Obilniny a ich využitie

Pred pár týždňami sme sa dočasne sťahovali na dedinu a v kôlni som našiel plný plechový sud pšenice s jačmeňom (asi). Tak ma napadlo založiť tému s receptami a spôsobmi zužitkovania obilnín (šrotovanie, pečenie, varenie, kvasenie...), nemusí sa nutne jednať iba o spomínanú pšenicu a jačmeň...
Autor diskuse: svaro - Profil , 2.5.2020 všeobecné - nástrahy, návnady

kubah - Profil | Ne 3.5.2020 16:15:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můžeš vařit, případně v létě do kýblu na sluníčku...

Jak to začne kvasit, voní to pořádně...
https://www.mrk.cz/r/atlasy/nastrahy_navnady/navnad​y/partikly/moceny_jecmen/?kw=mo%E8en%FD%20je%E8men

krkoška - Profil | Ne 3.5.2020 16:13:40

svaro >> Ještě mě s tím spařením napadla jedna myšlenka. Co takhle, když potřebuješ narylo partikl, tak tu pšenku taky jen spařit. Nádobu zakrýt a nechat chvílí odstát. Spařením by se z celých zrn nemuselo uvolnit tolik glutenu a tím pádem by se ti neměl vytvořit ten nežádoucí šlem, který jsi popisoval při uvaření.
TEĎ K TVÉ OTÁZCE..
Řídil bych se tím, že když máš trochu šrotu, nebo ho nechceš použít moc a přesto bych chtěl mít lepivé krmení, potom bych ho spařil všechen.
Pokud bych chtěl použít více šrotu do krmení, spařil bych asi jen část, aby z toho nebylo úplné lepidlo.
Případně by šel použít pouze šrot, kdy bych vyzkoušel třeba půlku spařit a druhou půlku ne. Od tohoto bych si odvodil, zda to bude poměrově stačit...

svaro - Profil | Ne 3.5.2020 16:04:06

krkoška >> to s tým sparením je zaujímavý nápad. Spariť len časť z pridávaného šrotu, alebo všetok?

splavek - Profil | Ne 3.5.2020 12:31:00

svaro >> To záleží na teplotě místa, kde kvasíš,asi i na tom jestli jsi partikl vařil, nebo nevařil. Jak máš velkou kvasnou nádobu. Odhaduji tak tři až čtyři neděle. Osobně to neřeším, když potřebuji, tak cedníkem vylovím, třeba i po jen pár dnech, když nemám nic jiného. Mám takové dvě třicetilitrové nádoby a v tom to kvasím, založím do dvou a když už jeden vyberu, tak prdnu do toho vybraného další dávku a beru ten vykvašený. Ale jak už jsem psal výše, když není zbytí nepátrám jestli je nebo není dokvašeno.

krkoška - Profil | Ne 3.5.2020 12:21:23

svaro >> Ano, taky mě v první řadě napadl lepek (gluten).
Na tu řeku...šrot sám o sobě moc nelepí. To přidané levné krmení by muselo být asi dosti pojivé. Na stoják by to mohlo bít v pohodě, nicméně bych zkusil trochu šrotu spařit, aby se zase "aktivoval" lepek a vše pěkně spojil.
Jinak jako každou krmítkovou směs bych si připravil večer před lovem, nebo aspoň několik hodin předem. Aby částečky nasákly vodu a nevzlínaly, či přímo neplavaly na hladině.
Vždy při míchání krmení převlhčím, ráno vezmu směs do ruky a je téměř suché. Ne vždy samozřejmě vím několik hodin dopředu, že půjdu k vodě. :)

svaro - Profil | Ne 3.5.2020 12:04:41

Skúšal som pšenicu s jačmeňom variť. Problém je z hustou, lepkavou hmotou, ktorá sa vytvorila na hladine (hrubá možno aj 5cm vrstva), ktorá všetko zapatlala a zalepila (myslím si že ide o vyvarený lepok). V najbližšej dobe tento spôsob skúšať znova určite nebudem (inak partikel po opatrnom odobratí vrchnej lepkavej vrstvy OK).

Okrem toho sa mi podarilo spojazdniť starý šrotár, takže mám prvú dávku našrotovanú. Mám v pláne ju zmiešať s nejakým lacným krmením a (kvôli rieke) hlinou. Vidím to asi na 2 diely krmiva, 1 diel šrotu a 1 hliny (rád si ohľadom dobrého pomeru nechám poradiť)

krkoška - Profil | Ne 3.5.2020 12:03:35

svaro >> Osobně myslím, že po několika týdnech je k použití. Standartním způsobem bych bez přidání cukru bych ho použil bez obav po 3-4 týdnech. Nějakou univerzální odpověd ti nedám. Bude záležet i na tom, kolik máš partiklu, kolik dáš piva, kefíru, jaká je teplota...
Třeba se vyjádří někdo zkušenější.

krkoška - Profil | Ne 3.5.2020 12:00:32

splavek >> Já jsem si na ten smrad tak nějak už zvykl :DD

svaro - Profil | Ne 3.5.2020 11:57:50

ako spoznám že je partikel dosť prekvasený?

splavek - Profil | Ne 3.5.2020 11:42:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

krkoška >> Já osobně kvasím jen kukuřici, tu namočím a lehce povařím, nechám v hrnci schládnout přeliji do kvasící nádoby tak aby byla pod vodou a přidám kefír. Zkoušel jsem kvasit pšenici, ale ta oproti kukuřici smrděla jak bolavé nohy, takže jsem od toho ustoupil. Mám určité hranice za které nejdu:-):-)))))

krkoška - Profil | Ne 3.5.2020 11:20:43

svaro >> Já dal asi dvě piva na 30kg kukuřice. Ve své podstatě je to jedno. Jelikož chceš dostat do toho obsahu ty "správné" kvasinky, tak by stačil i pouhý panák piva. Kvasinky by se ale z takovéhoto množství velmi pomalu množily...takže asi tak :))

PS: nedoporučuji do kvašeného partiklu strkat hnáty :D jelikož by jsi si tu ruku nechal radši odpadnout, jak pak několik hodin smrdí i přes důkladné umytí mýdlem :)) Zkrátka jen co ruku přiblížíš k hlavě, tak tě ten smrad po několik hodin bude pléskat přes nos :DD
Pořídil jsem si lopatku, která má drážky, a tak vždy vylovým jen partikl a voda v kýblu zůstane a nemusím se tak starat o dolévání vody, aby byl partikl ponořen, jak jsem již zmiňoval.

Zde odkaz na lopatku, kterou používám:
https://www.kaprarina.cz/lopatky-a-praky/nash-lopat​ka-na-krmeni-deliverance-particle-spoon-with-slots/​
Jde našroubovat i na podběrákovou tyč :))

svaro - Profil | Ne 3.5.2020 10:54:57

krkoška >> je nejaké pravidlo, koľko piva na aký objem zrnín, alebo len zaliať vodou a 1 pivo stačí?
To klíčenie už aj idem vyskúšať - díky :)

krkoška - Profil | So 2.5.2020 22:39:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

svaro - >> Čau. Tak já připravuji partikl buďto klíčením nebo kvašením. Vaření se vyhýbám, jelikož nad cca 50 °C (přesně si nepamatuji) se ničí enzymy, vitamíny a minerály, které potrava obsahuje. Nevím zda ryba rozdíl pozná, ale já to pro svůj pocit zkrátka nevařím. Jediné co tepelně upravuji je řepka, kterou spařím vřelou vodou.

Klíčení
Ať už se jedná o obilniny či konopí, vždy zaleju na 24h vodou, aby byly všechny zrnka ponořené.
Poté vysypu na plastové plato. Vrstvu nedělám větší než 5mm, aby měly zrnka dostatek světla a + - všechna začala klíčit stejně.
Každý den semena postupně dovlhčuji, ale jen aby byla vlhká, nikoli aby v nich vyloženě stála voda.
No a za pár dní je partikl připraven k použití.
Klidně si ho dělám dopředu, dám do mikrotenových sáčků do mrazáku a pak jen den před lovem nechám rozmrznout.

Kvašení
Můžeš použít pivo, kefír, a jiné.
Pokud spěcháš, tak přidej k partiklu cukr. Kvasinky se rychleji namnoží a měl by jsi mít partikl asi během 1 - 2 týdnů připravený....přesně nevím, nikdy jsem tento rychlí způsob nezkoušel. Prý se ale nedá dlouhodobě partikl s přidaným cukrem skladovat, četl jsem, že obsah začne hnít. Já nevím. myslím si, že začne hnít za předpokladu, že si tam třeba zaneseš lopatkou nečistoty.
Já tam tedy přidávám pivo. Partikl (pšenku a kuku) mám takto připravenou dva roky. Vždy jen odeberu dle potřeby. Jediné co je třeba, tak případně doplnit vodu, partikl musí být stále ponořen nebo posbírám pěnu na hladině.
Už mi postupně dochází, takže během několika měsíců zkusím to mléčné kvašení.
Někdo může namítat, že neuvařený partikl rybu ucpe. Já si ale myslím, že když se alespoň týden máčí (v některých případech několik let :))) ), tak vaření není zapotřebí.

Teď ještě otázka...
Když se nechají sememena naklíčit, tak se sacharidy štěpí na jednoduché cukry a ryba je pak může snáze přijmout? Stejně tak by to se sacharidy mělo být i při kvašení..nebo se pletu?