Jak velký je vliv MRKu

Budu co nejstručnější, ale lehce obsáhlejší úvod je nezbytný.
Asi nikomu neprozradím nic nového, když řeknu, že MRK disponuje obrovským množstvím informací o všem, co se týká rybařiny. To je také asi hlavní důvod, proč jeho stránky navštěvuje stále více rybářů. Informace jsou uloženy vlastně ve všech rubrikách a získáváme je buď cíleně nebo podvědomě. Ke zformulování této otázky jsou důležité informace získané podvědomě.
Tak jako vás, se kterými se zde setkávám takřka deně, i mě ohromně baví pročítat si vaše příspěvky a články, ve kterých prezentujete své zkušenosti a radíte druhým, ve kterých se ptáte a odpovídáte na otázky, ve kterých prosazujete své názory a přete se s ostatními. A občas tak jako já vstoupíte do debaty a přihodíte svůj názor na věc. Nevím jak dalece si uvědomujete, že to vše mění a formuje vaši (naši) osobnost. Občas tady někdo někoho "sjede", že uchopí rybu suchou rukou nebo dokonce do kusu hadru, jiného zase, že si vezme vše živé, co z vody vytáhne nebo společně propereme problém nerespektování RŘ. Uvědomil jsem si přitom, že existují jistá pravidla, která nejsou uvedena v žádném zákoně ani v bližších podmínkách a přesto je ctí mnoha rybářů tato pravidla uznávat a řídit se jimi. Neznám přesnou formulaci těchto pravidel a ani jejich počet (bylo by to možná téma na samostatnou otázku), ale já sám pro sebe jsem si podvědomě začal soubor takových pravidel tvořit, později jsem ho nazval "morálním kodexem sportovního rybáře". Zjistil jsem to, když jsem si uvědomil, že dělám věci, které jsem dřív nedělal, chovám se jinak, než jsem se choval dřív. Zároveň s tím jsem si uvědomil co je příčinou této změny. Je to (alespoň v mém případě) jednoznačně MRK a lidé okolo. A konečně se dostávám k jádru pudla tedy ke sformulování otázek. Co myslíte?
Ad 1. Jaké procento registrovaných rybářů v ČR může MRK oslovit (ovlivnit).
Ad 2. Jaké procento z těch neoslovených sami přijdou na to, že nějaká morální pravidla by měla existovat a že by se jimi měli řídit.
Ad 3. Jaké procento z oslovených to nikdy nepochopí ať už z důvodu, že je to nad rámec jejich chápání nebo z důvodu, že to prostě pochopit nechtějí (neboli nehodí se jim to do krámu)
Možná, že až se nám podaří sformulovat odpovědi na tyto otázky, pochopíme, proč se tak často setkáváme s rybáři, kteří tato nepsaná pravidla ignorují.
Děkuji všem, že jste to přelouskali až na konec a také za vaše odpovědi.
Autor diskuse: drda - Profil , 25.2.2005 všeobecné - ostatní

ZN - Profil | St 2.3.2005 20:07:37

MRK má něco víc jak vliv, a to latentní, neviditelný obraz, který nemůže postihnout ani Martin procentem sledovanosti. A to spoustou telefonátů a mailů, které chodí mezi lidmi z MRKu. Proto nějaké procento sledovanosti je pro majitele určitě důležité, ale má to ještě ....něco víc..... A souhlas s někým, nebo nesouhlas? Proč ne. Někdy souhlasím s tím, někdy s oním. Proč ne. Takže ten vliv tady nějaký asi bude.

pro drdu: nech cenzuru na drdové,

Nikita - Profil | St 2.3.2005 19:27:16

souhlas s Martinem M a medvědem

medvěd - Profil | Út 1.3.2005 10:34:22

Piškotus:nesouhlasím s Tebou téměř v ničem

Folpy | Út 1.3.2005 8:47:07

piskotus : Naprosto s tebou, ve všem co jsi napsal, souhlasím.

Martin M. - Profil | Út 1.3.2005 8:31:06

piskotus> urcite urcitemu procentu lidi novy MRK nebude vyhovovat, nikdy nelze vyhovet vsem, ale od 1.1.2005 nam stoupla navstevnost o 25%.

piskotus - Profil | Út 1.3.2005 7:55:00

Ad 1:Myslím,že každý kdo si trošku přičichl k MRKu je ovlivněn bez vyjímky.Více či méně.
Ad 2:Všichni jsou malinko osloveni a hlavně maj strach,že když budou u vody dělat co nemaj a budou kýmkoliv rozpoznáni a identifikováni a posléze zdrbnuti na MRKu tak se chovaj lépe.
Ad 3:Tohle procento je tak malé,že nstojí za další popis.

Závěrem nutno dodat,že na MRK se dostane mizivé procento ze Všech 300tis. rybářů a tudíž je otázka zavádějící.Osobní a jen můj názor je ,že minulá verze MRKu byla pro lidi srozumitelnější a tudíž i pro nováčky více chytlavá.No a mi co sem nějakej čas chodime jsme na MRKu vidět čím dál méně.

Azbest - Profil | Po 28.2.2005 23:28:17

Aha, tak to sem mimo mísu.Byl jsem jen na Chytaj(asi dvakrát) a chodiim jen sem a na feederklub.Takový kvanta že toho sou?No tak na to nemám číst takový haldy obrazovek.E-shop mi tam(ve feklu) připadá bejt jako vyloženě okrajová záležitost a taky z toho rozhodně nežijou, ale to je jedno.
drda-jaká nekázeň?Si to tady se soudruhama říkáme na rovinu, abysme tak nějak neklamali národ!:-)

medvěd - Profil | Po 28.2.2005 10:45:28

Drda:prostě mi jen připadlo směšné poukazovat na jedny stránky.
Azbest:nic proti Tobě samozřejmě

drda - Profil | Po 28.2.2005 10:41:46

Pánové (Azbest, Martin M., medvěd), takoví erudovaní diskutéři a taková nekázeň. To bych od vás nečekal :-)))

medvěd - Profil | Po 28.2.2005 10:30:54

Azbest:já myslím,že kluci zapomněli na spousty dalších stránek s rybářskou tématikou,napadá mne jich docela dost.Sám jich mám mezi oblíbenými 26 a to jsem asi břídil proti těm co se tomu věnují opravdu dost.

Martin M. - Profil | Po 28.2.2005 10:06:49

azbest> mam k tomu 3 (hloupe) duvody - 1) feederklub povazuji osobne hlavne za e-shop, 2) zapomneli jsme na nej, 3) vyjmenovat vsechny nebylo nasim cilem

Azbest - Profil | Po 28.2.2005 9:09:19

Martin M.-několikrat,když jsem zde vyplňuval Váš dotazník ohledně kvality MRKu,jsem se Vás ptal,proč mezi jinými rybářskými servery(ptáte se které jiné ještě navštěvujeme a řadu jich jmenujete) neuvádíte taky www.FeederKlub.cz .Zajímá mne jestli je to něco osobního(i když takovou informaci samozřejmě neočekávám),nebo se Vám zmiňovaný server nelíbí po odborné,či morální stránce.Neptám se proto,že dnes už jsem dokonce členem téhle tlupy úchylných feederařů,ale třeba proto,že právě od nich jsem se o MRKu dozvěděl(jmenovitě Petr Bromovský) a začal sem chodit bordel.Aha teď mi dochází,že právě jimi zapříčiněná má přítomnost zde může být důvodem k jisté nevraživosti....:-).Tak to už mlčím:-).Tam už se člověk taky může leccos dozvědět a je to zase trochu jinak a moc pěkný.Tohle ale fakt není reklama.Ptal jsem se i tajně ,ale bez efektu.F.Koubek mi říkal,že je mezi Vámi vše v pohodě,takže to prostě jen nechápu.Taky nemusím chápat všechno....:-))

rybomil | Po 28.2.2005 8:46:16

Občas s něčím zde prezentovaným nesouhlasím, ale vcelku mne MRK dost ovlivňuje. Taky potkám lidi, co vůbec o nějakým"rybářským vzdělávání "
neměli ani páru, řekl jsem jim o MRKu a pak říkaj, že je fakt dobrý. Ne každý, kdo má přístup na net ví, že MRK takhle dobře funguje.Jen aby se to s tou propagací v časáku nepřehnalo. Teď po změně majitele mi např. Sportovní rybář nesedí.
1)5-10%
2)?????
3)50-75%

Orion | Ne 27.2.2005 22:29:00

1. 10 %
2. 5 %
3. 85 %

jake - Profil | Ne 27.2.2005 9:52:29

To Noe: Nemyslím si, že by na CHYTEJ vládla anarchie. ale je to pochopitelně věcí názoru. :-) Nicméně - MRK se mi líbí taky, ale až zhruba teď poslední měsíc možná dva (nevím přesně), kdy má podstatně lepší "design". Předtím mě to příliš nezaujalo.

Noe | Ne 27.2.2005 6:41:57

Azbest - vystizne, co dodat je to presne tak jak si napsal......... to same bych napsal i ja.

Jinak je tady plno lidi, kteri hazi mlekem a chlebem, a ve finale pojidaji seno. To potom ty neuronove retezce vypadaji, ale i tak kazdemu neco tento server dal, a bude snad nadale davat plnohodnotne informace.
Ac se to zda divne, ze to zrovna reknu ja, tak diky cenzure si tento web udrzel kvalitu, at nas to boli nebo neboli. Zatim se lide neumeji na verejnosti chovat a web je verejny. Staci se podivat na zminovane chytej, tam uz vladne cista anarchie. Do novin taky kazdemu neotisknou co kdo napise.
PS: vzkaz do budoucna, by znel asi takto, drzte se, zlepsujte se a bude nam vsem veselo, proto noste na obliceji toto :o)

Radek Ch. | So 26.2.2005 23:35:58

Džejku, taky jsem procházel hodně ryb. serverů, ale vždy skončím na MRKu ( MM, RC - tím se nechci nijak vtírat ?.)) ) Ono je to postaveno na stejném základě... diskuse, fotogalerie, novinky, postřehy, revíry a já nevím co ještě. Kdysi jsem si linky na všechny tyto nety uchovával, abych měl co číst. Jenže jsem zjistil, že to nestíhám ani na tom MRKu. Než to všechno proberu a pak se podívám na sloupek vpravo, tak zjistím, že je tam zase červené N a můžu začít znova.
No a když budu chtít takhle probrat jiné servry ( nehledě na to, že bych moh i sem tam někomu odpovědět či jinak reagovat ), potřeboval bych měsíc nemocenské. Dovolené ne, tu trávím na rybách a ne u bedny :-)

jake - Profil | So 26.2.2005 22:20:20

Začínám letos svou druhou sezónu, i když jsem ji vlastně ještě nezačal, protože to počasí mě zatím spíše drží doma, než abych se vydal k vodě Ale k věci. Mám asi to štěstí, že sleduji rybářské servery vlastně od té doby, co jsem začal chytat, takže jsem v podstatě (aspoň doufám) nestačil pochytit celou tu řadu rybářských nectností, o kterých se často kriticky hovoří - takže jsem rybářem velmi tvárným (asi jako malé dítě ve školce, i když je mi 40 :-)), který se rád dozví spoustu nových věcí. Přiznám se, že jsem doma spíše na Chytej, moderovaným HaDem a MRK jsem objevil teprve nedávno, ale postupně se i tady zabydluji a věřím, že mně oba servery přinesou ještě mnoho zajímavých postřehů, nápadů , diskusí kterými budu ovlivněn do té míry, že se za své chování u vody nikdy nebudu muset dodatečně stydět. Zatím se to snad daří. :-)

Azbest - Profil | So 26.2.2005 19:47:25

Je to věc vnitřní úrovně jedince.Většina lidí je úrovně nevalné,což se zrcadlí v tom,za co se utratí nejvíc peněz(Nova),ve volbách,apod.Ale i poměrně jednoduchý člověk může disponovat elementární slušností a to je především záležitost výchovy a vlivu sociální skupiny.Ona čísla a porovnávání s členskou základnou asi moc neodpoví,protože sem chodí spousta nerybářů.Znám několik takových,kteří zde sledovali některé mé spory s ostatními a pak začali číst další věci a už přicházet nepřestali.Nadruhou stranu sem chodí taky spousta debilů,kteří si notují ve své debilitě a vzájemně se chválí za požírání všeho,co se pohne,nechá zabít a je to zadarmo.Zato ale někteří na základě takového vztahu k přírodě u vody nadělají takovýho bordelu,že zůstává rozum stát v němém úžasu.Já čísla neumím sorry.Ale jestli mě vymyžete,tak budu pěkně nakrknutej,protože píšu jedno písmeno za 10 sekund...:-)

Radek Ch. | So 26.2.2005 17:17:22

Martin M - s tím podpráhovým působením jsi to vystihl přesně - alespoň v mém případě. Foťák jsem chtěl hlavně kvůli MRKu a zjistil jsem, že i v jiných případech jsem ovlivněn - kladně

medvěd - Profil | So 26.2.2005 14:39:17

Kdyby mne už vůbec,ale vůbec nic nenapadlo a ono mne toho napadá spousta ,tak jsem díky Mrku poznal spoustu zajímavých lidiček a snad i kamarádů.

Dědek - Profil | So 26.2.2005 13:27:38

Já myslím, že když MRK dokázal ovlivnit mě, tak musí pozitivně ovlivnit časem každého. Říká se, že i 1000 x opakovaná lež se stává pravdou. I když tenhle příměr není zrovna k položené otázce to pravé ořechové, celkem přesně vystihuje podstatu. Prostě ovlivňuje nás všechny a doufám, že jen v tom dobrém.

Martin M. - Profil | So 26.2.2005 12:10:00

mirmen> samozrejme, slo by to. Ma to vsak jeden hacek - ja delam na plny uvazek v praci a RC studuje (dela ted diplomku). Delam (tzn. pracuji, cteni nepocitam) na MRKu nekolik hodin denne + vikendy a svou snahu zameruji na to, aby obsah MRKu mohli tvorit co nejvice sami ctenari, coz se dlouhodobe osvedcuje. Tedy delam hlavne "podporu", nikoliv obsah, na ten mam bohuzel cim dal mene casu. V kazdem pripade si jiz velmi realisticky dokazi predstavit situaci, kdy budu mit na MRK o 8-10 hodin denne vice casu :-) a pak se vrhnu i na to, co navrhujes.

mirmen | So 26.2.2005 11:55:07

Martin M. ten počet adres je víc než potěšující. Pokud by se jednalo povětšinou o tuzemské rybáře - co člověk, to adresa - tak by počet oslovených byl mezi 5-6ti%.

Možná by časem stálo za úvahu zřídit něco jako rubriku NÁŠ HOST ( a tam by po předchozím avízu probíraného tématu mohl např. 2-3 x měsíčně odpovídat ichtyolog, biolog, botanik, právník atakdále atakdále).

Kladný vliv media by se rozřířil, vždyť celá řada otázek po odborném názoru přímo volá ( zakládám rybníček či jezírko a jaká obsádka, parazité u ryb, introdukované druhy, otázky k právnímu výkladu RŘ, táboření u revíru, petice K70 ....... ). Napadají mne ještě další pro leckoho možná vítané oblasti "meziwebové", případně jiné odborné spolupráce, např. časté otázky k fotografii .. proč by nemohly být nejčastější otázky na dané téma "shrnuty" do jednoho tématického bloku a pozván někdo, kdo má blízko k obému, rybařině i profesionální fotografii.

Martin M. - Profil | So 26.2.2005 11:26:35

drda> dekuji za tuto otazku, odpovedi potesily.
Ted trochu me neskromnosti:
Myslim, ze MRK "podprahove" ovlivnuje vice, nez jen ty moralni kodexy rybaru. Napr. jsem presvedcen o tom, ze hodne lidi si koupilo digitalni fotak jen proto, aby sem mohli davat sve fotky! :-) Nebo ze diky zapisum v mujlov zblbnuli do feederu ci muskareni atd.
Jeste se vyjadrim k 1) - tento udaj ani ja neumim presne vycislit, ale za posledni mesic tu mame 19 500 unikatnich IP adres a od 1.8.2000 to je necelych 130 000. Kolik to je skutecne rybaru, nevim.

miras S. - Profil | Pá 25.2.2005 21:39:33

ad1) 2-3%, ad2) 25%, ad3) 30%. Mrk sám o sobě těžko vytvoří u někoho názor, protože samotné diskuze jsou souborem někdy naprosto odlišných názorů. Spíš pomáhá každému najít si svoji parketu. Proto jsem u otázky 2) nasadil vcelku vysoké číslo, protože postupem času to dost lidem dojde. A v otázce 3) je víc proto, že blbost vždycky má hodně zastánců ( naštěstí ne vždy vítězí).

whitefish | Pá 25.2.2005 20:46:31

Já nemám moc rád procenta, grafy, žebříčky a hodnocení, takže jenom za sebe.: MRK se stal nedílnou součástí mého života. Spojuje nás ušlechtilá věc vysoké duševní hodnoty. Jsem toho názoru, že být ovlivněn MRKem znamená jen a jen získat.

Kato | Pá 25.2.2005 20:09:48

Mě teda mrk.cz ovlivnil fakt dost. Do roku 2004, než jsem poznal mrk.cz jsem rybařil takovým tím klasickým způsobem (šrot, teleskop 150g, velký hák, žížala, 35 silon..) Potom jsem začal číst v časopisech jak to jde jinak, ale jako samouk jsem měl spoustu dotazů a do nových metod rybolovu se mi nechtělo pouštět, byl jsem na to tak nějak sám. Potom přišel mrk.cz a přátelští rybáři s plno radami a já našel odvahu se pouštět do nových věcí. za tu dobu jsem celkem dost lidí předělal na lepší rybařinu a taky jim tak nějak vysvětlil pouštění ryb a sám se někdy dívím, jak to dodržují. Taky se dost snažím mrk.cz prosazovat a říkat o něm lidem a nejsem jediný, protože dost lidí říká, že ví, že něco takového je. Bohužel internet ale není věem dostupný.

miki - Profil | Pá 25.2.2005 16:36:29

Ad 1. - 10%.
Ad 2. - 20%
Ad 3. - 70% Pevně věřím a doufám, že jsem "Ad 1" a "Ad 2" příliš nenadhodnotil.

Matrix | Pá 25.2.2005 14:20:26

Ja taky nebudu psat procenta, ale myslim si, ze MRK ovlivnil velkou spoustu rybaru(vcetne me) a myslïm si ze takovychto stranek by melo vznikat vic a pak by byla rybarina sportovni a ne masarina, kterou provozuje stale velka spousta rybaru. Nemuzu se divat na rybare(masare), kteri jsou nekde na svoji chate cely rok, krmi na jednom miste a nachytaji velkou spoustu ryb a ty pak prodavaji v hospode!!! A nemluve o tom, ze kdyz jim ryby najedou, tak berou vse co za den chyti, ale to bylo takove odboceni doufam, ze to nevadi.