Jaká cena povolenky by vás zlomila?

Jsou tady mezi námi na MRKu jednotlivci,kteří volají po razantním zvýšení ceny povolenky.Zajímalo by mne na jakou hranici byste byli ochotní jít za předpok
ladu,že k nápravě současných poměrů na našich reví
rech(limity,míry ryb) by došlo možná(?!) za několik le
t.Prosil bych seriozní odpovědi...Dík.
Autor diskuse: V.K. - Profil , 14.3.2005 všeobecné - ostatní

zdenek - Profil | Čt 17.3.2005 0:14:55

Jindra: Jo, třeba v pondělí na rybárně. Takhle to nemá pro nás smysl. Dobrou noc

jindra - Profil | Čt 17.3.2005 0:09:23

Zdenek:Vidíme se natolik často,že diskuze tady je zbytečná.O těch číslech něco"tuším"neboť,jak víš,jsem vybíral povolenky.Jedno ale vím určitě,první 2 místa v počtu kaprů by zaujmuli rybáři,kterým do důchodového věku ještě dost chybí.Jinak na VČS "nejlepší rybáře" číst neuslyšíš,neboť tato veřejná prezentace měla mít původně jiný význam,než soutěž "Kdo víc chytne".Jinak souhlasím,probereme to když tak osobně.

zdenek - Profil | St 16.3.2005 22:17:37

Jindra: Já nemám rovnici masař=důchodce, ale myslím si že tato skupina rybářů má ve svých řadách nejvíce takových lidí. Nechci ty dotyčné jmenovat, kdyžtak ti to řeknu osobně. Schválně kolik důchodců se objeví mezi tzv. nejlepšími rybáři na výroční schůzi. Když se otvíral Rynárák, tak tam nikdo nemohl chytit mírovýho kapra, ale tyhle lidi odtud ryby nosili. To jsou tak dobří rybáři???

švec - Profil | St 16.3.2005 21:33:47

Pavel N:Můj kamoš se rozhodl že si pořídí povolenku a bude chodit na ryby.Ráno zašel na svaz,vyzvedl si tam papír,vypsal ho.Zašel na obecní úřad koupil si rybářský lístek a zašel na svaz kde mu prodali povolenku.Celé to trvalo asi 4 hodiny a mohl jít na ryby!!!!Žádná zkouška prostě nic.On nepozná karpa od cejna a neumí ani navázat háček!!Nikdo se ho na to ani neptal.Na svazu byly asi rádi že mají další ovečku.Podle mě to není v pořádku.To se potom nemůžeme divit že se u vody dějou hodně divný věci.

šeptal - Profil | St 16.3.2005 9:32:14

Jak to čtu, tak to jsem nakonec masař jak noha. Když to na Orlasu jde, tak vezmu jednoho kapříka domů, jednoho panímámě a jednoho kámošovi. A to tak dvakrát do roka. A pro pořádek - píšu o víkendovém, nebo týdením chytání.

petrfett | St 16.3.2005 9:23:06

ahoj!!
cena povolenky je věc ošemetná!!
není to asi o tom jak kdo často chytá, ale co si odnese domu.
jsou mezi náma "sportovníma" rybářema, kteří od vody odnesou vše!! slyšel jsem jednoho jak obvolává známé a nabízí.
pořád je tahám nechceš taky??
a potom je tu další typ rybáře který je slušný a veme si jednou za čas něco.
já se řadím do skupiny chyť a pusť.
takže je to o tom jak kdo se chová!!
mělo by to být jako na soukromých vodách.
ale to je utopie to se nedá kontrolovat!!
pro mne je cena povolenky tak akorát!!
rybám zdar a masařům zmar!!

Michal | St 16.3.2005 9:22:28

JM: souhlasím s tebou, nejde všechny házet do jednoho pytle, znám mladé masaře a znám staré masaře, taky znám mladé rybáře s velkým R a starší rybáře s velkým R (předdůchodového věku), ze kterých se masaři asi nikdy nestanou. Taky se tady pořád mluví o tom, že masaři a masaři. Prozatím ale nikdo nedefinoval, co považujeme za masaře. Každý má jinou míru pro termín masař, takže tady někdo nadává na masaře co pro jiného masařinou není. Nejsem zastáncem toho odnést od vody vše co chytnu (co bych s tím taky dělal), ale když si někdo chce vzít rybu tak proč ne. Je to jenom o nějaké rozumné míře.

JM - Profil | St 16.3.2005 9:15:59

Drda: To že to chápeš Ty mě nepřekvapilo, ale uvidíme jak to pochopí jiní. Mě už to fakt naštvalo, prostě jsem musel.

Holátko Josef | St 16.3.2005 9:14:55

JM> Hodit do jednoho pytle je jednoduché. Proto se to tak dělá. Bude to znít tvrdě, ale o cigánech se také říká, že to jsou všichni vyžírky (a to jsem slušný).
Jako RS mi utkvívají spíše problémy s lidmi. Když za den zkontroluji 20 důchodců, tak si zapamatuji toho jednoho s kterým byl problém - třeba kapr v tašce 39,4 cm při míře 40. Sám si ho přeměřoval a cítil se dost blbě, když mu před náma těch 40 nemohl naměřit. Poučil se? Dodnes nevím, nevím který to byl, vím jen, že to byl důchodce.
Nebo jiný příklad. Je důchodce, který chytá celé dny. No a jeho paní důchodcová ho u vody navštěvuje několikrát za den a často si odnáší kapříka. Důchodce chytá vesele dál a celý den napsaného jednoho kapříka. Musí šetřit místem, protože na roční povolenku může mít jen 40 kaprů. To už není jen ryba na pekáč. To už jsou podvody a prohřešky proti RŘ.
Nemám nic proti ponechání si ryby, ale chlubit se koncem dubna čistou váhou masa v mrazáku ??? Proč krmit kromě sebe také kamarády, sousedy, příbuzné ...
K důchodcům osobně přihazuji nezaměstnané, protože ti jsou u vody také denně. Také mají koncem roku plné úlovkové lístky a věčně nadávají, že ve vodě není ryba.

drda - Profil | St 16.3.2005 9:09:19

JM: napsal jsi to pěkně. S nadhledem a porozuměním pro lidi, kteří k nám patří a vždycky patřit budou. Souhlasím.

JM - Profil | St 16.3.2005 8:51:20

Chlapi, proč vám všem (nebo většině) tak leží v žaludku důchodci? Proto, že jsou většinou to čemu říkáte "masaři"? Tihle rybáři a rybáři to bezesporu jsou, žili většinu svého života i rybářského, v jiné době. Nechci polemizovat o socialismu a pod., mám na mysli v jiné rybářské době. Myslíte někdo, že před 30 - 40 lety, tedy v době kdy oni byli cca v přibližném věku většiny z nás co jsme tady, existovalo něco jako chyť a pusť? Něco jako sportovní rybaření? Dost o tom pochybuju. K vodě se chodilo pro rybu, pro rybu na pekáč. A tak to bylo po celý jejich život. Oni neměli ani MRK, ani jiné servery, neměli žádné takové možnosti se rybářsky vzdělávat jako máme my dnes. Někteří z nich, se dnes taky změnili, změnili působením mladých rybářů v okolí, někteří (uznávám, že většina) se nezměnili a nezmění, ale neříkejme, že jsou proto špatní. Kdo z nás ví, co bude za třicet let až my budeme v důchodu za módní trendy v rybařině? Třeba a je to pravděpodobné, se příští generace budou na nás důchodce dívat stejně opovržlivě, jako se dnes na ně díváte vy. Neříkám, že všichni, u někoho je to pravděpodobně jen póza a snaha zalíbit se kolektivu, ale mě to přijde trochu líto. Nechme je žít v klidu, starý člověk se těžko přizpůsobuje změnám (kolik vašich prarodičů ovládá mobil a počítač?) a spíš než urážet, snažme se, pokud je to jen trochu možné na ně působit v dobrém tak, aby třeba občas i nějakého toho kapříka 36 pustili. Ne nadarmo se přeci říká, že starý člověk je jako malé dítě a každému z nás je jasné, že z dětí si vychováváme rybáře k obrazu svému. A ruku na srdce (vlastní), většina z těch dnešních důchodců - masařů, někoho z nás k rybařině přitáhla, naučila ho to a dala mu tu lásku k vodě a přírodě. Omlouvám se za tenhle výlev, ale přišlo mi líto, jak s nimi někteří z vás opovrhují a já myslím, že většinou si to nezaslouží, i když samozřejmě výjimky jsou všude.

Korda | St 16.3.2005 0:01:25

Jirik.To vypadá dle toho zarybnění ,že my budem chytat u nás na přehradě ,brzo asi zadarmo:-)))

Jirik - Profil | Út 15.3.2005 23:50:12

Nevim na kolik penez za povolenku bych pristoupil, bylo by to presne tolik aby to bylo jeste atraktivní a mohl si to dovolit, jinak radsi udelam vylet ven, tzn. ze na super zarybnene rece jsem ochoten zaplatit 500 za den a jinde kde nic neni a jeste je to tam skarede nejsem ochoten stravit den aani zadarmo.
Jsem pro at tu cenu urci trh

jindra - Profil | Út 15.3.2005 20:29:47

zdenek:hlavně tolik negeneralizuj,sám víš,že rybáři u nás v org.kreří mají nejvíce kaprů, ještě důchodového věku nedosahují.Rovnice důchdce = masař,není úplně správná.Masařina se táhne všemi generacemi.Navíc k tomu rybníku.Za letošní zákaz lovu ze soukromé louky,pro nehorázný bordel na ní zanechávaný,rozhodně důchodci také nemůžou.

V.K. - Profil | Út 15.3.2005 20:27:31

Pavel N.A ty by ses navezl do party nabuzených takyry
bářů,kteří se pak ještě budou chlubit,že někomu rozbi
li hubu...?

Pavel N. - Profil | Út 15.3.2005 20:15:14

zdenek:Samozřejmě,že se takové případy budou stávat a jistě i jiné,které takovím darebákům projdou,těch důchodců jsem se Zdenku nezastával,jen jsem chtěl říct,že nejen oni jsou ti kteří dělají to nejhorší a berou od vody více ryb než jim dovoluje R.Ř.Je pravdou,že R.S. chodí na kontrolu převážně v odpoledních hod. a důchodci mají u vody klid a mohou si "dělat" co chcou.Věřím,že na každého jednou dojde.

zdenek - Profil | Út 15.3.2005 19:28:09

Pavel N: Sám píšeš, že si máme ohlídat pořádek sami mezi sebou. Ale mezi nás patří i ti masaři (převážně důchodci) Tak by jsme si je měli pohlídat. Je to několik let zpátky.kdy se u nás otvíral nový rybník-samý kapříci několik cm do míry, všechno se pouštělo. Jen ti důchodci měli popsané povolenky kaprama z toho rybníka.

Pavel N. - Profil | Út 15.3.2005 18:54:51

Kamarádi rybáři,první krok by měl nastat podle mého názoru v ryb.kroužcích,musíme si vychovat ty mladé nastupce rybářskeho sportu!,a ne že budeme házet špínu jen na důchodce.Tento problém není jen o penězích,je to v nás všech jak se budeme u vody chovat a hlavně si to u vody musíme ohlídat sami mezi sebou.Také jsem měl spoustu řečí na R.S.,a proto jsem si letos udělal zkoušky a jsem mezi nimi,chci pomoct a ne jen na někoho nadávat.Lístek by mohl klidně stát 5000.

V.K. - Profil | Út 15.3.2005 16:31:46

Zatim dik za vaše názory.Šlo mi taky o to,že asi v blíz
ké budoucnosti si budou muset svazy pronajímat vody
od současných majitelů.Asi na většině různých pískov
en to zadarmo věčně nebude...

Tomáš.V - Profil | Út 15.3.2005 15:20:57

Míla: copak je to za revír o kterém píšeš. Docela mně to zajímá.

Míla - Profil | Út 15.3.2005 15:07:28

drda -hlavně sedí to co jsi napsal , všechny ryby pouští. Na druhé straně sedí ti dědci - masaři , které nechci házet do jednoho pytle .

drda - Profil | Út 15.3.2005 14:55:14

Míla: to, co jsi popsal, ale o ničem moc nevypovídá. Pokud RS má svůj revír "v merku" tak místní asi dobře zná a nepovažuje za nutné kontrolovat při každé návštěvě člověka, který se chová slušně k přírodě a všechny ryby pouští.

Míla - Profil | Út 15.3.2005 14:41:37

Byl jsem svědkem jedné kontroly RS na jednom revíru , kde je jedna strana podél nerušné silničky a na druhou starnu musíte přepochodovat s celým vybavením přes hráz a do stráně do lesa. RS bez jakého koliv rozmýšlení vyrazila přes hráz na druhou stranu břehu , kde samozřejmě chytají ti přespolní . Proběhla krátká kontrola a mne začalo zajímat jakpak se zase dotane na druhou stranu, zda-li to bude celé obcházet. Co myslíte ? Rs se na to vykašlala , protože na druhé straně seděli pouze místní.

polalafo - Profil | Út 15.3.2005 14:41:34

Byl bych pro zdražení asi tak dvojnásobně, a klidně trojnásobně, ale pak bych od MO požadoval odvedenou práci, ne v podobě vysekaných břehů atd, ale především v boji proti firmám znečišťujícím naše vody (asi zaplatit právníky) a nesportovním rybářům kteří ryby chytají na kšeft a ještě podsekáváním, no a ještě proti některým bordelářům kteří nechají na březích nepředstavitelnej sajrajt. Jinak mě osobně tzv. masaři nevadí vždyť nelovíme snad jen pro zábavu, to by lov pozbyl smyslu a nemuseli bychom to provozovat vůbec...

Michal | Út 15.3.2005 14:28:19

Holátko: Správně, bonzovat se sice nemá, ale hlásit se to musí :-)))

Holátko Josef | Út 15.3.2005 14:15:32

Michal> My jsme samostatně hospodařící, takže MP povolenky se sejdou všechny. Na P už platí krajská a možná tomu nebudeš věřit, ale mně to opravdu vychází tak, že celý rok kontroluji přespolní. Ti jdou raději dál z města, kde mají od místních klid. Možná by se místní vlezli do 5%. Ale máš pravdu, statisticky to vycházelo, že reálný součet ( určitě "bezchybný" ) byl dosti pod 30 % vykázaných kontrol - na MP
V MO máme přes 1500 členů, tolik místních opravdu neznám. A když potkám známého, tak ho s humorem důkladně zkontroluji, aby mně nikdo rýpavý nepomluvil. Už jsem tak vyhmátnul dva porybné bez papírů na P vodě - balili to okamžitě a kdo ví jak to s nimi řešil vedoucí RS, kterému jsem to s úsměvem hned za tepla bonznul :o)

Míla - Profil | Út 15.3.2005 14:01:46

brach- Zatím jsem se o tom mohl jenom přesvědčit na vlastní oči. Nechci samozřemě všechny házet do jednoho pytle, ale uznej, že zvýšení cen povolenek jenom nahrává tomuto druhu rybářů, kteří si chtějí za " své " peníze odnést od vody své. Přitom je to naopak, nejenom, že si odnášejí za své peníze, al etaké za peníze nás ostatních.

drda - Profil | Út 15.3.2005 13:53:54

Mluvíš mi, brachu, z duše. I kdyby byla pravda, že nejvíc neukázněných je mezi rybáři starší generace, nikdo nemá právo takto urážet ty, co takoví nejsou. To stejné platí o jeho výroku "které Rs zná budou nadále protěžováni". Také to zavání "házením do jednoho pytle".

Michal | Út 15.3.2005 13:43:43

Holátko Josef: Tak jak to píšeš ty jsem to nemyslel. Měl jsem na mysli to, že někteří členové RS nato z vysoka s... , vykazujou si kontroly, které nikdy neudělali a nicse neděje, mají svoje povolenky zadara apod. Je jasný, že když zkontroluješ přespolní, tak to v papírech od členů tvé MO nenajdeš, ale že by jsi kontroloval celej rok jenom přespolní, to asi ne.

brach - Profil | Út 15.3.2005 13:42:08

Mílo - "dědkové masaři" , kurňa, taky budeš dědek (možná, že už seš), tak ty dědky nech na pokoji.... Proč si myslíš, že dědkové jsou šmahem masaři?
mladejmasař, střednímasař, starejmasař,
nebo juniormasař, seniormasař.......

Holátko Josef | Út 15.3.2005 12:54:08

Michal> U nás to šéf RS dělá každoročně. Sečte kontroly v papírech a na výkazech. Mně myl pěkně hlavu, protože výkazy jsem poslal dva za tři měsíce. Stejně jsem měl cca 40 zapsaných kontrol na MP a dopočítali se jen 25. Nešlo ho přesvědčit, že to počítali špatně, že se na to někdo při sčítání vy.... a že mi hlavu myje částečně neprávem.
Na kontroly jezdím zásadně na kole a v cyklistickém dresu - pytláci přede mnou neutíkají, protože nevidí zeleného mužíčka s prutem. Není nic lepšího než se postavit s mušákem pod splav, kam chodí téměř všichni a pak se bít do prsou, kolik nemám kontrol. Taková RS buzeruje jen rybáře a projde max 1 km řeky. Na kole zvládám i 20, podle toho, kolik je na řece lidí a jak zdrbnu :o) Dal bych i 2 tis za P povolenku, s MP bych se už rozmýšlel. Uvítal bych ale nižší cenu za chyť a pusť.

rybomil | Út 15.3.2005 8:32:28

Nějak si připlatit, např. za zřízení dostatku revírů , kde lov na rybičku ani náhodou jsem vcelku ochoten tak 2x tolik než nyní (5 táců ?). Jak tak znám bratrstvo masařek v Čechách, profi RS nic moc nevyřeší. Zbytečně vynaložené prachy jako u Mpíků.. A to si tedy ani nedokážu pomyslet, co by museli mít za praxi a vzdělání, zkoušky z cizího jazyka, když by je platili jako státní úředníky, pokud by tedy měli mít těch 25 táců.

Miloš_diakritický | Út 15.3.2005 8:18:10

Mě je to jedno, třeba 30 litrů, já budu raději jezdit utrácet prachy do zahraničí....sponzoring požíračů kaprů mě už nebaví...

Míla - Profil | Út 15.3.2005 8:15:01

Každopádně by došlo ke sponzoringu dědků masařů, těmi co ryby pouštějí.Ohledně RS to povede stejně k tomu, že budou kontroláni pouze přespolní a domácí , které Rs zná budou nadále protěžováni. Pokud se zvýšení projeví ve zvýšení počtu vysazených ks povede to opět kuprospěchu masařů. Zdražení o pár stovek asi bude každý akceptovat, ale dědkové masaři , kterří jsou v důchodu budou opět mít slevy . Tím myslím, že se tento účinek trochu mine.
A co takhle , povolenky pro chyť a pusť ?

Michal | Út 15.3.2005 7:57:03

Martin M.: S tím, že to členové RS "dělají" zadarmo máš pravdu jenom částečně. Tím co teď napíšu bych se ale nechtěl někoho dotknout, tak doufám, že se ozve přípaně jenom potrefená husa. Znám člověka, který byl řadu let členem RS. Několikrát po sobě si na začátku roku vzal všechny výkazy z MO a prošel je a hledal kontroly od RS. Prakticky nic, ale členové RS měli vykázáno někteří nad 100 kontrol za rok. Když jim to vytkl, tak se hájili, že asi kontrolovali jenom přespolní, takže to tam nenajde. Řekl bych opak, nekontrolovali až na výjimky vůbec a jenom si něco vykázali. Takže bych řekl, že ty roční povolenky zadarmo byly v tomhle případě členskou základnou zdraze zaplaceny. A nic se nestalo, ti lidé jsou pořád členy RS. Takže to můj známý položil, že se na to může vys... Ani se mu nedivím.

Bob - Profil | Út 15.3.2005 6:59:38

Byl bych ochoten dát 2x tolik, ale více nevím, to bych musel mít móóóc velký důchod.

pupak | Po 14.3.2005 23:10:03

Me je to fuk klidne at stoji treba 10 litru .. . .