozemní komunikace, města... Kromě výběru map Evropy, Norska,... je dodávána i s topo mapou ČR v měřítku 1:10 000.
Navigace má 3D zobrazení nad vodou i pod vodou, velmi podrobné mapy (včetně přístavů, měst,..). Využívá mapy Vision G2, námořní a navigační dráhy (např. vede loď mimo mělčiny, skaliska a nebezpečná místa aniž by bylo nutno kontrolovat mapu), autonavádění na vysoce přesných podkladech, atp. možno přečíst na http://www.topfishing.eu/garmin-620-topfishing.html​
Myslím si, že se bude dát dobře využít i na našich vodách, ikdyž bude chybět vrstevnicový výškopis a to dle odstínů barev na vodní ploše. Takový systém zobrazení se dá potom doplnit sonarovým měřením do souřadnicového systému GPS. Je to přenosná rybářská navigace, která pracuje i jako běžná navigace na souši (s 3D zobrazením a dalšími "vychytávkami"). Byla nedávno dána do prodeje, bylo by dobré, kdyby nám někdo kdo ji má, sdělil své poznatky a zkušenosti.

Royal Wulff - Profil | Pá 29.4.2005 18:26:22

.

martin - Profil | Pá 29.4.2005 13:29:26

Happy:Potřebuješ opravdu minimálně 3 družice, pal můžeš zaměřit triangulací bod. Se dvěma zaměříš jen linii.

Happy - Profil | Pá 29.4.2005 10:19:46

Odchylka se jiz nepouziva, k jejimu opetovnemu zavedeni by doslo jen v pripade valky atd. Ten evropsky projekt co mas na mysli je asik jiz zminovany system WASS/EGNOS ... lepe receno WASS se to jmenuje v americe EGNOS v evrope, vetsina novych GPS pristroju jej jiz podporuje, ten system uz bezi jen este nejde oficialne o ostry provoz nybrz stale jen o testovani (tj. pokud to sem tam uleti ci se to chova jinak nestandardne tak nemuzete rict ani pul slova - ale ono se to zatim chova pekne sporadane tak jak ma :) ) Presnost zamereni je dana jak typem pristroje tak samozrejme i poctem druzic od nichz v dany okamzik pristroj prijima signal (plati prima umernost - tj. cim vice tim lepe). Bezne dve az ctyri je blbost, vetsina soucasnych pristroju je 8 az 12-ti kanalova cimz je minem maximalni pocet druzic s kterymi je schopna pracovat soucasne ... bezne mas kontakt tak s 5-ti ci 6-ti ... navic mam dojem ze dve druzice ti nestaci na urceni polohy, minimum jsou tusim tri (ale az to ruky do ohne nedam, jen si matne vzpominam ze kdyz sem mel kontakt jen na dve tak na me gpska srala jak na placatej sutr) ...

vicx | Čt 28.4.2005 17:50:01

Cital som, ze presnost zavisi od poctu druzic kolko dokaze pristroj zachytit. bezne dve az styri. co sa tyka odchylky, tak tam to je zlozitejsie. pristroj by dokazal miesto zamerat na +- 1m. Aby sa tejto presnosti nedalo zneuzit (na voj. ucely), koduje sa do signalu urcite rusenie, ktore sposobuje odchylku. Kedysi americania (ktory vymysleli GPS) davali tu odchylku na cca 30m, po masovejsom rozsireni ju zmensili na cca 5m. ako je to teraz neviem. Najnovsie sa chysta nejaky europsky projekt na zameriavanie. ktory bude presnejsi. otazne vsak je ake pristroje ho budu podporovat...

jurasoft | St 27.4.2005 21:08:56

nahlodáváte mě čím dál víc....začnu šetřit...jsem hračička a s obyčejnýma funkcema si tak nevyhraju...

vraník - Profil | St 27.4.2005 20:52:59

podle mě přesnost záleží pouze na tom, kolik družic chytně přijímač. vše ostatní už je zaležitostí výpočtu těch impulsů hodin družice. Ale je pravdou že jsem si testoval pouze dva přístroje.

carlos - Profil | St 27.4.2005 19:38:53

Jirka Šachl - ® : odchylka o který píšeš nemá naprosto nic společného s přesností přístroje. Je to jen blbě udělaná mapa a ta má sloužit pouze orientačně. Já používám mapu Czech Republic R&R a na té je i víceproudová silnice zobrazená jako dvě cesty vedle sebe a pozná to v kterém pruhu jedeš.

Ale jak jsem psal nemá to nic společného s přesností přístroje. Pokud si uložím nějaký bod, dovede mě to k němu naprosto přesně bez ohledu na mapu, která je pod tím zobrazena.

Těžko se to bude vysvětlovat někomu, kdo to nepoužívá, chce to vidět v provozu.

jurasoft | St 27.4.2005 15:17:45

Jde o to, že jak jsem to studoval a jak si to předstvuju sestavit tak Matrix 17 může cestou 2 druhů kabelů připojit ruční GPS. Na netu jsem studoval ty ruční, jsou jich desítky, ale ne každý má nějaký výstup kam se dá připojit nějakej kabel. Navíc některý modely jsou baterkožrouti..

Achjo - Profil | St 27.4.2005 15:04:54

Kvalitnější přístroje mají systém tuším WAAS, se kterým je odchylka max. 3 metry. Tento systém má např. sonar Eagle Seacharter 480 DF. Ruční levná GPS např. Garmin Geko (+- 4.000 Kč) tento systém nemají, proto je tam odchylka větší. Tak to tedy alespoň chápu já, doufám že dobře :)

jurasoft | St 27.4.2005 14:57:35

Četl jsem recenzi na navigaci v Octaviii a tam s mapou od PJ Softu byly trasa vozidla kopírována přesně podle silnice, ale s odchylkou že auto dle mapy jelo pár metrů vedle silnice. Kdy ale ta recenze byla si nevzpomínám. Dá se ta odchylka zjistit podle manuálu ? Je platná úměra že cena přístoje určuje velikost odchylky ?

Aleš p.t.d. - Profil | St 27.4.2005 14:29:42

Systém GPS pro civilní účely byl vybaven odchylkou do roku 2003, dnes tomu už tak není. Záleží již jen čistě na kvalitě přijímače.

snobacek | St 27.4.2005 12:57:25

kolik stoji GPS? samostatne? diky
k otazce- nemam nepouzivam

vraník - Profil | St 27.4.2005 12:36:04

Souhlas s carlosem. GPS do ruky použiješ třeba při výletu do neznámého místa (na moři Skandinavie), kde si uložíš chatu a zjistíš kudy k ní a jak je od tebe daleko. V ČR třeba právě na Lipně je využití jen když je mlha. Najít tzv. horké fleky je problematické. Důležitý je mít nad sebou volný místo, chytneš víc družic a přesnost se zvětšuje. Známej s tím chodí i na houby aby našel auto :-)

jurasoft | St 27.4.2005 11:41:55

Nemyslím si, že bych v autě použil gps. Mám velmi podrobnou mapu český republiky a i bez ní se zabloudit nedá. Jakýmkoliv směrem z neznámého místa autem do 20 ti minut narazím na barák nebo člověka. Plánuji totiž koupi Matrixu 17 a kouknu se po bazarech po nějaký ruční gps, jde mi jen o to aby to nebyla totální uhozenost. nebydlím u Lipna ani u mlejnů abych bloudil na vodě....

Sim | St 27.4.2005 8:04:43

Souhlasím s Carlosem, já mám také GPS a sonar zvlášť, protože GPS použiješ v autě každý den a sonar 1x za čtrnáct dní. Pro Gps se teď připravuje vodní mapa dna Lipna se všemi hloubkami. Mělo by to vyjít na trh v létě, ostatní nádrže budou určitě následovat.

carlos - Profil | St 27.4.2005 7:08:33

používám dva přístroje - sonar a GPS každé zvlášť. V GPS mám podrobnou mapu ČR s navigací od domu k domu a už si nedovedu představit něco hledat bez ní. Jako body si ukládám do mapy i všechna místa lovu, revíry, prodejny atd. Když jedu na ryby, prostě vyhledám v seznamu míst v GPS revír a klepnu "navigovat". Pak už se jen řídím příkazy doprava, doleva atd.
Stejně si ukládám i body přímo na vodě, které zjistím echolotem. Prakticky se přesnost pohybuje v několika metrech. Bojku to nahradit nemůže ale třeba v noci mě to k ní spolehlivě dovede i za naprosté tmy a stejně pak zpět na břeh.
I když můj echolot má výstup přímo na GPS, ukládám si body stejně ručně. Samotná GPS má výhodu v tom, že ji hlavně používám v autě jako navigační systém - jezdím po zákaznících a tak nemusím nic hledat.