parmy. bojovnice českých vod

jak na ně??
Autor diskuse: magmaman - Profil , 15.3.2021 feeder - druhy ryb, rekordy

Piskořík - Profil | Pá 19.3.2021 12:27:47

mascha >> "Pane, jste hlupák...jen tady krmíte kormorány"....to musí mít velkej úspěch...:o)

Ne, dělám si prdel...cením si každýho člověka, co není lhostejný...takže, i když s tebou třeba v něčím nesouhlasím, musím ti za tohle přiznat kredit... a za třídění a recyklování taky...:o)

mascha - Profil | Pá 19.3.2021 11:57:39

Piskořík >> Co s tim dělám? Dělám s tim to, že fídrařovi svůj názor řeknu, nejen u vody, ale i tady na mrku. Je pak na každym, jak se k tomu postaví. Já osobně jsem dospěl k tomu, že v období leden-březen ryby nechytám vůbec (vyjma jatečního duháka) a už dva roky jsem nevzal do ruky nic jinýho než mušák a vlačák.
Souhlasím, že úplné jádro problému je jinde. Ale pokud mohu aspoň nějak málo přispět úpravou chování, udělám to. To je jako tvrdit, že ekologické chování je na houby, když třetí svět na to dlabe. Recykluju každou pitchovinu, možná naivně, ale prostě je to moje cesta.

Worm - Profil | Čt 18.3.2021 17:40:43

Pedro1 >> Skoro jsi to trefil...až na ten duben a místo pekáče bych dal pánev...i když, možná taky :0))))

Pedro1 - Profil | Čt 18.3.2021 13:25:00

Worm >> Jenže u Tebou ulovených štik to je jedno, jestli jí chytneš v srpnu, prosinci, nebo dubnu.
Na pekáč jde tak jako tak, že?:-)))

Piskořík - Profil | Čt 18.3.2021 13:03:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mascha >> Asi proto, že z toho období pochází největší množství mechanického poškození....plísně jsou samozřejmě i ve studených vodě, to nikdo nerozporuje, ale né v takovém množství. Ryba napadená plísní v létě je jak plyšák...:o)

Vaříš z vody, Michale. To, že by v zimě měl rybolov vliv na vyšší mortalitu, je pěkná blbost. Ryba je poikilotermní živočich, má tělesnou teplotu jen o málo vyšší, než je teplota okolní vody. Tudíž je pěkně zpomalená, do boje nedává tolik energie. Druhá věc je ta, že v chladném období nemá problém při boji okysličovat namáhané svalstvo a s pomocí kyslíku následně odbourávat nahromaděnou kyselinu mléčnou. Protože ve vodě je v tomhle období nejvíce rozpuštěného atmosférického kyslíku. To víme, ne? Kolikrát mám spíš v létě problém rozdejchat ulovenýho bolena, candáta nebo i tu parmu...když mi zabere na blbej cajk. Takže z toho tvýho krmení za rohem číhajících vyder a kormoránů bych měl obavu spíš v létě. Když už bych si teda měl připouštět tyhle divoký teorie...:o))

Ale kdo ví? Vydry jsou čím dál drzejší, takže se v blízké budoucnosti třeba dočkáme vydry, jak sedí za rybářem a čeká, až bude pouštět znavenou rybu..a ještě mu pak poděkuje ve třech světových jazycích.....;o)

S tím kormoránem souhlasím, ale co s tím chceš dělat? Budeš se kvůli tomu koukat s nenávistí na toho fídraře? Ten problém je přeci jinde...

mascha - Profil | Čt 18.3.2021 12:10:23

Piskořík >> a proč je v dubnu plíseň na kaprech z podzimního vysazování a na duhácích z dírkování, když se ta plíseň má největší reje při dvacíti stupních? Tolik má voda někdy v červnu a na jarním nasazování duháků do pstruhovek nebo kaprů do každý svazolouže se to plísní nijak neprojevuje.

A fakt chceš zpochybňovat vysílení bojem? O tom, že existuje nějaký vliv ulovení rybářem na mortalitu, přeci nemůže být pochyb. A ta mortalita prostě v zimně bude větší z různých důvodů, a některý tu probíráme. A když vletí kormorán nebo vydra do hejna ryb, která z nich má největší šanci to odsrat? Ta která je v rámci hejna znevýhodněná třeba právě v důsledku nedávného nedobrovolného pózování na metru. A že třeba vydra nebo norek budou ochotný mastit pomalejší ryby jen pro zábavu, tak taky snad nepochybujeme, ne?

Mimochodem, v Tróji na Vltavě u zoologický je obrovská ložnice kormošů. Stovky kusů tu nocují a pak se během dne rozlítávají na nejrůznější místa. Skoro nikdy ale přímo v Tróji neloví. A víš kdy je výjimka? Když tam sedí celý den feedrař, krmí a odpoledne sbalí fidlátka. Ty černý kurvy to maj dobře pošéfovaný a moc dobře vědí, že tam budou mít ryby pěkně stažený. Takže není nutný jen ty ryby popíchat, už jen zimní vnadění v nich může udělat paseku.

aartu - Profil | Čt 18.3.2021 12:08:54

mascha >> Souhlasím s tebou. Minulý rok kamarád našel místo, kde z nějakého důvodu bylo snad víc štik,než vody. Chodil tam na ně asi dva měsíce a furt tam byly. Většinu jich teda pustil,to musím říct. Ale já jsem si tam nenahodil, to bych si fakt připadal jako s flintou u krmelce. Nenech se otrávit. Třeba takových přibyde jak jsi psal.

Shafi - Profil | Čt 18.3.2021 10:40:07

magmaman - >> Na MP vodách občas mile překvapí a moc potěší. Roztočené kolečko ti pak napoví, kdo je na druhém konci a je to zážitek.

Piskořík - Profil | Čt 18.3.2021 10:30:34

Jo, a rod plísně Achlya se píše s “y”...teď mě to jeblo do oka...:o)

Piskořík - Profil | Čt 18.3.2021 10:01:33

mascha >> To bude buď nějaké nové zjištění nebo nevím. Jinak by se o tomhle “ zásadním” vlivu nízké teploty vs. plísňová onemocnění zmiňována odborná literatura. Co vím já, a napadá mě jeden možný negativní faktor s tímto související, tak je ten, že s poklesem teploty klesají rybám všechny tělesné a metabolické procesy včetně funkce imunitního systému. Ten je v tuto dobu v nejnižším možném režimu. Na druhou stranu, nízká teplota zase moc nepřeje šíření vodních patogenů, proto většina ryb zaplísní nebo jinak onemocní hned z jara, s nárustem teploty. Ostatně, oba rody nejčastějších mykotických onemocnění u ryb, plísně Saprolegnia a Achlia, mají svoje největší reje až při teplotách kolem 20 stupňů Celsia.

Tady je důležité zmínit ten nehlavnější faktor, kterej podmiňuje výskyt plísňových onemocnění ryb. A to je mechanické poškození. To je ta zásadní vstupní brána pro plísně a je potřeba si veškerá svoje pozorování zaplísněných ryb spojit s tímto a né s nízkou teplotou. Proto sem zapadají ty duhákodromy s plísňorybama, kde je nevhodná manipulace enormní, proto jsou vidět na jaře zaplísněný kapři z podzimního vysazování, kdy prostě chtě nechtě k mechanickému poškození dochází nebo jiné ryby, kterým se sice podařilo uniknout nenasytnému chřtánu kormoránů, ale odnesly to mnoha šrámy, kam se potom, bohužel, pozvala posléze paní plíseň..:o)

Ještě mě zaujala souvislost možné predace a ryby vysílené zimním bojem. To je hodně přitažený za vlasy, Mášo. To bys musel chytat na 0.8 vlas, tahat ryby 13 minut z vody a hned vedle tebe by musela na šutry sedět hladová vydra, která by po puštěný rybě do minuty startovala...:o))

mascha - Profil | St 17.3.2021 13:18:29

Piskořík >> přesný odkazy na studie nemám, ale zaznamenal jsem to nejméně dvakrát. Jednou od člověka z Jihočeské univerzity, podruhé v nějaké přednášce snad z Vodňanské školy. Teplota vody = teplota ryby a má vliv na potenciál zaplísnění. Odnesl jsem si z toho to, že čím nižší teplota (a déle držená), tím větší šance dostat plíseň. Samozřejmě mají vliv i další faktory, jako je míra kontaktu, stupeň setření slizu nebo dokonce poranění.
Ladí to i s mým pozorováním - nepamatuju, že bych v létě nebo na podzim chytal nebo viděl zaplísněný ryby. Zato v březnu po rozmrzu je možný vidět podél břehů pískoven zaplísněný ryby docela často. A potvrdí to provozovatelé duhákodromů - během roku se s plísní nepotkávají, po rozmrzu z dírkování plísňáky mají. Také proto na spoustě duhákodromů nechtějí dovolit pouštění ryb.

Ryby v zimním období přechází až do určitý míry vegetativního stavu, zpomaluje se metabolismus a reakce. Zároveň dochází k houfování. Obě ty věci mají negativní dopad na ohrožení predací. Ryba vysílená v tomto období zdoláváním je samozřejmě ještě méně schopná unikat predátorům.

To jsou podle mne objektivní fakta, ze kterých vyplývá, že reofilní ryby jsou v období leden březen nejchoulostivější.

Piskořík - Profil | St 17.3.2021 12:34:21

mascha >> Mimo téma zimoviště....zaujalo mě pár zajímavých tvrzení. Tohle jsi vyčetl kde, Mášeno?...:o)

“A vzhledem k vyšší teplotě vody velkoobjemové nádrže je také menší pravděpodobnost zaplísnění, než u ryb chytaných z párstupňové vody v řece”

A doba největšího zdravotního ohrožení ryb je teda v zimě? Šlo by to nějak odborněji rozebrat? Bez nějakýho rejpání, fakt mě ten názor zajímá....:o)

mascha - Profil | St 17.3.2021 11:03:03

Worm >> Nemyslím, že by to byla zbytečně ostrá kritika. Kdybych chtěl prudit za každou cenu, mohu se s despektem vyjadřovat o lovu na přirozenou nástrahu a s krmením, když s umělou a bez krmení to jde také (někomu to může připadat jako střílet srnce u krmelce), mohl bych třeba vysírat na dublety, protože než se zdolá jedna, druhá je zbytečně v podběráku. Dalo by se i polemizovat o tom, jeslti je fakt nutný si masírovat ego focením na metru v zásadě nezajímavých ryb (parma začne být zajímavá pro metr až když atakuje osmdesátku a víc)... ne, takové diskuze mi přijdou skutečně zbytečné a hodně lidí by namítlo, že bude subjektivní (ačkoliv já myslím, že není). Ale diskuze o chytání reofilních zcela zjevně generačních ryb v době jejich největšího zdravotního ohrožení je podle mne zcela na místě. I kdyby jednoho jedinýho čtenáře to donutilo se zamyslet a třeba své chování aspoň trochu korigovat, nebyl to zbytečně strávenej čas u klávesnice.
Já si nehraju na svatýho, chytám řadu let, a na řadu let fakt nejsem pyšnej. A do dneška se občas dostanu do rauše adrenalinu z lovu, že se v něčem zapomenu, to přiznávám, nechci být pokrytec. Ale makám na sobě. A právě čtení podobných diskuzí mne osobně strašně posunulo a stále posunuje.
Sám píšeš, že jsi se vykašlal na chytání ryb plných jiker. Nevěřím, že to přišlo jen tak z nebe. Kdybys denně otvíral Mrky, Fejsbuky a časáky plný fotek s rybama gafovanejma, lukostřílenejma, kravavejma, s crčícíma jikrama atd. tak by ti to nijak divný nepřišlo. Ale navzájem se všichni motivujeme k tomu, chovat se k tý rybě, když už je lovíme pro zábavu, co možná nejlíp. Postupně se společnost proměňuje. Hele, dokonce už začínám vidět změny na instagramech rusáků, kde i "testeři" a reprezentanti značek jeli krev a uválený ryby bez uzardění. Prostě si myslim, že je správný si tu sdělovat a tříbit názory na to, co nás sere.

Worm - Profil | St 17.3.2021 6:05:11

mascha >>Ano,vláčím kde to jde až do silvestra.Záleží na tom,jestli jsou stojáky pod ledem nebo ne. A to je právě ono...je to věc názoru. Můžu oponovat,že pro mě je zima od kistopadu do března...stejně jako že je kolikrát větší teplo v lednu, než v prosinci. Sám jsem chytal v květnu celkem dost parem,chlubil se tím hloupě na Mrku a když jsem pak viděl,jak z těch ryb tečou zbytečně jikry na břeh, neměl jsem z toho dobrý pocit s nechal jsem toho.Protě jsem výjimečně reagoval na tu za mě zbytečně ostrou kritiku ....víc bych to neřešil .

mascha - Profil | Út 16.3.2021 22:36:48

Worm >> Nevím jak ty, ale já nechytám v zimě okouny, candáty a štiky. Zimou myslím období leden - březen. A v prosinci je zcela výhradně chytám jen na velkých údolních nádržích, kde není ohrožení predací ani zdaleka tak velké, jako u parem na řece. A vzhledem k vyšší teplotě vody velkoobjemové nádrže je také menší pravděpodobnost zaplísnění, než u ryb chytaných z párstupňové vody v řece.

Podle mne jde o objektivní posouzení doby, která je pro lov nejméně vhodná. A to je pro reofilní druhy období mrazů, tedy nejčastěji leden-únor až březen. Třeba květnový lov s mouchou na MP mi vadí mnohem míň, protože ty ryby to ohrožuje mnohem míň.

Worm - Profil | Út 16.3.2021 18:11:19

scjsci >> Co to je za otázku?
Chytám štiky v prosinci....takže třeba 2 měsíce před jejich třením.........Za mě je to totéž jako parmy v březnu....prostě to lze a lovím ryby tam kde žerou.

Když budou lovci dravců tahat na vánoce štiky ze zátoky, kam se sjely na zimu za potravou.....je to v pořádku a za měsíc je to v případě parem svinstvo a budeme lovce nazývat zmrdem? . Všichni lovci loví shromážděné ryby na zimu a v souladu s pravidly..... v čem je problém?

scjsci - Profil | Út 16.3.2021 17:46:34

Worm >> chytáš hodně štik v lednu?

Dědek - Profil | Út 16.3.2021 17:20:17

Worm >> ty dravce tam loví stejný .... jako ten parmolovec.

Shafi - Profil | Út 16.3.2021 16:44:38

Není problém že někdo chytí parmu, ale že jí neumí pustit. V létě když je ve vodě méně kyslíku, chce to více času a trpělivosti. Čím delší souboj, tím delší zotavení. A to mi příjde, že platí v každé roční době.

Worm - Profil | Út 16.3.2021 13:52:39

Pindˇa >> Okouni....candáti .....štiky a další....těch se oslabování v zimě netýká? Tyhle druhy nemají před třením?

Za mě je mnohem větší prasečina tahat cíleně ty parmy před třením,.......... jiný zase řekne, že po tření...když jsou unavené, ale to je teď ještě daleko.....a k tomu slouží hájení, které u parem začalo v pondělí.

Je to jen věc názoru

Pindˇa - Profil | Út 16.3.2021 13:43:46

Worm >> Napsal to jasně v posledním odstavci proč i když je to možné--------Aby to bylo jasné - nejde o to, že se chytají ryby na místě, kde se sdružují, to je celkem běžný postup chytřejšího lovce. Jde o to, že ty ryby potřebují v zimním období nebýt oslabované, protože hrozí větší ohrožení predátory, větší ohrožení zaplísněním a v neposlední řadě ty ryby musí nabrat sílu na tření.

Worm - Profil | Út 16.3.2021 13:28:08

mascha >> To za chvíli můžeme tvrdit, že je zbabělé chytat dravce v zimě na místech, kde se shromáždili za drobotí, .....ti jsou v podstatě taky na zimovištích........a všichni tam chytáme a vůbec se nestydíme. Proč zrovna vadí lov parem v době, kdy je to možné???

cechura09 - Profil | Út 16.3.2021 12:49:03

Nevím na co si tu hrajeme. Když jsem coural s mušákem na Jihlavě pod Mohelnem, celoročně čistá voda, bývalo tam parem jako sraček. hejna ryb co se držela každý ve svý tůni v průběhu celýho roku.
Pokud přišla chuť si nějakou chytit, vyzkoušet mouchy, zabojovat, házel jsem vždy tam, kde byly....
Kde nebyly jsem záběr neměl ....
Pak stačily 2 roky s kormoránem a parmy byly v ...........
Autor fotek nevypadá, že by se choval k rybám jak hovado, o co jde ??
Chodí na parmy, já mu je přeju.
Edit.... rybáři jako JáII jsou pro mě ti, od kterých se dá učit. Teda když chceš.
Ještě ocituji jednoho parmovraha z Váhu...."Bez Úďenej mreny v kapustnici by něbol Nový rok" ....:)
Já osobně bych to do huby nevzal.

Dědek - Profil | Út 16.3.2021 12:32:26

mascha >> Souhlas, pěkně napsané.

mascha - Profil | Út 16.3.2021 12:28:24

Já ll >> nikdo nerozporuje migraci ryb a to ani v zimních měsících. Nicméně, pokud rozporuješ, že existuje něco jako rybí zimoviště, je asi jakákoli další debata zbytečná. Přesto bych ti doporučil se například podívat na nějaká podvodní videa, při pečlivém hledání se dají najít. Zcela spolehlivě potvrzují, že parmy se v zimním období shlukují na několik málo míst. Sejde se tam množství hejn, která pak ve zbytku roku cestují samostatně a na různých místech.

Je půlka března, zimování končí, ryby se už začnou rozjíždět, ale tvoje fotky jsou evidentně i na sněhu a tedy za celý uplynulý začátek roku.

Nic ti nezávidím, jen si myslím, že jsou období, kdy není nutné si honit ego. Znám také taková zimoviště, vím kde na Labi nebo na Vltavě jsou teď parmy napatra, ale hanba by mne fackovala tam chytat.

Aby to bylo jasné - nejde o to, že se chytají ryby na místě, kde se sdružují, to je celkem běžný postup chytřejšího lovce. Jde o to, že ty ryby potřebují v zimním období nebýt oslabované, protože hrozí větší ohrožení predátory, větší ohrožení zaplísněním a v neposlední řadě ty ryby musí nabrat sílu na tření. Je to jen základní ekonomika - abych mohl bohatě chytat v budoucnosti, je moudrý si občas něco odříci.

otéčko - Profil | Út 16.3.2021 12:20:09

magmaman - >>Parma..... Pandořina skřínka "otevřena"!! samej Míra Dušín tady

Dejv - Profil | Út 16.3.2021 12:05:44

Worm >> pcháááá, celoroční to zdaleka není !! Ale abys věděl, že jsem kamarád, tak natuty tam jsou každou lichou středu po úplňku, 3 dny před průtokem 73,25 m/s a těsně po tom, co odkvetou kokosy :-))

Worm - Profil | Út 16.3.2021 11:37:18

Piskořík >> Křišťálově čistej parmí lovec, chytá zásadně parmy tam, kde nejsou :O)))))

Worm - Profil | Út 16.3.2021 11:36:21

Dejv >> Takže ti můžu jet ochytávat tvoje celoročňoloviště parem....krása :o)

Dejv - Profil | Út 16.3.2021 7:15:01

Piskořík >> jdu vrátit povolenku...

:-)

Specialista - Profil | Út 16.3.2021 6:43:54

Na zimovišti jsem chytal jednou kdysi a víc už nebudu. Je to hnus. Jednotlivec tomu neublíží, když to začíná připomínat závody a cejni se kopou do vody...🤮.
Já II se evidentně k rybám chovat umí. To je z fotek jasné. Otázkou je, jestli ultrabojovná parma vyčerpaná soubojem nemá ve studené vodě vetší potíž s regenerací, než ostatní druhy ryb. Ale zřejmě to dává, když se kusy chytají znovu.. Tak snad jen si přát, ať vedené evidence míst lovu zůstanou před kýmkoli dalším navždy skryta.

scjsci - Profil | Út 16.3.2021 6:09:00

Danda05 >> právě ne, v Létě jsou ty ryby rozlezlý vlastně všude a v Zimě (bystrý čtenář si povšimne rozdílu) jsou všechny z toho úseku v jedný jámě. Všechny ryby z třeba deseti ha na deseti metrech. Navíc celý tenhle lov kulhá na obě nohy i z hlediska legislativy, ale to tu už nemá smysl řešit.

Bacha San - Profil | Út 16.3.2021 5:35:44

Piskořík >> :-)