Tuhé návazce

Mám na mysli návazcové materiály tipu Spark od J.Těš., IQ od Kordy . Především by mě zajímaly uzly pro spojení s obrtlíkem a háčkem (nevím jak to mám navázat) !! A za jakých podmínek ji používáte atd.... dík
Autor diskuse: DanNyO - , 22.2.2005 kaprařina - náčiní, doplňky

Marda - Profil | Út 22.2.2005 11:31:03

Taky jsem zkoušel Spark (jen nevím přesně průměr) a vázal jsem ho k obratlíku obyčejně na smyčku a stejně tak i k háčku (jako na obrázku a dotáhnout). Přes uzlík smyčky u háčku jsem pak ještě natáhl návazcové rovnátko pokud jsem ho chtěl zafixovat. Tahle montáž mi fungovala s háčkem Fox serie 2 vel. 2 a Ashima C887 vel 2 a 4. Délka Sparku cca 15cm a pak kombinovaný spoj přes obratlík s cca 10cm Quicksilveru.
Tady je odkaz na tu holandskou stránku s uzly odkud jsem kopíroval obrázek: http://members.rott.chello.nl/tmarapengopie/knopen.htm

Honzas - Profil | Út 22.2.2005 10:40:03

Spark jsem používal polovinu loňské sezóny. Dělal jsem buď tuhý celý návazec nebo kombinaci s měkkou pletenkou. Pokud šlo o tuhý návazec v celé délce vázal jsem ho na háček klasickým beuzlovým způsobem s tím, že jsem vlas nejdříve dělal z měkké pletenky a pak jsem to zkusil udělat celé tuhé včetně vlasu a fungovalo to úplně stejně. Háčky pro tuhé návazce používám při bezuzlovém vázání s rovným očkem. U háčků s očkem dovnitř svírá návazec vycházející z očka se špičkou háčku nepříznivý úhel a znesnadňuje uvíznutí háčku v tlamě kapra. Tuhý návazec k obratlíku můžeš uvázat tím Rapala uzlem nebo i klasickou smyčkou a zafixovat sek.lepidlem. U kombinovaného návazce jsem spojoval šňurku se Sparkem přes boilie kroužek grinerem a opět s kapkou sek.lepidla. Kvůli tuhosti se to blbě váže, ale jde to. Na chytré a zkušené ryby ale Spark nebude asi to pravé ořechové. Těžko ho totiž donutíš, aby ležel na dně v nějaké vyrovnané poloze bez smyčky a nástraha se na něm nebude také pohybovat zrovna přirozeně. Proto pro takové případy přecházím u kombinovaných návazců na šńůrky s olověným jádrem.

Pavel P. | Út 22.2.2005 4:54:23

Tuhé šňůrky se nasazují spíše na plovoucí bojlí nebo panáčka.Použitelný je přitom Rapala knot/uzel/.To je takové to volné očko.Určitě jsi to už viděl.Při chytání s bojlím u dna se spíše používá kombinovaná montáž.Spark,který zmiňuješ,se docela osvědčil mému kolegovi na podzim,kdy ho testoval na CH1A a chytal s ním normálně u dna /délka návazce 22cm/.Já vidím největší přednost v tom,že Spark je mnohem odolnější vůči mušlím a ostrým hranám.Někde na netu /myslím,že je to nějaká holandská stránka/,jsem si našel animované uzly a tam to naštudoval.Ten Rapala knot ti můžu hodit do mailu,pokud budeš mít zájem.