Mobilní aplikace na zápis úlovků

Dobrý den všem.
Už delší dobu si děláme s kamarádem osobní statistiky o tom, kolik, kde a jaké ryby jsme při každé docházce k vodě ulovili. Tabulky v excelu už nás ale nebaví, a proto jsme přišli s nápadem vytvořit mobilní aplikaci, která by umožnila rychlý a jednoduchý zápis a automatické vytvoření statistiky včetně zajímavých grafů a další různé funkce.
Oba dva jsme studenti a nepříliš zkušení rybáři, proto by nás zajímal váš názor, zda se vám takový nápad líbí a zda byste takovou aplikaci uvítali. Za každou reakci budeme moc rádi. Děkujeme.
Autor diskuse: step1 - Profil , 22.2.2020 všeobecné - ostatní

Líbí se Vám nápad?

A) Ano90%

B) Ne10%

Od 22.2.2020 hlasovalo 105 čtenářů.

FockeWulf - Profil | Čt 9.4.2020 10:00:45

Hupo >> Vypadá to dobře, moderní, intuitivní. Dobrá appka!

Hupo - Profil | Čt 9.4.2020 9:28:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokiaľ nevadí, že je v slovenčine, kamarát používa toto: https://www.rybarskydennik.sk/app/login.php?reason=​user+logged+off. Inštalačka je aj na Google Play.

kakr - Profil | St 8.4.2020 17:09:45

computerfish >>
Nikdy jsem nic takového neviděl, nebo si nepamatuji.
Zkus to nafotit celé, včetně první stránky. Ani na sumář s nějakými významnými úlovky si nevzpomínám.

Knecht - Profil | St 8.4.2020 16:06:18

Martin M. >> tenhle článek jsem si vybavil téměř okamžitě, kupodivu tam zůstala i ta desna hrubka ve slově s výjimkou v předponě vy/vi o:-)
Ale upřímně ta programátorská pečlivost a přičinlivost je zavidenihodna! Žel si pořád nedokážu omluvit ten čas strávený zápisem i zpětným pročítánim nějakých poznámek? Na to prostě musí být dobrý setting. A k otázce - upřímně - já to cumeni do různých "placek" u vody beru jako nechutný zlozvyk, asi něco jako vypinani vlasců, přes naplno zapnutý pipak. Není lepší koukat kde se co šustne na vodě a kolem? Kchurwa, kde už by měl být člověk offline, když ne u vody?!

computerfish - Profil | St 8.4.2020 15:43:55

kakr >> Chvíli to trvalo, měl jsem to na chatě. Tady máš důkaz. Jedná se o zadní stranu již letité povolenky. Myslím tak kolem roku 1980. Je to ještě z doby, kdy rybářský svaz byl jen jeden. Pod tím byly kolonky pro zápis.

kakr - Profil | So 29.2.2020 8:13:57

computerfish >>
Míra ryby napsaná v záznamu o docházce (povolence) má významy dva.
1) neumožní rybáři přisvojenou a zapsanou rybu s délkou v cm provést "výměnu" za rybu větší. Porybný si ji přeměří a když bude o 10cm větší než zapsaná v povolence máš smolíka.
2) při sumarizaci úlovků se v sumářích vyskytují někdy váhy ryb za hranicí fantazie. Třeba kapr 41cm / 5kg, nebo sumec 132 cm / 55kg. Pohledem do zapsaného úlovku (cm v povolence) lze podobné nesmysly korigovat.
Podle mých letitých zkušeností jsou obecně váhy přisvojených ryb vyšší tak o 10 -15%.
V celkové sumarizaci skutečně nejsou cm nutné, tak se neuvádí. Stačí ks a kg.

Mirek.V - Profil | Pá 28.2.2020 21:23:07

Martin M. >>
Kromě toho článku se mi moc líbí i poslední věta tohoto zápisu.

Mirek.V - Profil | Pá 28.2.2020 21:07:46

computerfish >>
Já jsem neměl na mysli sumář ponechaných ryb. Pro sebe si zaznamenávám všechny ulovené ryby. U vody na kartu z tvrdého papíru a doma pak do PC. A k tomu, jako ostatní, kdy, kde, jak, na co, počasí, stav vody, atd. Proto píšu, že je to pracné. Mobilní aplikace by to urychlila. Já ale nemám rád malý display telefonu a neustálé posouvání po něm. Rád vidím věci přehledně, tzn. pokud možno celé (např. turistické mapy na papíře x v mobilu). A tablet k vodě nosit taky nebudu. Už se asi digitálně dál neposunu a svoje záznamy si nechám pro sebe.

computerfish - Profil | Pá 28.2.2020 20:35:37

kakr >> č.1) Zjistit, že má ryba míru, uhodl jsem? Ale musím délku psát, když si ji přivlastním? Porybný si ji stejně přeměří, když se mu nebude zdát.

step1 - Profil | Pá 28.2.2020 19:10:08

Martin M. >> Ahoj, děkuji za příspěvek a za odkaz na skvělý článek.
Kdo ho ještě nečetl, tak doporučuji :)

kakr - Profil | Pá 28.2.2020 14:54:07

computerfish >>
1) Kolonky cm a kg ve formuláři povolenky mají své opodstatnění. Určitě přijdeš na to, proč.
2) Nebudeš tomu možná věřit, ale existují spolky které počítač neinfikoval, navíc formulář povolenky včetně všech kolonek vychází z přílohy vyhlášky a nikdo si jej nemůže mírnix tírrnix měnit. Ale souhlasím s tebou, že se jedná o pitomost.
3) Jsem o 10 let starší než ty, povolenku mám od roku 1961 a fakt si nepamatuji, že v povolence byla stránka na významné úlovky. Navíc se do povolenky žádné údaje nezapisovaly ,nebylo kam.

milanpindryc - Profil | Pá 28.2.2020 14:38:27

malenak >> jojo, navic by se takto daly zapisovat i ulovene, neponechane ryby. To by o stavu reviru vypovidalo vic. Kdyby to nahradilo povolenku a zaznam o dochazce tak parada. Nadruhou stranu k cemu by ty data byly? Ani data ze sumarizace se nijak nepouzivaj. A zverejnovat ostatnim kde co bere taky asi neni v zajmu ryb.

retrívr - Profil | Pá 28.2.2020 14:30:07

sven >> Máš pravdu. Má " statistika " má hodnotu, jak píšeš. Tedy nulovou více méně pro lov, o to zajímavější pro rodinu, příjemné srovnání , pohovoření v hospodě u piva. Takové to co jinde nepřečteš. A abych se zabýval stupní, větrem, echoloty , srovnáním návnad letos. loni. Proto na ty ryby nejezdím. Chci být co nejvíc u vody a jestli něco prošvihnu, tak u mne to o tom není. Jde jen o tu radost to hospodské moudro.

sven - Profil | Pá 28.2.2020 12:07:24

Martin M. >> V tom mám na "svých" revírech, zcela jasno :-))
Dokonce i přesně v kterých zónách a na co. :-)
Ty Tvé zápisky formou deníku se mi líbí.
Já to bohužel vyjadřoval jen strohými čísly nebo v meteorologii používanými znaky.. např pro déšť, polojasno atd..
No co už.. :-) Pokračovat se nechystám..

Martin M. - Profil | Pá 28.2.2020 11:59:16

sven >> vyvoj rybareni jde dopredu rychleji, nez by byla odchylka jakekoliv ulovkove statistiky. Ale treba odhalit, jestli kapri berou lepe v cervenci nebo v listopadu, by se dalo, to ano.

Martin M. - Profil | Pá 28.2.2020 11:54:38

No vida. Hledam screenshot toho programu a nasel jsem tohle https://www.mrk.cz/clanek.php3?id=374
20 let stary clanek a vidim to porad stejne, vcetne posledni vety.
Nejde jen o to, ze si sve myslenky nekam ulozite, ono vas to pri psani primo nuti si takove myslenky vytvorit.

computerfish - Profil | Pá 28.2.2020 11:52:28

Bulda 64 >> V dnešní době jsou data zabezpečená lépe než si myslíš. Tipnu si, že revír proflákneš dříve než někdo ukradne tvá data. Například IS LIPAN má hromadu dat a nikdy z nich nic neuniklo. To že někdo napíše aplikaci hurá stylem s nejistou dlouhodobou funkčností a nejistou podporou není profi řešení.

sven - Profil | Pá 28.2.2020 11:47:35

Bulda 64 >> Ahoj a děkuji Ti za souhlas. Je to přesně jak píšeš.
Nikdo to nezavrhuje, svoji hodnotu to jistě má.
Ovšem nikoli použitelnou pro budoucí lovy ale pouze jako dokument o těch minulých nebo jako zajímavé čtení pro dlouhé zimní večery. Podobně jako foto nebo video.
Aby byla statistika opravdu vypovídající, musely by se všechny lovy odbývat na stejném revíru s cca konstatní osádkou, stejnou rybolovnou technikou, stejným náčiním, návnadou, nástrahou atd..
Z takových zápisů, by bylo možno dejme tomu po 10 letech alespoň v hrubých rysech odvozovat, úspěšnost lovu v závislosti na ročním období, denní době, počasí, prezentaci návnady, nástrahy atd..
Je poměrně lhostejné, bude-li taková statistika vyvedena klasickou formou nebo high tech ..
I když... papír je použitelný kdykoli a po staletí.
Narozdíl od druhé formy, absolutně závislé na el. proudu, životnosti a reprodukovatelnosti použitého nosiče v budoucnu.. Vývoj jde dopředu obrovským tempem a dnešní nosiče zákonitě skončí ve šmelcu úplně stejně jako magn. pásky, kazety, VHS, diskety, CD a DVD...

Díky 10 letům poctivé dokumentace jsem zpětně zjistil, že např. na přelomu tisíciletí,
6x za toto období, napadl první sníh či případně zamrzla voda, přesně 13.listopadu .. :-))
A to se vyplatí :-))

Martin M. - Profil | Pá 28.2.2020 11:37:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podobny program jsem si udelal v DOSu nekdy pres 25-30 lety a evidoval jsem si v nem ulovky az do doby, nez DOS prestal existovat. Pak uz jsem to nikdy neprepsal do neceho novejsiho. Mel jsem v planu kdysi davno z toho udelat cast MRKu, ale skoncilo to s mym vlastnim nadsenim, jestli to vubec k necemu je. Mozna evidovat si nejake zajimave ulovky, ale kazdou rybu? Spise by to byla takova kronika, nez ze by se z toho dalo neco vysledovat. Osobni archiv ala Mujlov pro mne ma vetsi vypovidaci hodnotu, nez data v tabulce. Soubezne si pisi svuj denik o zavodech, opet formou textu, nikoliv pocitacove zpracovatelna data.

Jestli na to nekdo udela aplikaci, tak to hlavni, co by mne zajimalo, je prave ta archivni hodnota mojich zaznamu a zde bych chtel zduraznit, ze ukladate data nekam na server cizim osobam, ktere aplikaci treba po nejakem case prestanou podporovat a nebudete schopni sva data dostat do neceho dalsiho. Takze se sami sebe ptejte, jestli takovy projekt bude fungovat za desitky let. Pak si mozna reknete, ze TXT soubor (treba na google disku dostupny na vsechna vase zarizeni) neni spatne reseni.

kresi28 - Profil | Pá 28.2.2020 11:05:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mě se ten nápad rozhodně líbí. Už teď pro svůj zápis používám aplikaci Vranka.cz. Mám to hlavně pro svoji zvídavost než že bych z toho pro další vycházku k vodě nějak vycházel. Zkoušel jsem i metodu papír + tužka, ale na to jsem moc velký bordelář :) za to mobil mám po ruce vždycky.
Aplikace Vranka mi ukáže dle GPS číslo revíru (pokud jsem někde poprvé a sám to nevím), k úlovku můžu vložit fotku, způsob lovu atd. To celé pak můžu mít k náhledu ostatním uživatelům, přátelům nebo to můžu mít zamčené pouze pro sebe.
Rozhodně bych ale stál o to, aby byla vytvořena jakákoliv konkurence téhle aplikace. Chybí mi právě nějaký pěkně znázorněný přehled všech úlovků, dle revírů nebo dle způsobu lovu např.
Každopádně Vám fandím a aplikaci bych uvítal.

hraji - Profil | Pá 28.2.2020 10:58:55

Bulda 64 >> také si nějaký ten rok dělám záznamy, ale nemohu souhlasit s tím, že se ty záznamy nedají použít. Naopak, proto je dělám, abych věděl, třeba po deseti letech.
Zapisovat jen tak, to je opravdu rituál, ale k čemu to je?

Bulda 64 - Profil | Pá 28.2.2020 10:49:45

Souhlas jak psal někde dole Sven. To, že si zapisuji co, kde, kdy je rituál pro vlastní archivní potřebu. Nelze prakticky uplatnit v příštích sezónách, je to spíš zajímavost.
To, že někdo vytuní elektronic. aplikaci, původně pro vlastní potřebu, je možná nezistné. Ale spíš tomu nevěřím. V dnešní době, kdy každý všechno sdílí, aby si načechral peří... Už vidím, jak to dopadne. Milión lidí na profláknutym místě a 2 milióny těch co se prsį, že všechno láskyplně pustili zpátky a k tomu ty historky o "sportovním rybáři"
Je to stejnej humus, jako rybář s rádiem naplno se stanicí Impuls.. To odcházím do rákosí :--)))

computerfish - Profil | Čt 27.2.2020 21:00:37

Mirek.V >> Ono je hodně věcí zvláštních. Například:
1) U některé ulovené ryby se musí zapsat kg a i centimetry. Odevzdá se vyplněný sumář a centimetry zmizí v nenávratnu. Ale je na to kolonka, tak se to bude dělat i další tisíciletí a basta.
2) Rybář musí váhy ve spodním řádku dle druhů ryb sečíst. Proboha proč? Už čtvrt století to dělá počítač. Ale je na to kolonka a proto se to bude dělat a basta. Mohlo by to být dobrovolné.
3) Dříve narození pamatují, že byla v povolence stránka s významnými úlovky. Dobrá věc a dobrý statistický údaj pro trofejní úlovky. Zmizela v propadlišti. Nelze se divit, že hodně rybářů vyplňuje sumář s nechutí. Občas musí dělat i zbytečnou práci.

retrívr - Profil | Čt 27.2.2020 20:30:14

computerfish >> Ahoj, protože jsem začal s rybařinou později, prostě dřív to nešlo, pravda o to víc jsem se těšil, tak jsem byl asi jiný. Nebo jsem to jinak chápal. Mohu říci, že mám zachyceny všechny dna, všechny ryby a všechno počasí normálně v sešitech. Je to pro mne rituál, patří to u mne, tedy dnes i s vnoučaty k pobytu u vody. Úmyslně nepíšu k lovu. Bavíme se i tím, jak to bylo loni a předloni.... Vůbec neberu vůli moderní doby. Ale chybí to teplo, ta poznámka, třeba , že k tomu byly houby, třeba i to pivko, počasí. To teplo informace není. Je to ale naprostý, zcela jasný odraz doby.Dozfám, že se mi nenakazí vnoučata. Pozor v " civilu mačkaj ", tam to už neovlivním.

Mirek.V - Profil | Čt 27.2.2020 20:08:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak se mi poprvé povedlo přijít o delší rozepsaný zápis, takže znova a už jen stručně.
Podrobné záznamy si vedu šest let ve vlastní excelové tabulce, chytám feeder.
Je to pracné, chce to čas i disciplínu.
Myslím, že to dělá jen velmi malé procento rybářů a že se nedá o aplikaci očekávat velký zájem.
Souhlasím s tím, co psal sven - proměnných je moc a zpětná využitelnost údajů je velmi malá.
Chápu starkovice1 - závody se často chytají ve stejném termínu na stejné trati, atd., ale jak při závodu zaznamenávat ulovené ryby (když to bere) a neprošvihnout kvůli tomu další záběr, nevím.
Je to koníček, baví mě to a své záznamy si povedu dál.

FockeWulf - Profil | Čt 27.2.2020 19:03:58

MiPo >> Jo, možná na PC, bavíme se o apps, takže 21. století zdar:)

MiPo - Profil | Čt 27.2.2020 18:51:05

Nechci vám brát iluze ale vyvíjíte už co dávno funguje http://fitlinie.cz/rybar/

step1 - Profil | Čt 27.2.2020 16:44:11

Ahoj, děkuji všem za příspěvky a účast v anketě. Má to pro nás velký přínos :)

tomvec - Profil | Út 25.2.2020 13:15:03

já 2 >> Digitalizace je dobrý sluha, ale zlý pán.

já 2 - Profil | Út 25.2.2020 12:36:15

Fanda1 >> Já ti nevím, k vodě chodím vypnout, často nechávám mobil doma, nebo ho vypnu a eště aby mě s ním buzerovala kontrola...
Pro zájemce dobrý, ale já se digitalizace upřímně děsím

Fanda1 - Profil | Út 25.2.2020 12:01:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bezva napad. Divim se, ze neco podobneho uz davno nefunguje na urovni CRS. Minimalne s aktualizovanymi popisky reviru atd.. Vim, ze to dela apka od Vranky a snad existovala od Chytej, ale na to se tezko pri pripadne kontrole odvolavat..

bjwir - Profil | Út 25.2.2020 10:20:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Klucí nechci vam kazit radost ale takova "aplikace" už existuje , jestli ještě je nevím ale měl jsem ji na starem telefoně(pravda je v anglictine , ale dají se tam ukládat fotky , váha , datum , na co jsi ho chytil, počasí)
Android - Carpio carp fishing tracker což je pro vás možná dobrý základ jak cca to může vypadat.

Jinak ale směle do toho :) rád podpořím našince :)

kaprus - Profil | Út 25.2.2020 9:51:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

step1 - >> mě se to líbí. Mohlo by to automaticky ukládat počasí. GPS. Teploty. Nějaký zapisnicek ktomu. A hlavně zálohu. A bez reklam😀